Τετάρτη 1 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αποφασιστικότητα στην Ελασσόνα

Περιμένουν σήμερα τον υφυπουργό Γεωργίας

Απτόητους στις επάλξεις του αγώνα θα βρει σήμερα τους καπνοπαραγωγούς του νομού ο Φλ. Κωνσταντίνου,υφυπουργός Γεωργίας, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί τη Λάρισα. Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες κυβερνητικών παραγόντων και άλλων "καλοθελητών" να "σπάσουν" τις κινητοποιήσεις, οι καπνοπαραγωγοί της Ελασσόνας συνέχισαν χτες και θα συνεχίσουν και σήμερα τον αποκλεισμό των δρόμων σε τρία σημεία, με τρακτέρ και άλλα μηχανήματα. Σήμερα το πρωί ξαναμπαίνουν στην κινητοποίηση και οι καπνοπαραγωγοί της περιοχής Γόννων - Συκουρίου,οι οποίοι, με γεωργικά μηχανήματα, θ' αποκλείσουν την Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στο ύψος των Τεμπών.Η Συντονιστική Επιτροπή των καπνοπαραγωγών, στη συνάντηση που αναμένεται να έχει με τον υφυπουργό, στη Νομαρχία της Λάρισας, θα ζητήσει, για μια ακόμη φορά, την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των καπνοπαραγωγών που ξεσηκώθηκαν σ' ολόκληρη τη χώρα. Και από τώρα έχει καταστήσει σαφές ότι αν δε δοθούν λύσεις στα προβλήματα, ο αγώνας θα συνεχιστεί.

Συνεχίζεται ο αποκλεισμός

Χτες η Ελασσόνα παρέμεινε αποκλεισμένη. Μέχρι το μεσημέρι τρακτέρ υπήρχαν στους οδικούς κόμβους της "Μελούνας" και της Μελογούστας. Από τις πέντε το απόγευμα, καπνοπαραγωγοί των γύρω χωριών, με πάνω από 60 τρακτέρ, απέκλεισαν και τρίτο κόμβο, στο Ελευθεροχώρι.Στους χώρους του αποκλεισμού υπάρχει αποφασιστικότητα, μαζί, βεβαίως, με την αγανάκτηση για τον εμπαιγμό της κυβέρνησης σε βάρος τους. Στον κόμβο του Ελευθεροχωρίου, ο πρόεδρος του Ενωτικού Αγροτικού Συλλόγου Ολυμπιάδας Γ. Μαυρίδης λέει στο "Ρ": "Στα χωριά μας, το 90% περίπου των αγροτών απασχολούνται στον καπνό. Δουλεύει όλη η οικογένεια. Οι τιμές, όμως, είναι πολύ χαμηλές και δεν μπορούμε να ζήσουμε σαν άνθρωποι. Η συμμετοχή των καπνοπαραγωγών της περιοχής μας στην κινητοποίηση είναι ικανοποιητική. Δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά από τον αγώνα".

Ο Θαν. Παλιογιάννης συμπληρώνει: "Περιμένουμε από τον υφυπουργό που θα 'ρθει στη Λάρισα να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας, που είναι δίκαια. Αν δεν το κάνει, είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα".

Ο Αλ. Κανοτίδης τονίζει: "Είναι γνωστά τα αιτήματά μας εδώ και καιρό. Τα ξέρει η κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν να βρισκόμαστε αβοήθητοι στον εκβιασμό των εμπόρων. Ως πότε θ' αντέξουμε ν' ασχολούμαστε με τον καπνό, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;". Ο Βασ. Χαρχαρίδης λέει: "Είμαστε προβληματική περιοχή. Δεν έχουμε εναλλακτικές λύσεις καλλιέργειας. Ο καπνός μας φέρει το μοναδικό εισόδημα. Φτάσαμε στο "αμήν", γι' αυτό βγήκαμε με τα τρακτέρ στους δρόμους".

Ο Γ. Παττάκης

Στους χώρους αποκλεισμού της Ελασσόνας, βρίσκεται από τη στιγμή που άρχισαν οι κινητοποιήσεις ο Γ. Παττάκης,πρόεδρος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Καπνοπαραγωγών και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

"Ο αγώνας των καπνοπαραγωγών ολόκληρης της χώρας - λέει στο "Ρ" - στέλνει το μήνυμα αντίστασης στην κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι δε είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν τον αφανισμό της καπνοκαλλιέργειας στην Ελλάδα. Ας το πάρουν υπόψη τους αυτό το μήνυμα η κυβέρνηση και τα αφεντικά των Βρυξελλών κι ας ενεργήσουν καταλλήλως. Οι καπνοπαραγωγοί δεν πρόκειται να ξεγελαστούν από ανέξοδες υποσχέσεις, ούτε να πέσουν θύματα των "ψιθύρων" ή και των απειλών διαφόρων "καλοθελητών", που αποσκοπούν στην υπονόμευση του αγώνα τους. Γνωρίζουν ότι χωρίς πάλη, τίποτα δεν κερδίζεται. Δε θα πειθαρχήσουν λοιπόν στις διαταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ούτε θα κάνουν πίσω, αρκούμενοι στις συμβουλές και υποδείξεις κάποιων απόντων από τους αγώνες. Η πάλη, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα συνεχιστεί μέχρι τη λύση των προβλημάτων και γρήγορα θα γενικευτεί, αφού θα μπουν στον αγώνα κι άλλοι αγρότες - όπως οι βαμβακοπαραγωγοί - που δέχονται την επίθεση της ΕΕ και της κυβέρνησης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ