ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάρτη 1995
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Για την τελωνειακή ένωση

Του Θύμιου ΕΥΘΥΜΙΟΥ*

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Ξέσπασμα οργής και απόφαση αγώνα

Με την επιστράτευση των "ειδικών δυνάμεων" επιχείρησε χτες η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την κινητοποίηση των οικοδόμων, που απαιτούν μέτρα ΤΩΡΑ για την ανεργία! Δίωρη κατάληψη του υπουργείου Εργασίας και εξαγγελία νέων απεργιών. "Αναρμόδιος" για όλα δηλώνει ο υπουργός Εργασίας!

Στην ΚΑΡΝΙΒΑΛ ο έλεγχος της "Ηπειρωτικής"

Ντε φάκτο άρση του καμποτάζ. Με απολύσεις απειλούνται εργαζόμενοι

Με απόλυση απειλούνται οι ξεναγοί που αποτελούν μέρος του πληρώματος των κρουαζιερόπλοιων της εφοπλιστικής εταιρίας "Ηπειρωτική"!Είναι ένα από τα πρώτα αποτελέσματα της πώλησης της "Ηπειρωτικής" στην αμερικανική εταιρία ΚΑΡΝΙΒΑΛ που έγινε στις 10 Φλεβάρη, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι κινδυνεύουν συνολικά οι 2.500 εργαζόμενοι και ναυτεργάτες που απασχολούνται σήμερα στην εταιρία. Ταυτόχρονα, η πώληση της "Ηπειρωτικής" στην αμερικανική εταιρία αποτελεί και ντε φάκτο εφαρμογή των αξιώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κατάργηση του καμποτάζ (παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών στο εσωτερικό της χώρας γίνεται μόνο από πλοία ελληνικής σημαίας), η οποία θα αρχίσει να ισχύει το 2004!

Στα χαρτιά φαίνεται ότι η ΚΑΡΝΙΒΑΛ έχει στην κατοχή της το 49% των μετοχών της "Ηπειρωτικής" και ότι το 51%, η πλειοψηφία δηλαδή των μετοχών, ανήκει σε ελληνικά συμφέροντα. Το μοιράζονται, υποτίθεται, η οικογένεια Ποταμιάνου,που αποτελεί τον πρώην ιδιοκτήτη της εταιρίας και ο Ελληνοαμερικάνος Πάρης Κατσούφης.Ομως αποτελεί κοινό μυστικό στο χώρο ότι ο Π. Κατσούφης είναι εκπρόσωπος της αμερικάνικης εταιρίας, που σημαίνει ότι ο έλεγχος της "Ηπειρωτικής" ανήκει στην "ΚΑΡΝΙΒΑΛ"!

Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η πρωτοβουλία γι' αυτή την αγοραπωλησία ανήκει στον Π. Κατσούφη, ο οποίος, όπως αναφέρεται και σε σχετικό δελτίο Τύπου της Ηπειρωτικής, "πρότεινε τη συνεργασία ΚΑΡΝΙΒΑΛ και "Ηπειρωτικής" το 1993 κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που διεξάγονταν τότε, με στόχο την ανάληψη της γενικής πρακτορεύσεως της "Ηπειρωτικής" στις ΗΠΑ από την ΝΤΟΛΦΙΝ, εταιρία ιδιοκτησίας του κ. Κατσούφη"!

Και ο ...Πιλάτος

Στην υπόθεση αυτή είναι χαρακτηριστική η στάση του υπουργού Εμπορικής ΝαυτιλίαςΓιώργου Κατσιφάρα,ο οποίος κατά τη χτεσινή τακτική συνέντευξη Τύπου αρκέστηκε να επισημάνει ότι "η πλειοψηφία των μετοχών της "Ηπειρωτικής" ανήκει σε ελληνικά χέρια και επομένως η εταιρία λειτουργεί σύμφωνα με τους ελληνικούς νόμους". Αυτό, όταν είναι γνωστό ότι η ελληνική νομοθεσία, όπως ο νόμος περί "σύστασης ναυτιλιακών εταιριών", ευνοεί την ασύδοτη δράση των εφοπλιστικών εταιριών, αφού δεν μπορεί κανείς να τις ελέγξει!

Ο γραμματέας της Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) Σάββας Τσιμπόγλου επισήμανε: "Πριν την άρση του καμποτάζ, προσπαθούν να επιβάλουν ντε φάκτο διαδικασίες στα επιβατηγά πλοία και τα πλοία του εσωτερικού. Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ενισχύει αυτή την κατάσταση με μοχλό το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο που ευνοεί την ασύδοτη δράση του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη για την αλλαγή του νομικού πλαισίου και ειδικά του νόμου περί ίδρυσης, αγοράς και πώλησης των εφοπλιστικών εταιριών. Πρέπει να δημιουργηθεί ο Εθνικός Οργανισμός Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών συνδεδεμένος με την κοινωνικο-οικονομική δραστηριότητα και τα συμφέροντα της χώρας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα οδηγηθούμε σε ολοκληρωτικό αφελληνισμό της ναυτιλίας".

Α. Ζ.

Συνέλευση Συνδικάτου

Πραγματοποιείται αύριο η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδικάτου Εργατοτεχνιτών Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης,στις 6.00 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Το συνδικάτο καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν μαζικά στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου ΔΣ και αντιπροσώπων για το ΕΚΘ και την Ομοσπονδία.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Και όταν δεν είναι άνεργες, υποαπασχολούνται

Το 27% των γυναικών που εργάζονται στη χώρας μας, με σχέση μισθωτής εργασίας, υποαπασχολείται! Σε σύνολο 679.000 εργαζομένων - μισθωτών γυναικών, 184.000 δεν εργάζονται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης, αλλά 87.000 είναι μερικώς απασχολούμενες και 97.000 προσωρινά απασχολούμενες,.

Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, από το ΙΝΕ - ΓΣΕΕ σε χτεσινή ημερίδα της Συνομοσπονδίας, με θέμα τα προβλήματα των εργαζομένων γυναικών. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι γυναίκες αποτελούν και την πλειοψηφία του συνόλου των ανέργων, αφού πάνω από 6 στους 10 άνεργους (61,3%) είναι γυναίκες. Μάλιστα ο δείκτης αυτός στην Ελλάδα είναι και ο υψηλότερος από όλους τους αντίστοιχους των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξίσου υψηλό μερίδιο ανεργίας "μοιράζονται" και οι γυναίκες του Βελγίου (60,7%) και της Πορτογαλίας (59,2%). Η μικρότερη "συμμετοχή" γυναικών στο σύνολο των ανέργων παρουσιάζεται στη Βρετανία με ποσοστό 38,1%. Συμπληρώνουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η γραμματεία γυναικών της ΓΣΕΕ, στο "φασόν" οι γυναίκες αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, με ποσοστό 70 έως 0%. Οσον αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στις διοικήσεις Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών είναι ιδιαίτερα χαμηλή, της τάξης του 14%.

Στις κάλπες οι εμποροϋπάλληλοι

Από την Τρίτη 7 Μάρτη έως και την Κυριακή 12, θα διεξαχθούν οι εκλογές του συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων,για την ανάδειξη νέας διοίκησης. Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο καλούνται να προσέλθουν στα πλαίσια αυτής της διορίας στις κάλπες, που θα είναι εγκατεστημένες στα γραφεία του σωματείου, Αγίας Φιλοθέης 5β.

"Εκσυγχρονισμός" η ανεργία για 400!

Δηλώσεις Κατσιφάρα για την προωθούμενη απόλυση του 35% του προσωπικού των ρυμουλκών

"Εκσυγχρονισμό", χαρακτήρισε ο υπουργός Εμπορικής ΝαυτιλίαςΓιώργος Κατσιφάρας,κατά τη χτεσινή τακτική συνέντευξη Τύπου, την ανεργία που... εξασφαλίζει σε 400 ναυτεργάτες από τα ρυμουλκά και ναυαγοσωστικά ρυμουλκά της χώρας, με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που έχει προωθήσει προς επικύρωση στο Συμβούλιο της Επικρατείας!Σύμφωνα με τον Γ. Κατσιφάρα, η μείωση κατά 35% των μελών των πληρωμάτων που υπηρετούν στα ρυμουλκά, προωθείται προκειμένου οι πλοιοκτήτες να αποκτήσουν την οικονομική δυνατότητα για την αγορά νέων σκαφών και τον εκσυγχρονισμό του στόλου! Το ΠΔ που έχει συντάξει ο υπουργός βασίζεται μόνο σε... αίτημα που είχαν καταθέσει οι πλοιοκτήτες από το 1989...

Ωστόσο χτες η Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών κατέθεσε υπόμνημα στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στο οποίο αναφέρονται συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν πρέπει να μειωθούν τα πληρώματα στα ρυμουλκά, αλλά αντίθετα να αυξηθούν. Ανάμεσα σε άλλα η Ενωση επισημαίνει ότι η μείωση της σύνθεσης των πληρωμάτων αυξάνει την επικινδυνότητα των ρυμουλκών, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι υπερήλικα.Επίσης σε ανακοίνωσή της η Ενωση τονίζει: "Η αυθαιρεσία των πλοιοκτητών που έχει επιφέρει την οικονομική εξαθλίωση στους εργαζομένους των ρυμουλκών, νομιμοποιείται από τη συναίνεση του υπουργού, ο οποίος επιδεικτικά εφαρμόζει τα αιτήματά τους". Η Ενωση ζητά από τον υπουργό να μελετήσει τα στοιχεία που του παρέθεσε και να ανακαλέσει το ΠΔ. Σε διαφορετική περίπτωση οι ναυτεργάτες των ρυμουλκών θα αντιδράσουν με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Εξω από το υπουργείο Εργασίας λίγο πριν την κατάληψη

Η πορεία ξεκινά...

Οι "Ειδικές Δυνάμεις" δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν την οργή και την αγανάκτηση των ανέργων οικοδόμων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ