ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάρτη 1995
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυβερνητική κρίση προκαλούν οι αγώνες

Στο φόντο της κινητοποίησης πλατιών κοινωνικών στρωμάτων, που αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, και της αδυναμίας της κυβέρνησης να τους αντιμετωπίσει, εκδηλώθηκε η νέα κυβερνητική κρίση με την απομάκρυνση Παπαθεμελή από το υπουργείο Δημοσίας Τάξης

Με την κάθε πλευρά, τόσο εκείνη της κυβέρνησης όσο και εκείνη τουΣτ. Παπαθεμελή,να παρουσιάζει τη δική της εκδοχή για την "αλήθεια", διανθίστηκε η χτεσινή απομάκρυνση του υπουργού Δημοσίας Τάξης από την κυβέρνηση.Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστήριζαν ότι η αποπομπή του υπουργού δε σχετίζεται με το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων και της πρόθεσης κατασταλτικής αντιμετώπισης των αγροτών, αλλά με τους γενικότερους χειρισμούς του στο υπουργείο, οι οποίοι χαρακτηρίζονταν"ατυχείς". Καταλογιζόταν δε στον τέως υπουργό ότι διαδίδοντας πως δεχόταν πιέσεις για επέμβαση της Αστυνομίας, "εξόργισε" τον πρωθυπουργό... Οσον αφορά τον Στ. Παπαθεμελή και σύμφωνα με τη δική του εκδοχή, ο λόγος της εκδίωξής του οφείλεται στην άρνησή του να συνηγορήσει σε επίθεση των ΜΑΤ κατά των κινητοποιούμενων αγροτών της Θεσσαλίας.

Το βέβαιο είναι ότι οι παραπάνω αιτιάσεις που προβάλλονται ένθεν και ένθεν, και οι οποίες συμπληρώνονται από πλήθος δευτερευόντων σεναρίων, δεν απαντούν στο βασικό, πραγματικό αίτιο της νέας κρίσης που εκδηλώθηκε στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Πραγματική αιτία που βρίσκεται στην εμμονή της κυβέρνησης να προωθήσει με κάθε μέσο την αντιλαϊκή της πολιτική, παρά και ενάντια στη λαϊκή δυσαρέσκεια, καθώς και στο γεγονός ότι η εφαρμογή των επιλογών της έχει "φρεναριστεί" σοβαρά από τις λαϊκές διαμαρτυρίες. Διαμαρτυρίες για την αντιμετώπιση των οποίων διαπιστώνεται "αδυναμία", την οποία καλούνται να πληρώσουν οι καθ' ύλην υπεύθυνοι... Ως εκδήλωση αυτής της αδυναμίας εκλαμβάνονταν και οι ενστάσεις του Στ. Παπαθεμελή για την επιτυχία της κατασταλτικής επιχείρησης.

Η εκδοχή...

των διαρροών

Το σίριαλ της απομάκρυνσης Παπαθεμελή ξεκίνησε χτες το μεσημέρι όταν, όπως επισήμως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Τύπου, ο πρωθυπουργός έλαβε και έκανε αποδεκτή την παραίτηση του υπουργού. Ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε μετά τη συνάντηση Λιβάνη - Παπαθεμελή.Λίγη ώρα αργότερα ο υφυπουργός Τύπου Τηλ. Χυτήρης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η παραίτηση υποβλήθηκε μετά από απαίτηση του πρωθυπουργού, χωρίς να διευκρινίζονται οι λόγοι. Μάλιστα ο υφυπουργός Τύπου δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο αποπεμφθείς υπουργός δεν αποκλείεται να κληθεί και πάλι για την ανάληψη κυβερνητικού πόστου... ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του Α. Παπανδρέου με τον τέως υπουργό. Συνάντηση που όπως αναφερόταν έχει προσδιοριστεί για τις αμέσως επόμενες μέρες.

Στο ερώτημα για τους λόγους που οδήγησαν τον Α. Παπανδρέου να αποπέμψει τον τέως υπουργό, στενοί συνεργάτες του έλεγαν ότι υπήρχαν πολλά γεγονότα που λειτούργησαν "σωρευτικά" (υπόθεση ΜΑΒΗ, δηλώσεις για την τρομοκρατική ενέργεια στην Πάτρα, αναγραφή συνθημάτων της "17 Ν" σε αστυνομευόμενους χώρους, επίθεση των ΜΑΤ κατά συνταξιούχων και η επακόλουθη απομάκρυνση Ρελάκη κλπ). Θύμιζαν μάλιστα ότι ο Στ. Παπαθεμελής είχε εδώ και καιρό να κάνει δηλώσεις για θέματα εξωτερικής πολιτικής, "απουσία" που την απέδιδαν σε απαγόρευση του πρωθυπουργού. Πάντως οι ίδιοι κύκλοι υποστήριζαν ότι η "σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι" ήταν τα όσα διέρρεε ο Στ. Παπαθεμελής περί πιέσεων που δεχόταν να αποφασίσει την επίθεση των ΜΑΤ κατά των αγροτών. Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστήριζαν ότι ο Α. Παπανδρέου "εξοργίστηκε" και"θίχτηκε" από το παραπάνω, αφού ο τέως υπουργός - "αναληθώς" - τον"φωτογράφιζε" ως υπέρμαχο της επέμβασης κατά των κινητοποιήσεων. Θέση που μετά τη δημοσιοποίηση της παραίτησης Παπαθεμελή υποστηρίχτηκε και δημόσια από την κυβέρνηση μέσω ανακοίνωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος υποστήριξε ότι αυτές οι αιτιάσεις οδήγησαν τον Α. Παπανδρέου στην απομάκρυνση του υπουργού.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και εκδοχές που θέλουν ο Αν. Λιβάνης να κάλεσε στο γραφείου τον Στ. Παπαθεμελή, για να του "κάνει παρατήρηση" για τα όσα διαρρέει. Συνάντηση όπου και ζητήθηκε η παραίτησή του. Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι κυβερνητικοί παράγοντες δεν έδιναν καμία πειστική εξήγηση, γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε αυτήν τη χρονική στιγμή για την αποπομπή με δεδομένο ότι στην παρούσα φάση, όπου εξ αντικειμένου η απομάκρυνση συσχετίζεται με τις κινητοποιήσεις και λειτουργεί υποβοηθητικά των ισχυρισμών Παπαθεμελή. Ας σημειωθεί όμως ότι όπως σημείωναν κυβερνητικοί παράγοντες οι ισχυρισμοί του τέως υπουργού είναι αναληθείς, αφού ο τελευταίος δεν ήταν ενάντιος στην αστυνομική επέμβαση, αλλά οι αντιρρήσεις του εστιάζονταν στην αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας επιχείρησης. Ελεγαν μάλιστα ότι τέτοιου είδους απόψεις είχε εκφράσει και κατά τη διάρκεια προχτεσινής σύσκεψης με τη συμμετοχή των Αντ. Λιβάνη και Ε. Βενιζέλου.

Η εκδοχή των

... πιεζόμενων

Σε ό,τι αφορά τον Στ. Παπαθεμελή, που σε χτεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη αρνήθηκε να μιλήσει για τους λόγους της παραίτησης, από το περιβάλλον του επαναλαμβανόταν ότι δεχόταν πιέσεις για επέμβαση κατά των αγροτών και για να συμφωνήσει ζήτησε να του δοθεί εγγράφως σχετική εντολή, ώστε να είναι καλυμμένος πολιτικά. Κάλυψη που, όπως υποστηρίζεται, επιζητούσε ο πρώην υπουργός, επειδή είχε σοβαρές ενστάσεις όχι για την εκδήλωση, αλλά για την"αποτελεσματικότητα" της επιχείρησης. Θέση που προβαλλόταν έντονα χτες και από κυβερνητικούς παράγοντες, ενώ ας σημειωθεί ότι δεν έλειπαν και εκτιμήσεις για "ηρωική έξοδο" που επέλεξε ο Στ. Παπαθεμελής, αντιλαμβανόμενος ότι το κλίμα εναντίον του έχει βαρύνει.

Για το θέμα που ανέκυψε το μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας προχώρησε στην παρακάτω δήλωση: "Με Παπαθεμελή ή χωρίς Παπαθεμελή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να έχει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, εξακολουθεί να οικοδομεί ένα αυταρχικό, αστυνομικό κράτος".

  • Τη θέση του τέως υπουργού καταλαμβάνει ο μέχρι χτες υφυπουργός Σ. Βαλυράκης. Οπως λεγόταν από το πρωθυπουργικό περιβάλλον η επίσπευση της κάλυψης της θέσης έγινε, ώστε να περιοριστούν οι "φημολογίες" για ενδεχόμενο ανασχηματισμό.
Από την Επισκοπή τα όπλα

Χτες το βράδυ ο πρώην υπουργός Σ. Παπαθεμελής επιβεβαίωσε ότι ο οπλισμός που κατασχέθηκε στα χέρια των προβοκατόρων στην Παλλήνη και στο Δελβινάκι, κλάπηκε τον Απρίλη του 1994 από το στρατόπεδο της Επισκοπής στην Αλβανία.

Ο πρώην υπουργός, μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη είπε ότι τη Δευτέρα οι Αλβανοί έστειλαν τους αριθμούς των όπλων που εκλάπησαν και από τη σύγκριση προέκυψε ότι πρόκειται για τα ίδια.

Ν. Μπ.

Ηρωική... έξοδος

Με αφορμή την αδυναμία αντιμετώπισης του "φαινομένου Λερναίας Υδρας", παραιτήθηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης

"Ηρωική" έξοδο από την κυβέρνηση έκανε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Στέλιος Παπαθεμελής, επικαλούμενος την άρνησή του να ταχθεί υπέρ της επέμβασης των ΜΑΤ στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Στην επιστολή παραίτησης που έστειλε στον πρωθυπουργό αναφέρει μεταξύ άλλων ότι σε όλες τις συσκέψεις των συναρμόδιων υπουργών υποστήριξε ότι "τα πολιτικά ζητήματα και οι κοινωνικές συγκρούσεις επιδέχονται μέχρι τέλους πολιτικές λύσεις και προϋποθέτουν την πλήρη ενημέρωση της κοινής γνώμης". Στη συνέχεια, όμως, υποστηρίζει ότι "η Αστυνομία είναι σε θέση να επέμβει δυναμικά", αλλά η κυβέρνηση οφείλει να γνωρίζει ότι "στο δεδομένο τωρινό κλίμα ένα τέτοιο εγχείρημα είναι διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα και απαιτεί μια γιγαντιαία ευρείας κλίμακας επιχείρηση, λόγω των πολλαπλών μετώπων και ιδιαιτεροτήτων. Ως εκ της φύσεως, της διασποράς των σημείων και της ευχέρειας εύκολης επιλογής εκατοντάδων άλλων σημείων στην εθνική οδό, το φαινόμενο είναι δυνατόν να λάβει μορφή Λερναίας Υδρας. Να ελέγχεται στο ένα σημείο και να αναπαράγεται στο άλλο σημείο".Ως τρίτο λόγο αναφέρει την επικινδυνότητα επεμβάσεων αυτού του είδους, αφού όπως υποστηρίζει "συνεπεία λάθους, ατυχήματος ή προβοκάτσιας υπάρχει ο κίνδυνος της αιματοχυσίας. Ιδιαίτερα μάλιστα, όταν στη συγκεκριμένη περίπτωση ορισμένοι δεν απέκρυψαν ότι επιθυμούν διακαώς ένα "νέο Κιλιλέρ"".

Ο Στ. Παπαθεμελής υποστηρίζει, μάλιστα, ότι είχε επισημάνει στις συσκέψεις των συναδέλφων του να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαλόγου και να ενημερωθεί η κοινή γνώμη, ώστε "οι κινητοποιήσεις είτε να απομονωθούν κοινωνικά είτε η επέμβαση να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους".Τέλος υποστηρίζει ότι με τη στάση του έχει τη βεβαιότητα ότι προστατεύει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά.

Το περιβάλλον του υπουργού "διέρρεε" ωστόσο, ότι τελούσε υπό παραίτηση από τη Δευτέρα, επειδή του ασκούνταν άνωθεν πιέσεις για την απραξία της Αστυνομίας και για την ανικανότητά της να αποτρέψει την εξάπλωση των κινητοποιήσεων. Χτες το μεσημέρι τον κάλεσε για τελευταία φορά ο Α. Λιβάνης και του μετέφερε την απόφαση της κυβέρνησης για τη βίαια αντιμετώπιση των αγροτών. Ο Στ. Παπαθεμελής, σύμφωνα με το περιβάλλον του, αρνήθηκε να ευθυγραμμιστεί με την απόφαση αυτή και είπε ότι εάν επιμένει η κυβέρνηση, υποβάλλει την παραίτησή του. Ο Α. Λιβάνης επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό και απάντησε αμέσως μετά στον Στ. Παπαθεμελή ότι η παραίτησή του γίνεται αποδεκτή. Ο Στ. Παπαθεμελής επέστρεψε στο γραφείο του, αλλά πριν προλάβει να συντάξει την επιστολή της παραίτησής του, είχε ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Τύπου ότι αποχωρούσε από το υπουργείο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι "κάτω από το βάρος πολιτικών σκοπιμοτήτων" κάποιοι θέλουν να χρησιμοποιούν την Αστυνομία κύρια ως μηχανισμό καταστολής, ενώ η αποστολή της είναι να βρίσκεται στο πλευρό του ελληνικού λαού και μαζί μ' αυτόν να βρίσκει λύσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ