ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αποφασιστικότητα στην Ελασσόνα

Περιμένουν σήμερα τον υφυπουργό Γεωργίας

Απτόητους στις επάλξεις του αγώνα θα βρει σήμερα τους καπνοπαραγωγούς του νομού ο Φλ. Κωνσταντίνου,υφυπουργός Γεωργίας, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί τη Λάρισα. Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες κυβερνητικών παραγόντων και άλλων "καλοθελητών" να "σπάσουν" τις κινητοποιήσεις, οι καπνοπαραγωγοί της Ελασσόνας συνέχισαν χτες και θα συνεχίσουν και σήμερα τον αποκλεισμό των δρόμων σε τρία σημεία, με τρακτέρ και άλλα μηχανήματα. Σήμερα το πρωί ξαναμπαίνουν στην κινητοποίηση και οι καπνοπαραγωγοί της περιοχής Γόννων - Συκουρίου,οι οποίοι, με γεωργικά μηχανήματα, θ' αποκλείσουν την Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στο ύψος των Τεμπών.Η Συντονιστική Επιτροπή των καπνοπαραγωγών, στη συνάντηση που αναμένεται να έχει με τον υφυπουργό, στη Νομαρχία της Λάρισας, θα ζητήσει, για μια ακόμη φορά, την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των καπνοπαραγωγών που ξεσηκώθηκαν σ' ολόκληρη τη χώρα. Και από τώρα έχει καταστήσει σαφές ότι αν δε δοθούν λύσεις στα προβλήματα, ο αγώνας θα συνεχιστεί.

Συνεχίζεται ο αποκλεισμός

Χτες η Ελασσόνα παρέμεινε αποκλεισμένη. Μέχρι το μεσημέρι τρακτέρ υπήρχαν στους οδικούς κόμβους της "Μελούνας" και της Μελογούστας. Από τις πέντε το απόγευμα, καπνοπαραγωγοί των γύρω χωριών, με πάνω από 60 τρακτέρ, απέκλεισαν και τρίτο κόμβο, στο Ελευθεροχώρι.Στους χώρους του αποκλεισμού υπάρχει αποφασιστικότητα, μαζί, βεβαίως, με την αγανάκτηση για τον εμπαιγμό της κυβέρνησης σε βάρος τους. Στον κόμβο του Ελευθεροχωρίου, ο πρόεδρος του Ενωτικού Αγροτικού Συλλόγου Ολυμπιάδας Γ. Μαυρίδης λέει στο "Ρ": "Στα χωριά μας, το 90% περίπου των αγροτών απασχολούνται στον καπνό. Δουλεύει όλη η οικογένεια. Οι τιμές, όμως, είναι πολύ χαμηλές και δεν μπορούμε να ζήσουμε σαν άνθρωποι. Η συμμετοχή των καπνοπαραγωγών της περιοχής μας στην κινητοποίηση είναι ικανοποιητική. Δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά από τον αγώνα".

Ο Θαν. Παλιογιάννης συμπληρώνει: "Περιμένουμε από τον υφυπουργό που θα 'ρθει στη Λάρισα να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας, που είναι δίκαια. Αν δεν το κάνει, είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα".

Ο Αλ. Κανοτίδης τονίζει: "Είναι γνωστά τα αιτήματά μας εδώ και καιρό. Τα ξέρει η κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν να βρισκόμαστε αβοήθητοι στον εκβιασμό των εμπόρων. Ως πότε θ' αντέξουμε ν' ασχολούμαστε με τον καπνό, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;". Ο Βασ. Χαρχαρίδης λέει: "Είμαστε προβληματική περιοχή. Δεν έχουμε εναλλακτικές λύσεις καλλιέργειας. Ο καπνός μας φέρει το μοναδικό εισόδημα. Φτάσαμε στο "αμήν", γι' αυτό βγήκαμε με τα τρακτέρ στους δρόμους".

Ο Γ. Παττάκης

Στους χώρους αποκλεισμού της Ελασσόνας, βρίσκεται από τη στιγμή που άρχισαν οι κινητοποιήσεις ο Γ. Παττάκης,πρόεδρος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Καπνοπαραγωγών και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

"Ο αγώνας των καπνοπαραγωγών ολόκληρης της χώρας - λέει στο "Ρ" - στέλνει το μήνυμα αντίστασης στην κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι δε είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν τον αφανισμό της καπνοκαλλιέργειας στην Ελλάδα. Ας το πάρουν υπόψη τους αυτό το μήνυμα η κυβέρνηση και τα αφεντικά των Βρυξελλών κι ας ενεργήσουν καταλλήλως. Οι καπνοπαραγωγοί δεν πρόκειται να ξεγελαστούν από ανέξοδες υποσχέσεις, ούτε να πέσουν θύματα των "ψιθύρων" ή και των απειλών διαφόρων "καλοθελητών", που αποσκοπούν στην υπονόμευση του αγώνα τους. Γνωρίζουν ότι χωρίς πάλη, τίποτα δεν κερδίζεται. Δε θα πειθαρχήσουν λοιπόν στις διαταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ούτε θα κάνουν πίσω, αρκούμενοι στις συμβουλές και υποδείξεις κάποιων απόντων από τους αγώνες. Η πάλη, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα συνεχιστεί μέχρι τη λύση των προβλημάτων και γρήγορα θα γενικευτεί, αφού θα μπουν στον αγώνα κι άλλοι αγρότες - όπως οι βαμβακοπαραγωγοί - που δέχονται την επίθεση της ΕΕ και της κυβέρνησης".

ΑΓΡΙΝΙΟ
Επιμένουν στα... οδοφράγματα οι καπνοπαραγωγοί

Αποκλεισμένος παρέμενε και χτες ο δρόμος Αντιρρίου - Ιωαννίνων. Σήμερα ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους καπνοπαραγωγούς και άλλοι εργαζόμενοι του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, αφού το ΕΚ Αγρινίου και οι οικοδόμοι έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία συμπαράστασης στον αγώνα

(Του απεσταλμένου μας ΚΩΣΤΑ ΔΕΤΣΙΚΑ).-

Στους δρόμους βρήκε και η χτεσινή μέρα τους καπνοπαραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι κλιμακώνουν τον αγώνα τους. Η Εθνική Οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων παρέμεινε κλειστή και οι "κρατούντες" τα οδοφράγματα δηλώνουν πως θα παλέψουν όσο μπορούν στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους συνολικά. Το πρωί χτες, με απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, το οδόφραγμα της διασταύρωσης Χαλαζιά μεταφέρθηκε στη Συκιά στη διασταύρωση της Μακρυνείας. Από την άλλη οι Ξηρομερίτες καπνοπαραγωγοί κρατούν σθεναρά τη διασταύρωση της Κατούνας, ενώ τα πάντα εξακολουθούν να μένουν κλειστά στην περιοχή, με εξαίρεση τις κρατικές υπηρεσίες που υπολειτουργούν. Απέναντι από το Ξηρόμερο, στην περιοχή του Βάλτου οι εκεί καπνοπαραγωγοί έκλεισαν χτες τη διασταύρωση της Ποδογοράς, κοντά στη λίμνη Καστρακίου. Κλειστή είναι επίσης και η γέφυρα Μπονιά στην επαρχιακή οδό Θέρμου - Ναυπάκτου. Σήμερα εξάλλου το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και ηΟμοσπονδία Οικοδόμων πραγματοποιούν 24ωρη απεργία συντονίζοντας τη δράση τους με τους αγρότες - καπνοπαραγωγούς.

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, σε σχετική ανακοίνωσή του, καλεί όλους τους εργαζομένους να συμμετάσχουν ενωμένα και αποφασιστικά στις κινητοποιήσεις, αντιστεκόμενοι στην πολιτική της υποβάθμισης και της υποανάπτυξης και τη διάλυση της παραγωγικής βάσης της Αιτωλοακαρνανίας. Ψηφίσματα συμπαράστασης προς αγωνιζόμενους καπνοπαραγωγούς έστειλαν χτες ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών και ο Σύλλογος Αδιορίστων Εκπαιδευτικών Αιτωλοακαρνανίας.

Δεν υποχωρούμε

Τους περισσότερους από τους Αιτωλοακαρνάνες που συμμετείχαν στο ξεκίνημα του αποκλεισμού των δρόμων, το χτεσινό ξημέρωμα τους βρήκε στα οδοφράγματα. Στη διασταύρωση του Καλογιά παρέμειναν όλη τη νύχτα πολλές εκατοντάδες καπνοπαραγωγοί και στη διασταύρωση της Κατούνας περίπου 1.500. Οι νυχτερινές ώρες πέρασαν με φωτιές και γύρω από αυτές συζητήσεις για την κατάσταση που επικρατεί και μια κοινή απόφαση: Δεν υποχωρούμε!

Το ίδιο κλίμα επικράτησε χτες και στη διάρκεια της ημέρας. Το στίγμα των διαθέσεων των καπνοπαραγωγών συμπυκνώνει στα λεγόμενά του ο πρόεδρος της ΟΑΣ Νίκος Καραμπάς."Είμαστε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας - τονίζει - κι ας λένε κάποιοι καλοθελητές της κυβέρνησης ότι "οι κινητοποιήσεις μας είναι άκαιρες". Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί είναι τραγική και μπαίνει καθαρά ζήτημα επιβίωσης. Η κυβέρνηση όμως συνεχίζει την κοροϊδία, ενώ οι διοικήσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ βάλθηκαν να υπονομεύσουν τον αγώνα μας αντί να τον στηρίζουν. Απ' ό,τι φαίνεται αύριο (σσ σήμερα) ο υπουργός Γεωργίας θα κάνει κάποια ανακοίνωση και θα μοιράσει πάλι υποσχέσεις. Ηδη οι "ψιθυριστές" της κυβερνητικής προπαγάνδας λένε πως μέσα σε δέκα μέρες θα αρχίσουν να ζυγίζονται τα καπνά. Αλλά και τι μ' αυτό αφού το συνολικό πρόβλημα δε λύνεται, οι τιμές παραμένουν εξευτελιστικές και οι ποσοστώσεις με τις εντολές της ΕΕ συνεχώς μειώνονται; Ακούγεται μάλιστα για το Νομό Αιτωλοακαρνανίας ότι άλλα δύο εκατομμύρια κιλά καπνά θα κοπούν στα πλαίσια της ανακατανομής. Αυτό που πρέπει λοιπόν να κάνει το υπουργείο Γεωργίας είναι να δώσει βάρος στα προβλήματα των καπνοπαραγωγών και να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να εφαρμόζει την αντιαγροτική αντικαπνική πολιτική της ΕΕ χρειάζεται να παρέμβει στις Βρυξέλλες και να απαιτήσει μέτρα προς όφελος των Ελλήνων καπνοπαραγωγών πριν είναι πάρα πολύ αργά.

Πράξεις, όχι υποσχέσεις

Στο οδόφραγμα της διασταύρωσης της Κατούνας, οι καπνοπαραγωγοί του Ξηρομέρου συμμετείχαν μαζικά και χτες στον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού. Νέοι, μεσήλικες και γέροι ενωμένοι δίνουν τη μάχη για τη σωτηρία του τόπου τους. Στη ρημαγμένη αυτή περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας τα μαγαζιά, τα σχολεία, ο Δήμος Κατούνας και οι κοινότητες έχουν κλείσει και θα παραμείνουν έτσι, όπως ειπώθηκε, μέχρι να δοθούν λύσεις από τους αρμόδιους.Οι Ξηρομερίτες χτες δεν τα έβαζαν μόνο με την αδιαφορία των κυβερνώντων αλλά και με τα ιδιωτικά κανάλια της Αθήνας. Γιατί παρότι προχτές κάλυψαν επιτόπου την κινητοποίησή τους στη συνέχεια δεν είπαν ούτε λέξη στα δελτία ειδήσεων, παίζοντας το κυβερνητικό παιχνίδι του αποπροσανατολισμού και της αποσιώπησης.

Μιλώντας με τους συγκεντρωμένους χτες πήραμε άλλη μια πικρή γεύση των προβλημάτων και διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι αυτοί δε θα το βάλουν εύκολα κάτω. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παπαδάτων, Κώστας Τσιλίκης,μας είπε ότι η διάθεση όλων των κατοίκων του Ξηρομέρου είναι να αγωνιστούν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. "Δε θέλουμε υποσχέσεις - τόνισε ο ίδιος- αλλά πράξεις". Αν διαπιστώσουμε ότι συνεχίζουν να μας κοροϊδεύουν τότε θα προχωρήσουμε σε πολύ πιο δυναμικές ενέργειες και μπορεί να κάνουμε και ζημιές...". Ο Κ. Τσιλίκης αναφέρθηκε επίσης και για το θέμα του πριμ και των αποθηκευτικών κέντρων, που η κυβέρνηση λέει ότι θα λειτουργήσουν από φέτος. "Ακούμε τώρα για τα αποθηκευτικά κέντρα και ότι θα δοθεί το πριμ αλλά δεν το βλέπω. Απ' ό,τι ξέρω και βλέπω στην Αιτωλοακαρνανία δεν έχουν οριστεί αποθηκευτικά κέντρα, ενώ για το πριμ θα περιμένουμε πολύ ακόμα. Οπως και να 'χουν τα πράματα, πάντως, σε αυτή την περίπτωση εμείς επιμένουμε τα καπνά να ζυγίζονται στις αποθήκες των παραγωγών και το πριμ να δοθεί άμεσα χωρίς να κρεμόμαστε από τα τερτίπια των καπνεμπόρων".

Οσο καιρό κι αν πάρει...

Με τη σειρά του ο Απόστολος Ράπτης απ' το χωριό Κονοπίνα μας λέει: "Θα μείνουμε εδώ όσο καιρό κι αν μας πάρει! Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε αφού καταντήσαμε να μην έχουμε ούτε ψωμί να φάμε. Τα χωριά του Ξηρόμερου ρημάζουνε και κανένας δεν ενδιαφέρεται, παρά μόνο μας λένε να βάλουμε σκόρδα, κρεμμύδια ή πατάτες αλλά ξεχνούν να μας πουν πώς. Η περιοχή μας δεν έχει νερά και δεν μπορεί έτσι να βγάλει τίποτε άλλο πέρα από τσεμπέλια".

Τα λίγα λόγια όμως που ακούσαμε από μαθητή της Γ τάξης Λυκείου, τον Βασίλη Μπλίτσα,αποκτούν μια άλλη διάσταση αφού βγαίνουν από το στόμα ενός 17χρονου. Ο Βασίλης, όπως και πολλοί άλλοι μαθητές του Ξηρομέρου, κατέβηκε να συμπαρασταθεί στους γονιούς του και στους άλλους καπνοπαραγωγούς της περιοχής. "Εδώ και χρόνια, μας λέει, ζούμε μέσα στη φτώχεια και τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα. Φτάσαμε σε σημείο να μην έχουμε λεφτά να αγοράσουμε παπούτσια ή ακόμα και τετράδια...". Κατά τ' άλλα οι κυβερνητικοί μιλάνε για υποκινούμενο αγώνα. Κάνουν πως δε βλέπουν την πραγματικότητα...

Συλλαλητήρια σήμερα και στο Κιλκίς

Δυναμική κινητοποίηση από το πρωί προγραμμάτισαν οι καπνοπαραγωγοί του Κιλκίς με καταλήψεις δρόμων και αποκλεισμό της κεντρικής εισόδου της πόλης, ενώ ανάλογα αποφασίστηκε να γίνουν σε κοινότητες της επαρχίας Παιανίας. Τις δύο τελευταίες μέρες οι καπνοπαραγωγοί πραγματοποίησαν σειρά συσκέψεων και συναντήσεων και εξέλεξαν Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, παρά τις προσπάθειες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κιλκίς να φρενάρει τις κινητοποιήσεις.

Η κατάσταση στο νομό για τους καπνοπαραγωγούς είναι απελπιστική. Τα καπνά είναι απούλητα και το μόνο που έχει γίνει είναι η βαθμολόγηση. "Δεν έχουμε άλλα περιθώρια, τονίζει ο Αθανάσιος Ιωαννίδης, καπνοπαραγωγός και μέλος της συντονιστικής επιτροπής Αγώνα Κιλκίς. Μας γέμισαν υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται. Δεν εμπιστευόμαστε κανέναν πια, παρά μόνο τον δίκαιο αγώνα μας".

Στο μεταξύ στο πόδι βρίσκονται τις τελευταίες μέρες και τα καπνοχώρια του νομού Κομοτηνής.Προχθές έγινε συγκέντρωση - σύσκεψη στο Μίσχο με τη συμμετοχή καπνοπαραγωγών και από τις κοινότητες του Σώστου και των Ασωμάτων. Στη συγκέντρωση, που έγινε με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Μίσχου, παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα και ενημέρωσαν τους παραγωγούς για τις τελευταίες εξελίξεις και τις προσπάθειες που γίνονται για το συντονισμό του αγώνα σε όλη την επικράτεια. Προς την κατεύθυνση αυτή εκλέχτηκε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Κομοτηνής, που τις επόμενες μέρες θα έρθει σε επαφή με όλα τα καπνοχώρια του νομού.

Σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην καπνοκαλλιέργεια και απαιτεί άμεσα να ικανοποιηθούν τα κοινά αιτήματα των καπνοπαραγωγών της χώρας.

ΚΑΠΝΟΧΩΡΙΑ ΕΒΡΟΥ
Oχι δεν πουλάμε...

Πρωτοφανή, για τα δεδομένα της περιοχής, συγκέντρωση πραγματοποίησαν στο Πρωτοκλήσσι εκατοντάδες καπνοπαραγωγοί των γύρω χωριών Μαυροκλησσίου, Κυριακής, Κορύμβου και Αγριάννης.

Οι καπνοπαραγωγοί της περιοχής μαζί με τα γεωργικά τους μηχανήματα συντόνισαν τα αγωνιστικά τους βήματα με τους καπνοπαραγωγούς όλης της χώρας. Ιδιαίτερο παλμό και χρώμα στη συγκέντρωση έδωσαν οι γυναίκες που συμμετείχαν μαζικά.

"Τέτοιο πράγμα δεν ξανάγινε εδώ στην περιοχή μας, επισήμαναν αρκετοί από τους συγκεντρωμένους καπνοπαραγωγούς. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Το ξεκλήρισμα της καπνοπαραγωγής, ο αφανισμός μας είναι πλέον ζήτημα χρόνου, αν δεν ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ..."

"Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, ταυτόχρονα με τους χιλιάδες καπνοπαραγωγούς της χώρας που κατεβαίνουν σε δυναμικά συλλαλητήρια, για να προστατέψουμε την παραγωγή μας, για να μην αφήσουμε τα παιδιά μας να πεινάσουν...".

Ετσι άνοιξε την ομιλία του ο κώστας Ζησίδης, κύριος ομιλητής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Εβρου η "ΕΝΟΤΗΤΑ", που διοργάνωσε τη συγκέντρωση των καπνοπαραγωγών.

Χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους απηύθυνε το μέλος της Ενωσης Αγροτικών Συλλόγων Σουφλίου, Μακρής Γιάννης, καθώς και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας, Β. Παντελίδης. Μετά τις ομιλίες ακολούθησε η έγκριση του ψηφίσματος από τους συγκεντρωμένους και δημιουργήθηκε 9μελής Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα η οποία θα πάρει όλα εκείνα τα μέτρα για δυναμικότερες κινητοποιήσεις των καπνοπαραγωγών της περιοχής.

Ανακάλυψαν δάκτυλο!

Οι κυβερνητικοί παράγοντες, βουλευτές και άλλα κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ (με πρώτα και καλύτερα τα αγροτικά στελέχη στη νόθα διοίκηση της ΓΕΣΑΣΕ), έχουν επιδοθεί σε μια ανέντιμη εκστρατεία δυσφήμισης του αγώνα των καπνοπαραγωγών, μιλώντας για "δάκτυλο" του ΚΚΕ - παλιά τους τέχνη κόσκινο. Ετσι πρωί πρωί χτες, κυβερνητικός βουλευτής - που εκλέγεται μάλιστα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας - χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις "πονηρές και άκαιρες", που δεν καλύπτονται από τις τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις ΓΕΣΑΣΕ και ΠΑΣΕΓΕΣ(που, ως γνωστόν, έχουν μετατρέψει τα αγροτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε υποχείρια της κυβέρνησης... ). Οταν, μάλιστα, κλήθηκε να σχολιάσει τη μαζική συμμετοχή χιλιάδων αγροτών στις κινητοποιήσεις, αντί να μιλήσει για τον πραγματικό υπαίτιο, την αντικαπνική πολιτική της κυβέρνησης, είτε να σιωπήσει, υποστήριξε ότι "τις κινητοποιήσεις υποκινεί μερίδα συνδικαλιστών του ΚΚΕ"! Κι αυτό όταν χιλιάδες καπνοπαραγωγοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια και τις δουλιές τους και ξημεροβραδιάζονται χειμώνα καιρό στο ύπαιθρο! Είναι φανερό πως θέλει πολύ θράσος να υποστηρίζεις και ναστηρίζεις την αντιδραστική αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Κι αυτό περισσεύει από αρκετά, τουλάχιστον, κομματικά - κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Μόνο ας προσέχουν, γιατί εκτίθενται...

Κρατούν καλά τα σημεία αποκλεισμού στην Αιτωλοακαρνανία

Αποκλεισμένη ήταν και χτες η Ελασσόνα

Το δρόμο για τα Τέμπη ξαναπαίρνουν σήμερα οι καπνοπαραγωγοί της περιοχής Γόννων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ