ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Οργή και αγανάκτηση

Η δυνατή βροχή δεν εμπόδισε χτες τους αγρότες του νομού Τρικάλων να πραγματοποιήσουν ένα χωρίς προηγούμενο, μαγικό και μαχητικό συλλαλητήριο, κατακλύζοντας με τα τρακτέρ τους, για πολλές ώρες, το κέντρο της πρωτεύουσας. Περισσότερα από 500 τρακτέρ έλαβαν θέσεις "μάχης" από το πρωί στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και τους γύρω δρόμους, αποκλείοντας και τη νομαρχία. Λόγω καιρού οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα "Αχίλλειον" του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρικάλων, μια αίθουσα που αποδείχτηκε πολύ μικρή, για να χωρέσει το σύνολο των συγκεντρωμένων, αλλά και την αγανάκτησή τους. Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι αγρότες κατευθύνθηκαν στη Νομαρχία όπου επέδωσαν το ψήφισμά τους. Εκεί παρέμειναν συγκεντρωμένοι και το απόγευμα αποχώρησαν, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, με αμέσως επόμενο σταθμό το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο.

Το χτεσινό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων - Καλαμπάκας και των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων "Η Ανοιξη" και "Αλληλεγγύη". Συμπαράσταση εκδήλωσαν το Εργατικό Κέντρο και ο εμποροβιοτεχνικός κόσμος του νομού, ενώ οι εργαζόμενοι στην ΕΑΣ Τρικάλων πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας. Την κινητοποίηση χαιρέτισαν και οι νομαρχιακές οργανώσεις των κομμάτων. Αγωνιστικό χαιρετισμό, εκ μέρους της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, απηύθυνε ο Αχιλλέας Κανταρτζής,μέλος του Ν. Γραφείου και Νομαρχιακός Σύμβουλος της ΝΑΣ.

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες των Τρικάλων, θα λυθούν μόνο με την αντίσταση και την πάλη, τονίστηκε. Το ίδιο ισχύει και με τον τρόπο φορολόγησης των αγροτών που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση. Και αυτό έδειξαν να το έχουν καταλάβει για τα καλά όσοι συμμετείχαν στο χτεσινό συλλαλητήριο. Οι βασικές καλλιέργειες του νομού που είναι το βαμβάκι, τα καπνά και τα οπωροκηπευτικά κινδυνεύουν με αφανισμό, ενώ σοβαρά προβλήματα έχουν και οι πλημμυροπαθείς αγρότες της περιοχής της Φαρκαδόνας, που περιμένουν ακόμα τη βοήθεια του κράτους.

Ολα τα παραπάνω και ο συνεχιζόμενος εμπαιγμός των εκάστοτε κυβερνήσεων, δημιούργησαν μια "εκρηκτική" ατμόσφαιρα στη διάρκεια της συγκέντρωσης. Οι συγκεντρωμένοι ζητούσαν εξαγριωμένοι να δοθούν επιτέλους λύσεις στα προβλήματά τους και να σταματήσει η κοροϊδία. Κεντρικοί ομιλητές στη χτεσινή συγκέντρωση ήταν ο πρόεδρος της ΟΑΣ Τρικάλων "Η Ανοιξη", Σπύρος Τσιοτινός, και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Γιώργος Μιχαήλ."Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στην πολιτική των Βρυξελλών. Μια πολιτική που χαράσσεται από τους εκπροσώπους των πολυεθνικών και που οδηγεί τους αγρότες στη φτώχεια, τη μιζέρια, την εξαθλίωση, και τον αφανισμό. Και να θέλουμε, λοιπόν, δεν έχουμε δικαίωμα να δείξουμε ολιγωρία, να δείξουμε αδράνεια. Οι καιροί δεν περιμένουν", τόνισε ο Σπ. Τσιοτινός.

Ο Γ. Μιχαήλ επισήμανε ότι η φορολόγηση που επιβάλλει η κυβέρνηση θα κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Ζήτησε η φορολόγηση να γίνεται ανάλογα με το πραγματικό εισόδημα και όχι με τα "αντικειμενικά" κριτήρια.

Η Θεσσαλία έστειλε μήνυμα αντίστασης και αγώνα

Αγρότες με χιλιάδες τρακτέρ πολιόρκησαν χτες τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς, διαμαρτυρόμενοι κατά της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων

Των απεσταλμένων μας Π. ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗ - Κ. ΔΕΤΣΙΚΑ

Τόσο μεγάλη αγροτική κινητοποίηση σαν τη χτεσινή - και μάλιστα κάτω από καταρρακτώδη βροχή - είχε πολλά χρόνια να "δει" η Θεσσαλία. Οι αγρότες από τους τέσσερις νομούς της περιοχής με χιλιάδες τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι κατά της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων, που οδηγεί την ελληνική γεωργία στην καταστροφή.Μπήκαν στις πλατείες των πόλεων, απέκλεισαν περιφερειακούς δρόμους και την Εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Πρώτοι ξεκίνησαν οι αγρότες του Βελεστίνου και του Αλμυρού Μαγνησίας,οι οποίοι με εκατοντάδες τρακτέρ απέκλεισαν από τις 10.30 το πρωί ως αργά το απόγευμα, την Εθνική οδό, σε δύο σημεία στο ύψος του Βελεστίνου και των Μικροθηβών. Ηταν τόσα πολλά τα τρακτέρ, που εκτάθηκαν σε μήκος χιλιομέτρων επί της νέας και της παλιάς Εθνικής οδού. Παρά την καταρρακτώδη βροχή, χιλιάδες αγρότες παρέμειναν - μούσκεμα ως το κόκαλο - στους χώρους του αποκλεισμού, ακούγοντας τους ομιλητές και φωνάζοντας συνθήματα.

Μισή ώρα αργότερα, πάνω από 1.500 τρακτέρ έφταναν στο κέντρο της Λάρισας,αποκλείοντας όλες τις εισόδους της πόλης. Στην κεντρική πλατεία - κάτω από κατακλυσμό βροχής - πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση των Λαρισαίων αγροτών. Αμέσως μετά ακολούθησε πορεία στη Νομαρχία κι ύστερα το "κομβόι" με τα γεωργικά μηχανήματα κατευθύνθηκε προς την Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, την οποία απέκλεισαν σε δύο κόμβους μέχρι το απόγευμα.

Στις 11 το πρωί κατέφθασαν στην πλατεία "Ρήγα Φεραίου" των Τρικάλων άλλες εκατοντάδες τρακτέρ με πολλαπλάσιους αγρότες από τα χωριά του νομού. Την ίδια ώρα πάνω από 2.000 αγρότες συμμετείχαν στη συγκέντρωση χωρίς τρακτέρ που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο της Καρδίτσας.

Η τεράστια, πρωτοφανής επιτυχία των αγροτικών κινητοποιήσεων στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς αποτελεί - όπως εκτιμούσαν όλοι - πρόκριμα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στο πανθεσσαλικό παναγροτικό συλλαλητήριο,που θα γίνει σε λίγες μέρες στη Λάρισα.

ΛΑΡΙΣΑ
Τα τρακτέρ "όργωσαν" την πόλη

Αγρότες από τα χωριά του Νομού Λάρισας, με 1.500 και πλέον τρακτέρ, κατέβηκαν χτες στην πόλη, απέκλεισαν την Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, δίνοντας δυναμική απάντηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την κυβέρνηση, που βάλθηκαν ν' αφανίσουν την ελληνική γεωργία.

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης μίλησαν ο Αχ. Μπουχλαριώτης,πρόεδρος της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών και ο Γ. Παττάκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Ο Γ. Παττάκης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που είχε στην ελληνική γεωργία η ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ και η Κοινή Αγροτική Πολιτική. "Η αναθεώρηση της ΚΑΠ - είπε - είναι πιο οδυνηρή. Πολλοί οι σκοποί της. Οι πιο βασικοί είναι η μείωση των τιμών των πρώτων υλών,για να καρπούνται τεράστια κέρδη τα μονοπώλια και η μείωση της παραγωγής και συνεπώς των επιδοτήσεων".

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στα πλήγματα που ήδη δέχτηκαν τα σιτηρά,τα καλαμπόκια,οι ελαιούχοι σπόροι και ο καπνός και υπογράμμισε πως ανάλογα πλήγματα αναμένονται στα κτηνοτροφικά προϊόντα και ιδιαίτερα στο βαμβάκι και τα οπωροκηπευτικά τώρα. "Θέλουν να μας ξεκληρίσουν, ας το καταλάβουμε όλοι", τόνισε και υπογράμμισε: "Περνάμε δύσκολες ώρες. Τα προβλήματά μας δε λύνονται παρά μόνο με αγώνες. Κι αυτοί που λένε ότι οι αγώνες δε φέρνουν κανένα αποτέλεσμα λένε ψέματα γιατί εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα" για να καταλήξει: "Θυμηθείτε τις κατακτήσεις μας. Με τους σκληρούς αγώνες πετύχαμε αυτά που πετύχαμε. Θυμηθείτε τους αγώνες των καπνοπαραγωγών, θυμηθείτε τους αγώνες των Γάλλων αγροτών όταν "έκαιγαν" το Παρίσι. Τούτες τις δύσκολες στιγμές πρέπει να δείξουμε και θα το δείξουμε, ότι δε θα περάσει η προσπάθεια που γίνεται, από πολλές πλευρές για τη διάλυση του αγροτικού κινήματος".

Ο ομιλητής, διακοπτόμενος από συνθήματα, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως: "Εμείς οι αγρότες αποδείξαμε και στο παρελθόν, θα αποδείξουμε και τώρα ότι μπορούμε να δουλεύουμε σκληρά στο νερό και στον ήλιο, στο κρύο και στη ζέστη, στην παγωνιά και στο λιοπύρι, αλλά και να αγωνιζόμαστε για να προασπίσουμε τη σοδειά μας, τον ιδρώτα μας και το βιος μας. Απομονώστε αυτούς που θέλουν να μας χωρίσουν, να μας διασπάσουν, να μας διαλύσουν. Η δύναμή μας βρίσκεται στην ενότητά μας".

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν ο Αντ. Σκυλλάκος βουλευτής του ΚΚΕ και ο Ν. Κατσαρός βουλευτής της ΝΔ. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στη Νομαρχία, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα στο νομάρχη Λάρισας Γ. Φλώρο και μετά με τα τρακτέρ οι αγρότες απέκλεισαν την Εθνική Οδό μέχρι το απόγευμα.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Μεγάλη ενωτική συγκέντρωση

Αποδοκιμάστηκε πρώην βουλευτής της ΝΔ

Πάνω από 2.000 αγρότες από τα χωριά της Καρδίτσας πήραν δυναμικά μέρος στη μεγαλειώδη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Περίσσευε η οργή και η αγανάκτηση για την επίθεση της ΕΕ σε βάρος των Ελλήνων αγροτών και των εμπαιγμό της από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο Σπ. Ταλιαδούρος πρώην βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος αποδοκιμάστηκε έντονα από τους αγρότες. Του φώναζαν γιατί το κόμμα του ψήφισε στη Βουλή την ΚΑΠ και τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ και του ζητούσαν ν' αποχωρήσει. Ενας αγρότης έλεγε χαρακτηριστικά: "Εκτός από το ΚΚΕ, όλα τα άλλα κόμματα είναι οι φυσικοί και οι ηθικοί αυτουργοί για τον θάνατο των αγροτών. Δεν μπορούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΠΟΛ.ΑΝ να έρχονται και να κλαίνε με κροκοδείλια δάκρυα, πάνω στο πτώμα του αγρότη. Οχι, δεν τους ανεχόμαστε πια. Εγώ τους ψήφισα, αλλά ας έρθουν τώρα να πάρουν ψήφο".

Ομιλητές στη συγκέντρωση ήταν ο Γ. Τσιμπούκας,πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών και ο Β. Μπούτας,συνδικαλιστής, πρώην γραμματέας της ΓΕΣΑΣΕ. Ο Β. Μπούτας τόνισε ότι αν δε συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις των αγροτών και δεν πάρουν γενικευμένο χαρακτήρα, η αγροτιά θα οδηγηθεί σε μαζικό ξεκλήρισμα. "Σήμερα οι αγρότες, υπογράμμισε, βλέπουν τη διάψευση των ελπίδων και τους αυτουργούς αυτής της κατάστασης που είναι όλοι όσοι εφάρμοσαν, εφαρμόζουν και υποστηρίζουν με τον έναν ή άλλο τρόπο αυτή την αντιαγροτική πολιτική. Γιατί τη συγκαλυμμένη κοροϊδία για τις μάχες που τάχα δίνονταν για την υπεράσπιση των συμφερόντων των αγροτών, ακολούθησε η ανοιχτή υποταγή σ' ό,τι αποφάσιζε το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και στην αγροτική οικονομία από τους περιορισμούς στην παραγωγή με τους σταθεροποιητές, το 1988 φτάσαμε στη νέα ΚΑΠ. Το 1992 με περιορισμό των τιμών, της παραγωγής και αύξηση εισαγωγών, για να καταλήξουμε πέρσι στη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, που οδηγεί σε πλήρη απελευθέρωση των εισαγωγών και την ασυδοσία. Μέτρα καταστροφικά - τόνισε - προωθεί το Διευθυντήριο της ΕΕ στον τομέα του βαμβακιού, που αν εφαρμοστούν οδηγούν σε σημαντική συρρίκνωση της καλλιέργειας και δραματική μείωση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών". Αναφερόμενος στη συνέχεια στις πλημμύρες που έπληξαν την παραγωγή χιλιάδων αγροτών, επισήμανε ότι "οι αποζημιώσεις που δίνονται ή που καλύτερα δε δίνονται δείχνουν την αναλγησία της κυβέρνησης. Ο νόμος για τη φορολογία των αγροτών - είπε - είναι κι αυτός στη λογική να μαζέψει χρήματα απ' το κράτος, από τους φτωχούς και ν' αφήσει άθικτους τους μεγάλους (Βαρδινογιάννηδες, Αλαφούζους). Ο μόνος δρόμος που έμεινε σε μας τους αγρότες είναι ο δρόμος της ενότητας και του αγώνα. Είναι κατάντημα πλέον και συνειδητή καταστροφή για μας τους αγρότες να έχουμε δύο συλλόγους και δύο ομοσπονδίες. Είναι προδοσία προς τους αγρότες, οι ηγεσίες ΓΕΣΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ να απουσιάζουν από τα προβλήματα και τους αγώνες των αγροτών. Μας δουλεύουν ψιλό γαζί όταν τα κόμματα και οι βουλευτές ψηφίζουν νόμους και συμφωνίες στη Βουλή που μας παίρνουν το ψωμί από το στόμα και μας ζητούν την ψήφο μας".

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Μαχητικά υπό καταρρακτώδη βροχή

Επί 6ωρο οι αγρότες Βελεστίνου, Αλμυρού, Σούρπης απέκλεισαν με πολλές εκατοντάδες τρακτέρ το συγκοινωνιακό κόμβο Μικροθηβών, κόβοντας την επικοινωνία Αθηνών - Θεσσαλονίκης και Βόλου - Φαρσάλων

Μαχητικό και μαζικό "παρών" έδωσαν οι αγρότες της Μαγνησίας, που με πολλές εκατοντάδες τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα απέκλεισαν χτες από τις 10 π.μ. μέχρι τις 3.30 μ.μ. τον κόμβο των Μικροθηβών, όπου διασταυρώνονται οι δρόμοι Βόλου - Φαρσάλων και ο Εθνικός δρόμος Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Οι αγρότες ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα από τις περιοχές Αλμυρού, Σούρπης και Βελεστίνου, με καταρρακτώδη βροχή και τσουχτερό κρύο πορευόμενοι προς τον κόμβο, όπου παρέταξαν τα αγροτικά μηχανήματα σε μήκος χιλιομέτρων πάνω και κάτω από τη γέφυρα. Ο αποκλεισμός των δρόμων είχε ως αποτέλεσμα να σχηματιστούν ατέλειωτες ουρές φορτηγών και επιβατηγών αυτοκινήτων.

Πέρα από τη μαχητικότητα και την αποφασιστικότητα των αγροτών, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της κινητοποίησης ήταν το ενωτικό πνεύμα που κυριάρχησε, ανεξάρτητα από πολιτικά "πιστεύω". Τέτοιο ενωτικό συλλαλητήριο είχε πάνω από 15 χρόνια να πραγματοποιηθεί στο νομό Μαγνησίας μας είπε ο Κώστας Σώμος μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και είναι πρόκριμα για τη νέα μεγάλη πανθεσσαλική αγροτική κινητοποίηση που ετοιμάζεται στις επόμενες μέρες...

Στις ομιλίες που έγιναν, ο Κ. Σώμος κατάγγειλε την καταστροφική αγροτική πολιτική της ΕΕ τη νέα ΚΑΠ και τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Η πολιτική αυτή τονίστηκε, αντί για διαρθρωτικά μέτρα στο γεωργικό τομέα, για την εκτροπή του Αχελώου που θα έδινε ζωή στην περιοχή με τη γενικότερη ανάπτυξη, χρηματοδοτεί, απλώς έργα συγκοινωνιακά κλπ. για τη διευκόλυνση της μετατροπής της χώρας σε περιοχή φθηνών υπηρεσιών κλπ. Εμείς, όμως, όπως δείχνει το σημερινό συλλαλητήριο είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, γιατί επιμένουμε να μείνουμε στα χωριά μας, υπογράμμισε.

Με ενωτικό πνεύμα μίλησαν και ο Δ. Νανάς μέλος της Συντονιστικής και κύριος ομιλητής στο συλλαλητήριο, ενώ ο Β. Ζαρκάδας από την ΟΑΣ Ν. Μαγνησίας, επισήμανε πως οι αγρότες, όχι μόνο στη Λάρισα, στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο θα πάμε, αλλά θα φτάσουμε μέχρι την Αθήνα. Κάλεσε και την άλλη Ομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων σε ενότητα. Ο πρόεδρος της τελευταίας Δ. Πάσχος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και όλοι οι αγρότες έδωσαν ραντεβού στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο, την ερχόμενη Δευτέρα.

Τι ζητούν οι αγρότες

Στα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν στη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων, στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, τα βασικά αιτήματα των αγροτών είναι:

1. Αμεσα να απορριφθούν τα καταστροφικά μέτρα, οι κανονισμοί και οι διάφορες αποφάσεις της ΕΕ που αφορούν στη μείωση ή την εξαφάνιση αγροτικών καλλιεργειών.

  • Να ασκηθεί εθνική πολιτική στον αγροτικό - κτηνοτροφικό τομέα, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητες της χώρας μας. Η ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει εξαίρεση της αγροτικής πολιτικής από την ΕΕ για ένα μεταβατικό στάδιο και να ασκήσει "βέτο" σ' αυτό.
  • Να μην ισχύσουν οι τιμές που προτείνει η Κομισιόν για την καλλιεργητική περίοδο 1995 - '96, που είναι σ' όλα τα αγροτικά προϊόντα παγωμένες και σε ορισμένα κάτω από περσινές τιμές.
  • Να μην ισχύσουν οι προτάσεις για τα οπωροκηπευτικά, το βαμβάκι, καθώς και για τα αμπελουργικά προϊόντα.
  • Να αλλάξει ο κανονισμός 2075/92 για τα καπνά, για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των καπνοπαραγωγών.
  • Να προστατευτεί η κτηνοτροφία από τις αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές και να ενισχυθεί, για να γίνουμε αυτάρκεις σαν χώρα.
  • Να γίνουν έργα υποδομής και προχωρήσει η εκτροπή του Αχελώου.

2. Η κυβέρνηση να μην εφαρμόσει το νόμο για τη φορολογία των αγροτών, με αντικειμενικό προσδιορισμό του εισοδήματος γιατί είναι άδικος, ανεφάρμοστος και αναποτελεσματικός και να ισχύσει ο συντελεστής.

  • Να σταματήσει να εισπράττει από τους αγρότες τον "κεφαλικό" φόρο των ανέλεγκτων υποθέσεων.
Στις 10 του Απρίλη οι καπνοπαραγωγοί

Τη διοργάνωση συλλαλητηρίου για τις 10 του Απρίλη αποφάσισαν, σε κοινή σύσκεψη, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Κιλκίς και Πέλλας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλίες της ΟΑΣ Ημαθίας. Με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο των κινητοποιήσεων, που θα γίνουν την ίδια μέρα σε όλους τους παραπάνω νομούς, οι ΟΑΣ ζητούν την έγκαιρη πληρωμή των προϊόντων 40 μέρες μετά την παράδοσή τους, την άμεση επίλυση των προβλημάτων των καπνοπαραγωγών, το διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων, την επιδότηση όλων των αγροτικών εφοδίων, τη μείωση των επιτοκίων των χορηγούμενων δανείων κατά 50%. Τέλος, ζητούν να σταματήσουν οι κατασχέσεις και τα χαράτσια και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η δανειοδότηση των αγροτών από την ΑΤΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ