ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Μάρτη 1995
Σελ. /29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αργά και σίγουρα

Η έξοδος σημαδεύτηκε από πολύνεκρο δυστύχημα

Οποιος πηγαίνει αργά, πηγαίνει σίγουρα. Και όποιος πηγαίνει σίγουρα, πηγαίνει μακριά, λέει μια ιταλική παροιμία. Χτες, πρώτη μέρα της εξόδου για το γιορταστικό τριήμερο, δυο οικογένειες Πομάκων ξεκληρίστηκαν στο 147ο χιλιόμετρο της Εθνικής Αθήνας - Λαμίας. Αυτοκίνητο (ΥΙΒ-3370), που οδηγούσε ο Πέτρος Μπάκας, συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με ΙΧ (ΝΥ-1898) στο οποίο επέβαιναν έξι άτομα, όλοι Πομάκοι, που ταξίδευαν για τη Θεσσαλονίκη. Σκοτώθηκαν δυο γυναίκες, ένας άντρας κι ένα αγοράκι τριών μηνών από το δεύτερο όχημα και τραυματίστηκαν ο οδηγός του Αμέτ Χασάν Ογλού, 32 χρόνων και ένα κοριτσάκι δυο χρόνων. Νεκρός είναι και ο Πέτρος Μπάκας, 48 χρόνων. Το δυστύχημα έγινε, όταν το ΙΧ που οδηγούσε ο Πομάκος μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Μέχρι αργά το βράδυ, τα υπόλοιπα ονόματα δεν είχαν γίνει γνωστά από την Αστυνομία.

Επίσης στο 8ο χιλιόμετρο της Εθνικής Αθήνας - Λαμίας σκοτώθηκε ο 25χρονος Μανώλης Γκυράνος και στο 137ο χιλιόμετρο του δρόμου Χαλκίδας - Αιδηψού ο 48χρονος Κώστας Παπακοσμάς.

Η κίνηση χτες στα διόδια της Ελευσίνας και του Σχηματαρίου ήταν αυξημένη. Παρά τις προβλέψεις της ΕΜΥ για άστατο καιρό και τα προβλήματα στον εφοδιασμό των πρατηρίων με καύσιμα λόγω της απεργίας των φορτηγατζήδων, οι Αθηναίοι προσπάθησαν για άλλη μια φορά να ξεφύγουν από τους γρήγορους ρυθμούς της μεγαλούπολης.

Κατά τη διάρκεια της εξόδου, θα παραχωρηθεί σήμερα από τις εφτά το πρωί μέχρι τις εφτά το βράδυ, μια επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας στην Εθνική Αθήνας - Κορίνθου από το 10ο μέχρι το 26,5ο χιλιόμετρο. Η ίδια λωρίδα θα παραχωρηθεί την Καθαρή Δευτέρα από τις εφτά το πρωί μέχρι τη μια το μεσημέρι. Παρεμβάσεις θα γίνουν στους οδικούς κόμβους Μαγούλας, διυλιστηρίων Αγ. Αναργύρων και Δαφνίου. Στην Εθνική Αθήνας - Λαμίας, θα γίνουν παρεμβάσεις στους βασικούς οδικούς κόμβους Μαρκοπούλου, γέφυρας Κρυονερίου και Κηφισιάς.

Κατά τη διάρκεια της επιστροφής, θα παραχωρηθεί στην Εθνική Κορίνθου - Αθήνας, μια επιπλέον λωρίδα της αντίθετης κυκλοφορίας από το 22,5ο χιλιόμετρο μέχρι το 10ο χιλιόμετρο από τις δυο το μεσημέρι μέχρι τις δέκα το βράδυ και την Τρίτη από τις έξι το πρωί μέχρι τη μια το μεσημέρι, εφόσον το απαιτήσουν οι κυκλοφοριακές συνθήκες. Στην Εθνική Λαμίας - Αθήνας θα γίνουν κατά την είσοδο παρεμβάσεις στους βασικούς οδικούς κόμβους Μαρκοπούλου, γέφυρας Κρυονερίου και Κηφισιάς.

Ανέστειλαν οι αυτοκινητιστές

Μερική ικανοποίηση των αιτημάτων τους απ' την κυβέρνηση

Κανονικά κυκλοφορούν τα φορτηγά αυτοκίνητα ΔΧ, αφού οι 80.000 επαγγελματίες αυτοκινητιστές ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους, μετά την ικανοποίηση ορισμένων αιτημάτων τους για τον τρόπο φορολόγησης του κλάδου.Σε συνάντηση μισής ώρας με τον υπουργό Οικονομικών, βρέθηκαν σημεία συμφωνίας για το φορολογικό, τέθηκαν σε σύντομη γενική συνέλευση των αυτοκινητιστών και αποφασίστηκε να λήξουν οι κινητοποιήσεις. Συμφωνήθηκε, για το 1993 και το 1994 τα βιβλία εσόδων - εξόδων να ισχύσουν μόνο για την απόδοση του ΦΠΑ και όχι για τη φορολόγηση των αυτοκινητιστών. Ομως, από την 1η Γενάρη 1995 η φορολόγηση θα γίνεται με βάση τα βιβλία εσόδων - εξόδων, με τη διαφορά ότι αναγνωρίζονται πλέον ορισμένα έξοδα, που μέχρι σήμερα δε λαμβάνονταν υπόψη. Για τους εθνικούς μεταφορείς γίνονται αποδεκτά άδηλα έξοδα(χωρίς δικαιολογητικά) 5% το χρόνο επί των ακαθάριστων εσόδων (αίτημα των αυτοκινητιστών, ήταν, τουλάχιστον 10%). Για τους διεθνείς μεταφορείς (ΤΙR) συμφωνήθηκε να δικαιολογούν για κάθε ταξίδι στο εξωτερικό έξοδα για καύσιμα, διόδια, επισκευές ζημιών και εισιτήρια στα "φέρι μποτ", αλλά με αποδείξεις(δικαιολογητικά). Μέχρι τώρα, δεν αναγνωριζόταν δραχμή από τα έξοδα αυτά. Η συμφωνία αυτή ισχύει και για τους ιδιοκτήτες βυτιοφόρων. Τέλος, για τους νομαρχιακούς μεταφορείς (13.000 ελαφρά φορτηγά ΔΧ), αναγνωρίζονται άδηλα έξοδα, 550.000 δραχμές το χρόνο.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία κυβέρνησης και εκπροσώπων των αυτοκινητιστών αμφισβητήθηκε από πολλούς απεργούς, που ήταν συγκεντρωμένοι στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας. Ωστόσο, πειθάρχησαν στις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής και απέσυραν τα οχήματά τους από την Εθνική οδό. Ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Ελαφρών Φορτηγών ΔΧ Παύλος Δημητρακόπουλος δήλωσε στο "Ρ" ότι η συμφωνία μπορεί να θεωρηθεί ως μικρή επιτυχία για τους αυτοκινητιστές, αλλά δεν είναι αυτή που μπορεί να δώσει λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου και τόνισε ότι - μεταξύ των άλλων - πρέπει να ισχύσει το αφορολόγητο των τριών εκατομμυρίων, που είναι επισήμως το όριο της φτώχειας και να αναμορφωθούν οι συντελεστές φορολογίας για τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές. Για το άδηλο ετήσιο έξοδο των 550.000 δρχ., επισήμανε ότι θα έπρεπε να είναι, τουλάχιστον, 10% επί του συνολικού τζίρου.

... Και "καθαρή" ακρίβεια

Οδηγίες προς τους καταναλωτές για τα σαρακοστιανά είδη

Χρήσιμες συμβουλές για μια καθαρή... Καθαρή Δευτέρα δίνει η Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου - Προστασίας και Ενημέρωσης του Καταναλωτή του υπουργείου Εμπορίου, σχετικά με την ποιότητα και τις τιμές των ειδών που κατ' εξοχήν καταναλώνονται την ημέρα αυτή. Αυτό που ωστόσο πρέπει να τονιστεί είναι ότι θα πληρώσουμε ακριβά το φετινό σαρακοστιανό τραπέζι, αφού οι τιμές σ' όλα τα είδη διαμορφώνονται ελεύθερα.

Ιδιαίτερη προσοχή στα μαλακόστρακα (γαρίδες, καραβίδες, καβούρια και αστακοί) συνιστά στους καταναλωτές το υπουργείο Εμπορίου, μιας και αυτή η κατηγορία θαλασσινών χαλάνε πολύ γρήγορα και πρέπει να φτάνουν στην αγορά ζωντανά ή να καταψύχονται αμέσως μετά το ψάρεμά τους. Τα μαλακόστρακα που παρουσιάζουν χαλάρωση, που δεν έχουν ζωηρά χρώματα και μυρίζουν πρέπει να απορρίπτονται σαν ακατάλληλα.

Τα οστρακοειδή (στρείδια, μύδια, αχινοί κλπ) πρέπει να έχουν βαρύ όστρακο, με κρότο υπόκωφο στο χτύπημα, που σημαίνει ότι είναι γεμάτο νερό και σάρκα. Πρέπει, επίσης, να είναι καλά κλεισμένο, η οσμή τους να είναι η ευχάριστη οσμή του ιωδίου της θάλασσας και μεταξύ των βαλβίδων εισαγωγής και εξαγωγής να υπάρχει υγρό καθαρό. Οι καταναλωτές πρέπει κυρίως να προσέξουν από ποιες περιοχές είναι τα οστρακοειδή και να μην τα αγοράσουν αν προέρχονται από θάλασσες για τις οποίες δεν είναι βέβαιη η καθαρότητά τους. Στον ταραμά ο καταναλωτής πρέπει να προσέξει η γεύση του να μην είναι ξινή και να μην προκαλεί δυσοσμία, ενώ στα τουρσιά συνιστάται να δοθεί προσοχή στη συσκευασία τους στην οποία πρέπει να αναφέρεται ο τρόπος συντήρησης, το είδος του λαχανικού και το βάρος του.

Οσο για τη λαγάνα, λόγω της μεγάλης ζήτησης που έχει την Καθαρή Δευτέρα, οι καταναλωτές πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα το ψήσιμό της. Μια άψητη λαγάνα, πιθανότατα να έχει επιπτώσεις στην υγεία.

O εφοδιασμός της αγοράς με καύσιμα γίνεται πλέον κανονικά
Η 16η ληστεία

Η 16η ληστεία, από την αρχή της χρονιάς, έγινε χτες στην Κυψέλη. Δυο οπλοφόροι μπήκαν σε υποκατάστημα της "Εμπορικής" στην οδό Λευκωσίας 23 και πήραν δυόμισι εκατομμύρια δραχμές. Οι κακοποιοί έφυγαν ανενόχλητοι, αφού οι υπεύθυνοι του υποκαταστήματος καθυστέρησαν δέκα λεπτά μέχρι να πατήσουν το κουμπί του συναγερμού. Από την αρχή του χρόνου, οι ληστές έχουν κάνει "αναλήψεις" από υποκαταστήματα της Αττικής, ύψους 125 εκατομμυρίων.

Καταδικάστηκαν αστυνομικοί και δραπέτης

Σε οχτώ μήνες φυλάκιση ο καθένας, καταδικάστηκαν χτες από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας οι αστυνομικοί Ν. Αλιχοτζώτης και Ι. Πλιάκος, οι οποίοι κατηγορούνταν για απελευθέρωση κρατούμενου από αμέλεια. Επρόκειτο για τον Ιρακινό Οράχα Μπαζίμ, που απέδρασε μέσα από τα κτίρια της Ασφάλειας την Πέμπτη, αλλά πιάστηκε σχεδόν αμέσως. Σ' αυτόν επιβλήθηκε από το δικαστήριο ποινή φυλάκισης 18 μηνών για απόδραση, κλοπή όπλου και παράνομη οπλοφορία. Μετά την έκτιση της ποινής του, θ' απελαθεί από τη χώρα.

Η πενικιλίνη προκάλεσε τις οξείες αλλεργίες

Στην πενικιλίνη οφείλονται οι οξείες αλλεργικές αντιδράσεις σε δυο άτομα στην Κρήτη με αποτέλεσμα το ένα να πεθάνει σύμφωνα με το πόρισμα του ΕΟΦ. Η πενικιλίνη είναι το βασικό συστατικό του ενέσιμου Ογκμεντίν που χορηγήθηκε στις δύο περιπτώσεις.

Ο ΕΟΦ έστειλε κλιμάκιο στην Κρήτη και έκανε έλεγχο στην παρτίδα του Ογκεμντίν. Τα δείγματα ελέγχθηκαν στα εργαστήρια του ΕΟΦ και βρέθηκαν κανονικά και σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Οργανισμού. Ετσι, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, τόσο η παρτίδα που προκάλεσε αλλεργικές αντιδράσεις όσο και όλες οι υπόλοιπες δεν έχουν αλλοιωθεί. Υστερα από αυτά ο ΕΟΦ αποφάσισε να σταματήσει την αναστολή του ενέσιμου αντιβιοτικού που είχε επιβάλλει για λόγους ασφαλείας.

Ο ΕΟΦ ανακοίνωσε ότι θα δηλώσει τα κρούσματα στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ενώ υπενθυμίζει ότι τα αντιβιοτικά είναι πολύτιμα φάρμακα με σημαντική προσφορά στο χώρο. Τονίζει όμως ότι η χρήση όλων των φαρμάκων πρέπει να γίνονται με υποδείξεις των γιατρών ώστε να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες κινδύνου.

Ε

ξάλλου παρόμοιες αλλεργικές αντιδράσεις έχουν εμφανιστεί τόσο στις ΗΠΑ

Συνεχίζεται η επίσχεση στο "Α. Φλέμιγκ"

Συνεχίζουν για έκτη μέρα την επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου "Α. Φλέμιγκ", που διεκδικούν την άμεση καταβολή του επιδόματος των 18.000 δραχμών, που έχουν κερδίσει με δικαστική απόφαση και δίδεται σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Χτες, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν με πανό στην κεντρική πύλη του νοσοκομείου, ενώ αργότερα συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο του νοσοκομείου Μ. Αράπη,που τους επανέλαβε την πρόταση του προέδρου. Δηλαδή, να δοθεί σε κάθε εργαζόμενο προκαταβολή 100.000 δραχμών. Ο αντιπρόεδρος δεν αναφέρθηκε στο θέμα της ρύθμισης της καταβολής του υπόλοιπου ποσού και επανέλαβε ότι η διοίκηση δεν μπορεί να βρει ακόμα τρόπο εξόφλησής τους.

Στη συνάντηση και συγκέντρωση, που προηγήθηκε, παραβρέθηκαν τα προεδρεία των σωματείων εργαζομένων στα νοσοκομεία "Λαϊκό" και "Σπηλιοπούλειο", εκπρόσωποι της ΚΟΒ Μελισσίων και της ΟΓΕ. Επίσης, έχουν στείλει ψηφίσματα συμπαράστασης 17 νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου και ένα της Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ