ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάρτη 1995
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νόμος - νάρθηκας;
Βλαπτικές μεταλλάξεις

Διέψευσε ο υπουργός Υγείας, Δ. Κρεμαστινός, το χτεσινό δημοσίευμα του "Αδέσμευτου Τύπου" για το νομοσχέδιο υγείας.

Κανένα κείμενο, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, από αυτά που κυκλοφορούν δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και καταλογίζει, σε όσους κυκλοφορούν αυτά τα κείμενα, πρόθεση να παραμείνουν τα νοσοκομεία μας στη σημερινή άσχημη κατάσταση.

Τώρα το να παίζουμε κρυφτό με ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως η υγεία, δεν ταιριάζει σε κανέναν. Τέτοιου είδους κείμενα - που έτσι ή αλλιώς θα αποτελέσουν υλικό για το νομοσχέδιο - κυκλοφορούν στο υπουργείο Υγείας. Δεν τα δακτυλογράφησαν οι δημοσιογράφοι, για να δημοσιεύσουν φωτοτυπίες των δακτυλογραφημένων κειμένων τους.

Το σίγουρο είναι ότι οι συνεχείς μεταλλάξεις θα βλάψουν τελικά την υγεία...

Δυο ρόλοι

Εντάξει, το Ε Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας γνωμοδοτεί για το περιβάλλον και το Δ για τις οικοδομικές άδειες. Αλλά είναι παράδοξο, τουλάχιστον, το πρώτο να σταματά με σειρά αποφάσεών του τις καταστροφικές εργασίες του Μεγάρου Μουσικής στο Πάρκο Ελευθερίας και να έρχεται στη συνέχεια το δεύτερο - και όχι για πρώτη φορά - να τις ακυρώνει συλλήβδην με μια δικιά του, για να δώσει και να ξαναδώσει το "πράσινο φως" στον... εθνικό ευεργέτη Χρ. Λαμπράκη. Η, κατά τα λοιπά, τυφλή Δικαιοσύνη βλέπει, φαίνεται, με δύο μάτια. Με το ένα κοιτά προς το κοινό περί δικαίου αίσθημα και με το άλλο προς την οδό Χρ. Λαδά...

Ανοχή στους φορομπήχτες;

Εχει γίνει η "συνήθης"... αποκάλυψη των τελευταίων δεκαετιών, με αποτέλεσμα να εθίζονται όλοι και να την αντιμετωπίζουν ως κάτι φυσιολογικό, αν όχι μοιραίο. Κι όμως πρόκειται για "αποκάλυψη", που δείχνει περισσότερο από κάθε άλλη τη σκληρή ταξική πραγματικότητα.

Ο λόγος για τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα κάθε χρόνο από τις κυβερνήσεις - σε στιγμή που υπηρετεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες - για τη φορολογία εισοδημάτων.

Από την επεξεργασία των στοιχείων που δημοσίευσε χτες ο "Ρ" προκύπτει ότι σε κάθε 100 δραχμές εισόδημα που δηλώθηκε στην Εφορία, οι εμποροβιομήχανοι κατέχουν τη... λεόντειο μερίδα του 13,50, ενώ οι μισθωτοί και συνταξιούχοι καταβάλλουν πάνω από 72 δραχμές.

Είναι όμως καιρός οι εργαζόμενοι να πάψουν να θεωρούν ως "φυσικό νόμο" την κραυγαλέα αυτή κοινωνική αδικία, που διευρύνει το κοινωνικό χάσμα.

Από τις κυβερνήσεις - εκφραστές των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας δεν έχουν να περιμένουν παρά μόνο χειροτέρευση της κατάστασής τους, ταυτόχρονα με τη θεαματική βελτίωση των κερδών του κεφαλαίου.

Είναι καιρός λοιπόν να πάψουν να νομιμοποιούν και με την ψήφο τους αυτή την ανάλγητη φορομπηχτική πολιτική.

Πολυκαταστήματα

Για το "υπό εκκόλαψη κόμμα του κ. Ανδριανόπουλου" η συζήτηση χτες στην αίθουσα Τύπου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Βενιζέλος σχολίασε ότι "τώρα τα μαγαζιά είναι πολυκαταστήματα", αναφερόμενος προφανώς στον πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα των κομμάτων. Αυτό, για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, φαίνεται ότι ενθαρρύνει την "πολυφωνία" του "δημοκρατικού πολιτεύματος που ζούμε (... ), αρκεί να τηρούνται οι όροι του υγιούς ανταγωνισμού".

"Κανόνες του ανταγωνισμού", λοιπόν, προκειμένου τα "πολυκαταστήματα" να διασφαλίσουν τη μόνιμη - πολιτική - πελατεία τους. "Κανόνες", γιατί απ' ό,τι φαίνεται έρχονται αναδουλιές για τα πολιτικά πολυκαταστήματα.

Επιτυχίες...

Με πανηγυρικό ύφος ο Γιώργος Κατσιφάρας ανακοίνωσε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία, που συμμετείχε στη Σύνοδο της Ομάδας Εργασίας για τη Ναυτιλιακή Συνεργασία, που έγινε πρόσφατα στη Βιέννη, στα πλαίσια της Επιτροπής Ναρκωτικών του ΟΗΕ, "πέτυχε" τη διατύπωση της εξής διάταξης: Για να γίνει έλεγχος σε πλοίο, που υπάρχουν ενδείξεις ότι μεταφέρει ναρκωτικά, θα πρέπει προηγουμένως να δοθεί ρητή συγκατάθεση από το κράτος, στο οποίο ανήκει η σημαία του πλοίου! Δηλαδή, αν δε δοθεί η συγκατάθεση, το... εμπόρευμα θα μπορεί να φτάσει χωρίς ενόχληση στον προορισμό του! Επίσης η αντιπροσωπεία "κατόρθωσε" και τη διατύπωση διάταξης που αναφέρει ότι το κράτος που διενεργεί τον έλεγχο, θα αποζημιώνει και από πάνω τον πλοιοκτήτη για την... καθυστέρηση του πλοίου! Εμείς τι να πούμε πια;

Νάτος κι ο Γ. Μωραφιτης!

Νάτος κι ο υπουργός Γεωργίας Γ. Μωραφιτης ν' ανακαλύπτει, χτες, "υποκινητές και υποκινούμενους καπνοπαραγωγούς! "Υποκινούμενους από κάποιους αυτοαποκαλούμενους προστάτες των παραγωγών", όπως είπε, αναθαρρημένος, ίσως, από την προσωρινή αναστολή των αποκλεισμών από τους παραγωγούς. Μόνο που, μάλλον, δεν κατάλαβε - ή κάνει πως δεν κατάλαβε... - ο υπουργός πως οι καπνοπαραγωγοί ανέστειλαν την πολυήμερη κινητοποίηση προσωρινά, ώστε να συντονιστούν, ακόμα πιο καλά, και να επανέλθουν με πιο δυναμικό τρόπο σε όλη τη χώρα για να στείλουν πιο αποφασιστικό το μήνυμα στην κυβέρνησή του... Γιατί οι παραγωγοί σημείωσαν την αρνητική στάση της κυβέρνησης στο σύνολο των αιτημάτων τους - αφού ακόμα κι αυτό το ελάχιστο που υπόσχεται, για έγκαιρη πληρωμή του πριμ (που, κι αν γίνει, δεν αντιμετωπίζει τα οξυμένα προβλήματα), δε διασφαλίζεται και παραμένει άγνωστο πότε θα πληρωθεί... Ας μη βιάζεται, λοιπόν, ο υπουργός. Με εξορκισμούς, δε λύνονται προβλήματα. Και "έχει πίσω η αχλάδα την ουρά", λέει η λαϊκή παροιμία...

Κοροϊδία εν ψυχρώ

Για "εμπαιγμό των καπνοπαραγωγών από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που συνεχίζεται", μιλά σε χτεσινή ανακοίνωσή της η ΝΔ, που καταγγέλλει και "την απαράδεκτη ολιγωρία και τακτική της κυβέρνησης, αφού ούτε σήμερα (χτες) διά του αρμόδιου υφυπουργού της στη Λάρισα, δεν έδωσε στους καπνοπαραγωγούς καμιά ουσιαστική διαβεβαίωση ή εξήγηση". Αυτά για τα... μάτια! Γιατί στην ανακοίνωσή της η ΝΔ δε φαίνεται να προτείνει κάτι συγκεκριμένο, πέρα από το να ρωτά την κυβέρνηση να απαντήσει, αν και πότε θα επιτύχει την τροποποίηση του κοινοτικού κανονισμού και αν... "έχει συνεκτιμήσει τις συνέπειες γενικότερων κοινοτικών αντιδράσεων σε περίπτωση αντικοινοτικών ενεργειών της..."! Δηλαδή, η ΝΔ που, υποτίθεται, ότι συμπαρίσταται στον αγώνα των καπνοπαραγωγών, πιέζει για πιστή τήρηση του καταστροφικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα καπνά και, μάλιστα, επισείει τον μπαμπούλα της τιμωρίας από τα αφεντικά της ΕΕ, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δώσει το πριμ από εθνικούς πόρους, κόντρα στην κοροϊδία της ΕΕ. Τελικά, η ΝΔ δεν καταφέρνει να κρύψει πως ο καημός της είναι μην και ξεφύγει η κυβέρνηση από τα κοιναγορίτικα πλαίσια, παρά η ικανοποίηση των αιτημάτων των καπνοπαραγωγών. Για να αποκαλύψει, έτσι, την κοροϊδία των αγροτών και τη συμπαιγνία των εταίρων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ σε βάρος τους.

Ο πρωταθλητής

Πρωταθλητής

ο μισθωτός

στους φόρους

και τα βάρη

αφού σηκώνει

συνεχώς

και δίχως να κλατάρει

όλα τα χρεωστούμενα

του κάθε κατεργάρη!

Πρωταθλητής

ο μισθωτός,

Κουταλιανός,

κανόνι,

γι' αυτό και όποιος

μασκαράς

βρίσκεται

στο τιμόνι,

του απονέμει

ως... έπαθλο

τη θρυλική

τη "ζώνη"!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ