ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάρτη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τρελός από... τρόμο

Δεν έχει ταινίες σήμερα. Λες και συμφώνησαν όλα τα κανάλια να βάλουν χιλιοπαιγμένες και μέτριες ταινίες. Λες και συμφώνησαν να μας αναγκάσουν να την κλείσουμε τη μικρή, σαχλή αλλά απαραίτητη οθόνη. Αν όμως επιμένετε κάτι να δείτε, τότε:

Από το STAR στις 16.00 "Τρελός και παλαβός Βέγγος".Πρόκειται για κωμωδία που αφηγείται την αμνησία που παθαίνει ένας μελλόνυμφος την παραμονή του γάμου του. Ο Βέγγος, σαν τρελός, τρέχει μέσα στην τρελή πρωτεύουσα και αποτρελαίνει τους ήδη τρελούς κατοίκους της.

Από το SEVEN X στις 21.00 "Η αγαπημένη μου μελαχρινή" του Ελιοτ Νάτζετ. Πανέξυπνη κωμωδία με τον Μπομπ Χοπ ως φωτογράφο, που βοηθά μια πανέμορφη γυναίκα να ξεφύγει από τον υπόκοσμο.

Από την ΕΤ-2 στις 23.30 "Προστάτες" του Παύλου Τάσιου. Ο Μάνος Κατράκης στο ρόλο ενός επαναστάτη ζωγράφου, που θα αναγνωριστεί η καλλιτεχνική του αξία, μόνο μετά από το θάνατό του. Μια αναφορά στη ζωή και στο έργο του Κωνσταντίνου Παρθένη και της υπερευαίσθητης κόρης του.

Από το SEVEN X στις 23.30 "Τρόμος" του Ρότζερ Κόρμαν. Πρόκειται για θρίλερ, που έχει παιχτεί εκατοντάδες φορές. Μια ιστορία που περιγράφει τις στιγμές ενός ξεπεσμένου ευγενή μέσα στον ερειπωμένο πύργο του. Ενώ ο μισότρελος βαρόνος ερωτοτροπεί με τη νεκρή γυναίκα του, μέσα στον πύργο συμβαίνουν κι αλλά περίεργα πράγματα. Το μόνο που, ίσως, αξίζει στην ταινία είναι η εμφάνιση του Μπορίς Καρλόφ.

Από την ΕΤ-1 στις 23.15 "Η ταβέρνα της Τζαμάικα" του Αλφρεντ Χίτσκοκ. Χιλιοπαιγμένη από διάφορα κανάλια ταινία που χάνει την αξία της με τις συχνές προβολές της. Ταινία εποχής που κινείται μέσα στο οικείο ύφος του μετρ του τρόμου, έργο που σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός παρανοϊκού ειρηνοδίκη, την ιστορία μιας νέας γυναίκας που κληρονομεί την ταβέρνα - στέκι των ληστών και τους χαλάει τα σχέδια με την απροσδόκητη εμφάνισή της και με τον ατίθασο χαρακτήρα της. Με τη Μορίν Ο Χάρα και τον Τσαρλς Λότον.

Αυλαία

Αυλαία και σήμερα από την ΕΤ-2 στις 19.00. Αυλαία ακόμη κι από τις μέρες των "Φατμέ", τότε που ο Νίκος Πορτοκάλογλου διακρινόταν για την καθαρή ποιητική του δύναμη και την ευρηματικότητα της μουσικής του. Τώρα, ώριμος πια εμφανίζεται σαν ικανός τραγουδοποιός που μπορει να εκφράσει εκείνα που τον απασχολούν. Τον έρωτα και τη μοναξιά. Συμμετέχουν οι Ελένη Τσαλιγοπούλου, Αναστασία Μουτσάτσου, Μανώλης Φαμέλος και οι "Ποδηλάτες", ο Νίκος Ζιωγάλας και ο Σάββας Σιάτρας.

Ολα τα κακά σκορπά...

Στο δεύτερο κύκλο των λαογραφικών ντοκιμαντέρ που προβάλει η ΕΤ-1 στις 18.20 "Κι όλα τα κακά σκορπά",θα παρουσιαστεί το πρώτο επεισόδιο με τίτλο "Νεράιδες".Οι νεράιδες των παραμυθιών, που κουβαλά ο καθένας μέσα του, έχουν το χρώμα των ονείρων του. Γεννήθηκαν μέσα από θρύλους και τις συναντάμε στις λίμνες και στα ποτάμια, σ' αδιάβατα δάση και σε απότομες κατεβασιές βουνών. Κι εμείς οι απλοί άνθρωποι τις φανταζόμαστε νέες και ωραίες, ντυμένες στα λευκά, με ποδιά γυμνά και με ξέπλεκα μαλλιά. Η φαντασία μας τις έχει πλάσει, άρα είναι δικές μας, είναι δημιούργημά μας. Η σκηνοθεσία είναι του Λάκη Κομνηνού. Τα κείμενα είναι της ΝιννέταςΚοντράρου - Ρασσιά.

Για τους φίλους της όπερας
  • Οι φίλοι της Οπερας, μπορούν να απολαύσουν, αύριο, από την ΕΤ-3 στις 23.15 την όπερα του Φραντσέσκο Τσιλέα "Αδριανή Λεκουβρέρ" που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 6.11.1902, στο Λυρικό Θέατρο του Μιλάνου. Η παράσταση μαγνητοσκοπήθηκε στο Θέατρο της Σκάλας του Μιλάνου το 1989. Οι χορογραφίες είναι του Μάριο Πιστόνι. Τη χορωδία διευθύνει ο Τζούλιο Μπερτόλα, ενώ διευθυντής ορχήστρας είναι ο Τζιαναντρέα Γκαβέντζι. Ερμηνεύουν οι: Μιρέλα Φρένι, Περέ Ντοβόρσκι, Ιβι Βίνκο.
  • Αύριο στις 9.30 μμ από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στα πλαίσια των εκπομπών "Ζωντανές μεταδόσεις",θα παρουσιαστεί σε απευθείας μετάδοση από τη Νέα Υόρκη, το αριστούργημα του Τζιάκομο Πουτσίνι "Τόσκα".Την ορχήστρα διευθύνει ο Ντάνιελ Ορεν. Ερμηνεύουν οι: Ελίζαμπεθ Χόλεκ και Λουτσιάνο Παβαρότι.
Ηθική συναυτουργία των ΜΜΕ

Επί ποδός πολέμου... τα δελτία ειδήσεων όλων των τηλεοπτικών σταθμών. Με αφορμή και την παραίτηση του μέχρι πρότινος υπουργού Δημόσιας Τάξης, Στ. Παπαθεμελή, τα προχτεσινά και χτεσινά δελτία ειδήσεων των καναλιών, αναζητούσαν μετά μανίας την εμφάνιση - σαν ευσεβή τους πόθο - την κίνηση δυνάμεων των ΜΑΤ, είτε οδικώς, είτε με... αερογέφυρες, είτε με άλλους τρόπους, ενάντια στους αγωνιζόμενους αγρότες. Σαν να επιθυμούσαν την κυβερνητική εντολή για εξαπόλυση των δυνάμεων καταστολής ενάντια στην αγροτιά, έτσι για να μπορούν οι μεγαλοκεφαλαιούχοι των ΜΜΕ να αποδείξουν - λες και δεν την ξέρουμε - και να καμαρώνουν για την ηθική αυτουργία τους ενάντια στους αγρότες. Για να μπορούν να υπερηφανεύονται ότι αυτά, διαμόρφωσαν και προετοίμασαν την κοινή γνώμη να δεχτεί, αδιαμαρτύρητα, ως "εθνικά αναγκαία" ακόμα και τη βίαιη επέμβαση κατά των αγροτών. Είναι μακριά νυχτωμένα όμως τα ΜΜΕ, εάν πιστεύουν ότι δε θα εισπράξουν, κάποια ώρα, το αντίτιμο της δικής τους ηθικής αυτουργίας κατά των εργαζομένων στην πόλη ή το χωριό.

Αμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ