ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάρτη 1995
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Το σύστημα έφαγε ακόμη ένα παιδί του

Η "επαγγελματική" δολοφονία πολυσυζητημένου δημοσιογράφου με "ανανεωτικό" παρελθόν και νυν τηλεοπτικού επιχειρηματία δείχνει ότι οι διαμάχες στην κορυφή εντείνονται και είναι ήδη έτοιμος και ο μηχανισμός εκκαθάρισης

Συνεργείο των Πρώτων Βοηθειών μεταφέρει το πτώμα του Β. Λίστιεφ στο

Συνεργείο των Πρώτων Βοηθειών μεταφέρει το πτώμα του Β. Λίστιεφ στο νεκροτομείο

ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ
Προανάκρουσμα ιρακινής εισβολής;

ΕΡΜΠΙΛ. -

Μια βδομάδα μετά το μακελειό της πόλης Ζάκο, πληροφορίες από το ιρακινό Κουρδιστάν ανέφεραν ότι ιρακινά στρατεύματα κτύπησαν με τεθωρακισμένα και πυροβολικό τη συνοριακή πόλη Κίφρι. Αν αυτό αληθεύει, αποτελεί αποφασιστικό σταθμό στο, έτσι κι αλλιώς, κλονιζόμενο από τον εμφύλιο πόλεμο καθεστώς αυτονομίας του ιρακινού Κουρδιστάν.

Τις σχετικές καταγγελίες έκαναν δυο οργανώσεις: Η Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν, που είναι μια από τις δυο μεγάλες οργανώσεις του τόπου, και το Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο, που συσπειρώνει όλες τις δυνάμεις της ιρακινής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές, τις τελευταίες μέρες συγκεντρώθηκαν σημαντικές δυνάμεις ιρακινών στρατευμάτων στη μεθόριο μεταξύ Ιράκ και ιρακινού Κουρδιστάν και χτες κάπου 30 τεθωρακισμένα, με την υποστήριξη πυροβολικού βομβάρδισαν την πόλη Κίφρι. Οι δύο οργανώσεις πρόσθεσαν ότι φοβούνται μήπως η χτεσινή επίθεση ήταν ο προάγγελος μιας μαζικής επίθεσης των ιρακινών δυνάμεων ενάντια στα κουρδικά εδάφη.

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται πέντε μέρες μετά το πρωτοφανές μακελειό της πόλη Ζάκο, όπου ισχυρότατη βομβιστική έκρηξη προκάλεσε το θάνατο 73 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 140. Κουρδικές πηγές είχαν αμέσως μετά εκφράσει την εκτίμηση ότι, πίσω από την επίθεση, βρίσκονταν οι ιρακινές μυστικές υπηρεσίες.

Το ιρακινό Κουρδιστάν είναι ντε φάκτο αυτόνομη περιοχή από το 1991 και τον πόλεμο του Κόλπου. Από την περασμένη άνοιξη, όμως, έχουν ξεσπάσει εχθροπραξίες ανάμεσα στις δυο μεγάλες οργανώσεις που μοιράζονται και την εξουσία στον τόπο, κυρίως για ζητήματα ελέγχου των γαιών και του διασυνοριακού εμπορίου, πράγμα που ασφαλώς εκθέτει σε σοβαρούς κινδύνους την υπόθεση των Κούρδων του Ιράκ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οι Κούρδοι υπό διωγμόν

ΒΟΝΝΗ.-

Σκληραίνει ολοένα και περισσότερο η στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στις κουρδικές οργανώσεις, που υπάρχουν ή δρουν στη χώρα, μετά το κύμα επιθέσεων που εκδηλώθηκε πρόσφατα ενάντια σε τουρκικά ταξιδιωτικά γραφεία.

Χτες, ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Μάνφρεντ Κάντερ απαγόρευσε τη λειτουργία του Γραφείου Ενημέρωσης του Κουρδιστάν στην Κολωνία, με την αιτιολογία ότι διατηρεί στενές επαφές με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γκίντερ Μπέκσταϊν διέταξε το κλείσιμο πέντε πολιτιστικών οργανώσεων Κούρδων μεταναστών και προσφύγων!

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, χτες το πρωί έγινε έρευνα στα σπίτια δύο στελεχών του Γραφείου Ενημέρωσης του Κουρδιστάν στην Κολωνία, ενώ ακολούθησε έρευνα και σε σπίτια μελών, κατάσχεση χρημάτων, εξοπλισμού και προπαγανδιστικού υλικού στη Ρηνανία, στη Βαυαρία, το Βερολίνο, την Κάτω Σαξωνία και τη Θουρινγκία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, ανακοινώνοντας το φίμωμα των πέντε κουρδικών πολιτιστικών οργανώσεων, υποστήριξε ότι η απόφαση πάρθηκε γιατί διαπιστώθηκε... "η δομική διασύνδεσή τους με το ΡΚΚ" και γιατί μέλη αυτών των οργανώσεων υποστηρίζουν τις "τρομοκρατικές δραστηριότητές του είτε διά της προσωπικής συμμετοχής, είτε διά της οικονομικής αρωγής"!

Στο μεταξύ και το βράδυ της Τετάρτης εκδηλώθηκαν επιθέσεις κατά τουρκικών τουριστικών γραφείων στο Ανόβερο, στο Οσναμπρίκ και στο Ντούιζμπουργκ. Το γεγονός της κλιμάκωσης των κουρδικών αντιδράσεων αποδίδεται από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία στο ότι έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη νομιμοποίηση των απελάσεων Κούρδων προσφύγων στην Τουρκία, που - μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις - ο υπουργός Εσωτερικών Μάνφρεντ Κάντερ έχει ανακοινώσει πως αναμένεται να αρχίσουν γύρω στις 15 Μάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ