ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάρτη 1995
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αλλεπάλληλες επαφές για πολλαπλά θέματα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. -

Στη Βόννη βρέθηκε, χτες, για λίγες ώρες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, πραγματοποιώντας ένα απροσδόκητο ταξίδι - αστραπή. Ο Γιτζάκ Ράμπιν αναμενόταν να επιστρέψει, αργά χτες το βράδυ, από τη γερμανική πρωτεύουσα, ώστε να συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, που θα φθάσει στο Τελ Αβίβ σήμερα το απόγευμα. Ο Κόζιρεφ, μετά το Ισραήλ, θα επισκεφθεί τη Συρία, το Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας, όπου, χτες, δημιουργήθηκαν και πάλι επεισόδια - μικρής έκτασης - ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.

Το ταξίδι του Γιτζάκ Ράμπιν στη Βόννη ανακοινώθηκε στους δημοσιογράφους μια ώρα πριν από την απογείωση του αεροπλάνου. Η εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργικού γραφείου Λίντα Σιμόν είπε ότι η "έκπληξη" αυτή προγραμματίστηκε τις τελευταίες δύο μέρες. Ως σκοπός του απροόπτου αυτού ταξιδιού ανακοινώθηκε μια συνάντηση του Γιτζάκ Ράμπιν με τον Γερμανό Καγκελάριο Χέλμουτ Κολ. Θέμα της συζήτησης των δύο ανδρών ήταν οι σχέσεις των χωρών τους, οι δεσμοί του Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ενωση και η πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, όπως μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο, συνοδευόταν από τον στρατιωτικό σύμβουλό του, στρατηγό Ντάνι Γιατόμ, αν και η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα.

Σειρά συναντήσεων, όμως, είχε, χτες, και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Στον πρώτο σταθμό της μεσανατολικής του περιοδείας, ο Αντρέι Κόζιρεφ συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμρ Μούσα και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. Ο Ρώσος διπλωμάτης, μετά το τέλος των συνομιλιών του, δεσμεύτηκε ενώπιον και του Τύπου ότι θα ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ να συμμετάσχει στη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων. Επιπλέον, ο Κόζιρεφ προσδιόρισε ως βασικό στόχο της περιοδείας του την προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών Συρίας και Ισραήλ.

Στο ήρεμο κλίμα της διπλωματίας αντιτίθεται η σκληρή καθημερινότητα στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Σε ανταλλαγή πυροβολισμών κατέληξε ένα αυτοκινητικό δυστύχημα. Πρωταγωνιστές του επεισοδίου, ένας Παλαιστίνιος οδηγός φορτηγού και δύο Ισραηλινοί στρατιώτες, οι οποίοι και σκοτώθηκαν. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν και άλλοι δύο Ισραηλινοί στρατιώτες.

Στην Φιπιππίνες, η εκτέλεση μιας μετανάστριας στην Σιγγαπούρη, της Φλό

Στις Φιλιππίνες, η εκτέλεση μιας μετανάστριας στη Σιγγαπούρη, της Φλορ Κοντεμπλασιόν, έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση, καθώς σχετίσθηκε με την τύχη των πολυάριθμων Φιλιππινέζων μεταναστών στο εξωτερικό. Στη Μανίλα, μάλιστα, έγινε διαδήλωση με όλα τα ονόματα των μεταναστών που έχουν πεθάνει, ενώ βρίσκονταν στο εξωτερικό.

Τηλεοπτικά δημοψηφίσματα στην Ιταλία

ΡΩΜΗ.-

Η ιταλική κυβέρνηση όρισε χτες την 11η Ιούνη ως την ημερομηνία διεξαγωγής μιας σειράς δημοψηφισμάτων για 12 ζητήματα, μεταξύ των οποίων και αυτό που θα επιτρέπει τη λειτουργία μόνο ενός ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου από κάθε ιδιοκτήτη. Η ανακοίνωση αυτή εκλαμβάνεται από τους πολιτικούς παρατηρητές ως ήττα του πρώην μεγιστάνα των μέσων μαζικής ενημέρωσης Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μιας και έχει ήδη στην κατοχή του τρία κανάλια, ενώ κατηγορείται ότι κέρδισε τις εκλογές του περασμένου Μάρτη εξαιτίας της παντοδυναμίας του στα ΜΜΕ.

Αλλο ζήτημα του δημοψηφίσματος θα είναι η προτεινόμενη κατάργηση των διαλειμμάτων στην προβολή μιας ταινίας ή μιας θεατρικής παράστασης, κάτι που θα είχε κόστος για τον όμιλο "Φινιβέστ" του Μπερλουσκόνι, ο οποίος έχει σχεδόν το μονοπώλιο της διαφήμισης στην ιταλική τηλεόραση.

Σε δημοψήφισμα θα τεθεί επίσης ο περιορισμός σε δύο κανάλια εθνικής εμβέλειας της επιχειρηματικής δραστηριότητας διαφημιστικών εταιριών, όπως η "Πουμπλιτάλια" (πρακτορείο της Φινιβέστ). Το τέταρτο ζήτημα αφορά τη μερική ή ολική ιδιωτικοποίηση των τριών καναλιών της RAI.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Εντονη αντίδραση για τις δολοφονίες

ΑΛΓΕΡΙ. -

Την κατακραυγή των δημοσιογράφων όλου του κόσμου αλλά και του γενικού διευθυντή της ΟΥΝΕΣΚΟ, προκάλεσε η δολοφονία του 57χρονου Μοχάμεντ Αμπντεραχμάνι, δημοσιογράφου και διευθυντή της εφημερίδας "Ελ Μουτζαχίντ". Παράλληλα, ο αλγερινός στρατός, με την υποστήριξη ελικοπτέρων και αρμάτων μάχης, συνεχίζει την επιχείρηση εκκαθάρισης ενάντια στους φανατικούς Ισλαμιστές. Χιλιάδες εκτιμάται ότι είναι τα θύματα της νέας αυτής "σκούπας" της αλγερινής κυβέρνησης και, μάλιστα, εικάζεται ότι ανάμεσά τους βρίσκεται και ο ηγέτης της "Ενοπλης Ισλαμικής Ομάδας".

Σε πρωτότυπη διαμαρτυρία προχώρησαν δεκαέξι εφημερίδες της Αλγερίας εκδίδοντας ένα κοινό φύλλο, το οποίο περιελάμβανε τόσες σελίδες όσες και οι εφημερίδες που πήραν μέρος στη διαμαρτυρία. Στο πρωτοσέλιδο, με μεγάλα γράμματα, κυριαρχούσε η φράση "Δε θα μας κλείσει το στόμα! " και η εφημερίδα αυτή είχε τον τίτλο "Ελ Μουτζαχίντ" εις μνήμην του Αμπντεραχμάνι.

Τη δολοφονία του διευθυντή της "Ελ Μουτζαχίντ" καταδίκασε και ο Φεντερίκο Μαγιόρ, γενικός διευθυντής της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Η οργάνωση "Ρεπόρτερς χωρίς σύνορα" κατήγγειλε την εκστρατεία βίας κατά του αλγερινού Τύπου και κάλεσε τον Αλγερινό Πρόεδρο Λιαμίν Ζερουάλ να λάβει μέτρα για την προστασία των δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων "Λε Σουάρ ντ' Αλζέ" και "Αλ Χαγιάτ", στις μάχες, που μαίνονται εδώ και δέκα μέρες στην περιοχή Αϊν Ντέφλα, έχουν χάσει τη ζωή τους, συνολικά και από τις 2 πλευρές, 2.500 άτομα. Η εφημερίδα "Ελ Ουάταν", με χτεσινό της δημοσίευμα, υποστηρίζει ότι το τελευταίο δεκαήμερο 1.300 ισλαμιστές έχουν χάσει τη ζωή τους. Επικαλούμενη, δε, έγκυρες πηγές, η εφημερίδα κατατάσσει ανάμεσα στους νεκρούς τον ηγέτη της οργάνωσης "Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα" Τζαμέλ Ζιτούνι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ