ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάρτη 1995
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αθλιοι!

Ούτε τα προσχήματα δεν κρατάνε πια οι άθλιοι υπαλληλίσκοι των Βρυξελλών. Ούτε περιτύλιγμα δε βάζουν πλέον στην αναπαραγωγή των τερατουργημάτων που τους έρχονται πακέτο από τις πολυεθνικές, μέσω ΚΟΜΙΣΙΟΝ. Παρά μόνο την υπογραφή τους, για τη... μετάφραση στα Ελληνικά! Ετσι, ακριβώς λειτούργησε η περιβόητη επιτροπή των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Βιομηχανίας και Εργασίας, έργο της οποίας ήταν η διατύπωση μελέτης "για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης". Η... μελέτη δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα και δεν είναι, παρά ένα πιστό αντίγραφο της "Λευκής Βίβλου" και μάλιστα στην πιο σκληρή της εκδοχή! Μια βόμβα, κυριολεκτικά, στα θεμέλια των εργασιακών δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων. Με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της ανεργίας, οι εργοδότες δεν καλύπτονται απλά, αλλά ενθαρρύνονται και πριμοδοτούνται, προκειμένου να μην αφήσουν τίποτα όρθιο! Ετσι: Για να γίνει εφικτή η μεγαλύτερη δυνατή εξάπλωση της κατάρας της μερικής απασχόλησης και του ωρομισθίου, προτείνεται "η παροχή πλέγματος ειδικών κινήτρων στις επιχειρήσεις"! Για να καταργήσουν το οχτάωρο, υιοθετούν τα μέτρα της "Φολκσβάγκεν" για μισό ωράριο εργασίας και μισές αποδοχές! Για να σαρώσουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα και την ίδια την κοινωνική ασφάλιση, απαλλάσσουν τους βιομηχάνους από τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων και των μακροχρόνια ανέργων! Για να καταργήσουν και αυτά ακόμα τα ψίχουλα των επιδομάτων ανεργίας, θέλουν να τα μετατρέψουν σε "κουπόνια εργασίας", δηλαδή σε επιδότηση των εργοδοτών..!

Στόχος, η δημιουργία μιας συνεχώς διευρυνόμενης αγοράς εργασίας, με μειωμένες αμοιβές και εισφορές, με μισοάνεργους, μισοαμειβόμενους, μισοασφαλισμένους... Το παραδέχονται έμμεσα και οι ίδιοι οι αντιγραφείς του μαύρου μανιφέστου των πολυεθνικών, όταν στην ίδια... μελέτη διαγνώνουν επικείμενη δραματική εξάπλωση της φτώχειας και καλούν σε "εγρήγορση των αρχών", μπροστά στο ενδεχόμενο ανεξέλεγκτων κοινωνικών εκρήξεων! Το τερατούργημα αυτό οδεύει προς τη διαβόητη Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, προκειμένου να πάρει το χρίσμα της "κοινωνικής αποδοχής"! Αλλά και αν δεν το πάρει, η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση, δήλωσε ωμά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, αναγνωρίζοντας δημόσια το ρόλο "μαϊντανού", που επιφυλάσσει η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο σχήμα. Ολα δείχνουν, λοιπόν, ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν. Θα τα καταφέρουν; Ως πότε και για πόσο θα ποντάρουν αποτελεσματικά στους ευρωλάγνους ή ευρωχαρούμενους της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ; Ηδη ο κόσμος τούς πήρε "χαμπάρι" και άρχισε να τους κράζει άγρια. Ως πότε θα ποντάρουν αποτελεσματικά στη συνωμοσία σιωπής των ΜΜΕ των εφοπλιστών και των μεγαλοεργολάβων; Ως πότε η "ιερή συμμαχία" των κομμάτων, που από κοινού δηλώνουν πίστη και υποταγή σε ό,τι κοιναγορίτικο, θα μπορεί να συγκρατεί τη θύελλα;

Οι κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα. Ο ξεσηκωμός των αγροτών, παρά και ενάντια στις πουλημένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων οργανώσεων. Το ξέσπασμα των μικρομεσαίων. Ο δυναμισμός που ανακτούν εργατικές κινητοποιήσεις σαν τη χτεσινή των οικοδόμων και των εργατών των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, θα πρέπει τουλάχιστον να τους προβληματίσουν. Δεν μπορούν να κοροϊδεύουν πολλούς και για πάντα. Η θα κάνουν πίσω ή θα πληρωθούν με το νόμισμα που τους αξίζει. Και θα γίνει αυτό με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, όταν όλα τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται και αφανίζονται από αυτή την πολιτική ενώσουν τα "πυρά" τους και συντονίσουν τη δράση τους σ' ένα πλατύ κοινωνικό μέτωπο.

12Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΕΔΥΕ
Καινούρια αφετηρία για το φιλειρηνικό κίνημα

Αρχίζουν αύριο στις 6μ.μ. στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με τη συμμετοχή 400 αντιπροσώπων από όλη την Ελλάδα, οι εργασίες του 12ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ

Ενα συνέδριο που αναμένεται ν' αποτελέσει μια καινούρια αφετηρία του φιλειρηνικού κινήματος στην Ελλάδα αρχίζει αύριο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η έναρξη των εργασιών του 12ου Συνεδρίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) θα γίνει στις 6 το απόγευμα καιαυτό θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή. Χτες ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ευάγγελος Μαχαίρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε μαζί με τον αντιπρόεδρό τηςΣτρατή Κουνιά και την οργανωτική γραμματέα Μαρία Πρίφτη,παρουσίασε τους στόχους του Συνεδρίου και μίλησε για το κίνημα ειρήνης. Παρόντες στη συνέντευξη ο επίτιμος δήμαρχος της Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής και οι συνοδοιπόροι του Γρηγόρη Λαμπράκη Μπάμπης Παπαδόπουλος καιΑνδρέας Μαμωνάς.

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία του συνεδρίου, επισημαίνοντας ότι:

- Συμπίπτει με τα 40 χρόνια από την εμφάνιση του φιλειρηνικού κινήματος.- Εκτός από τα θέματα που αφορούν τη σημερινή διεθνή κατάσταση και τα καθήκοντα του φιλειρηνικού κινήματος, θα συζητηθούν και θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως το Κυπριακό και τα βαλκανικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων και των σχέσεων της Ελλάδας με την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία.

- Θα συμμετάσχουν 400 περίπου αντιπρόσωποι από όλη την Ελλάδα και αντιπρόσωποι από Βαλκανικές, Ευρωπαϊκές και Αραβικές χώρες, καθώς και από την Κύπρο και το Ισραήλ. Θα παραστούν ακόμα και θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της Εκκλησίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολλών μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Επίσης, στο Συνέδριο θα γίνει πολιτικό μνημόσυνο για τους επί χρόνια διατελέσαντες, πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ Αλκη Αργυριάδη,οργανωτικό γραμματέα Ντίνο Τσίρο και επίτιμο πρόεδρο Σταύρο Κανελλόπουλο.

"Το φιλειρηνικό κίνημα, όπως τονίστηκε, είναι ένα κίνημα της διεθνούς κοινής γνώμης. Δεν έχει τις αρμοδιότητες του ΟΗΕ ή άλλων διεθνών οργανισμών για την επίλυση των διεθνών προβλημάτων. Με την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης ασκεί πίεση στις κυβερνήσεις και τον ΟΗΕ για τον τερματισμό των τοπικών πολέμων, την ειρηνική επίλυση των διεθνών διαφορών, τη μείωση των εξοπλισμών, την καταστροφή των πυρηνικών και όλων των όπλων μαζικής καταστροφής, την προστασία του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα θέματα που θ' απασχολήσουν το συνέδριο είναι:

- Η "νέα τάξη" και οι επιπτώσεις της στη διεθνή κατάσταση.

- Η σημερινή κατάσταση στα Βαλκάνια.

- Ελλάδα και περιφερειακές συγκρούσεις.

- Κυπριακό και Μεσανατολικό.

- Ρατσισμός, εθνικισμός και ανθρώπινα δικαιώματα.

- Πολιτισμός, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ειρήνη.

- Εξοπλισμοί, πυρηνικά και ειρήνη.

Κεντρικά συνθήματα του Συνεδρίου είναι: "40 χρόνια αγώνας για την ειρήνη", "Δυνατό φιλειρηνικό κίνημα ενάντια στον νεοϊμπεριαλισμό και τον νεοαποικισμό της "νέας τάξης"", "Ειρήνη στα Βαλκάνια", "Δίκαιη λύση στο Κυπριακό τώρα".

Το αυριανό πρόγραμμα των εργασιών των Συνεδρίου έχει ως εξής:

- 6.00 μ.μ., έναρξη εργασιών από τον Μιλτιάδη Παπαθανασίου ναύαρχο ε. α. πρόεδρο της Παναθηναϊκής Επιτροπής Ειρήνης.

- 6.05 μ.μ., κεντρική εισήγηση από τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ Ευάγγελο Μαχαίρα με θέμα: "Η διεθνής κατάσταση και τα καθήκοντα του φιλειρηνικού κινήματος". - 6.30 μ.μ., χαιρετισμοί προσκαλεσμένων και ξένων αντιπροσώπων.

- 8.00 μ.μ., τέλος εργασιών πρώτης μέρας.

Το Σάββατο, που οι εργασίες θα αρχίσουν στις 9 το πρωί και θα ολοκληρωθούν στις 8.00 μ.μ., θα γίνουν εισηγήσεις για διάφορα επίκαιρα θέματα και θα ακολουθεί συζήτηση για καθένα από αυτά. Την Κυριακή οι εργασίες θα αρχίσουν στις 9 το πρωί με την τέλεση πολιτικών μνημοσύνων. Θα ακολουθήσει απονομή των μεταλλίων Λαμπράκη, θα διατυπωθούν τα πορίσματα, θα εκδοθούν ψηφίσματα και το Συνέδριο θα κλείσει στη 1.30 μ.μ., αφού προηγουμένως εκλεγεί το νέο Εθνικό Συμβούλιο της ΕΕΔΥΕ.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Προσέγγιση καθ' υπαγόρευσιν

Αμήχανη η ελληνική κυβέρνηση, αναζητά τρόπους, για να αντιμετωπίσει τις εντονότατες αμερικανικές πιέσεις όπως αυτές εκδηλώνονται στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής συμμαχίας, για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Κ. Παπούλιας,συζήτησε με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Γ. Αρσένη,τις επεξεργασμένες από την Ουάσιγκτον προτάσεις για διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών, όπως αυτές διατυπώθηκαν σε επιστολή που τους απέστειλε προ ημερών ο γγ του ΝΑΤΟ Β. Κλάες.Οι δύο υπουργοί συνέταξαν διάβημα, το οποίο παραδόθηκε στον Γερμανό πρεσβευτή, με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση απαντά στην επιστολή που προ ημερών παραδόθηκε από τους πρεσβευτές της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βρεττανίας και των ΗΠΑ, στον υφυπουργό Εξωτερικών Γ. - Α. Μαγκάκη. Μ' αυτή την κοινή τους επιστολή, όπως είναι γνωστό, οι τέσσερις χώρες σε απαράδεκτο ύφος απαιτούσαν από την ελληνική κυβέρνηση υποχωρήσεις, προκειμένου να διευθετηθούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές.

Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι έχει "συνεχή επαφή με τον κ. Κλάες, επειδή όμως, συνέχισε, το ταξίδι του έχει αναβληθεί, το θέμα αυτό αναβάλλεται και νομίζω ότι όταν προσεγγίσει ο χρόνος της επίσκεψής του, μπορούμε να το συζητήσουμε".

Ο υπουργός Εξωτερικών, πριν τη συνάντησή του με τον Γ. Αρσένη, δέχτηκε μία ακόμη επίσκεψη από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τ. Νάιλς.Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν όλα τα θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι δυσμενείς τους επιρροές στη λειτουργία της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνουν την έντονη και επί της ουσίας των ελληνοτουρκικών διαφορών, παρέμβαση της Ουάσιγκτον, και θεωρούν ότι η αναβολή της επίσκεψης Κλάες, προσφέρει μια μικρή ανάσα στην Αθήνα, η οποία, ωστόσο, θα κρατήσει πολύ λίγο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ