ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Μάρτη 1995
Σελ. /29
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Από Τρίτη στη Βουλή το νομοσχέδιο
  • Κοινοβουλευτικό "άλλοθι" στο επιχειρούμενο μέγα σκάνδαλο αναζητά η κυβέρνηση
  • Τα "διπλώνει" η πλειοψηφία του σωματείου και σπέρνει αυταπάτες στους εργαζόμενους

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Βιομηχανίας για τη νομιμοποίηση των σκανδαλωδών όρων πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή αμέσως μετά την Καθαρή Δευτέρα, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Χρ. Ροκόφυλλου!Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει άλλοθι στην απόφασή της να εκποιήσει το μεγαλύτερο ναυπηγείο της Μεσογείου με μέγιστη απαίτηση 500 εκατ. δραχμές!Με το νομοσχέδιο δε διασφαλίζει ούτε έναν από τους 3.100 εργαζόμενους των οποίων τις αποζημιώσεις θα καταβάλει το ελληνικό δημόσιο, επιτρέπει στον αγοραστή το διαμελισμό του ναυπηγείου, νομιμοποιεί και παραχωρεί "τσάμπα" στον ιδιώτη τις αυθαίρετες προσχώσεις του πρώην ιδιοκτήτη Νιάρχου στον αιγιαλό του Σκαραμαγκά, οι οποίες ανέρχονται σε 300 στρέμματα! Στην έκταση αυτή περιλαμβάνεται και η μόνιμη μεγάλη δεξαμενή του ναυπηγείου (χωρητικότητας 500 χιλ. τόνων), με δυνατότητα να κατασκευάσει κάθε είδους πλοίο.

Παράλληλα, όπως διαρρέουν - προφανώς σκόπιμα - οι επικείμενοι αγοραστές δεν αποκλείεται να ζητήσουν αναπροσαρμογή τιμών για την εκτέλεση του προγράμματος των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού (όπως απαίτησε και πέτυχε ο εφοπλιστής Περατικός αγοραστής του ναυπηγείου Ελευσίνας για την κατασκευή των αρματαγωγών) ή να απαιτήσουν να αφαιρεθούν από το τίμημα τα χρηματικά ποσά που ήδη έχουν καταβληθεί από το Πολεμικό Ναυτικό στο ναυπηγείο για την κατασκευή των φρεγατών! Μάλιστα εκτιμάται ότι ήδη στο υπουργείο Βιομηχανίας αναζητείται η σχετική νομική "φόρμουλα"! Σημειώνεται ότι συνολικά το πρόγραμμα ανέρχεται περίπου στα 200 δισ. δραχμές!

"ΟΧΙ στην εκτέλεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά"!

Με συγκέντρωση και πικετοφορία που διοργάνωσαν μαζικοί φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις των περιοχών Αιγάλεω,Χαϊδαρίου και Αγίας Βαρβάρας,προχτές το απόγευμα στην πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω, κάτοικοι των περιοχών αυτών, έδειξαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων του ναυπηγείου, αλλά και την αντίθεσή τους στην πολιτική των αποκρατικοποιήσεων που λεηλατεί το δημόσιο πλούτο της χώρας. Ωστόσο, εντύπωση προκάλεσε η άρνηση της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου "ΤΡΙΑΙΝΑ" ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ να πάρει μέρος στην πρωτοβουλία των μαζικών φορέων!

Ο Σπύρος Βαρθολομαίος μέλος της διοίκησης της "ΤΡΙΑΙΝΑΣ" και εκπρόσωπος της Εργοστασιακής Επιτροπής (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ), μιλώντας στη συγκέντρωση σχολίασε σχετικά με τη στάση της πλειοψηφίας: "Η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου, αντί να κλιμακώσει τον αγώνα, τον οδηγεί σε ήττα, για να μη συγκρουστούν με την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ετσι"ρίχνουν" την πρόταση για την αγορά του 49% των μετοχών του ναυπηγείου από τους εργαζόμενους. Τους δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι μπορούν ταυτόχρονα να είναι και βιομήχανοι". Ο συνδικαλιστής αναφέρθηκε στην κοροϊδία του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των εργαζομένων που για άλλα δεσμεύτηκε και άλλα πράττει σήμερα. Τόνισε επίσης ότι την ώρα που το ναυπηγείο Σκαραμαγκά στήνεται στον τοίχο, κυβέρνηση και Κομισιόν συναποφασίζουν την ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό με 5,7 δισ. δραχμές του εφοπλιστή Περατικού. "Ο Σκαραμαγκάς δεν είναι ναυπηγείο Νεωρίου - συνέχισε. Οποιος τολμήσει να κάνει πίσω από τον αγώνα για την παραμονή του στο δημόσιο θα το πληρώσει πολιτικά και συνδικαλιστικά. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με 3.100 εργαζόμενους".

Με ανακοίνωσή της η Εργοστασιακή Επιτροπή σημειώνει ότι η αγορά του 49% των μετοχών του ναυπηγείου από τους εργαζόμενους "είναι ιδιωτικοποίηση με άλλο τρόπο. Με την αγορά των "κουρελόχαρτων" δεν κερδίζονται αγώνες, δε διασφαλίζονται η δουλιά και τα δικαιώματά μας. Στόχος πρέπει να είναι ναυπηγείο εξ ολοκλήρου στο δημόσιο με προοπτική τη δημιουργία του δημόσιου ενιαίου φορέα".

Αμεσα διαπραγματεύσεις

Η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ καλεί τη διεύθυνση της ΔΕΗ να αρχίσει εντός της επόμενης εβδομάδας τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και καταγγέλλει την κωλυσιεργία που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας συνεδρίασε προχτές και αποφάσισε, εκτός των παραπάνω, να εξουσιοδοτήσει το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις αν η ΔΕΗ δεν αρχίσει τις διαπραγματεύσεις.

Αυξήσεις... ζητά η ΟΚΕ

Στο στάδιο της οργανωτικής της συγκρότησης, βρίσκεται η περίφημη Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), που με... τυμπανοκρουσίες και τελετές αναγγέλθηκε πριν λίγο καιρό από την κυβέρνηση. Αυτήν την περίοδο έχει επικεντρώσει τις προσπάθειες στη διαπραγμάτευση αύξησης του προϋπολογισμού της, που είναι 20 εκατομμύρια δραχμές ετησίως, προκειμένου να λειτουργήσει. Παράλληλα αναζητεί "φόρμουλα", για να μπορέσει να αποκτήσει προσωπικό χωρίς να γίνουν προσλήψεις. Η εκτελεστική επιτροπή της ΟΚΕ, που συνεδρίασε χθες, θεωρεί ότι χρειάζονται τουλάχιστον 17 υπάλληλοι και συνεργάτες για τη στήριξή της... Αυτά τα θέματα θα απασχολήσουν για την ώρα και συναντήσεις που θα έχει με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και πιθανόν άλλους υπουργούς. Οσον αφορά το επί της ουσίας έργο της, για την ώρα αναβάλλεται...

ΚΛΑΔΟΙ ΕΝΔΥΣΗΣ
Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις

Στο 4+σν4% "κόλλησαν" οι εργοδοτικές οργανώσεις

Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας της Ομοσπονδίας Κλάδων Ενδυσης(ΟΕΚΙΔΕ), εξαιτίας της απαράδεκτης τακτικής των εργοδοτικών οργανώσεων.

Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, "η ταχτική των εργοδοτικών οργανώσεων κάθε χρόνο είναι απαράδεκτη και βέβαια χρησιμοποιούν κατά κόρον την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και τα χαμηλά ποσοστά του 4+σν4%, που υπέγραψε η ΓΣΕΕ, χωρίς να πάρει υπόψη τους εργαζόμενους και δυσκολεύοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων για τις κλαδικές συμβάσεις".Τα κύρια αιτήματα της ΟΕΚΙΔΕ είναι: Αυξήσεις 15% και μια επιπλέον τριετία, με ποσοστό 10%. Υπολογισμός των επιδομάτων στα βασικά ημερομίσθια. Βρεφονηπιακό επίδομα 10% για κάθε παιδί. Αύξηση κατά 50% του επιδόματος της ετήσιας άδειας. Δύο 15νθήμερες άδειες στους σπουδαστές στις εξετάσεις. Και τέλος 15 λεπτά διάλειμμα για όλους τους εργαζόμενους.

Η ΟΕΚΙΔΕ, σημειώνεται στην ανακοίνωση, θεωρεί ότι τα ποσοστά αύξησης (4+σν4%) που προτείνουν οι εργοδότες δεν αντιπροσωπεύουν τίποτα από το χαμένο εισόδημα των εργαζομένων, γι' αυτό αποφάσισε: Να προσανατολιστεί σε 24ωρη απεργία στο τέλος του Μάρτη. Πρόγραμμα δράσης με συγκεκριμένες περιοδείες κατά περιφέρεια ή κατά χώρο δουλιάς. Σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου. Προσφυγή στον ΟΜΕΔ, κατά πλειοψηφία.

Καλούμε τους εργαζόμενους, καταλήγει η ανακοίνωση, να βρίσκονται σε ετοιμότητα και τονίζει ότι η συμμετοχή και η αποφασιστικότητα όλων θα είναι καθοριστική για μεγαλύτερη πίεση και καλύτερες συμβάσεις.

ΕΘΕΛ
Προάγονται οι "ημέτεροι"

Χωρίς καμιά αιτιολόγηση και κριτήρια αξιολόγησης οι προαγωγές στην Εταιρία Θερμικών Λεωφορείων, καταγγέλλουν οι δυο εκλεγμένοι εκπρόσωποι της ΔΑΣ στα συμβούλια προαγωγών

Μια απλή συνεδρίαση χρειάστηκε στους αρμόδιους της ΕΘΕΛ (Εταιρία Θερμικών Λεωφορείων) για να επιλέξουν πρόσφατα 15 διευθυντές μεταξύ 36 υποψηφίων! Κανείς τους δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να αιτιολογήσει την α ή τη β επιλογή ή την απόρριψη και να προσκομίσει τα αναγκαία στοιχεία αξιολόγησης των υποψηφίων! Ετσι, ουδείς είναι και σε θέση να αιτιολογήσει πώς γίνεται, για παράδειγμα, να επιλέγεται σε θέση διευθυντή υποψήφιος με σαφώς κατώτερους τίτλους σπουδών από άλλον συνυποψήφιο...

Πρόκειται για επανάληψη της πάγιας τακτικής που ακολουθείται στα συμβούλια προαγωγών της ΕΘΕΛ, τα οποία κάθε άλλο παρά για διαφάνεια και αξιοκρατία στις επιλογές τους μπορούν να πείσουν. Μάλιστα, οι παράγοντες της ΕΘΕΛ επικαλούνται τη διακοσμητική, στην ουσία, παρουσία στα συμβούλια αυτά εκπροσώπων των εργαζόμενων, προκειμένου να δικαιολογήσουν τις αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθούν και την τακτοποίηση "ημετέρων". Οπως καταγγέλλουν οι δυο εκλεγμένοι εκπρόσωποι της ΔΑΣ - ΟΑΣΑ στα συμβούλια προαγωγών - Χρ. Σταμούλος και Γ. Μαστραγγελής - δεν ενδιαφέρει τους παράγοντες της ΕΘΕΛ η προαγωγή και η στελέχωση των υπηρεσιών με εργαζόμενους που έχουν τα αναγκαία προσόντα, αλλά η τοποθέτηση ατόμων με συγκεκριμένο κομματικό... μητρώο και ικανότητα στην επιβολή αντεργατικών μέτρων. Και οι δυο συνδικαλιστές υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν από τις συνεδριάσεις των συμβουλίων, όταν οι παράγοντες της ΕΘΕΛ και οι νεόκοποι διευθυντές αρνήθηκαν να τους γνωστοποιήσουν τους φακέλους αξιολόγησης για τους προτεινόμενους σε προαγωγή. Επίσης, όταν οι ίδιοι παράγοντες απαιτούσαν να εγκριθούν μέσα σε πέντε λεπτά οι προτάσεις τους, αρνούμενοι ταυτόχρονα το δικαίωμα της προαγωγής στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, που είναι οι οδηγοί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ