Τετάρτη 22 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοιχτή επιστολή από έναν φοροφυγά

Στα χέρια μας έφτασε επιστολή του εμποροβιοτέχνη Κ. Πανταζή από το Λαύριο, προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: πρώτον, ότι και παλιότερα επί υπουργίας Γερ. Αρσένη, είχε στείλει αντίστοιχη επιστολή, στην οποία πήρε απάντηση, όπου δήλωνε υπεύθυνα ότι θεωρεί τόσο τον ίδιο του τον εαυτό όσο και όλους τους ΕΒΕ, φοροφυγάδες και υπεύθυνο θεωρούσε το κράτος. Στο γράμμα εκείνο ζητούσε από τον υπουργό να κάνει κάτι ώστε να πάψουν οι ΕΒΕ να τρέμουν και να μην υποκύπτουν στους κάθε είδους συμβιβασμούς με την Εφορία που ξεφτιλίζουν τον άνθρωπο και διαιωνίζουν την ανεντιμότητα και την υποκρισία.

Και ενώ, τονίζει, ο τότε υπουργός είχε απαντήσει ότι θα λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις του και στη συνέχεια ψηφίστηκε ένας νόμος που διευκρίνιζε ότι από εκεί και στο εξής όλες οι δηλώσεις θα θεωρούνταν ειλικρινείς κατά τεκμήριο, παρ'όλ' αυτά, όμως, στην πράξη καταλύθηκε αυτός ο νόμος και η ίδια κυβέρνηση που ψήφισε αυτό το νόμο πήρε το λόγο της πίσω, θεωρώντας όλες τις δηλώσεις μη ειλικρινείς και ζήτησε τη γνωστή ρύθμιση της δεκαετίας για να επιβραβεύσει ουσιαστικά την κλεψιά, αφού με τη ρύθμιση αυτή όσο περισσότερο είχε κλέψει κάποιος τόσο μεγαλύτερο όφελος είχε.

Δεύτερον, ότι με τον καινούριο νόμο των "αντικειμενικών κριτηρίων", όχι μόνο δε θα χτυπηθεί η πραγματική φοροδιαφυγή, αλλά για μια ακόμα φορά κάποιοι μικροί θα την πληρώσουν που θα μείνουν άνεργοι. Αυτή, τονίζεται στην επιστολή, είναι η μια αλήθεια. Η άλλη αλήθεια είναι ότι κανένας δεν είναι αμέτοχος στη φοροδιαφυγή, μόνο που άλλοι φοροδιαφεύγουν για να τα κονομήσουν και άλλοι για να επιβιώσουν.

"Δεν υποστηρίζω - σημειώνει ο Κ. Πανταζής - ότι πρέπει να συνεχιστεί το ίδιο βιολί που ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά ότι ο νόμος σας είναι άδικος, αναποτελεσματικός για το στόχο που λέτε ότι βάζει και προπάντων αντισυνταγματικός. Και τέλος πάντων, δε μας έμεινε τίποτε άλλο από το Σύνταγμα που λέει ότι ο καθένας πρέπει να συνεισφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του στα έσοδα αυτού του κράτους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ