Πέμπτη 30 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΚΙΝΗΤΩΝ

Το εντεινόμενο κοινωνικό ρεύμα αντίστασης απέναντι στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική επιχειρήθηκε να διασπαστεί και να κατασυκοφαντηθεί, από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσής του. Οι τρόποι που χρησιμοποιήθηκαν από το μηχανισμό υπονόμευσης πέρασαν από διάφορα στάδια. Ομως, ένα επιχείρημα συνεχίζει να κατέχει προνομιούχο θέση στα χείλη των υπολόγων για τον ξεσηκωμό των λαϊκών στρωμάτων. Το επιχείρημα περί "υποκινητών" και "υποκινούμενων". Τόσο οι κυβερνητικοί παράγοντες, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ όσο και οι βαστάζοι τους στα αστικά ΜΜΕ δε σταματούν εδώ και δέκα μέρες να "ανακαλύπτουν" ότι πίσω από τις κινητοποιήσεις βρίσκονται άλλοτε "τσιφλικάδες", άλλοτε "φοροφυγάδες" που θέλουν να διατηρήσουν τα προνόμιά τους και άλλοτε "κομμουνιστικός δάκτυλος", που "υποθάλπει" τις απεργιακές και τις άλλες αγωνιστικές διεκδικήσεις. Δεν παραλείπεται βέβαια, στα πλαίσια της δικομματικής "αντιπαράθεσης", να εμπλέκεται και η ΝΔ μεταξύ των "υποκινητών".

***

Το πόσο φαιδρό είναι το επιχείρημα δε χρειάζεται να εξηγηθεί με πολλά λόγια. Ολοι αυτοί οι γελοίοι ισχυρισμοί καταρρίπτονται από το μέγεθος και την ένταση των κινητοποιήσεων, που στηρίζονται σχεδόν καθολικά από τα κοινωνικά στρώματα που βρίσκονται στους δρόμους. Και τη... βαριά ευθύνη γι' αυτή την καθολική συσπείρωση δεν τη φέρει άλλος από την κυβέρνηση, τη ΝΔ, τα δικομματικά δεκανίκια τους και το μεγάλο κεφάλαιο. Η πολιτική τους είναι αυτή που βγάζει στους δρόμους τα λεηλατημένα λαϊκά στρώματα. Η "νέα τάξη" πολυεθνικών πραγμάτων, που μανιωδώς θέλουν να εγκαθιδρύσουν στη χώρα, είναι το έδαφος πάνω στο οποίο παράγεται η αγανάκτηση, η οργή και το "ως εδώ και μη παρέκει" των αιώνιων υποζυγίων.

Οσοι θέλουν να περιορίσουν το "αντικείμενο" των κινητοποιήσεων στα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια - εκτός από τη συνειδητή παραπλάνηση στην οποία επιδίδονται - υποκρίνονται ότι υποτιμούν τη "δύναμη" της πολιτικής τους. Πρόκειται για την πολιτική, που - χωρίς αντικειμενικά κριτήρια - έχει στο "ενεργητικό της" 200.000 "λουκέτα" μικρομεσαίων επιχειρήσεων την τελευταία τετραετία ("αναγκαίο κακό", όπως θα έλεγε ο Στ. Μάνος, που προχτές υπερασπιζόταν τη φοροεπίθεση κατά των επαγγελματοβιοτεχνών). Κατάφερε, μέσα στο ίδιο διάστημα, να οδηγήσει το ύψος των ακάλυπτων επιταγών και γραμματίων στην αγορά, περίπου, στο 1 τρισ. δραχμές! Την ίδια ώρα πολυεθνικοί καρχαρίες τύπου "Κόντινεντ" εγκαθίστανται στην Ελλάδα με όρους στυγνού αποικιοκράτη. Η πολιτική τους πέτυχε, διά των υποκλίσεων στην ΕΕ, να εξανδραποδίσει τεράστιο αριθμό αγροτικών νοικοκυριών, που όταν ο μόχθος τους δεν καταλήγει στις χωματερές, αμείβεται με τιμές χαμηλότερες του 1993, ενώ έπεται η συνέχεια της ΓΚΑΤΤ! Εχει μετατρέψει τους συνταξιούχους σε ζητιάνους των 22.000 και 36.000 δραχμών! Εχει εκτινάξει την ανεργία, που μόνο στους οικοδόμους φτάνει το 40%, ενώ την ίδια ώρα ολόκληρες περιοχές, από το Μαντούδι μέχρι την Κοζάνη και το Λαύριο, μετατρέπονται σε μνημεία συσσιτίων και σύγχρονης μετανάστευσης! Η πολιτική τους έχει εξαναγκάσει τους μισθωτούς να πληρώνουν το 73% του συνόλου των φόρων που εισπράττει το κράτος. Οσο για τους βιομήχανους, διαφημίζουν το κατοχυρωμένο τους δικαίωμα να δηλώνουν φορολογητέο εισόδημα χαμηλότερο από των υπαλλήλων τους! Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΣΕΒ έχει το θράσος να σχολιάζει τις κινητοποιήσεις των επαγγελματοβιοτεχνών με τον παρακάτω τρόπο: "Δε νοείται να έχουμε Ελληνες πολίτες που φορολογούνται και άλλους που δε φορολογούνται"!!

Αν λοιπόν αναζητούν υποκινητή, είναι εύκολο να τον δουν στο πρόσωπο της ανάλγητης πολιτικής τους. Της πολιτικής που στοχεύει σε νέα, ακόμα πιο αντιδραστική ανακατανομή των εισοδημάτων και της φορολογικής επιβάρυνσης, υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Αν ψάχνουν συνωμότες πίσω από τις κινητοποιήσεις, έχουν αρκετές ενδείξεις για να καταλήξουν ότι βρίσκονται στα γραφεία των μεγαλοβιομηχάνων, των μεγαλοεφοπλιστών και λοιπών μεγαλοκαρχαριών, που όταν δεν παραδίδουν βορά τους εργάτες στους σκυλοπνίχτες και στους θαλάμους αερίων των πετρελαϊκών τους εγκαταστάσεων, δίνουν εντολές στα πολιτικά τους όργανα για ξεζούμισμα του λαού. Ετσι επιτάσσει η διαφύλαξη του μέσου ποσοστού του κέρδους τους.

Οσο για τα πολιτικά τους όργανα, όταν δε συμπεριφέρονται όπως οι υπάλληλοι - υπουργοί του τύπου "δε συνομιλώ με τους αγρότες", ανατρέχουν στο ήθος του Πάγκαλου, που χτες, αφού κατηγόρησε για "έσχατη εξαχρείωση" όσους υποστηρίζουν τα λαϊκά στρώματα, διατυμπάνισε: "Είμαι αλληλέγγυος με τη σκληρότερη δυνατή αντιμετώπιση" των κινητοποιούμενων! Χωρίς να καταφεύγουν στην παραπάνω έσχατη χυδαιότητα, έδωσαν το στίγμα τους και άλλοι "υπέρμαχοι του λαού". Από την Ντ. Μπακογιάννη, που κατηγόρησε τους αγρότες ως "κοινωνική ομάδα που δεν μπορεί να βλάπτει τις άλλες", μέχρι τον Α. Αδριανόπουλο, που εξεμάνη από τις "αδικαιολόγητες υπερβολές των αγροτών" και τον Κ. Σημίτη, που ανακάλυψε ότι οι λαϊκές αντιδράσεις "θέτουν σε κίνδυνο όσα θετικά έχουν πραγματοποιηθεί"... Από κοντά, πρωταγωνιστές, οι εκπρόσωποι του "ΣΥΝ" και η Μ. Δαμανάκη, που υπερακοντίζουν ακόμα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κάνοντας λόγο για "υποκινητές" και "απέχθεια προς αυτούς που δε θέλουν να φορολογηθούν"!

***

Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι είναι αφελείς όσοι νομίζουν πως όσο οι πραγματικοί υποκινητές της κοινωνικής αναταραχής συνεχίζουν το βρώμικο έργο τους, είναι δυνατόν να σταματήσουν οι αγώνες. Αλλωστε η κρίση που προκαλεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης η λαϊκή αντίδραση, είναι κρίση που δημιουργείται από την εμμονή της για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Ακόμα όμως πιο αφελείς είναι όσοι υποστηρίζουν ότι η λύση των λαϊκών προβλημάτων θα έρθει χωρίς αυτούς τους αγώνες. Η πάλη του λαϊκού κινήματος είναι μονόδρομος. Οσο για το πόσο μικρή ή μεγαλύτερη είναι η απόσταση που πρέπει να διανυθεί στο δρόμο του αγώνα μέχρι να φανεί το ξέφωτο, αποτελεί άμεση συνάρτηση της αλληλεγγύης και της ενιαίας δράσης των κοινωνικών στρωμάτων.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Αν κάποιος μπορεί να επαίρεται για την καθολική συσπείρωση των μελών των κοινωνικών στρωμάτων που αγωνίζονται, δεν είναι άλλος από την κυβέρνηση, τη ΝΔ, τα δικομματικά δεκανίκια τους και το μεγάλο κεφάλαιο. Η πολιτική τους είναι αυτή που βγάζει στους δρόμους τα λεηλατημένα λαϊκά στρώματα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Επιστράτευση» ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ!(2013-01-25 00:00:00.0)
«Εδειξαν τα δόντια τους»!(2000-01-20 00:00:00.0)
"Φιλο - ΚΚΕ" ομολογίες!(1997-02-01 00:00:00.0)
Οι υποκινητές(1996-03-14 00:00:00.0)
Ενιαίο κέντρο συκοφάντησης(1995-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ