Πέμπτη 30 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Προσέγγιση καθ' υπαγόρευσιν

Αμήχανη η ελληνική κυβέρνηση, αναζητά τρόπους, για να αντιμετωπίσει τις εντονότατες αμερικανικές πιέσεις όπως αυτές εκδηλώνονται στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής συμμαχίας, για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Κ. Παπούλιας,συζήτησε με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Γ. Αρσένη,τις επεξεργασμένες από την Ουάσιγκτον προτάσεις για διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών, όπως αυτές διατυπώθηκαν σε επιστολή που τους απέστειλε προ ημερών ο γγ του ΝΑΤΟ Β. Κλάες.Οι δύο υπουργοί συνέταξαν διάβημα, το οποίο παραδόθηκε στον Γερμανό πρεσβευτή, με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση απαντά στην επιστολή που προ ημερών παραδόθηκε από τους πρεσβευτές της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βρεττανίας και των ΗΠΑ, στον υφυπουργό Εξωτερικών Γ. - Α. Μαγκάκη. Μ' αυτή την κοινή τους επιστολή, όπως είναι γνωστό, οι τέσσερις χώρες σε απαράδεκτο ύφος απαιτούσαν από την ελληνική κυβέρνηση υποχωρήσεις, προκειμένου να διευθετηθούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές.

Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι έχει "συνεχή επαφή με τον κ. Κλάες, επειδή όμως, συνέχισε, το ταξίδι του έχει αναβληθεί, το θέμα αυτό αναβάλλεται και νομίζω ότι όταν προσεγγίσει ο χρόνος της επίσκεψής του, μπορούμε να το συζητήσουμε".

Ο υπουργός Εξωτερικών, πριν τη συνάντησή του με τον Γ. Αρσένη, δέχτηκε μία ακόμη επίσκεψη από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τ. Νάιλς.Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν όλα τα θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι δυσμενείς τους επιρροές στη λειτουργία της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνουν την έντονη και επί της ουσίας των ελληνοτουρκικών διαφορών, παρέμβαση της Ουάσιγκτον, και θεωρούν ότι η αναβολή της επίσκεψης Κλάες, προσφέρει μια μικρή ανάσα στην Αθήνα, η οποία, ωστόσο, θα κρατήσει πολύ λίγο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ