Τετάρτη 22 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΓΑΛΑ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ: Ικανοποιητικά ήταν τα αποτελέσματα που εμφάνισε κατά το 1994 η ασφαλιστική εταιρία ΦΟΙΝΙΞ. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το 1994 τα αποτελέσματα του κλάδου πυρός αυξήθηκαν κατά 23%, η παραγωγή του οποίου φθάνει τα 3,4 δισ. δρχ. Αντίστοιχα μεγάλους ρυθμούς σημείωσαν οι κλάδοι νομικής προστασίας και προσωπικών ατυχημάτων οι οποίοι αυξήθηκαν με 32% και 35% αντίστοιχα. Η συνολική παραγωγή της εταιρίας για το 1994 κινείται στο επίπεδο των 13 δισ. δραχμών και στόχος για το 1995 είναι να ξεπεράσει τα 15 δισ. δρχ.

ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ: Στον "αέρα" παραμένει το θέμα του ποιοτικού ελέγχου τροφίμων, τη στιγμή που καθημερινά διοχετεύονται στην αγορά μεγάλες ποσότητες βασικών ειδών διατροφής και πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης που δεν τηρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η ρύθμιση του παραπάνω θέματος, έχει ανατεθεί - κατά την προσφιλή μέθοδο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εμπορίου - σε σχετική επιτροπή η οποία εδώ και πέντε μήνες εξετάζει τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων. Η συγκεκριμένη Επιτροπή που συνεδρίασε χτες και στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Εμπορίου, Οικονομικών, Υγείας, Δημόσιας Τάξης καθώς και του Γενικού Χημείου του Κράτους, δε φαίνεται να καταλήγει σε κοινές θέσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά το "ποιος θα εποπτεύει ποιον", στα πλαίσια του ενιαίου φορέα. Μ' αυτό το δεδομένο, αναμένεται να γίνει καταγραφή των προτάσεων του κάθε φορέα ξεχωριστά και σχετική εισήγηση στην ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου (βλέπε Επιτροπή Φαρμάκων).

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Η Xiosbank ανακοίνωσε ότι το επιτόκιο στεγαστικών δανείων μειώνεται σε 20,25% και περιλαμβάνει δωρεάν ασφάλεια ζωής για τον δανειολήπτη και πυρός - σεισμού για το ακίνητο. Αντίθετα, μέχρι 26 Μάρτη παραμένει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο επιχειρηματικής πίστης στο 24%, καθώς και το επιτόκιο καταθέσεων στο 16%.

ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ: Καθαρά κέρδη 17,2 εκατομμυρίων δολαρίων (δηλαδή 4 δισ. δρχ. περίπου) είχε το 1994 η "Αλουμίνιον της Ελλάδος", η γνωστή θυγατρική της ΠΕΣΙΝΕ. Τα δυο προηγούμενα χρόνια η πολυεθνική εταιρία είχε εμφανίσει ζημιές που αποδίδονται στη μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών του αλουμινίου. Το 1994, οι διεθνείς τιμές του αλουμινίου παρουσίασαν άνοδο, ενώ μειώθηκαν τα αποθέματα που κατείχαν χρηματιστές.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Το ΔΣ της επιτροπής κεφαλαιοαγοράς στη χτεσινή του συνεδρίαση ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με δημόσια εγγραφή και την εισαγωγή των μετοχών στην παράλληλη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, της εταιρίας "Αχάια Κλάους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ