Τετάρτη 22 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πέντε μέτρα - "καρφιά" για τις ΜΜΕ

Η πολιτική σκληρής μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, που άρχισε να εφαρμόζεται από το 1990, συνδυάστηκε με ειδικά μέτρα που έπληξαν και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ενδεικτικά από αυτή την άποψη είναι και τα εξής 5 μέτρα, που πάρθηκαν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στην τριετία 1992 - 1994:

  • Το 1992,η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε την κατάργηση του ειδικού προνομιακού καθεστώτος χρηματοδότησης των βιοτεχνικών επιχειρήσεων,από το τραπεζικό σύστημα. Το καθεστώς αυτό προέβλεπε την έγκριση των βιοτεχνικών δανείων από αρμόδια επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος, τα δε χορηγούμενα δάνεια είχαν επιδοτούμενο επιτόκιο. Καταργείται επίσης σταδιακά η υποχρέωση των εμπορικών τραπεζών να καταθέτουν μέρος των νέων καταθέσεων σε ειδικό λογαριασμό για τη χρηματοδότηση της βιοτεχνίας. Στο εξής οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις έπρεπε να αναζητούν πηγές χρηματοδότησης στην "ελεύθερη" τραπεζική αγορά με τα ληστρικά επιτόκια.
  • Το 1992,με το νόμο 2065, η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει ενιαίο συντελεστή 35% για τη φορολόγηση των κερδών των ατομικών επιχειρήσεων (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ),ενώ παράλληλα μειώνει το συντελεστή φορολόγησης των ΑΕ από 50 - 55% στο 35%. Η φορολογική αυτή προσαρμογή κυριολεκτικά ισοπεδώνει τις προσπάθειες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να ενωθούν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επίθεση του πολυεθνικού κεφαλαίου που διεισδύει επικίνδυνα στην ελληνική αγορά.
  • Το 1992 η κυβέρνηση της ΝΔ αποφασίζει να "απελευθερώσει" το ωράριο των καταστημάτων και την επαγγελματική στέγη.Μέτρο, που εξοντώνει οικονομικά τους μικρούς καταστηματάρχες, μιας και οι τελευταίοι θα πρέπει να λειτουργούν επί 16ωρης βάσης για να συναγωνιστούν τα μεγάλα πολυκαταστήματα.
  • Το 1993 η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί νομοθετικά την "απελευθέρωση" της επαγγελματικής στέγης.Το 1994 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δίνει μικρή παράταση στην εφαρμογή του νέου καθεστώτος, σύμφωνα με το οποίο από φέτος "απελευθερώνονται" οι μισθώσεις για 30 έτη λειτουργίας και πάνω, το 1996 για 20 έτη λειτουργίας και το 1997 το σύστημα "απελευθερώνεται" πλήρως.
  • Τον Απρίλη του 1994 το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει το φορολογικό νόμο των "αντικειμενικών" κριτηρίων, μέσω του οποίου επιχειρείται η φορολογική εξόντωση των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Αντίθετα ο νόμος νομιμοποιεί τη φοροδιαφυγή των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ δεν εφαρμόζεται για τις ΑΕ.

***

Τώρα το σκηνικό αρχίζει να ξεκαθαρίζει. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποκλεισμένες από την τραπεζική χρηματοδότηση, με εξοντωτικό ωράριο λειτουργίας, με τον κίνδυνο της έξωσης να πλανάται πάνω από τα κεφάλια τους, χωρίς να μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, με την Εφορία να παραμονεύει στη γωνία, σε καθεστώς μάλιστα οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης, γίνονται εύκολη λεία στις αρπακτικές διαθέσεις του πολυεθνικού κεφαλαίου.Η επιχείρηση αποσάθρωσής τους έχει ήδη αρχίσει. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε την προηγούμενη Τετάρτη ο "Ρ", την τετραετία 1991 - 1994, οι ακάλυπτες επιταγές και οι ανείσπρακτες συναλλαγματικές σχεδόν άγγιξαν το 1 τρισ. δραχμές. Εφτασαν τα 925 δισ. δραχμές. Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις κάθε χρόνο γεμίζουν τα νεκροταφεία της καπιταλιστικής κρίσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ