ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάρτη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Επικίνδυνος ο δρόμος της κυβέρνησης, μόνη λύση οι αγώνες

Με απόφασή του το ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, που συνεδρίασε έκτακτα, επισημαίνει τον ολισθηρό δρόμο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τονίζει τη σταθερή και αταλάντευτη υποστήριξή του στους αγώνες των εργαζομένων, των αγροτών και των ΕΒΕ και καλεί να εντείνουν τους ενωτικούς αγώνες τους

Επικίνδυνους δρόμους για τον τόπο και τις ελευθερίες του λαού, ανοίγουν η πολιτική και κυρίως οι πρακτικές που η κυβέρνηση αρχίζει να υιοθετεί, υπογραμμίζει το ΚΚΕ με απόφαση του ΠΓ και καλεί τους εργαζόμενους να περιφρουρήσουν την ενότητά τους και τους αγώνες τους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ που παρουσίασε ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό, το ΠΓ εκτιμώντας, σε έκτακτη συνεδρίασή του σήμερα (χτες) την τρέχουσα πολιτική κατάσταση υπογραμμίζει τα εξής:

1. Η πολιτική και κυρίως οι πρακτικές που η κυβέρνηση αρχίζει να υιοθετεί(τρομοκρατία, αυταρχισμός, χτύπημα με ΜΑΤ, συκοφάντηση των αγώνων, παραποίηση περιεχομένου, αλλοίωση στοιχείων), ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους για τον τόπο και τις ελευθερίες του λαού. Η υπουργοποίηση του Βαλυράκη σηματοδοτεί ένταση του αυταρχισμού. Θυμίζουμε ότι ο κ. Βαλυράκης με δήλωσή του στη Βουλή κάλυψε πλήρως το χτύπημα των συνταξιούχων και μάλιστα με κυνικό τρόπο θεώρησε και λίγο αυτό που έγινε. Αυτή ακριβώς η πολιτική της κυβέρνησης είναι που δημιουργεί εθνικούς κινδύνους και όχι οι αγώνες των εργαζομένων.

2. Οι πρωτοφανείς σε έκταση, δυναμισμό και μαζικότητα αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργατών, αγροτών και ΕΒΕ, φανερώνουν μια δικαιολογημένη, ογκούμενη και γενικευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση. Το μαχαίρι φτάνει πια ως το κόκαλο. Ο λαός δεν αντέχει άλλο τη συνέχιση αυτής της πολιτικής που κάνει τους λίγους πλουσιότερους και το λαό φτωχότερο. Δεν μπορεί να δώσει συγχωροχάρτι στον εμπαιγμό χρόνων.

3. Η μόνη λύση και διέξοδος για τους εργατοϋπαλλήλους, τους αγρότες, και ΕΒΕ είναι να πάρουν αποφασιστικά οι ίδιοι στα χέρια τους την υπεράσπιση του βιοτικού τους επιπέδου των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών τους ελευθεριών. Πράγμα που σημαίνει:

- Να περάσουν σε νέα φάση και να αποκτήσουν μεγαλύτερο δυναμισμό, ενότητα και συντονισμό οι αγώνες τους.

- Να συνενώσουν όλοι οι εργαζόμενοι στις πόλεις και τα χωριά τις δυνάμεις τους, σε ένα ισχυρό μέτωπο ικανό να κάμψει την κυβερνητική αδιαλλαξία, να ανατρέπει βήμα το βήμα αντιλαϊκά μέτρα και φιλομονοπωλιακές κατευθύνσεις και να βάζει φραγμό στον κατήφορο των Βρυξελλών και των μεγάλων ντόπιων συμφερόντων.

Οσο θα αναπτύσσονται αυτοί οι ενωτικοί αγώνες δε θα επιτρέπουν στην ηγεσία της ΝΔ και άλλων πολιτικών δυνάμεων να καπηλεύονται, να δημαγωγούν και να καλύπτουν την ευθύνη τους και τη σύμπλευσή τους με τις κεντρικές κυβερνητικές επιλογές.

4. Επιβάλλεται οι εργαζόμενοι να περιφρουρήσουν την ενότητά τους και τους αγώνες τους από τους κυβερνητικούς εγκάθετους στις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές τους οργανώσεις και να αγωνιστούν για την ανάδειξη γνήσιων εκπροσώπων των συμφερόντων τους.

Οσο πιο ενωμένες είναι οι κοινωνικές λαϊκές δυνάμεις τόσο πιο γρήγορα θα αποσπάσουν κατακτήσεις και θα επιβάλουν αλλαγές.

5. Το ΚΚΕ είναι και θα είναι πάντα σταθερά και αταλάντευτα στο πλευρό τους. Το ΠΓ καλεί όλες τις οργανώσεις, τα στελέχη και μέλη του Κόμματος να εντείνουν, να πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειές τους και να πρωτοστατήσουν στην ανάπτυξη, συντονισμό και περιφρούρηση των λαϊκών αγώνων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Δ. Γόντικας, σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται με το κλείσιμο των δρόμων, τόνισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι όλη η Ελλάδα, εξαιτίας των κυβερνητικών πολιτικών και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, εδώ και 20 χρόνια υποφέρει. Η αγροτική οικονομία οδηγείται στην καταστροφή, η βιομηχανία συρρικνώνεται, οι εργαζόμενοι απολύονται, η ανεργία αυξάνει. Αυτά είναι πρόκληση, όχι μόνο σε μια κοινωνική ομάδα, αλλά σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Από κει και πέρα ένας αγώνας είναι λογικό να έχει ορισμένες συνέπειες. Αν υπάρχει κάποιο θέμα είναι, γιατί η κυβέρνηση κρατά αυτή την αδιάλλακτη στάση και δε δίνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών, υπογράμμισε ο Δ. Γόντικας που πρόβλεψε πως, αν η κυβέρνηση δε δώσει απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα, δεν πρόκειται να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Οταν ο άλλος διηγείται στην απελπισία και στο αδιέξοδο δεν μπορεί να σταυρώσει τα χέρια.

Τέλος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση τόνισε κατηγορηματικά πως δυνατότητα για τη λύση των προβλημάτων υπάρχει. Το θέμα είναι τι ζητήματα βάζει σε προτεραιότητα η κυβέρνηση. Και οι προτεραιότητες που βάζει είναι να μην έρθει σε σύγκρουση, σε καμιά περίπτωση, με την Ευρωπαϊκή Ενωση και με τις απαιτήσεις των βιομηχάνων, μεγαλεμπόρων...

Παρέμβαση Β. Εφραιμίδη στο Ευρωκοινοβούλιο

Τις μαχητικές κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών, τα προβλήματα και τα αιτήματά τους έφερε με ψήφισμά του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Β. Εφραιμίδης.Προτείνει να συζητηθεί αυτό το θέμα ως κατεπείγον στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα γίνει στο Στρασβούργο, την Πέμπτη 6 Απρίλη.

Στο ψήφισμα της Ευρωβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ υπογραμμίζεται η τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της χώρας μας, λόγω της κάθετης πτώσης της αγοραστικής τους δύναμης και του βιοτικού τους επιπέδου, που τους οδήγησαν σε μαχητικά συλλαλητήρια και σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους με το κλείσιμο δρόμων, "ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΕ που αφορούν τα μεσογειακά προϊόντα". Τονίζεται ότι η τελευταία αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και η πρόσφατη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ έχουν οδηγήσει στη μείωση των αγροτικών τιμών, των επιδοτήσεων και της κοινοτικής παρέμβασης, όπως και στην παραβίαση της αρχής της κοινοτικής προτίμησης και αλληλεγγύης. "Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις της Επιτροπής για τα οπωροκηπευτικά, την αμπελοοινική παραγωγή, το βαμβάκι, τη ζάχαρη εκτιμάται ότι θα οξύνουν τις αρνητικές συνέπειες της αγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης" επισημαίνεται στο ψήφισμα.

Ο Β. Εφραιμίδης καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ζητήσει από το Συμβούλιο και την Επιτροπή να αναλάβουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες σε κοινοτικό και διεθνές επίπεδο για την υπεράσπιση και στήριξη της κοινοτικής αγροτικής οικονομίας και ιδιαίτερα των μεσογειακών προϊόντων. Ζητά επίσης την άμεση λήψη μέτρων για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, κύρια των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων και την ενδυνάμωση των αγροτικών συνεταιρισμών. Τέλος, προτείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να καλέσει την Επιτροπή να καταθέσει προτάσεις ανά προϊόν, με ιδιαίτερη έμφαση στα μεσογειακά ελλειμματικά προϊόντα (καπνά, βαμβάκι κλπ).

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ
Το Κιλελέρ θα τιμήσουν αύριο οι εξεγερμένοι αγρότες

Ομόφωνη απόφαση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, αφού η κυβέρνηση δεν έχει δεσμευτεί για τίποτα συγκεκριμένο και ουσιαστικό

Να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις μέχρι την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εξεγερμένων αγροτών αποφάσισε ομόφωνα, στη χτεσινή συνεδρίασή της, στο Βόλο, η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.Παράλληλα απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα σ' όλους τους αγρότες της Θεσσαλίας να παρευρεθούν αύριο στο γιορτασμό του Κιλελέρ, που διοργανώνει η ίδια στον τόπο της θυσίας.

Κι ενώ τα τρακτέρ θα παραμένουν στους χώρους αποκλεισμού,αύριο οι αγρότες απ' όλα τα χωριά της θεσσαλικής γης θα ξεκινήσουν, με πούλμαν που θα δρομολογήσει η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, για να φτάσουν στο χώρο της θυσίας των κολίγων του θεσσαλικού κάμπου, οι οποίοι, πριν 85 χρόνια, εξεγέρθηκαν κατά των τσιφλικάδων, απαιτώντας να γίνουν νοικοκύρηδες στα χωράφια τους.

Στη συνεδρίασή της η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή εκτίμησε ότι η άρνηση της κυβέρνησης, διά του υφυπουργού Γεωργίας, να δώσει συγκεκριμένες και ουσιαστικές λύσεις στα αιτήματα των αγροτών, τα οποία έθεσε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, δημιουργεί αγανάκτηση, πείσμα κι αποφασιστικότητα για συνέχιση του αγώνα.Και κάλεσε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της χώρας, σήμερα που θα εξαγγείλει τα μέτρα για την αγροτική σύνταξη, να μην περιοριστεί μόνο σ' αυτό, αλλά παίρνοντας υπόψη τον αγώνα των αγροτών, που ανέδειξε τα οξυμένα προβλήματά τους, να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Πριν τη συνεδρίαση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής είχαν συνεδριάσει οι Νομαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές σε κάθε νομό. Τα μηνύματα που έρχονταν από τα "μπλόκα" ήταν σαφή: Η κινητοποίηση έπρεπε να συνεχιστεί, αφού για τίποτα το συγκεκριμένο και ουσιαστικό δεν έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. Η απόφαση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για συνέχιση των κινητοποιήσεων μεταφέρθηκε το απόγευμα και το βράδυ σ' όλα τα "μπλόκα" και τα χωριά της Θεσσαλίας. Και οι μαχόμενοι Θεσσαλοί αγρότες, πεισμωμένοι από την κυβερνητική αδιαλλαξία, ενθαρρημένοι από το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις έχουν εξαπλωθεί απ' άκρον σ' άκρον της χώρας, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την ηρωική πάλη τους μέχρι τη δικαίωσή τους.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να γίνει συζήτηση στη Βουλή

Την άμεση διεξαγωγή μιας προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για τις κινητοποιήσεις και τα προβλήματα των εργαζομένων, αγροτών και μικρομεσαίων επαγγελματιών, ζητά, με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη,η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Οπως αναφέρει η επιστολή, από τις 23 του Μάρτη, το ΚΚΕ είχε προτείνει να διεξαχθεί άμεσα συζήτηση στη Βουλή με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για τους αγώνες που γίνονται και τα αιτήματα των εργαζομένων. Απάντηση σ' αυτή την πρόταση δε δόθηκε. Κι όμως - τονίζει η Αλ. Παπαρήγα - η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και ο λαός θα ήθελε να μάθει, κι έχει αυτό το δικαίωμα, τις ολοκληρωμένες θέσεις του κάθε κόμματος, ώστε με σαφήνεια να κρίνει τον καθένα. Η συζήτηση μάλιστα γίνεται επιτακτική, τη στιγμή που η παραπληροφόρηση για τους στόχους των αγροτών, των μικρομεσαίων και των εργαζομένων που αγωνίζονται, οργιάζει. "Τα δίκαια αιτήματά τους διαστρεβλώνονται με βάναυσο τρόπο και επιχειρείται μια πρωτοφανής εξαπάτηση του λαού, ότι οι αγώνες που διεξάγονται κρύβουν σκοπιμότητες", επισημαίνει χαρακτηριστικά η Αλ. Παπαρήγα, τονίζοντας, τέλος, την ανάγκη να διεξαχθεί άμεσα μια προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, με διευρυμένο χαρακτήρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ