ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Από πόλη σε πόλη η σκυτάλη του αγώνα

Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και κλείσιμο των καταστημάτων τους, συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις οι ΕΒΕ στη Φλώρινα, τον Εβρο, τη Χίο, την Καβάλα κ. ά.

Συνεχίστηκαν και χτες με μαζική συμμετοχή οι πανελλαδικές κινητοποιήσεις των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, που εξαπλώνονται καθημερινά σε μια σειρά από πόλεις. Ετσι, χτες πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις και κλείσιμο των καταστημάτων και βιοτεχνιών στο Νομό Εύβοιας,το Αγρίνιο,τη Χίο,τη Φλώρινα και τον Εβρο.Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των ΕΒΕ Αρτας και Λευκάδας.Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα γίνει και στο Βόλο,μετά από απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων του Βόλου. Από τις χτεσινές κινητοποιήσεις των ΕΒΕ, οι σημαντικότερες ήταν οι εξής:

Στη Φλώρινα οι ΕΒΕ από κοινού με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του νομού προχώρησαν σε κατάληψη της νομαρχίας και του Διοικητηρίου της επαρχίας Αμυνταίου, ζητώντας την αναθεώρηση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και τη λήψη μέτρων για τη στήριξη των ΜΜΕ και των αγροτικών εισοδημάτων. Οι ΕΒΕ της Φλώρινας, εκτός από την άρση των αντικειμενικών κριτηρίων, ζητούν αυξημένα κίνητρα ανάπτυξης για τις παραμεθόριες περιοχές, μείωση του ΦΠΑ και δάνεια, ενώ καταγγέλλουν το εμπάργκο με τα Σκόπια και ζητούν αποζημιώσεις για τις επιπτώσεις.Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είχαν αποκλείσει όλο το οδικό δίκτυο προς τα σύνορα και τους άλλους νομούς με τα αγροτικά μηχανήματα και έχυσαν συμβολικά δεκάδες κιλά γάλα μπροστά στη νομαρχία, ζητώντας να ρυθμιστούν τα χρέη των αγροτών, να μειωθεί ο ΦΠΑ, να επιδοτηθούν οι πρώτες ύλες και να αλλάξει ριζικά η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, που οδηγεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στην ανεργία.

Στον Εβρο όλα τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά για δεύτερη μέρα χτες και πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία στην Αλεξανδρούπολη. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν όλοι οι ΕΒΕ του νομού, ενώ οι αγρότες είχαν αποκλείσει όλους τους δρόμους προς τα τελωνεία Βουλγαρίας και Τουρκίας. Οι ΕΒΕ και οι αγρότες του Εβρου ζητούν εκτός των άλλων να ληφθούν ειδικά μέτρα προστασίας της οικονομίας του νομού από την τελωνειακή ένωση ΕΕ - Τουρκίας, που αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα τους εμπόρους και τους αγρότες του νομού.

Σήμερα

Σήμερα θα συνεχιστούν για δεύτερη μέρα οι κινητοποιήσεις στο Αγρίνιο,τη Φλώρινα μέχρι τα μεσάνυχτα, στον Εβρο και τη Χίο.Οι ΕΒΕ της Καβάλας,μετά το τριήμερο κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας, πραγματοποιούν σήμερα τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, με αιτήματα αφ' ενός τα αναπτυξιακά κίνητρα και το φορολογικό και αφ' ετέρου το ζήτημα της έδρας της διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Στη στάση εργασίας θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις.

Η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι στηρίζει τον αγώνα για την ανάπτυξη του νομού, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι μια άλλη συνολικά πολιτική που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας και όχι τις εντολές των πολυεθνικών και της ΕΕ. Ειδικότερα για το θέμα της διευρυμένης Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, η ΝΕ του ΚΚΕ επισημαίνει: "Οσον αφορά την έδρα της διευρυμένης ΝΑ Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης έχουμε από καιρό διατυπώσει την άποψη ότι η πόλη μας έχει τα γνωρίσματα και πλεονεκτήματα για να λειτουργήσει ως έδρα φορέων και δημοσίων αρχών με περιφερειακό χαρακτήρα. Ομως, στο θέμα της συγκεκριμένης έδρας δεν πρέπει να συνεχιστεί η λαθροχειρία ότι τάχα αν εγκαθίστατο στην Καβάλα, θα επρόκειτο για μια ενίσχυσή της με μια ισχυρή, πολυπρόσωπη υπηρεσία, που έστω και καθυστερημένα θα ισοφάριζε τις παλιότερες απώλειες. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια ολιγοδύναμη, σχεδόν διακοσμητική, υπηρεσία, χωρίς καμιά θεσμοθετημένη ανάμειξη στη διαδικασία έγκρισης και παροχής οπουδήποτε τύπου κινήτρων σε επιχειρηματίες και ΟΤΑ".

Επίσης, σήμερα κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα της Ν. Ιωνίας Αττικής, με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου της συνοικίας. Παράλληλα, οι έμποροι της Ν. Ιωνίας θα αποκλείσουν τη λεωφόρο Ηρακλείου, όπου βρίσκονται τα περισσότερα καταστήματα.

Αύριο Πέμπτη,οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι της Πτολεμαφιδας κλείνουν τα καταστήματά τους με αποφάσεις των συνδικαλιστικών τους οργανώσεών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας τόσο για τα κοινά αιτήματα των ΕΒΕ σε όλη την Ελλάδα, όσο και ειδικότερα για την αποβιομηχάνιση του Νομού Κοζάνης. Τέλος, με αποφάσεις των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων οι ΕΒΕ τηςΞάνθης,της Κομοτηνής και των Γιαννιτσών δηλώνουν συμμετοχή στο πανελλαδικό κλείσιμο.

Στη Βουλή τα προβλήματα των ΕΒΕ και αγροτών Φλώρινας

Με ερώτηση, που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, καλούν την κυβέρνηση να απαντήσει πώς αντιμετωπίζει τα προβλήματα των αγροτών και των ΕΒΕ του νομού Φλώρινας

Την οικονομική εξαθλίωση των παραγωγικών τάξεων του νομού Φλώρινας και το κλείσιμο πολλών μικρών επιχειρήσεων, αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής λιτότητας και μιας σειράς άλλων επιλογών της σημερινής, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που έχουν οδηγήσει τους ΕΒΕ και τους αγρότες του νομού στις σημερινές κινητοποιήσεις, επισημαίνουν σε ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός και Σπ. Στριφτάρης.Στην ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Γεωργίας, Βιομηχανίας, Εμπορίου και Μακεδονίας - Θράκης, να απαντήσουν εάν θα ικανοποιήσουν τα αιτήματα των ΕΒΕ και των αγροτών της Φλώρινας και τι μέτρα προτίθενται να πάρουν, ώστε να βγει η νομός από την απομόνωση και να αναπτυχθεί σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει. Η ερώτηση έχει ως εξής:

"Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατεβαίνουν στις 21 - 22/3 από κοινού οι επαγγελματοβιοτέχνες και αγρότες του Νομού Φλώρινας, διεκδικώντας λύση στα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η οικονομική πολιτική λιτότητας, η εγκατάλειψη και η αδιαφορία από τη μεριά της πολιτείας, οι ζημιές από το εμπάργκο με τις γειτονικές χώρες, ο σκληρός φορολογικός νόμος, η λειτουργία μεγάλων πολυκαταστημάτων, η αντιαγροτική πολιτική τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων έχει οδηγήσει τις παραγωγικές τάξεις του νομού σε οικονομική εξαθλίωση και στο κλείσιμο πολλών μικρών επιχειρήσεων. Οι επαγγελματοβιοτέχνες του Ν. Φλώρινας διεκδικούν:

  • Κατάργηση του φορολογικού νόμου 2214/94.
  • Αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστη η αγορά της Φλώρινας από το εμπάργκο και αντισταθμιστικά μέτρα για να "ανασάνει" η οικονομία της περιοχής.
  • Αυξημένα αναπτυξιακά και φορολογικά κίνητρα (ανάλογα με αυτά της Θράκης) για την περιοχή και γρήγορη ολοκλήρωση των έργων υποδομής στη ΒΙ. ΠΕ Φλώρινας.
  • Χαρακτηρισμός όλου του νομού - και όχι μόνο η ζώνη των 20 χιλιομέτρων - σαν παραμεθόριας ζώνης κινήτρων και έκπτωσης από το φόρο εισοδήματος, λόγω παραμεθόριας περιοχής, για όλους τους φορολογούμενους, όπως ισχύει και για τους μισθωτούς.
  • Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Χαμηλότοκα δάνεια και επιδοτούμενο επιτόκιο. Κατάργηση του φόρου 35% για τις εταιρίες ΟΕ, ΕΕ και ΕΠΕ.
  • Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 50%.
  • Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς τις τράπεζες και επέκταση του μέτρου και στις εμπορικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Δημιουργία βιοτεχνικού πάρκου στο Αμύνταιο.
  • Επιδότηση του κόστους εργασίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τον ΟΑΕΔ στο ύψος του 15%.
  • Χτύπημα του παραεμπορίου και της παραοικονομίας.
  • Μέτρα κατά της ανεργίας και για την ανάπτυξη του νομού.

Οι αγρότες της Φλώρινας διεκδικούν:

  • Ικανοποιητικές τιμές στο αιγοπρόβειο και στο αγελαδινό γάλα. Φέτος το αιγοπρόβειο γάλα έμεινε απούλητο στο μεγαλύτερο μέρος του και αυτό που πουλήθηκε, πουλήθηκε 50 δρχ. φτηνότερα από πέρυσι.
  • Αύξηση των ποσοστώσεων στο γάλα κατά 100.000 τόνους.
  • Επιδότηση των καυσίμων αγροτικής καλλιέργειας, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και μέτρα για τη μείωση του κόστους και προστασία της ντόπιας παραγωγής.
  • Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (από 18% σε 8%) για την αγορά γεωργικών μηχανημάτων και επιδοτήσεις στην αγορά αγροτικών εφοδίων.
  • Ρύθμιση των χρεών των συνεταιριστικών οργανώσεων και ουσιαστική στήριξη των συνεταιρισμών.
  • Εργα κοινωνικής υποδομής στην ύπαιθρο.
  • Κίνητρα σε νέους αγρότες.
  • Ουσιαστική αύξηση των αγροτικών συντάξεων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ,λοιπόν, οι κ. κ. υπουργοί αν θα ικανοποιήσουν τα παραπάνω αιτήματα και τι άλλα μέτρα πρόκειται να πάρουν ώστε να βγει ο Ν. Φλώρινας από την απομόνωση και να αναπτυχθεί σύμφωνα με τις μεγάλες δυνατότητες που έχει;"

Ανοιχτή επιστολή από έναν φοροφυγά

Στα χέρια μας έφτασε επιστολή του εμποροβιοτέχνη Κ. Πανταζή από το Λαύριο, προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: πρώτον, ότι και παλιότερα επί υπουργίας Γερ. Αρσένη, είχε στείλει αντίστοιχη επιστολή, στην οποία πήρε απάντηση, όπου δήλωνε υπεύθυνα ότι θεωρεί τόσο τον ίδιο του τον εαυτό όσο και όλους τους ΕΒΕ, φοροφυγάδες και υπεύθυνο θεωρούσε το κράτος. Στο γράμμα εκείνο ζητούσε από τον υπουργό να κάνει κάτι ώστε να πάψουν οι ΕΒΕ να τρέμουν και να μην υποκύπτουν στους κάθε είδους συμβιβασμούς με την Εφορία που ξεφτιλίζουν τον άνθρωπο και διαιωνίζουν την ανεντιμότητα και την υποκρισία.

Και ενώ, τονίζει, ο τότε υπουργός είχε απαντήσει ότι θα λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις του και στη συνέχεια ψηφίστηκε ένας νόμος που διευκρίνιζε ότι από εκεί και στο εξής όλες οι δηλώσεις θα θεωρούνταν ειλικρινείς κατά τεκμήριο, παρ'όλ' αυτά, όμως, στην πράξη καταλύθηκε αυτός ο νόμος και η ίδια κυβέρνηση που ψήφισε αυτό το νόμο πήρε το λόγο της πίσω, θεωρώντας όλες τις δηλώσεις μη ειλικρινείς και ζήτησε τη γνωστή ρύθμιση της δεκαετίας για να επιβραβεύσει ουσιαστικά την κλεψιά, αφού με τη ρύθμιση αυτή όσο περισσότερο είχε κλέψει κάποιος τόσο μεγαλύτερο όφελος είχε.

Δεύτερον, ότι με τον καινούριο νόμο των "αντικειμενικών κριτηρίων", όχι μόνο δε θα χτυπηθεί η πραγματική φοροδιαφυγή, αλλά για μια ακόμα φορά κάποιοι μικροί θα την πληρώσουν που θα μείνουν άνεργοι. Αυτή, τονίζεται στην επιστολή, είναι η μια αλήθεια. Η άλλη αλήθεια είναι ότι κανένας δεν είναι αμέτοχος στη φοροδιαφυγή, μόνο που άλλοι φοροδιαφεύγουν για να τα κονομήσουν και άλλοι για να επιβιώσουν.

"Δεν υποστηρίζω - σημειώνει ο Κ. Πανταζής - ότι πρέπει να συνεχιστεί το ίδιο βιολί που ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά ότι ο νόμος σας είναι άδικος, αναποτελεσματικός για το στόχο που λέτε ότι βάζει και προπάντων αντισυνταγματικός. Και τέλος πάντων, δε μας έμεινε τίποτε άλλο από το Σύνταγμα που λέει ότι ο καθένας πρέπει να συνεισφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του στα έσοδα αυτού του κράτους".

Καλούν για συμμετοχή στον αγώνα

Η μια μετά την άλλη, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΕΒΕ, εκδίδουν ανακοινώσεις με τις οποίες καλούν τα μέλη τους να πάρουν μαζικά μέρος στο πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων που έχει αποφασιστεί για τις 29 Μάρτη.

ΣΕΑ - ΕΒΕ Λέσβου

Τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους της Μυτιλήνης καλεί με ανακοίνωσή της η ΣΕΑ - ΕΒΕ Λέσβου να πάρουν μέρος στην πανελλαδική απεργία της 29ης Μάρτη, για να διεκδικήσουν την ίδια την επιβίωσή τους. Επίσης, η ΣΕΑ - ΕΒΕ Λέσβου έχει προγραμματίσει κλείσιμο των καταστημάτων και συγκέντρωση στις 28 του μήνα. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα αιτήματα των ΕΒΕ της Μυτιλήνης, που εντάσσονται στον κοινό πανελλαδικό αγώνα, και είναι:

  • φορολόγηση σύμφωνα με τον κώδικα βιβλίων στοιχείων και τα αποτελέσματα της επιχειρηματικής δράσης και κατάργηση της φορολόγησης με 35% των ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και Συνεταιρισμών,
  • θέσπιση φραγμών στην εγκατάσταση των πολυεθνικών πολυκαταστημάτων και εταιριών που οδηγούν στη μονοπώληση της αγοράς,
  • αναβάθμιση της λειτουργίας του "πόθεν έσχες" και των τεκμηρίων διαβίωσης,
  • πάταξη της παραοικονομίας,
  • κατάργηση των φοροαπαλλαγών των μεγαλοεισοδηματιών.
Τυπογράφοι Αθήνας - Πειραιά

Επίσης, σε κοινή σύσκεψη των ΔΣ των Σωματείων Βιοτεχνών Τυπογράφων Αθήνας και Πειραιά που πραγματοποιήθηκε προχτές αποφασίστηκε ομόφωνα η συμμετοχή των τυπογράφων ιδιοκτητών στην πανελλαδική απεργία της 29ης Μάρτη που έχει εξαγγελθεί από τη ΣΕΑ - Αθήνας.

Αργυροχρυσοχόοι

Τέλος, με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων δηλώνει ότι θα αγωνιστεί για τη διόρθωση των αδικιών που πλήττουν τους συναδέλφους μέλη του συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ