Πέμπτη 30 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ηρωική... έξοδος

Με αφορμή την αδυναμία αντιμετώπισης του "φαινομένου Λερναίας Υδρας", παραιτήθηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης

"Ηρωική" έξοδο από την κυβέρνηση έκανε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Στέλιος Παπαθεμελής, επικαλούμενος την άρνησή του να ταχθεί υπέρ της επέμβασης των ΜΑΤ στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Στην επιστολή παραίτησης που έστειλε στον πρωθυπουργό αναφέρει μεταξύ άλλων ότι σε όλες τις συσκέψεις των συναρμόδιων υπουργών υποστήριξε ότι "τα πολιτικά ζητήματα και οι κοινωνικές συγκρούσεις επιδέχονται μέχρι τέλους πολιτικές λύσεις και προϋποθέτουν την πλήρη ενημέρωση της κοινής γνώμης". Στη συνέχεια, όμως, υποστηρίζει ότι "η Αστυνομία είναι σε θέση να επέμβει δυναμικά", αλλά η κυβέρνηση οφείλει να γνωρίζει ότι "στο δεδομένο τωρινό κλίμα ένα τέτοιο εγχείρημα είναι διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα και απαιτεί μια γιγαντιαία ευρείας κλίμακας επιχείρηση, λόγω των πολλαπλών μετώπων και ιδιαιτεροτήτων. Ως εκ της φύσεως, της διασποράς των σημείων και της ευχέρειας εύκολης επιλογής εκατοντάδων άλλων σημείων στην εθνική οδό, το φαινόμενο είναι δυνατόν να λάβει μορφή Λερναίας Υδρας. Να ελέγχεται στο ένα σημείο και να αναπαράγεται στο άλλο σημείο".Ως τρίτο λόγο αναφέρει την επικινδυνότητα επεμβάσεων αυτού του είδους, αφού όπως υποστηρίζει "συνεπεία λάθους, ατυχήματος ή προβοκάτσιας υπάρχει ο κίνδυνος της αιματοχυσίας. Ιδιαίτερα μάλιστα, όταν στη συγκεκριμένη περίπτωση ορισμένοι δεν απέκρυψαν ότι επιθυμούν διακαώς ένα "νέο Κιλιλέρ"".

Ο Στ. Παπαθεμελής υποστηρίζει, μάλιστα, ότι είχε επισημάνει στις συσκέψεις των συναδέλφων του να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαλόγου και να ενημερωθεί η κοινή γνώμη, ώστε "οι κινητοποιήσεις είτε να απομονωθούν κοινωνικά είτε η επέμβαση να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους".Τέλος υποστηρίζει ότι με τη στάση του έχει τη βεβαιότητα ότι προστατεύει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά.

Το περιβάλλον του υπουργού "διέρρεε" ωστόσο, ότι τελούσε υπό παραίτηση από τη Δευτέρα, επειδή του ασκούνταν άνωθεν πιέσεις για την απραξία της Αστυνομίας και για την ανικανότητά της να αποτρέψει την εξάπλωση των κινητοποιήσεων. Χτες το μεσημέρι τον κάλεσε για τελευταία φορά ο Α. Λιβάνης και του μετέφερε την απόφαση της κυβέρνησης για τη βίαια αντιμετώπιση των αγροτών. Ο Στ. Παπαθεμελής, σύμφωνα με το περιβάλλον του, αρνήθηκε να ευθυγραμμιστεί με την απόφαση αυτή και είπε ότι εάν επιμένει η κυβέρνηση, υποβάλλει την παραίτησή του. Ο Α. Λιβάνης επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό και απάντησε αμέσως μετά στον Στ. Παπαθεμελή ότι η παραίτησή του γίνεται αποδεκτή. Ο Στ. Παπαθεμελής επέστρεψε στο γραφείο του, αλλά πριν προλάβει να συντάξει την επιστολή της παραίτησής του, είχε ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Τύπου ότι αποχωρούσε από το υπουργείο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι "κάτω από το βάρος πολιτικών σκοπιμοτήτων" κάποιοι θέλουν να χρησιμοποιούν την Αστυνομία κύρια ως μηχανισμό καταστολής, ενώ η αποστολή της είναι να βρίσκεται στο πλευρό του ελληνικού λαού και μαζί μ' αυτόν να βρίσκει λύσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνονται οι διαδηλώσεις(2020-06-16 00:00:00.0)
Προσωρινή αναστολή της παραίτησης Σ. Χαρίρι(2017-11-23 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων(2017-11-14 00:00:00.0)
Κινητοποίηση του στρατού κατά των διαδηλωτών(2010-04-17 00:00:00.0)
Δυο οι επίσημες εκδοχές, πολλά τα ανεπίσημα σενάρια(1995-03-31 00:00:00.0)
Κυβερνητική κρίση προκαλούν οι αγώνες(1995-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ