ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάρτη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Αποφασιστικά στον αγώνα οι αγρότες

Την ερχόμενη Δευτέρα ετοιμάζονται να αποκλείσουν ολόκληρη την περιοχή με χιλιάδες τρακτέρ, που σκοπεύουν να παρατάξουν στον εθνικό δρόμο και σε άλλους επαρχιακούς των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας

Αποφασισμένοι να δώσουν τον "νυν υπέρ πάντων αγώνα", για τη σωτηρία της ελληνικής γεωργίας και των ίδιων που κινδυνεύουν άμεσα από τις επιθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την κυβερνητική αντιαγροτική πολιτική, είναι οι αγρότες της Θεσσαλίας.

Την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Μάρτη, αγρότες και από τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς, με χιλιάδες τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, θ' αποκλείσουν τις δύο εθνικές οδούς Αθήνας - Θεσσαλονίκης - τη νέα και την παλιά- και τους εθνικούς δρόμους που συνδέουν τους νομούς μεταξύ τους. Είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν επ' αόριστον, μέχρι να δοθούν λύσεις στα φλέγοντα προβλήματά τους.

Η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα που έχει συσταθεί σε συνεργασία με τις τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές που υπάρχουν σε κάθε νομό, συντονίζει την κινητοποίηση, έτσι ώστε από την ερχόμενη Δευτέρα να διακοπεί κάθε συγκοινωνιακή σύνδεση της Νότιας Ελλάδας με την Κεντρική, τη Δυτική και τη Βόρεια.Το αγωνιστικό κλίμα που επικρατεί αυτές τις μέρες - μετά και την τεράστια επιτυχία που είχαν τα νομαρχιακά αγροτικά συλλαλητήρια της περασμένης Δευτέρας - σ' ολόκληρο το θεσσαλικό κάμπο, αποτελεί πρόκριμα για τη μεγάλη επιτυχία της πανθεσσαλικής κινητοποίησης.

Οι Θεσσαλοί αγρότες έχουν συνειδητοποιήσει ότι κύριοι αντίπαλοι είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία ακολουθεί "κατά γράμμα" και σχεδόν "δουλικά" και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες.Βλέπουν τις ποσοστώσεις ν' αυξάνονται, μειώνοντας την παραγωγή, τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας να διογκώνονται, οι τιμές στ' αγροτικά προϊόντα να πέφτουν συνεχώς, μειώνοντας κι άλλο το αγροτικό εισόδημα.

Απειλούνται

Βλέπουν ν' απειλούνται δυναμικές καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι, το καλαμπόκι, ο καπνός, τα σιτηρά, τα οπωροκηπευτικά, τα δενδροκομικά, κινδυνεύοντας έτσι να φύγουν από το χωράφι και να ψάχνουν απελπισμένα για εργασία στις ουρές ανεργίας των πόλεων.

Δεν είναι, λοιπόν, διατεθειμένοι να μείνουν με "σταυρωμένα τα χέρια" και δε θα παρασυρθούν από τις προσπάθειες - που υποκινούνται κυρίως από τη ΝΔ - αποπροσανατολισμού του αγώνα τους. Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση, με όλα τα μέσα που διαθέτει, επιχειρεί - και με βοήθεια των μεγάλων ΜΜΕ - να σμικρύνει το εύρος και την ουσία του αγώνα των αγροτών, εμφανίζοντάς τους να παλεύουν μόνο κατά του νόμου για τα "αντικειμενικά" κριτήρια φορολόγησης.Ομως, δεν έχει τ' αναμενόμενα αποτελέσματα και ενωμένοι οι αγρότες της Θεσσαλίας παλεύουν και ζητούν:

1. Αμεσα να απορριφθούν τα καταστροφικά μέτρα, οι κανονισμοί και οι διάφορες αποφάσεις της ΕΕ που αφορούν τη μείωση ή την εξαφάνιση αγροτικών καλλιεργειών.

- Να ασκηθεί εθνική πολιτική, στον Αγροτικό - Κτηνοτροφικό τομέα, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητες της χώρας μας. Η ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει εξαίρεση της αγροτικής πολιτικής από την ΕΕ για ένα μεταβατικό στάδιο και να ασκήσει "βέτο" γι' αυτό.

- Να μην ισχύσουν οι τιμές που προτείνει η Κομισιόν για την καλλιεργητική περίοδο 1995 - '96 που είναι σ' όλα τα αγροτικά προϊόντα παγωμένες και σε ορισμένα κάτω από τις περσινές τιμές.

- Να μην ισχύσουν οι προτάσεις για τα οπωροκηπευτικά, το βαμβάκι, καθώς και τα αμπελουργικά προϊόντα.

- Να αλλάξει ο κανονισμός 2075/92 για τα καπνά για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των καπνοπαραγωγών.

- Να προστατευτεί η κτηνοτροφία από τις αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές και να ενισχυθεί, για να γίνουμε αυτάρκης ως χώρα.

- Να γίνουν έργα υποδομής και να προχωρήσει η εκτροπή του Αχελώου.

2. Η κυβέρνηση να μην εφαρμόσει το νόμο για τη φορολογία των αγροτών, με αντικειμενικό προσδιορισμό του εισοδήματος γιατί είναι άδικος, ανεφάρμοστος και αναποτελεσματικός και να ισχύσει ο συντελεστής.

- Να σταματήσει να εισπράττει από τους αγρότες τον "κεφαλικό" φόρο των ανεξέλεγκτων υποθέσεων.

ΛΑΡΙΣΑ
Σήμερα διαδηλώνουν οι κτηνοτρόφοι

Με συγκέντρωση σήμερα στις 10.30 το πρωί έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και στη συνέχεια με πορεία προς τη νομαρχία οι κτηνοτρόφοι της Λάρισας θα διαμαρτυρηθούν για την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που οδηγεί την ελληνική κτηνοτροφία στην καταστροφή. Με μαύρες σημαίες και χύνοντας μεγάλες ποσότητες γάλατος στους δρόμους οι κτηνοτρόφοι - αιγοπροβατοτρόφοι και αγελαδοτρόφοι - θα διαδηλώσουν την απόφασή τους να προστατέψουν το εισόδημά τους από τις επιθέσεις που αυξήθηκαν τελευταία.

Διαμαρτύρονται για:

  • Την απόφαση των τυροκόμων να μειώσουν κατά 50 δραχμές την τιμή του αιγοπρόβειου γάλατος. Και η τιμή του γελαδινού γάλατος παραμένει πολύ χαμηλή (κυμαίνεται στις 100 - 105 δραχμές το κιλό, ενώ οι γαλακτοβιομηχανίες το πωλούν στις 280 δραχμές).
  • Την ανεξέλεγκτη εισαγωγή ζώων από γειτονικές χώρες - πολλές φορές παράνομα χωρίς να πληρώνονται δασμοί - και τυριών ιδιαίτερα από τη Βουλγαρία που μετασυσκευάζονται και διακινούνται σαν ελληνικά παραδοσιακά τυριά.
  • Την επιχειρούμενη φορολόγησή τους με "αντικειμενικά" κριτήρια, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ο ιδιαιτερότητες της παραγωγής γάλατος.
  • Τα ανυπέρβλητα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη σφαγή των ζώων μετά την αναστολή λειτουργίας των 22 από τα 25 σφαγεία του νομού.

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν:

  • Να μη μειωθεί η τιμή του αιγοπρόβειου γάλατος.
  • Ν' αυξηθεί η ποσόστωση που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση στο αγελαδινό γάλα, η οποία ούτως ή άλλως αποτελεί περιοριστικό παράγοντα στην αύξηση της παραγωγής.
  • Να υπάρξει έλεγχος στα σύνορα για την αντιμετώπιση των ανεξέλεγκτων εισαγωγών κτηνοτροφικών προϊόντων από τρίτες χώρες.
  • Να μην εφαρμοστούν σε βάρος τους τα άδικα δήθεν "αντικειμενικά" κριτήρια φορολόγησης.
  • Να δημιουργηθούν πέντε νέα σύγχρονα σφαγεία στο νομό και μέχρι τότε να επαναλειτουργήσουν όσα έκλεισαν.
Σε λίγο θα ξαναφυτέψουν, αλλά η περυσινή σοδειά παραμένει ακόμη

Σε λίγο θα ξαναφυτέψουν, αλλά η περσινή σοδειά παραμένει ακόμη απούλητη...

Θα ξανανεκρώσει η Λάρισα
Νέες κινητοποιήσεις σε Ροδόπη - Λαγκαδά

Στους δρόμους του αγώνα ξαναβγαίνουν οι καπνοπαραγωγοί, αγανακτισμένοι από το συνεχιζόμενο εμπαιγμό που υφίστανται. Σήμερα ξεσηκώνονται οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης, ενώ τη Δευτέρα προχωρούν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις οι καπνοπαραγωγοί του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Χαλκιδικής.

Οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης, σε συνεργασία με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, πραγματοποιούν σήμερα το πρωί στις 10.30 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο των Σαππών. Οι καπνοπαραγωγοί της επαρχίας Λαγκαδά και της Βόρειας Χαλκιδικής θα συγκεντρωθούν τη Δευτέρα στις 20 του Μάρτη και ώρα 8 το πρωί στο χωριό Στίβος και θα αποκλείσουν συμβολικά το δρόμο. Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή των εκεί καπνοπαραγωγών καλεί όλους τους αγρότες της περιοχής να αγωνιστούν ενωμένοι γύρω από τα κοινά προβλήματα. Επίσης απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής να στηρίξουν αυτή την κινητοποίηση, επισημαίνοντας ότι ο αφανισμός της αγροτιάς αφορά το σύνολο του πληθυσμού. Στα πλαίσια της πάλης τους, οι καπνοπαραγωγοί του Λαγκαδά και της Βόρειας Χαλκιδικής, εκτός από τα γενικά αιτήματα, διεκδικούν για την περιοχή τους: Την άμεση καταβολή της επιδότησης στις 46 ομάδες παραγωγών της επαρχίας Λαγκαδά, του λειτουργικού προγράμματος της ΕΟΚ '91 - '92 και την καταβολή της ειδικής επιδότησης για τη σοδειά του '93 στους καπνοπαραγωγούς των χωριών Σανών και Γεροπλατάνου Χαλκιδικής. Επιπλέον, δηλώνουν αποφασισμένοι να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης στις αντιαγροτικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης και τονίζουν ότι η κινητοποίηση της Δευτέρας είναι ένα ακόμα βήμα στο μεγάλο δρόμο του αγώνα που ξεκίνησαν πριν 15 μέρες, από το Ζαγκλιβέρι.

Υποπτα και επικίνδυνα σενάρια

Θορυβημένη η κυβέρνηση από την επιτυχία των κινητοποιήσεων των αγροτών της Θεσσαλίας, φαίνεται να σκέφτεται να προσφύγει σε κατασταλτικά μέτρα εναντίον τους.

Απ' αυτή την άποψη δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι - σύμφωνα με πληροφορίες - ο εισαγγελέας της Λάρισας κ. Καραγιάννης ζήτησε, με έγγραφό του από την Αστυνομική Διεύθυνση του νομού, να προχωρήσει σε συλλήψεις αγροτών, κατά τη διάρκεια της πανθεσσαλικής παναγροτικής κινητοποίησης την ερχόμενη Δευτέρα!

Απαντώντας σ' αυτό το ενδεχόμενο, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, ο Γ. Παττάκης τόνισε χαρακτηριστικά: "Κάθε φορά που οι κυβερνήσεις βλέπουν ότι οι αγρότες ξεσηκώνονται και δε σκύβουν το κεφάλι, προσφεύγουν σε κατασταλτικά μέτρα. Εμείς δηλώνουμε ότι δε θα τρομοκρατηθούμε και δε θα μειωθεί η αγωνιστική μας διάθεση.

Από ποιον πήρε εντολή ο κ. εισαγγελέας να προβεί σ' αυτή την ενέργεια; Μήπως από τον υπουργό; Πάντως, θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι όσοι σκέφτονται να προχωρήσουν σε τέτοιες αυταρχικές και αντιδημοκρατικές ενέργειες σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών ότι έτσι μας πεισμώνουν περισσότερο και θα "συμβάλλουν" κι αυτοί στην ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία της κινητοποίησής μας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ