Τρίτη 14 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Ηνίοχος" και Δαμιανός

Στον "Ηνίοχο" και στον Αλέξη Δαμιανό, είναι αφιερωμένο το σημερινό "Παρασκήνιο". Η τελευταία πορεία του, που αρχίζει με μια συνέντευξη, λίγες μέρες πριν από την προβολή του "Ηνίοχου", συνεχίζεται στην πρεμιέρα της ταινίας του και ολοκληρώνεται στην εκδήλωση, που έγινε προς τιμήν του στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Ο Δαμιανός, στη συνέντευξή του, μιλάει για το θάνατο, το δημοτικό τραγούδι και τη "γιορταστική" στάση, που μέσα από αυτά υπάρχει απέναντι στο θάνατο.

Στην πρεμιέρα του "Ηνίοχου", ο σκηνοθέτης με τους συνεργάτες του, λίγο πριν πέσουν τα πρώτα πλάνα στην αυλαία, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δίνει το "στίγμα" του "Ηνίοχου", λέγοντας πως ο "Ηνίοχος" είναι η αγάπη στον αγώνα, η αναγωγή του αγώνα σε ζωή. Μιλάει όμως για τον "καλό" και όχι για τον "ζαβολιάρη" αγώνα, για τη "φλόγα που κάνει καλό", για τη "φλόγα που δε σκοτώνει".

Στο Αετοπούλειο, η κάμερα της εκπομπής καταγράφει τη συνάντηση του σκηνοθέτη του "Ηνίοχου", με τον Νίκο Κούνδουρο, λίγο πριν αρχίσει η εκδήλωση προς τιμήν του Δαμιανού με ομιλητή τον Ν. Κούνδουρο. Και οι δυο θα θυμηθούν στιγμές που πέρασαν και έζησαν μαζί, στα χρόνια της Κατοχής. Στο φινάλε της εκπομπής ο Αλέξης Δαμιανός λέει ένα ποίημα - προσευχή, που ακούγεται στο φινάλε της ταινίας. Σκηνοθέτης της εκπομπής είναι ο Λάκης Παπαστάθης (ΕΤ-1 20.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ