ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κλιμακώνονται πανελλαδικά οι κινητοποιήσεις των ΕΒΕ

Από πόλη σε πόλη παραδίδουν τη σκυτάλη του αγώνα οι επαγγελματοβιοτέχνες. Ενώ η κυβέρνηση παραμένει δογματικά προσηλωμένη στην εφαρμογή της καταστροφικής για τη χώρα πολιτικής, οι ΕΒΕ στην Καβάλα, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τη Χαλκίδα κλπ. ανακοινώνουν κλείσιμο των καταστημάτων τους

Ιδού οι δείκτες ασφυξίας της αγοράς

Στο πρώτο δίμηνο του '95 τα "κανόνια" στην αγορά έφτασαν τα 57 δισ. δραχμές και χρεοκόπησαν 918 επιχειρήσεις

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αγώνας μέχρι την τελική δικαίωση

Σημαντική επιτυχία σημείωσε η προχτεσινή συγκέντρωση των ΕΒΕ Λάρισας, που αποφάσισαν να κλείσουν τα καταστήματά τους την Πέμπτη και την Παρασκευή

H απόγνωση των ΕΒΕ της Λάρισας, που βλέπουν τα μαγαζιά τους και τις επιχειρήσεις τους να οδηγούνται στο κλείσιμο και η αγανάκτησή τους για τη νέα ληστρική επιδρομή της κυβέρνησης στο εισόδημά τους με το νόμο των "αντικειμενικών κριτηρίων" εκφράστηκαν με την έκρηξη οργής στη μεγαλειώδη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν την Κυριακή. Στη συγκέντρωση αποφασίστηκε να κλείσουν για δύο μέρες - την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή - όλα τα μαγαζιά και οι βιοτεχνίες του νομού,ενώ η πρόταση της ΣΕΑ ήταν για μία μέρα και συνέχιση του αγώνα με πιο δυναμικές μορφές μέχρι τελικής δικαίωσης.

Ηταν μια συγκέντρωση πρωτοφανής σε όγκο και αγωνιστική διάθεση. "Αν δεν κλείσουν όλα τώρα, θα μας τα κλείσουν όλα μετά", φώναξε χαρακτηριστικά ένας από τους συγκεντρωμένους. Οι ΕΒΕ της Λάρισας έδειξαν ότι έχουν πλήρως κατανοήσει πως υπαίτιοι για την όξυνση των προβλημάτων τους είναι οι κυβερνήσεις που εναλλάσσονται στην εξουσία, η ΕΕ και οι πολυεθνικές, που - όλοι μαζί - επιχειρούν τον αφανισμό των ΜΜΕ στη χώρα μας.

Εκφράζοντας την αντίδρασή τους, για τις συνέπειες που είχε η γαλαζοπράσινη αντιλαϊκή οικονομική πολιτική, μέμφθηκαν τη δημαγωγική στάση των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, οι επαγγελματοβιοτέχνες Λάρισας αντέδρασαν έντονα στη δημαγωγία του βουλευτή της ΝΔ Γ. Κατσαρού,όταν ανέβηκε στο βήμα να χαιρετήσει, φωνάζοντας "αίσχος". Ακόμα πιο έντονη ήταν η αντίδρασή τους και οι αποδοκιμασίες όταν ο Γ. Αδαμόπουλος,υφυπουργός Εργασίας, μιλώντας από το βήμα επιχείρησε προκλητικά να δικαιολογήσει την κυβερνητική πολιτική.Αντίθετα, καταχειροκροτήθηκε ο χαιρετισμός του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου,ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των ΕΒΕ.

"Θα συνεχίσουμε τον αγώνα"

Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό του Δ. Πέτση,αναπληρωτή γενικού γραμματέα της ΓΣΕΒΕΕ. Στη συνέχεια διαβάστηκε μήνυμα του Δ. Καψάλη,προέδρου της ΕΣΕΕ. Στις ομιλίες τους ο Γ. Κραχτόπουλος,πρόεδρος τους Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, ο Δ. Γιαννούκας,πρόεδρος της ΟΕΒΕ Λάρισας και ο Χρ. Σακελλαρίου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας, αναφέρθηκαν στα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα των ΕΒΕ και τόνισαν ότι ο αγώνας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους θα συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωσή τους.

Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι των ΟΕΒΕ Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία προς τη Νομαρχία. Εκεί, αντιπροσωπεία της ΣΕΑ, συνοδευόμενη από τον Αντ. Σκυλλάκο,συναντήθηκε με το νομάρχη Λάρισας Γ. Φλώρο,ο οποίος δήλωσε ότι "τα αιτήματα είναι δίκαια" και "θα τα μεταφέρει στην κυβέρνηση".

Αντίσταση κόντρα στον αφανισμό

Με το ψήφισμα που εγκρίθηκε στη συγκέντρωση της Κυριακής, οι επαγγελματοβιοτέχνες Λάρισας διατρανώνουν την απόφασή τους για κλιμάκωση των αγώνων για την επιβίωσή τους

"Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις με θαυμαστή συνέπεια μια διακριτική πολιτική σε βάρος των μικρομεσαίων ΕΒΕ και υπέρ των μεγάλων ελληνικών και ξένων πολυκαταστημάτων, που μαζί με τη φορολογική αφαίμαξη που επιβάλλουν στους ΕΒΕ έχουν οδηγήσει σε τραγικό αδιέξοδο τις ΜΜΕ". Αυτό καταγγέλλεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα της προχτεσινής μεγαλειώδους συγκέντρωσης των ΕΒΕ της Λάρισας και τονίζεται ότι "οι ΕΒΕ βρίσκονται σε απόγνωση και αγανάκτηση και είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους".

Τα βασικά αιτήματα των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων της Λάρισας, που αναφέρονται στο ψήφισμα, συνοψίζονται στα εξής:

  • Ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος όπου θα εμφανίζονται και θα καταγράφονται όλα τα εισοδήματα και θα φορολογούνται κλιμακωτά ανάλογα με το ύψος τους στη βάση των αρχών της δίκαιης οικονομικά και κοινωνικά φορολόγησης.
  • Κατάργηση του 35% για ΟΕ, ΕΕ και Συνεταιρισμούς.
  • Κατάργηση των υποκειμενικά "αντικειμενικών" κριτηρίων φορολόγησης και του αμάχητου των υπόλοιπων κριτηρίων, που καταρρακώνουν κάθε έννοια κράτους δικαίου.
  • Κατάργηση της τυπικής και ουσιαστικής φοροδιαφυγής. "Θεωρούμε απαράδεκτους", επισημαίνεται στο ψήφισμα, "τους ισχυρισμούς ότι η φοροδιαφυγή αρχίζει και τελειώνει στους ΕΒΕ και τα διωκτικά μέτρα που στηρίζονται σ' αυτόν τον ισχυρισμό".
  • Αναβάθμιση της λειτουργίας του "πόθεν έσχες" των τεκμηρίων διαβίωσης και κατάργηση των εκατοντάδων χαριστικών φοροαπαλλαγών, εξαιρέσει των κοινωνικά δικαίων.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, που σήμερα οδεύει προς τη μονοπώλησή της από τα ντόπια και ξένα πολυκαταστήματα, οι ΕΒΕ της Λάρισας στο ψήφισμά τους ζητούν:

  • Να θεσπιστούν φραγμοί στην εγκατάσταση πολυκαταστημάτων, με τον καθορισμό ανώτατου ορίου τ. μ. κατά περιοχή και να μη χορηγείται άδεια σε περιοχές κάτω των 50.000 κατοίκων. Επίσης, να καθιερωθούν συγκεκριμένες χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ των πολυκαταστημάτων και να απαγορευτεί η πολλαπλή παρουσία τους με θυγατρικές οποιασδήποτε μορφής.
  • Να απαγορευτεί για ευνόητους εθνικούς λόγους η εγκατάσταση πολυκαταστημάτων σε παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές.
  • Να αναμορφωθεί η νομοθεσία περί ανταγωνισμού, με τρόπο που να προστατεύει τις ΜΜΕ και τους καταναλωτές στις απευθείας σχέσεις τους με τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι ΕΒΕ της Λάρισας δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να μην παραδοθεί η εθνική οικονομία σε μια μικρή ομάδα πολυεθνικών και εξαρτημένων από αυτές μεγάλων επιχειρήσεων.

Τέλος, καλούν την κυβέρνηση να αντιληφθεί πως ο μόνος αποδοτικός φόρος είναι ο δίκαιος φόρος και να συνειδητοποιήσει ότι η απόκλιση λόγων και έργων καταγράφεται, διότι οι ΜΜΕ έχουν και μνήμη και κρίση. "Κανένας εφησυχασμός, καμία υποχώρηση, κανένας συμβιβασμός μπροστά στον αφανισμό μας", προειδοποιούν αποφασισμένοι για τη συνέχιση του αγώνα τους οι ΕΒΕ.

Πορεία επαγγελματοβιοτεχνών στη Νομαρχία

Ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Αδαμόπουλος στο βήμα αποδοκιμάστηκε έντονα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ