ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αν δεν αγωνιστούμε, τελειώσαμε...

Ο Γιάννης Καντερές, ένας 34χρονος αγρότης και πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, καλλιεργεί 40 στρέμματα βαμβάκι και εξηγεί γιατί κερδίζει μόνο 1,5 εκατομμύριο δραχμές!

Η "μαρτυρία" ενός αγρότη, από το χωριό Σέκλιζα της Καρδίτσας, περιγράφει γλαφυρά την κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ίδιος και, κατά συνέπεια, οι μικροί και μεσαίοι αγρότες και εξηγεί τους λόγους που τους οδήγησαν στις δυναμικές κινητοποιήσεις των ημερών που διανύουμε.

Στο οδόφραγμα της διασταύρωσης για Λουτρά Σμοκόβου, στην πλατφόρμα ενός τρακτέρ, που σκεπάστηκε με νάιλον για να μετατραπεί σε προσωρινό "καταφύγιο", ο 34χρονος βαμβακοπαραγωγός Γιώργος Καντερές μας εξήγησε τι σημαίνει να είναι κανείς αγρότης εν έτει 1995.

"Τους αγρότες σήμερα τους έχουν του πεταμού, αφού οι αρμόδιοι ούτε που νοιάζονται για τα προβλήματά τους", τονίζει και οι γύρω γνέφουν συγκαταβατικά. "Δεν ξεσηκωθήκαμε για το φορολογικό, αλλά επειδή βλέπουμε ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε πια. Για παράδειγμα, σ' εμάς τους βαμβακοπαραγωγούς, η τιμή που παίρνουμε εδώ και τρία χρόνια είναι η ίδια, γύρω στις 270 δραχμές, ενώ το κόστος παραγωγής, αλλά και το κόστος ζωής, έχουν φτάσει στα ύψη. Εγώ είμαι πατέρας δύο ανήλικων παιδιών και καλλιεργώ 40 στρέμματα βαμβάκι, που μου δίνουν περίπου 12 τόνους. Δουλεύω ασταμάτητα από τον Απρίλη μέχρι τα Χριστούγεννα, γιατί, αν δεν είσαι κάθε μέρα μέσα στο χωράφι, δε θεωρείσαι αγρότης. Τα χρήματα που πήρα φέτος πλησιάζουν 3 εκατομμύρια δραχμές αλλά "καθαρά" μου έμειναν λιγότερο από τα μισά. Και να φανταστείτε ότι το 1990 έβγαλα με τα 40 στρέμματα πάλι 3 εκατομμύρια δραχμές, αλλά μου έμεναν περισσότερο από δύο εκατομμύρια δραχμές. Αν τώρα πέσει κατά 60 δραχμές η τιμή του βαμβακιού και απελευθερωθεί και η συνυπευθυνότητα, όπως προτείνει η Κομισιόν, εμείς έχουμε τελειώσει. Ολόκληρη η Καρδίτσα ζει από το βαμβάκι και η περισσότεροι έχουμε μικρούς και μεσαίους κλήρους. Στη Σέκλιζα, ας πούμε, ο μεγαλύτερος αγρότης έχει 70 στρέμματα. Πέρα απ' αυτά, δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε και τίποτα άλλο. Η βιομηχανική τομάτα έχει πλαφόν, τα τεύτλα περιορισμούς και τα σιτηρά με το καλαμπόκι είναι ασύμφορα. Αδιέξοδο δηλαδή".

Συνεχίζοντας, ο Γ. Καντερές μιλάει για το κόστος που επιβαρύνει τους παραγωγούς, επισημαίνοντας: "Το κόστος παραγωγής ανεβαίνει και σταματημό δεν έχει. Κυρίως τα καύσιμα και τα λιπάσματα που απελευθέρωσε η κυβέρνηση του Μητσοτάκη. Αλλά και τα άλλα δεν πάνε πίσω. Θυμάμαι ότι, στο τέλος του 1990, το πετρέλαιο είχε 74 δραχμές το λίτρο και τώρα έφτασε 147 δραχμές. Το 1991, επίσης, ένα τσουβάλι λίπασμα είχε 750 δραχμές, φέτος 3.600 δραχμές και από του χρόνου θα ξεπεράσει τις 4.000 δραχμές. Τα φυτοφάρμακα πάλι ανέβηκαν 100%. Δε μιλάμε, βέβαια, για τα άλλα εφόδια και τα ανταλλακτικά των τρακτέρ. Τα λάστιχα για να ποτίσουμε ένα στρέμμα χωράφι κοστίζουν 40.000 δραχμές και ένα ρεκτιφιέ για το τρακτέρ 650.000 δραχμές. Αντε να "βγεις" λοιπόν, κάτω από αυτές τις συνθήκες. Οι περισσότεροι από εμάς κατάντησαν να μην προλαβαίνουν τα χρέη στην ΑΤΕ. Αυτή η κατάσταση είναι που μας εξαγριώνει περισσότερο και θα μείνουμε εδώ να αγωνιστούμε μέχρι να δικαιωθούμε, βρέξει, χιονίσει".

Ο Γ. Καντερές μίλησε επίσης για μια σειρά ακόμη προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η περιοχή του, οι βαμβακοπαραγωγοί συνολικότερα, αλλά και οι απόμαχοι αγρότες. "Οι έμποροι και οι εκκοκκιστές - μας είπε - παίρνουν την παραγωγή μας και πληρώνουν τουλάχιστον μετά από δύο μήνες. Φωνάζαμε γι' αυτό και μας είπαν να βγάζουμε βιβλιάρια στην ΑΤΕ, για να παίρνουμε έτσι τις επιδοτήσεις. Τα βγάλαμε λοιπόν και δεν έγινε τίποτε. Ακόμα, στην περιοχή μας προσπαθούμε μόνοι μας να βγάλουμε νερό, πληρώνουμε τη συμμετοχή μας στη ΔΕΗ, για να μας φέρει ρεύμα, αλλά τίποτα. Υπάρχουν κάποιοι που έχουν κάνει αίτηση για ρεύμα πριν 20 χρόνια και ακόμα ποτίζουν με μηχανήματα που καίνε πετρέλαιο. Τίποτα δε γίνεται επίσης και με τα έργα υποδομής. Εχουν περάσει τόσα χρόνια και δεν έχει γίνει ούτε ένας τσιμενταύλακας. Εχουμε δίπλα μας μια ολόκληρη λίμνη και δεν μπορούμε να φέρουμε νερό να ποτίσουμε. Επιπλέον θέλω να πω και για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ. Είναι δυνατόν, άνθρωποι, που όλη τη ζωή τους έσκαβαν με τα νύχια τους τη γη, να παίρνουν 21.000 δραχμές σύνταξη; Επιτέλους, με όλα αυτά τα προβλήματα κάτι πρέπει να γίνει".

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Αποκλεισμένο και το Αγρίνιο

Οι αγρότες του νομού με τα τρακτέρ κατέλαβαν τη γέφυρα του Εύηνου όπου και παραμένουν

Κλειστός παραμένει από χτες και ο δρόμος Αντίρριου - Ιωαννίνων από τους αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας που χτες πραγματοποίησαν νομαρχιακό συλλαλητήριο με τα αγροτικά τους μηχανήματα μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας και της Ενωσης Αγρινίου - Βόνιτσας και Αστακού.

Παρά την κακοκαιρία που επικρατούσε, οι αγρότες συγκεντρώθηκαν το πρωί σε τρία σημεία, στον Αγ. Δημήτριο Αγρινίου, στη Συκιά Μακρύνειας και στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού με τα τρακτέρ τους και από κει με φάλαγγα εκατοντάδων τρακτέρ και άλλων αγροτικών μηχανημάτων πήγαν και έκλεισαν τη γέφυρα του Εύηνου, "κόβοντας" τη συγκοινωνιακή σύνδεση Αντίρριου - Γιάννινων, με τα τρακτέρ παραταγμένα πάνω στο δρόμο, παραμένοντας όλη τη νύχτα εκεί. Να σημειωθεί ότι από το μεσημέρι έκλεισε και η γέφυρα Μπάντα και, έτσι, έκλεισε κάθε δίοδος προς τα Γιάννενα.

Οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας που κατεβαίνουν στους δρόμους κλείνοντας τη συγκοινωνία για πολλοστή φορά φέτος, καταγγέλλουν τον κυβερνητικό εμπαιγμό για τα καπνά και ζητούν να παρθούν μέτρα για την προστασία της ντόπιας παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος κόντρα στις επιλογές της ΕΕ σε βάρος των αγροτών.

Τις ευθύνες της κυβέρνησης κατάγγειλε και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, Σπύρος Στριφτάρης, που επισκέφθηκε τους αγρότες στο σημείο της κατάληψης της γέφυρας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ αφού εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στους αγρότες, τους κάλεσε ενωμένοι και με αποφασιστικότητα να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση επιτέλους να πάρει μέτρα προστασίας του εισοδήματός τους και να αντιδράσει στις αντιαγροτικές επιλογές της ΕΕ αντί να τις υλοποιεί πειθήνια, όπως κάνει μέχρι τώρα.

Στον αγώνα των αγροτών εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους οι επαγγελματοβιοτέχνες που έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους αλλά και από το Εργατικό Κέντρο και άλλους μαζικούς φορείς του νομού.

Και στη Θήβα

Στον αγώνα για την επιβίωση μπαίνουν σήμερα και οι αγρότες της Βοιωτίας. Ετσι, στις 10 το πρωί πραγματοποιούν συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Θήβας, κατεβαίνοντας με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού και της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Επαρχίας Θηβών.

"Αιτήματα των αγροτών, όπως μας είπε ο Ξ. Μελισσάρης μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας, είναι η μείωση του κόστους παραγωγής με μείωση της τιμής του πετρελαίου, του ρεύματος και του ΦΠΑ από 18% σε 8% σε εφόδια και μηχανήματα. Μείωση των τιμών σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Μέτρα για την αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής συν το παραγωγικό κέρδος. Κατάργηση των περιορισμών στην παραγωγή και τον φόρο συνυπευθυνότητας στο βαμβάκι και η ενίσχυση να δίνεται απ' ευθείας στον παραγωγό. Προστασία των αγροτικών προϊόντων από τα εισαγόμενα ομοειδή. Τριπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων του ΟΓΑ και τέλος ζητάμε, σημειώνει ο συνδικαλιστής, η φορολόγηση να γίνεται με μοναδικό συντελεστή επί των τιμολογίων".

Συλλαλητήριο στα Γιαννιτσά

Παναγροτική κινητοποίηση πραγματοποιούν από χτες και οι αγρότες της Πέλλας με τη σύμπραξη των εμπόρων και των επαγγελματιών του νομού. Η χτεσινή συγκέντρωση που διοργάνωσαν από κοινού η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και η ΕΑΣ Γιαννιτσών στις 10 το πρωί στο 20ό χιλιόμετρο της οδού Γιαννιτσών - Θεσσαλονίκης εξελίχθηκε σε παναγροτική κινητοποίηση.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με 60 τρακτέρ που γρήγορα ξεπέρασαν τα 200, χωρίς, τελικά, να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του δρόμου. Αποφάσισαν, ωστόσο, να κλείσουν το δρόμο σήμερα από τις 9 ως τις 2 το μεσημέρι και να ακολουθήσει είσοδος στην πόλη. Νωρίτερα, αγρότες θα αποκλείσουν συμβολικά το κεντρικό κατάστημα της ΑΤΕ, την Εφορία και το Δημαρχείο.

Οι αγρότες του Ν. Πέλλας ζητούν να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των καπνοπαραγωγών, να μην ισχύσουν οι τελευταίες προτάσεις για το βαμβάκι και τα ροδάκινα, να μειωθεί ο ΦΠΑ και να ελεγχθούν οι τιμές στα εφόδια.

Στην Ηλεία

Σήμερα πραγματοποιούν παναγροτικό συλλαλητήριο - συγκέντρωση στον Πύργο και οι αγρότες της Ηλείας που θα συγκεντρωθούν στις 10.30 στο κέντρο της πόλης. Τη συγκέντρωση διοργανώνει η ΟΑΣ του νομού που καλεί τους αγρότεςνα αντισταθούν και να παλέψουν για την προστασία της αγροτικής παραγωγής και την προστασία του εισοδήματος των αγροτών.

Συμπαράσταση στους αγρότες

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των αγροτών, εκφράζει η ΕΣΑΚ με χτεσινή ανακοίνωσή της. Η ΕΣΑΚ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ενσκήψει στο πρόβλημα των αγροτών, που η ουσία του βρίσκεται στη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ και στην αγροτική πολιτική, που εφάρμοσαν μαζί οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

"Καλούμε τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ, να εκφράσουν ενεργητικά την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στο δίκαιο αγώνα των αγροτών. Οι εργαζόμενοι χρειάζονται να αντιληφθούν ότι, εκτός από το "φορολογικό", η ουσία των κινητοποιήσεων των αγροτών και των επαγγελματοβιοτεχνών βρίσκεται στις συνεχείς λιτότητες που γεννούν απόγνωση και αγανάκτηση".

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων εξέφρασε την αλληλεγγύη της στους αγρότες με την επί τόπου παρουσία της στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Αντιπροσωπεία της διοίκησης της Ομοσπονδίας, με επικεφαλής τους Κ. Κερασουνλή και Γ. Πάσουλα, παραβρέθηκε στους χώρους κινητοποίησης των αγροτών, όπου τους εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους και τους επέδωσαν ψήφισμα.

Και το Συνδικάτο Μετάλλου ο "Προμηθέας" είναι αλληλέγγυο στους αγρότες. "Παρά την έντονη προσπάθεια από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ, αναφέρει στην ανακοίνωσή του, εμείς, όπως και ολόκληρος ο λαός, γνωρίζουμε την άσχημη κατάσταση που έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος και πως τα αιτήματά σας είναι δίκαια".

Επίσης και ο Σύλλογος Συνταξιούχων - Επιδοματούχων με ανακοίνωσή του συμπαραστέκεται στους αγώνες των αγροτών.

Η σιωπή δεν είναι χρυσός

Συνειδητή σιγήν ιχθύος τηρεί ο "ΣΥΝ" για τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Η σιωπή, όμως, δεν είναι πάντα χρυσός και ειδικά, όταν είναι αποτέλεσμα των αδιεξόδων που δημιουργεί η πολιτική της διγλωσσίας.

Χλιαρά και με όρους, αποδέχεται ο πρόεδρος του "ΣΥΝ" τις συγκεκριμένες απεργιακές κινητοποιήσεις, που συγκλόνισαν τη χώρα μας. Ενώ το στέλεχος του "ΣΥΝ", που φιγουράρει ως γενικός γραμματέας της νόθας διοίκησης της ΓΕΣΑΣΕ, δεν περνά μέρα που να μην καταγγέλλει και συκοφαντεί αυτές τις κινητοποιήσεις, με ανακοινώσεις της ΓΕΣΑΣΕ. Δύσκολο πράγμα να είναι ταυτόχρονα και με τους αγρότες και κολαούζος του ΠΑΣΟΚ. Και πιο δύσκολο να κάνεις αντιπολίτευση στις δυνάμεις, που δίνεις καθημερινά εξετάσεις για να σε αναδείξουν, έστω και στη νόθα διοίκηση της ΓΕΣΑΣΕ, για να "εκπροσωπήσεις τα συμφέροντα" των Ελλήνων αγροτών στις Βρυξέλλες, που τα εξορκίζεις στην Ελλάδα.

Από παλιότερη κινητοποίηση στο Αγρίνιο

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα συναντηθεί σήμερα στις 10 π.μ. με αντιπροσωπεία της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών,στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ