ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
"Αγνοια" για τις δηλώσεις Βαλυράκη...

Το δρόμο της "άγνοιας" επέλεξε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν του ζητήθηκε να δώσει εξηγήσεις μετά τις προχτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης, ο οποίος στη Βουλή ουσιαστικά εκθείασε τη στάση της Αστυνομίας κατά την πρόσφατη συγκέντρωση των συνταξιούχων. Ο Ε. Βενιζέλος προσποιήθηκε (;) ότι δε γνώριζε τις δηλώσεις, αν και αυτές είχαν γίνει περίπου 24 ώρες πριν και είχαν καταλάβει περίοπτη θέση στις σελίδες του Τύπου και στις εκπομπές των ραδιοφωνικών σταθμών. Ο Ε. Βενιζέλος, όταν του ζητήθηκε ευθέως από το "Ρ" να απαντήσει αν οι "συγνώμες" της κυβέρνησης ήταν ειλικρινείς ή υποκριτικές, όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις Βαλυράκη, ισχυρίστηκε ότι δε γνώριζε τις τοποθετήσεις του υφυπουργού και επανέλαβε ότι σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση ισχύουν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού. Την ίδια στάση "άγνοιας" επικαλέστηκε και όταν του μεταφέρθηκαν ακριβώς οι δηλώσεις Βαλυράκη, κρατώντας την επιφύλαξη να ελέγξει το "ακριβές" της απόδοσής τους... Κατέληξε δε να αναφέρει ότι "όποιες κι αν είναι οι θέσεις του κ. Βαλυράκη, δε μεταβάλλουν τη θέση της κυβέρνησης".

Αποκαλυπτική ήταν όμως η στάση του κυβερνητικού εκπροσώπου και όταν τέθηκε ζήτημα με αφορμή τις δηλώσεις Βαλυράκη για τη συμμετοχή βουλευτή του ΚΚΕ στην πορεία των συνταξιούχων, σε έναν πλάγιο τρόπο του υφυπουργού να ενισχύσει τη φιλολογία των ημερών περί "υποκινητών". Ο διάλογος μεταξύ "Ρ" και Ε. Βενιζέλου είναι χαρακτηριστικός:

Δημοσιογράφος: "Ο κ. Βαλυράκης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε με καταγγελτικό ύφος στην παρουσία ενός βουλευτή στη συγκέντρωση των συνταξιούχων. Ερωτώ λοιπόν την κυβέρνηση αν κατά την άποψή της είναι καλό ή κακό, αν είναι αξιοκατάκριτο ή μη βουλευτές να είναι παρόντες σε συγκεντρώσεις;".

Βενιζέλος: "Θεωρώ ότι οι ερωτήσεις σας δεν έχουν καμιά σχέση με την επικαιρότητα... Στις οποίες μπορείτε να απαντήσετε και μόνος σας, διότι θεωρώ ότι είναι αυτονόητες οι απαντήσεις".

Δημ: "Αυτονόητες με βάση τις δηλώσεις του κ. Βαλυράκη;".

Βεν: "Οχι. Με βάση αυτά που συμβαίνουν στην πρακτική της Δημοκρατίας".

Δημ: Αυτό είναι απάντηση προς τον κ. Βαλυράκη;".

Βεν: "Οχι. Αυτό είναι απάντηση σε σας. Εγώ δεν έχω τον κ. Βαλυράκη απέναντί μου".

Δημ: "Δε θέλετε να απαντήσετε".

Βεν: "Ναι, μπορούν να μετέχουν οι βουλευτές σε συγκεντρώσεις. Εχουν μια συγκεκριμένη ταυτότητα, η οποία ενδεχομένως να υπερκαλύπτει την ταυτότητα κάποιων κοινωνικών κινητοποιήσεων. Πρέπει να ρωτήσετε σε αυτούς που κάνουν κοινωνικές κινητοποιήσεις αν θέλουν να υπερκαλύπτεται η ταυτότητά τους από το χρώμα οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος. Ρωτήστε και αυτούς".

Δημ: "Συγνώμη, υπάρχει καμία αιχμή ότι υποκινήθηκε... "

Βενιζέλος: "Οχι. Εγώ αναφέρθηκα στη δημοκρατική πρακτική"...

Aντιδράσεις για τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.

"Τσαλακώθηκε" το προφίλ της ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, από τους χειρισμούς που κάνει στα θέματα των κρίσεων των αστυνομικών. Κάτω από το βάρος των ποινών για την επίθεση των ΜΑΤ κατά των συνταξιούχων, οι κρίσεις έχουν μετατραπεί σε... εφιάλτη. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δεν ανέμενε να προκληθεί τέτοιος σάλος από την καρατόμηση Ρελάκη και αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να μην υλοποιήσει τις αρχικές του αποφάσεις για την τοποθέτηση στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθήνας του "ευνοούμενου" του υποστρατήγου Ι. Καρακωντίνου. Τη θέση του αττικάρχη αναμένεται να καταλάβει τελικά ο υποστράτηγος Ν. Χατζάκης, ο οποίος είχε εκδιωχθεί από την Αστυνομία το 1989, αλλά επανήλθε στο Σώμα με την τελευταία κυβερνητική αλλαγή.

Τόσο ο πρώην αττικάρχης Ν. Ρελάκης, όσο και ο πρώην αστυνομικός διευθυντής Αθήνας Π. Γεώργας, μιλώντας χτες στους δημοσιογράφους για τις ποινές που τους επιβλήθηκαν, εξέφρασαν την πικρία τους και άφησαν νέες αιχμές κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Ο Ν. Ρελάκης άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι υπέπεσε στη δυσμένεια του υπουργού, επειδή διαφωνούσε μαζί του σε υπηρεσιακά θέματα, αλλά και σε ζητήματα που είχαν να κάνουν με εξωυπηρεσιακά αιτήματα και εξυπηρετήσεις... Μιλώντας επίσης στον "Πλάνετ 104,5" για τον τρόπο με τον οποίο κρίνονται οι αξιωματικοί, παραδέχτηκε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι "ενίοτε ωφελούνται οι "ευνοούμενοι"".

Ο Π. Γεώργας είπε ότι για λόγους ευθιξίας θα προσφύγει στα δικαστήρια, υπενθυμίζοντας το παράδειγμα του ίδιου του Στ. Παπαθεμελή, ο οποίος διεκδίκησε το ποσό των 100.000.000 δραχμών από δημοσιογράφο, που τον είχε προσβάλει κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής.

Τα συμβούλια προήγαγαν χτες στο βαθμό του υποστρατήγου τους ταξίαρχους Χ. Κεραμιδά (Ασφάλεια Αττικής), Α. Αγγελόπουλο (Κρατική Ασφάλεια), Ε. Πεντάρη(υποδιοικητής Ασφάλειας Αττικής) και Ι. Τακάκη (Τροχαία Αττικής). Από τους τριάντα συνολικά ταξίαρχους, αποστρατεύτηκαν οι 15, οι οποίοι όμως προάγονται στο βαθμό του υποστρατήγου εκτός οργανικών θέσεων.

ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΠΟΧΙΚΩΝ
Στο τραπέζι της μοιρασιάς

Στο τραπέζι της κομματικής μοιρασιάς βρίσκονται βδομάδες τώρα οι δεκάδες χιλιάδες διορισμοί εποχικών υπαλλήλων, ενώ οι συνδαιτυμόνες υπουργοί διαγκωνίζονται για μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα.

Τα υπουργεία και διάφοροι φορείς του δημοσίου αξιώνουν, ως συνήθως, μεγαλύτερο αριθμό διορισμών από αυτόν που "επιθυμεί" ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών και από αυτόν που τελικά εγκρίνεται.

Αυτό συνέβη και χτες στη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, όπου συζητήθηκε το θέμα χωρίς, ωστόσο, να ληφθεί οριστική απόφαση, η οποία αναβλήθηκε για την ερχόμενη βδομάδα. Στη συνεδρίαση εκτός από τον υπουργό Προεδρίας, συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Μεταφορών. Οι διορισμοί θα γίνουν το επόμενο δίμηνο για την κάλυψη εποχιακών αναγκών σε διάφορους φορείς. Οι συμβάσεις θα είναι 4μηνης ή 8μηνης διάρκειας.

Ο υπουργός Προεδρίας Γ. Ποττάκης αποφεύγει να ανακοινώσει το συνολικό αριθμό των εποχικών υπαλλήλων, που ζητούν τα υπουργεία και οι εποπτευόμενοι φορείς, αλλά εκφράζει την αισιόδοξη άποψη ότι στο τέλος όλοι θα μείνουν ευχαριστημένοι. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο συνολικός αριθμός των εποχικών υπαλλήλων που ζητούν τα υπουργεία ανέρχεται στις 40.000, ενώ αναμένεται να εγκριθούν τελικά γύρω στις 25 - 30.000. Το υπουργείο Γεωργίας διεκδικεί 14.000 διορισμούς εποχικών, το Υγείας 6.000, Τουρισμού 500, Παιδείας 500, Πολιτισμού 500, Ολυμπιακή 2.500, ΟΤΕ 2.000, ΔΕΗ 1.500, ΕΛΤΑ 2.000, ΟΣΕ 1.000, γενική γραμματεία Αθλητισμού 2.000, άλλοι οργανισμοί και φορείς 10.000.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ
Αναισθησία διαρκείας

Τα φαιδρά επιχειρήματα περί '89 επιστράτευσε χθες την Βουλή ο υφυπουργός Μεταφορών Χρ. Κοκκινοβασίλης, προκειμένου να καλύψει τη συστηματική ολιγωρία της κυβέρνησης στην ικανοποίηση των αιτημάτων των αντιστασιακών

Αντί να απολογηθεί εκ μέρους της κυβέρνησης για τον εμπαιγμό εις βάρος των αντιστασιακών ο υφυπουργός Μεταφορών, Χρ. Κοκκινοβασίλης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ, πραγματοποίησε ένα απίθανο νοητικό άλμα και ισχυρίστηκε ότι για τη μη κατάργηση από το ΠΑΣΟΚ νόμου της ΝΔ, που στερούσε κατακτημένα δικαιώματα των αντιστασιακών, ευθύνεται η συγκυβέρνηση του 1989... που έστρωσε το δρόμο στην κυβέρνηση της ΝΔ!! Δεν είπε όμως κουβέντα για το ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι ήδη από τον Φλεβάρη του 1995 θα έλυνε το θέμα. "Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Σύντομα θα έρθει στη Βουλή το ανάλογο νομοθέτημα", είπε επαναλαμβάνοντας μονότονα το ίδιο τροπάριο του "θα, θα, κλπ... θα... ".

"Το ΚΚΕ είχε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση νόμου, που έπιανε όλα τα θέματα και ικανοποιούσε όλα τα αιτήματα των αντιστασιακών, αλλά απορρίφθηκε μετ' επαίνων από όλα τα κόμματα", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ και αντί απάντησης εισέπραξε από τον υφυπουργό τα προαναφερόμενα... επιχειρήματα, που, ας σημειωθεί, ο Χρ. Κοκκινοβασίλης τα είπε εκ του ασφαλούς στη δευτερολογία του, εκμεταλλευόμενος τον κανονισμό της Βουλής, που δεν προβλέπει ανταπάντηση του ερωτώντος βουλευτή.

Αλλαξαν χέρια δύο βουλευτικές έδρες της ΝΔ

Δύο βουλευτικές έδρες της ΝΔ άλλαξαν χέρια μεταξύ των βουλευτών του ίδιου κόμματος, μετά από απόφαση του Εκλογοδικείου. Τη βουλευτική τους έδρα έχασαν οι βουλευτές της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος, βουλευτής της Β Αθηνών, και ο Ιωάννης Καβαρτζής, βουλευτής του Νομού Εβρου, ενώ τις δύο έδρες κέρδισαν, αντίστοιχα, η Καλλιόπη Μπουρδάρα και ο Θεοφάνης Δημοσχάκης, οι οποίοι ήταν πρώτοι στη λίστα.

Το Εκλογοδικείο έκρινε ότι ο Γ. Γιακουμάτος και ο Ι. Καβαρατζής, που εκλέχτηκαν στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, είχαν κώλυμα εκλογιμότητας, επειδή είχαν χρηματίσει υποδιοικητές του ΙΚΑ. Τις ενστάσεις στο Εκλογοδικείο κατά των συναδέλφων τους είχαν υποβάλει η Κ. Μπουρδάρα και ο Θ. Δημοσχάκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ