Πέμπτη 30 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Εντονη αντίδραση για τις δολοφονίες

ΑΛΓΕΡΙ. -

Την κατακραυγή των δημοσιογράφων όλου του κόσμου αλλά και του γενικού διευθυντή της ΟΥΝΕΣΚΟ, προκάλεσε η δολοφονία του 57χρονου Μοχάμεντ Αμπντεραχμάνι, δημοσιογράφου και διευθυντή της εφημερίδας "Ελ Μουτζαχίντ". Παράλληλα, ο αλγερινός στρατός, με την υποστήριξη ελικοπτέρων και αρμάτων μάχης, συνεχίζει την επιχείρηση εκκαθάρισης ενάντια στους φανατικούς Ισλαμιστές. Χιλιάδες εκτιμάται ότι είναι τα θύματα της νέας αυτής "σκούπας" της αλγερινής κυβέρνησης και, μάλιστα, εικάζεται ότι ανάμεσά τους βρίσκεται και ο ηγέτης της "Ενοπλης Ισλαμικής Ομάδας".

Σε πρωτότυπη διαμαρτυρία προχώρησαν δεκαέξι εφημερίδες της Αλγερίας εκδίδοντας ένα κοινό φύλλο, το οποίο περιελάμβανε τόσες σελίδες όσες και οι εφημερίδες που πήραν μέρος στη διαμαρτυρία. Στο πρωτοσέλιδο, με μεγάλα γράμματα, κυριαρχούσε η φράση "Δε θα μας κλείσει το στόμα! " και η εφημερίδα αυτή είχε τον τίτλο "Ελ Μουτζαχίντ" εις μνήμην του Αμπντεραχμάνι.

Τη δολοφονία του διευθυντή της "Ελ Μουτζαχίντ" καταδίκασε και ο Φεντερίκο Μαγιόρ, γενικός διευθυντής της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Η οργάνωση "Ρεπόρτερς χωρίς σύνορα" κατήγγειλε την εκστρατεία βίας κατά του αλγερινού Τύπου και κάλεσε τον Αλγερινό Πρόεδρο Λιαμίν Ζερουάλ να λάβει μέτρα για την προστασία των δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων "Λε Σουάρ ντ' Αλζέ" και "Αλ Χαγιάτ", στις μάχες, που μαίνονται εδώ και δέκα μέρες στην περιοχή Αϊν Ντέφλα, έχουν χάσει τη ζωή τους, συνολικά και από τις 2 πλευρές, 2.500 άτομα. Η εφημερίδα "Ελ Ουάταν", με χτεσινό της δημοσίευμα, υποστηρίζει ότι το τελευταίο δεκαήμερο 1.300 ισλαμιστές έχουν χάσει τη ζωή τους. Επικαλούμενη, δε, έγκυρες πηγές, η εφημερίδα κατατάσσει ανάμεσα στους νεκρούς τον ηγέτη της οργάνωσης "Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα" Τζαμέλ Ζιτούνι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ