ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κωμωδία, μελό, θρίλερ ... διαλέξτε

Ολοι έχουμε ανάγκη από γέλιο, αλλά πόσοι από μας θα κατορθώσουν να γελάσουν με την αμερικανική κωμωδία "Τρελό γουικέντ στου Μπέρνι 2",που προβάλλεται από το STARστις 21.30, αυτό είναι άλλο θέμα. Ας δοκιμάσουμε

και βλέπουμε. Φυσικά, το μαύρο χιούμορ πρωταγωνιστεί στην ταινία που αφηγείται το θάνατο του Μπέρνι. Του "φίλου" που έχει αφήσει δύο εκατομμύρια δολάρια σε μια τράπεζα της Τζαμάικας. Οι δυο καλοί του φίλοι, αφού τον πενθήσουν όπως πρέπει, θα τον κλέψουν από το νεκροτομείο και θα τον βάλουν σε μια βαλίτσα για να τον μεταφέρουν στην Τζαμάικα. Εκεί θα κάνουν διάφορα κόλπα για να αποδείξουν στην τράπεζα πως ο Μπέρνι είναι ζωντανός. Πράγμα που συμβαίνει στην πραγματικότητα, αλλά εκείνοι το αγνοούν. Μάλιστα, η αλήθεια είναι ότι ο φίλος τους έχει πέσει θύμα βοντού και ζωντανεύει κάθε φορά που ακούει μουσική ρέγκε. Με τους Αντριου Μακάρθι και Τζόναθαν Σίλβερ.Από την ΕΤ-1 στις 23.15 "Επικίνδυνη Δευτέρα" του Μάικ Φίγκις.

Θα μεταφερθούμε στην κοιτίδα του ροκ και της τζαζ, στο Νιούκαστλ, εκεί που η μουσική τυλίγει την πόλη και τους κατοίκους μέσα σε τρελά πέπλα μυστηρίου. Που τους παλαβώνει, τους μεθάει, τους κάνει να ερωτεύονται παράφορα. Ετσι, όπως ένας περιθωριακός νεαρός και ένα πρώην κολ γκερλ ζουν τον έρωτα της ζωής τους στο περιθώριο της "αμερικανικής βδομάδας" που γιορτάζει η πόλη. Την ίδια στιγμή, ένα συγκρότημα από τη Βαρσοβία παίζει φρι - τζαζ και ένας γκάνγκστερ προσπαθεί να πείσει με τη βία τον ιδιοκτήτη ενός κέντρου να του πουλήσει την επιχείρηση. Ενα φιλμ νουάρ, με υπέροχη μουσική, με εξάρσεις βίας, με τρυφερές σκηνές έρωτα και με μια βροχή που δε λέει να σταματήσει.

Παίζουν οι: Στινγκ, Μέλανι Γρίφιθ, Τόμι Λι Τζόουνς.

Από την ΕΤ-1 στις 00.20 "Στην καρδιά της νύχτας" των Αλμπέρτο Καβαλκάντι, Μπ. Ντίρντενμ, Ρ. Χάμερ, Τσαρλς Κράιτον. Πρόκειται για μια σπονδυλωτή ταινία τρόμου, αγγλικής παραγωγής, με διαφορετικό σκηνοθετικό ύφος, αφού κάθε ιστορία υπογράφεται από διαφορετικό σκηνοθέτη, αλλά με μια ενιαία αντίληψη. Ενας αρχιτέκτονας επισκέπτεται μια εξοχική βίλα. Εκεί, θα ακούσει παράξενες ιστορίες που αφηγούνται οι καλεσμένοι. Ιστορίες που μιλάνε για φαντάσματα, για διχασμένες προσωπικότητες, για μαγεμένους καθρέφτες, για παράξενα όνειρα που ξεφεύγουν από τα όρια και αγγίζουν την πραγματικότητα. Ιστορίες με ατμόσφαιρα, με αγωνία, με μυστήριο, με σασπένς, με ενοχές, με αινίγματα και με υπερφυσικά όντα. Πρωταγωνιστεί ο Μάικλ Ρέντγκρεϊβ.

Από το ΝΕW CHANNEL στις 00.45. "Ιστορία αγάπης" του Λίο Μακ Κάρεϊ.

Ενα χολιγουντιανό μελό με εξαιρετικούς πρωταγωνιστές, που αφηγείται έναν"εν πλω" έρωτα. Ενα μελό που άρεσε στο κοινό και ξαναγυρίστηκε άλλες δυο φορές. Η πρώτη ταινία, αυτή που θα δούμε σήμερα, γυρίστηκε το 1939 με πρωταγωνιστές τον Σαρλ Μπουαγιέ και την Ιρέν Ντιουν, η δεύτερη γυρίστηκε το 1957 με τους Γκάρι Γκαρν και Ντέμπορα Κερ και η τρίτη γυρίστηκε πρόσφατα με τον Γουόρεν Μπίτι και την Ανέτ Μπένινγκ.

Τέλος, από το NEW CHANNEL, πάλι, στις 00.45 "Οι γέφυρες του Τόκο Ρι" του Μαρκ Ρόμπσον. Πρόκειται για ένα πολεμικό δράμα, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Τζέιμς Μίσενερ, ένα έργο που τιμήθηκε με Οσκαρ ειδικών εφέ για τις θεαματικές σκηνές αερομαχιών. Με τους: Γκρέις Κέλι, Γουίλιαμ Χόλντεν, Μίκι Ρούνεϊ, Φρέντερικ Μαρτς.

Από την ενδιαφέρουσα σειρά των 13 ντοκιμαντέρ, που έχει για θέμα την "Απεξάρτηση", η ΕΤ-2 στις 20.00 παρουσιάζει την 4η εκπομπή, που έχει για τίτλο "Στροφή".Η "Στροφή" είναι μια θεραπευτική κοινότητα για εφήβους χρήστες ναρκωτικών. Η κάμερα θα σταθεί πάνω στα νεανικά πρόσωπα, την τρομερή, αλλά την τόσο σημαντική προσπάθεια της απεξάρτησης και θα καταγράψει κάθε συναίσθημα. Η κάμερα "ζει" μαζί τους τη χαρά και την ελπίδα, νιώθει την αγωνία, το φόβο των παιδιών, που, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, άρχισαν κάποτε αυτή την εφιαλτική χρήση που τους έγινε συνήθεια. Μια συνήθεια που οδηγεί τις περισσότερες φορές στο θάνατο.

"Ηνίοχος" και Δαμιανός

Στον "Ηνίοχο" και στον Αλέξη Δαμιανό, είναι αφιερωμένο το σημερινό "Παρασκήνιο". Η τελευταία πορεία του, που αρχίζει με μια συνέντευξη, λίγες μέρες πριν από την προβολή του "Ηνίοχου", συνεχίζεται στην πρεμιέρα της ταινίας του και ολοκληρώνεται στην εκδήλωση, που έγινε προς τιμήν του στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Ο Δαμιανός, στη συνέντευξή του, μιλάει για το θάνατο, το δημοτικό τραγούδι και τη "γιορταστική" στάση, που μέσα από αυτά υπάρχει απέναντι στο θάνατο.

Στην πρεμιέρα του "Ηνίοχου", ο σκηνοθέτης με τους συνεργάτες του, λίγο πριν πέσουν τα πρώτα πλάνα στην αυλαία, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δίνει το "στίγμα" του "Ηνίοχου", λέγοντας πως ο "Ηνίοχος" είναι η αγάπη στον αγώνα, η αναγωγή του αγώνα σε ζωή. Μιλάει όμως για τον "καλό" και όχι για τον "ζαβολιάρη" αγώνα, για τη "φλόγα που κάνει καλό", για τη "φλόγα που δε σκοτώνει".

Στο Αετοπούλειο, η κάμερα της εκπομπής καταγράφει τη συνάντηση του σκηνοθέτη του "Ηνίοχου", με τον Νίκο Κούνδουρο, λίγο πριν αρχίσει η εκδήλωση προς τιμήν του Δαμιανού με ομιλητή τον Ν. Κούνδουρο. Και οι δυο θα θυμηθούν στιγμές που πέρασαν και έζησαν μαζί, στα χρόνια της Κατοχής. Στο φινάλε της εκπομπής ο Αλέξης Δαμιανός λέει ένα ποίημα - προσευχή, που ακούγεται στο φινάλε της ταινίας. Σκηνοθέτης της εκπομπής είναι ο Λάκης Παπαστάθης (ΕΤ-1 20.00).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ