ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΒΑΛΑ
Κρούσμα αυταρχισμού και ... σκοταδισμού
  • Στο 1ο ΤΕΛ Καβάλας προωθείται δίωξη καθηγητή, γιατί "τόλμησε" να αναρτήσει στον πίνακα ανακοινώσεων των καθηγητών αφίσα - πρόσκληση για την ομιλία της Αλ. Παπαρήγα στην πόλη.
  • Καταδικάζει το νέο κρούσμα αυταρχισμού το Τμήμα Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ

Νέο κρούσμα αυταρχισμού και τρομοκράτησης των καθηγητών και μαθητών πουδε συμβιβάζονται, αλλά αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο, σημειώθηκε αυτή τη φορά στην Καβάλα. Καθηγητής διώκεται γιατί ανάρτησε στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου του αφίσα - πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ για την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα που έγινε την Κυριακή 19 Φλεβάρη.

Εμπνευστής αυτής της απαράδεκτης και αντιδημοκρατικής ενέργειας είναι ο διευθυντής του 1ου ΤΕΛ Καβάλας Χ. Χίζαρης, ο οποίος "κάρφωσε" τον γυμναστή Γρηγόρη Παπαδόπουλο στον διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εκείνος με τη σειρά του την ίδια μέρα σε χρόνο μηδέν, απηύθυνε έγγραφο και ζητάει από τον γυμναστή να δώσει τις "αναγκαίες εξηγήσεις και διευκρινίσεις". Στην ουσία τον καλεί σε απολογία γιατί, ασκώντας τα δημοκρατικά του δικαιώματα, τοποθέτησε στον πίνακα ανακοινώσεων την πρόσκληση για την ομιλία της Αλ. Παπαρήγα.

Στο απαράδεκτο, από κάθε άποψη, έγγραφο του διευθυντή του σχολείου αναφέρεται συγκεκριμένα: "Σας αποστέλλουμε αφίσα που τοποθέτησε ο εκπαιδευτικός Γρηγόρης Παπαδόπουλος σε δύο πίνακες ανακοινώσεων των καθηγητών του σχολείου μας... Η ενέργεια αυτή μαζί με τις προηγούμενες που σας αναφέραμε (σ. σ. προφανώς εννοεί ότι συστηματικά παρακολουθούσε τη δράση του εν λόγω καθηγητή) δημιουργεί ένταση και διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου, γι' αυτό παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας"!

Ο διευθυντής του ΤΕΛ υπενθυμίζει και άλλα παλιότερα περιστατικά, που "κάρφωσε" ο ίδιος προσπαθώντας να επιβαρύνει όσο μπορεί περισσότερο τη θέση του καθηγητή. Από την πλευρά του ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σπεύδει να χαρακτηρίσει την επικοινωνία (γιατί τέτοια πράξη είναι η ανάρτηση της αφίσας - πρόσκλησης σε ομιλία) "έντονο κομματισμό" για να προετοιμάσει προφανώς το αποτέλεσμα της δίωξης που άρχισε.

ΚΚΕ: Πυκνώνουν τα κρούσματα

Την έντονη διαμαρτυρίας του για το νέο κρούσμα αυταρχισμού εκφράζει με ανακοίνωσή του το Τμήμα Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα αναφέρει:

"Η μπαγκέτα της κυβερνητικής πολιτικής διευθύνει τα κρούσματα τρομοκρατίας στα σχολειά μας που καθημερινά πυκνώνουν. Κοντά στις διώξεις μαθητών και γονιών, την επίθεση στο πανεπιστημιακό άσυλο, μπαίνουν στο στόχαστρο και οι προοδευτικοί εκπαιδευτικοί. Ετσι με προκλητικό τρόπο κυβερνητικά στελέχη στο χώρο της παιδείας βάλλουν ενάντια στον καθηγητή Γ. Παπαδόπουλο του 1ου ΤΕΛ Καβάλας, επειδή τόλμησε να εκφράσει τις πολιτικές του απόψεις αναρτώντας αφίσα - πρόσκληση σε εκδήλωση του ΚΚΕ στον πίνακα ανακοινώσεων! Πίσω από την ενορχηστρωμένη επίθεση αυταρχισμού στο χώρο της παιδείας κρύβεται η αγωνιώδης προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει τα ΕΟΚικής έμπνευσης σχέδια για ιδιωτικοποίηση, μεγαλύτερη υποβάθμιση και ένταση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση. Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να βρει αντιμέτωπο το ενωμένο κίνημα μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών".

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΕΣ
Αγώνας διαρκείας για δίκαιη φορολόγηση

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους είναι οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές ΔΧ, μετά την εμμονή της κυβέρνησης στα νέα φορολογικά μέτρα σε βάρος του κλάδου, με τα λεγόμενα "αντικειμενικά κριτήρια".

Οπως είναι γνωστό, από την περασμένη Παρασκευή έχουν ακινητοποιηθεί τα περισσότερα εκ των 35.000 φορτηγών ΔΧ εθνικών μεταφορών και από χτες ακινητοποιήθηκαν τα 13.000 ελαφρά φορτηγά ΔΧ και τα φορτηγά διεθνών μεταφορών (ΤΙR). Οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές όλων των κατηγοριών ζητούν δίκαιη φορολόγηση, όχι με βάση τα "αντικειμενικά κριτήρια", αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς πίνακες, ανάλογα με το ωφέλιμο φορτίο (τονάζ), όπως έχει ψηφιστεί στο νόμο 2214. Επίσης, ζητούν, τα βιβλία εσόδων - εξόδων να τηρούνται μόνο για την καταχώριση των εισπράξεων και την απόδοση του ΦΠΑ.

Οι ιδιοκτήτες των ελαφρών φορτηγών ΔΧ, εκτός των άλλων, ζητούν να αυξηθεί από ένα σε τρία εκατομμύρια το αφορολόγητο εισόδημα, αφού τρία εκατομμύρια είναι το όριο της φτώχειας και επίσης, ζητούν να αναθεωρηθούν οι συντελεστές φορολογίας.

Σήμερα το πρωί, οι ιδιοκτήτες φορτηγών ΔΧ, συγκαλούν γενική συνέλευση και στη συνέχεια, έχουν προγραμματίσει πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών.

Με την ακινητοποίηση των φορτηγών ΔΧ και των βυτιοφόρων υγρών καυσίμων, αναμένεται να ανακύψουν σοβαρά προβλήματα τις επόμενες μέρες στη διακίνηση αγαθών και προϊόντων, αλλά και στον εφοδιασμό των πρατηρίων υγρών καυσίμων και των καταστημάτων.

Ηδη στη Θεσσαλονίκη, από χτες το πρωί είχαν σχηματιστεί "ουρές" αυτοκινήτων στα βενζινάδικα, ενώ για σήμερα υπολογίζεται ότι θα διατεθεί το 75% των αποθεμάτων σε υγρά καύσιμα στη συμπρωτεύουσα. Προβλήματα αναμένονται σήμερα και στην κεντρική λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων, έχουν ακινητοποιήσει τα οχήματά τους στις εισόδους - εξόδους των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών.

Σήμερα το πόρισμα για το "Ογκμεντίν"

Σήμερα αναμένεται να βγουν τα αποτελέσματα της έρευνας που ξεκίνησε ο ΕΟΦ, πριν δέκα μέρες, σε δείγματα της παρτίδας του αντιβιοτικού "Ογκμεντίν", που προκάλεσε το θάνατο ενός ανθρώπου στην Κρήτη. Στο μεταξύ, χτες, εκπρόσωποι της φαρμακευτικής εταιρίας "Smithkline Beecham", θορυβημένοι από τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, τόνισαν ότι η εταιρία είναι σε επικοινωνία με τον ΕΟΦ. Αναφερόμενοι στο αντιβιοτικό, είπαν ότι "έχει ένα άριστο προφίλ ασφαλείας" και επανέλαβαν ότι διατίθεται παγκοσμίως επί 13 χρόνια κι έχει συνταγογραφηθεί περισσότερες από 320 εκατ. φορές. Εχουν χορηγηθεί 200 εκατ. συνταγογραφήσεων στην Ευρώπη, ενώ οι έξι εκατ. συνταγογραφήσεις αφορούσαν την ενέσιμη μορφή του φαρμάκου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προβλήματα στο Μουσικό Γυμνάσιο

Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί στη λειτουργία του Μουσικού Γυμνασίου η προσωρινή στέγασή του στο Παπάφειο Νηπιαγωγείο, φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ, με ερώτηση των βουλευτών του Γ. Κατσαρού και Γερ. Αραβανή.Οπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης, το κτίσμα που φιλοξενεί για τρίτο χρόνο το Μουσικό Γυμνάσιο προοριζόταν για να στεγάσει παιδικό σταθμό. Συνεπώς, οι προδιαγραφές του (θρανία, νιπτήρες κλπ.) είναι μικρής κλίμακας, ενώ οι αίθουσές του δε διαθέτουν την ηχομόνωση και την ακουστική που απαιτούνται για τη λειτουργία ενός μουσικού σχολείου. Και τα προβλήματα δε σταματούν εκεί: Οι προϋποθέσεις για ορχηστρική και χορωδιακή δουλιά είναι σχεδόν ανύπαρκτες, τα ατομικά μαθήματα μουσικού οργάνου γίνονται στο ύπαιθρο, ενώ οι αίθουσες μαθημάτων μετατρέπονται σε αίθουσες εστιατορίου για τη σίτιση των μαθητών.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους 130 μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου, αφού όλα δείχνουν ότι η διεύθυνση του Παπαφείου θα αναγκαστεί να διώξει το Μουσικό Γυμνάσιο από το χώρο, ενώ τα προβλήματα αναμένεται να οξυνθούν την ερχόμενη χρονιά, που ξεκινούν και μαθήματα λυκείου.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ καλούν τους υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού να δηλώσουν πώς προτίθενται να αντιμετωπίσουν άμεσα τα προβλήματα του Μουσικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης και αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η κατασκευή κτιρίου για να στεγάσει το Μουσικό Γυμνάσιο.

Συζήτηση για τη διάσωση των βιομηχανικών κτιρίων

Την ανάγκη να διατηρηθούν όλα τα βιομηχανικά κτίρια της Αθήνας και να χρησιμοποιηθούν λειτουργικά προς όφελος των κατοίκων της πόλης, τόνισαν αρχιτέκτονες και εκπρόσωποι συλλόγων και μαζικών φορέων σε προχθεσινή συζήτηση με θέμα: "Το βιομηχανικό περιβάλλον στο αστικό τοπίο".

"Τα λίγα εργοστάσια που υπήρχαν στην Αθήνα δεν υπάρχει λόγος να τα γκρεμίσουμε", τόνισε η Χρ. Αγριαντώνη, μέλος της Τμήματος Διάσωσης Βιομηχανικής Κληρονομιάς. Ωστόσο, συνέχισε, δεν αρκεί απλά η διάσωση των κτιρίων, αλλά οι παρεμβάσεις που θα γίνονται πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της πόλης. Η περίπτωση του Πνευματικού Κέντρου "Μελίνα Μερκούρη" αποτελεί το χείριστο παράδειγμα, αφού ούτε μια ταμπέλα δε θυμίζει ότι εκεί κάποτε ήταν το Πιλοποιείο του Πουλόπουλου, στο οποίο εργάζονταν, για αρκετά χρόνια, εκατοντάδες εργαζόμενοι", κατέληξε.

Ο Θ. Παπαδόπουλος, δημοσιογράφος τοπικής εφημερίδας, αναφέρθηκε στην εμπειρία του από τη χρήση του χώρου του ΦΙΞ, στην Πατησίων, για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. "Χρησιμοποιήθηκε αυτός ο χώρος για συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφίας και βιβλίου. Ετσι, οι κάτοικοι είδαν ένα ερείπιο να χρησιμοποιείται με τρόπο λειτουργικό για εκείνους". Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι οργανισμών και φορέων και κάτοικοι της περιοχής.

ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΟΙ
Αποφάσεις για κινητοποιήσεις

Τη συνέχιση του αγώνα, ακόμα και με δυναμικές κινητοποιήσεις, σε συντονισμό με τους άλλους κτηνοτροφικούς κλάδους, αποφάσισε η γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Χοιροτρόφων, που έγινε την περασμένη Κυριακή.

Οι χοιροτρόφοι ζητούν από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς της, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων, να επανεξετάσουν το θέμα της ρύθμισης των κτηνοτροφικών χρεών, γιατί η "ρύθμιση" που εφαρμόζεται δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις δυνατότητες της κτηνοτροφίας. Επίσης, ζήτησαν τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού με τη μορφή επιδότησης (βραχυπρόθεσμων και μεσομακροπρόθεσμων δανείων), για να μη ξαναφθάσει στην υπερχρέωση ο κλάδος. Τέλος, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Παραγωγών Χοιρινού Κρέατος αξιώνει από την κυβέρνηση να λαβαίνει υπόψη τις θέσεις και τις προτάσεις των κτηνοτρόφων.

Στη γενική συνέλευση, εκφράστηκε η αγωνία για το μέλλον του κλάδου και η απογοήτευση από τη μέχρι τώρα εφαρμοζόμενη πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν πολλοί εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων και άλλων φορέων, εκπρόσωπος του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ