ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο αρχάριος και η Καρμέλα

Οποιος δεν έτυχε, πράγμα απίθανο με τις τόσες επαναλήψεις, να δει την ταινία του Γουίλιαμ Γουέλμαν "Ούτε ιερό ούτε όσιο",με την Καρόλ Λομπάρντ και τον Φρέντερικ Μαρτς, ας μην τη χάσει. Από το SEVEN X στις 21.00, λοιπόν, η εντυπωσιακή κοινωνική σάτιρα, που δεν ξεχνά να ειρωνευτεί τον κιτρινισμό του Τύπου.

Από την ΕΤ-3 στις 23.15 "Το δικό μου Αϊντάχο",του Γκας Βαν Σαντ. Μια δυνατή, παράξενη ωστόσο, ταινία, που αφηγείται τις περιπέτειες δυο παραστρατημένων νεαρών, που για διαφορετικούς λόγους ο καθένας κάνουν πεζοδρόμιο. Μεταξύ τους θα αναπτυχθεί μια φιλία, μια φιλία που θα δυναμώσει στους εφιαλτικούς δρόμους του Πόρτλαντ, μια φιλία που δε θα βοηθήσει σε τίποτε τα δυο χαμένα αυτά παιδιά.Με εξαιρετικές ερμηνείες από τους Ρίβερ Φίνιξ και Κιάνου Ριβς.

Από την ΕΤ-1 στις 00.20 "Ουργκά, η γη του έρωτα" του Νικίτα Μιχάλκοφ. Η ταινία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας με το Χρυσό Λέοντα στα 1991. Εικαστικά υπέροχη είναι η ταινία, που δείχνει την εξαιρετική ομορφιά της αμόλυντης στέπας και της καλοσύνης των ανθρώπων της πριν "μολυνθούν" από τον βιομηχανικό πολιτισμό.Παίζουν οι: Μπαγιαρέτου Μπαντέμα και Βλαντιμίρ Γκοστούκιν.

Από το MEGA στις 00.30 "Ο αρχάριος" του Αντριου Μπέργκμαν. Ενας νεαρός πάει στη Νέα Υόρκη να σπουδάσει κινηματογράφο. Στο σταθμό, όμως, χάνει τις αποσκευές του, δηλαδή, όλα του τα υπάρχοντα. Ετσι αναγκάζεται να εργαστεί αμέσως και να αφήσει όνειρα και σπουδές γι' αργότερα. Βρίσκει δουλιά σε ένα μαφιόζο, ένα μαφιόζο που είναι φτυστός με τον Ντον Κορλεόνε του Κόπολα. Ο μαφιόζος αυτός έχει στήσει μια πανέξυπνη απάτη, μια απάτη που, όμως, διαφεύγει της προσοχής του αρχάριου αλλά μελλοντικού γαμπρού του. Με λίγα λόγια θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την ταινία, έτσι: Μπράντο εναντίον Μπράντο. Πλάι στο μεγάλο, σχεδόν μυθικό, Αμερικανό ηθοποιό οι: Μαξιμίλιαν Σελ, Μάθιου Μπρόντερικ, Αν Μίλερ.

Και από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 02.20 (γιατί άραγε τόσο αργά;) "Ω, Καρμέλα",του Κάρλος Σάουρα. Μια εξαιρετική ταινία που μας γυρίζει την εποχή του εμφυλίου ισπανικού πολέμου και μας ξεναγεί στα παρασκήνια ενός θιάσου που υποστηρίζει τον Δημοκρατικό Στρατό αλλά, τελικά, συλλαμβάνεται από τους Φαλαγγίτες. Είναι κρίμα που μια τόσο ωραία ταινία προβάλλεται σε τόσο ακατάλληλη ώρα. Με τους Κάρμεν Μάουρα, Αντρες Παγιάρες.

Επιλεκτική "ενημέρωση"

Επιλεκτική διοχέτευση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ έκανε για μία ακόμη φορά ο υπουργός Τύπου Ευάγγελος Βενιζέλος. Το ίδιο ακριβώς είχε κάνει ο αρμόδιος για τα ΜΜΕ υπουργός και λίγο πριν κατατεθεί και ο προηγούμενος νόμος για τα ΜΜΕ. Φαίνεται πως κάπως έτσι "μεταφράζει" την αντικειμενικότητα και την επί ίσοις όροις ενημέρωση ο κ. Βενιζέλος.

Μπράβο όμως στον κ. υπουργό, γιατί στους ισχνούς καιρούς έκανε και οικονομία χρόνου. Κόμματα και αρμόδιοι φορείς, "ενημερώθηκαν", από τα δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου για τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου. Τόσο καιρό, ούτε στην ΕΣΗΕΑ δεν είχε παραδώσει το γραπτό κείμενο, παρά επέμενε να το παρουσιάζει προφορικώς. Ετσι, επί του προφορικού του λόγου, ευελπιστούσε να γίνουν παρατηρήσεις πάνω στο νομοσχέδιο.

Με ποια υπευθυνότητα και σοβαρότητα, όμως, θα γίνουν οι παρατηρήσεις, αφού θα ενημερώσει στο παρά πέντε, τηρώντας, "δήθεν", όλες τις "δημοκρατικές διαδικασίες", τα κόμματα, τους φορείς και το ΕΣΡ, ενώ ήδη έχουν δημοσιευτεί σε μερίδα του Τύπου οι κυριότερες διατάξεις του; Στην πραγματικότητα καμία γνώμη δεν ενδιαφέρει τον κ. Βενιζέλο. Αλλωστε την περασμένη εβδομάδα, δήλωνε πως δε θέλει ένα νομοσχέδιο "συμπιληματικό" και "συμψηφιστικό". Ισως ο υπουργός Τύπου να αρέσκεται στα "αποκλειστικά" και στα "επιλεκτικά". Προς τι, λοιπόν, τόση φαιά ουσία και τόσο "πλούσιος" και "πληθωρικός" λόγος; για δήθεν ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων με κόμματα, φορείς και Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, όταν το νομοσχέδιο κατατίθεται την Παρασκευή στη Βουλή, ενώ τα κόμματα, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και οι αρμόδιοι φορείς αγνοούν τις διατάξεις του;

Κ. Α.

Ταύτιση απόψεων ΕΣΗΕΑ - ΠΟΣΠΕΡΤ

Θέματα που αφορούσαν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την αναδιάρθρωση της ΕΡΑ και το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, συζήτησαν χτες το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και το προεδρείο της ΠΟΣΠΕΡΤ. Και οι δύο πλευρές εμμένουν στην άποψη, ότι το κρατικό ραδιόφωνο δε θα πρέπει να συρρικνωθεί. Η αναδιάρθρωση της ΕΡΑ είναι αναγκαία, αλλά θα πρέπει να γίνει μέσα από τους υπάρχοντες πέντε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, υπήρξε και στο σημείο αυτό ταυτότητα απόψεων και αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον αρμόδιο υπουργό, τον Ε. Βενιζέλο, το προσχέδιο του νομοσχεδίου. Υπογραμμίστηκε ότι το προσχέδιο θα πρέπει να τους δοθεί στην ολότητά του και έγκαιρα, ούτως ώστε να υπάρχει ανάλογος χρόνος για να μελετηθεί, προκειμένου και η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΣΠΕΡΤ να υποβάλουν τις προτάσεις τους και να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος.

Στο επίμαχο θέμα της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, συμφωνήθηκε για το 1994, να ζητηθεί οι αυξήσεις να γίνουν στα επίπεδα της εισοδηματικής πολιτικής. Πιο συγκεκριμένα για το '94, αυξήσεις 5% από 1.4.94, 5% από 1.7.94 και διορθωτικό ποσό Ο,8% από 1.1.95. Η σύμβαση του '95, θα εξαρτηθεί από την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης για πρόωρη συνταξιοδότηση. Θα είναι ετεροχρονισμένη και θα αφορά στο προσωπικό, που καλύπτει η ΠΟΣΠΕΡΤ.

Μια σκηνή από την ταινία του Κάρλος Σάουρα "Ω, Καρμέλα"

Ο Ουμπέρτο Εκο στην ΕΤ-2

Tov Ουμπέρτο Εκο φιλοξενεί σήμερα ο Βασίλης Βασιλικός στην εκπομπή "Αξιον εστί". Θα μιλήσουν για τον συγγραφέα Εκο και για τις ελληνικές εκδόσεις των βιβλίων του, για τα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στην Ιταλία, καθώς και για την πολιτική κατάσταση της χώρας του, της Ιταλίας. Θα συζητήσουν, όμως, και για την αρχαία Ελλάδα, τη σύγχρονη ελληνική φιλοσοφία και για τη σημειολογία. (ΕΤ-2, 23.00)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ