Τρίτη 16 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Εντείνονται οι διαδηλώσεις

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Νέο κύμα διαδηλώσεων σαρώνει τις τελευταίες τέσσερις μέρες την πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, Τρίπολη, καθώς χιλιάδες λαού διαμαρτύρονται για τη δραματική επιδείνωση της ζωής τους εν μέσω βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης (όπως εκδηλώνεται με την κατρακύλα της λίρας και τη φτώχεια που διευρύνεται), σε μία περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για δάνειο τουλάχιστον 10 δισ. δολαρίων.

Στον Λίβανο και πριν από την πανδημία γίνονταν κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τη φτώχεια, ωστόσο το Σαββατοκύριακο παρατηρήθηκαν οργανωμένες επιθέσεις και πυρπολισμοί κτιρίων ιδιωτικών επιχειρήσεων και δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και κατά αστυνομικών και στρατιωτών, από δεκάδες νεαρούς που επέβαιναν σε σκούτερ. Μόνο στην Τρίπολη το Σάββατο αναφέρθηκε ότι τραυματίστηκαν πάνω από 120 άτομα στη διάρκεια τέτοιων επιθέσεων. Κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών ήταν η παραίτηση της κυβέρνησης Ντιάμπ, καθώς την κατηγορούν πως είναι ανίκανη να διαχειριστεί τη δεινή οικονομική κατάσταση στη χώρα.

Ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, ολοκληρώνοντας χτες τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Αμυνας, ανέφερε ότι χρειάζονται «προληπτικές επιχειρήσεις σύλληψης ατόμων που συμμετέχουν σε οργανωμένες ομάδες υποκίνησης και εξαπόλυσης βίας και βανδαλισμών, ώστε να αποτραπούν νέες επιθέσεις σε Βηρυτό, Τρίπολη και άλλες πόλεις», ενώ κατήγγειλε πρόσφατες ενέργειες σαμποτάζ και συστηματικών επιθέσεων σε αστυνομία και στρατό. Ο πρωθυπουργός Χ. Ντιάμπ, που συμμετείχε στη σύσκεψη, εξέφρασε θλίψη για τη δράση «συμμοριών που βιαιοπραγούν στους δρόμους στρεφόμενες κατά κρατικών θεσμών». «Δεν πρόκειται για διαμαρτυρίες απέναντι στην πείνα και την οικονομική κατάσταση... Είναι οργανωμένες επιθέσεις», είπε ο Ντιάμπ, καταγγέλλοντας απόπειρα «πραξικοπήματος» σε βάρος της κυβέρνησής του από δυνάμεις «εντός και εκτός» Λιβάνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ