ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάρτη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ
Δυο οι επίσημες εκδοχές, πολλά τα ανεπίσημα σενάρια

Με τις δυο πλευρές (κυβέρνηση και Στ. Παπαθεμελή) να επαναλαμβάνουν τις δικές τους εκδοχές, όσον αφορά την αιτία της αποπομπής του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης από την κυβέρνηση και την ανταλλαγή ύβρεων σε προσωπικό επίπεδο ανάμεσα στους Στ. Παπαθεμελή και Ε. Βενιζέλο, συνεχίστηκε χτες η εκδήλωση της νέας κρίσης που ενέσκηψε στην κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, και όσο τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν στην απομάκρυνση του υπουργού αποκρύπτονται επιμελώς, επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για μια ακόμα κρίση που οφείλεται στην κυβερνητική εμμονή για τη με κάθε μέσο προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις που δημιουργεί, ενώ πολλαπλασιάζονται τα σενάρια για τους λόγους που "επέβαλαν" και "συνέβαλαν" στην "απόλυση" Παπαθεμελή.

Χτες ο τέως υπουργός, από το περιβάλλον του οποίου υποστηριζόταν ότι η άρνησή του για την επίθεση των ΜΑΤ κατά των αγροτών έφερε την απομάκρυνσή του, κατηγόρησε ως "ψεύτη εξ επαγγέλματος" τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Η αντίδραση του Στ. Παπαθεμελή ήρθε ως απάντηση στη δήλωση του Ε. Βενιζέλου για "ψευδή" εικόνα που δημιουργεί η επιστολή παραίτησης του Στ. Παπαθεμελή όσον αφορά τις προθέσεις που οδήγησαν τον πρωθυπουργό στην αντικατάστασή του. Ο Ε. Βενιζέλος, ανταποδίδοντας τις "φιλοφρονήσεις" του τέως συναδέλφου του, μίλησε για "μέγιστη απρέπεια" (την οποία όμως είναι έτοιμος να... "συγχωρήσει"), αν η επίθεση τον αφορά "ως φυσικό πρόσωπο", ενώ φρόντισε να επισημάνει στον Στ. Παπαθεμελή ότι ο χαρακτηρισμός του αν αφορά το θεσμό του κυβερνητικού εκπροσώπου, τότε βάλλει ευθέως κατά του πρωθυπουργού, τον οποίο αποκαλεί "ψεύτη" και τον κάλεσε να το "ξανασκεφτεί"...

Οσο για την εκδοχή της "αλήθειας" εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Ε. Βενιζέλος (που αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή του σε σύσκεψη σχετική με το θέμα της αντιμετώπισης των αγροτών) επανέλαβε χτες ότι η αιτία αποπομπής του Στ. Παπαθεμελή οφείλεται στις διαρροές από μέρους του για τα περί πιέσεων που του ασκούνταν, ώστε να συνηγορήσει σε βίαιη επέμβαση κατά των αγροτών, που κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ουδέποτε υπήρξαν και η επίκλησή τους δημιουργεί αναληθή εικόνα για τις προθέσεις του Α. Παπανδρέου, που δεν επιθυμεί επέμβαση των ΜΑΤ. Μάλιστα ο Ε. Βενιζέλος φρόντισε να "καρφώσει" τον Στ. Παπαθεμελή, λέγοντας ότι "δεν έχει καταλάβει" αν οι ενστάσεις του υπουργού βρίσκονταν στην εκδήλωση μιας αστυνομικής επιχείρησης αυτής καθ' εαυτής ή στην αποτελεσματικότητά της... Ας σημειωθεί στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι εξηγήσεις που δίνονταν σχετικά με την παρέμβαση Λιβάνη στο θέμα. Κυβερνητικοί παράγοντες υποστήριζαν ότι ο Αν. Λιβάνης όχι μόνο δεν επιδίωκε την απομάκρυνση Παπαθεμελή, αλλά τον "προστάτευε" κιόλας, όπως στην περίπτωση του ωραρίου των νυχτερινών κέντρων... Συνέχιζαν δε να λένε ότι η προχτεσινή συνάντηση Λιβάνη - Παπαθεμελή αποτελούσε μια "ύστατη προσπάθεια" του πρώτου να... "διασώσει" τον δεύτερο. Ομως, κατέληγαν, η αποπομπή Παπαθεμελή οφείλεται στην "οργή" που προκάλεσαν στον Α. Παπανδρέου οι αναφορές υπουργού (όχι του Αν. Λιβάνη και του Ε. Βενιζέλου, όπως έλεγαν) που κατηγορούσε στον πρωθυπουργό τον υπουργό Δημοσίας Τάξης για διαρροές.

Πάντως πλήθος ερμηνειών και εκτιμήσεων ακούγονταν χτες στους κυβερνητικούς διαδρόμους γύρω από τις "αιτίες" απομάκρυνσης του Στ. Παπαθεμελή. Μεταξύ αυτών αναφερόταν η "κόντρα" που διαφαινόταν τις τελευταίες μέρες μεταξύ Στ. Παπαθεμελή και ΕΥΠ και τις έμμεσες βολές του πρώτου είτε για ανικανότητα ανεύρεσης είτε και για υπόθαλψη επικίνδυνων στοιχείων, από την Υπηρεσία.Εμμεσες βολές που διαφαίνονταν, όπως υποστηριζόταν, στις τοποθετήσεις του για το ΜΑΒΗ, την τρομοκρατική επίθεση της Πάτρας κλπ. Εξήγηση, ωστόσο, πειστική,ως προς το "γιατί" να ακολουθήσει το δρόμο επίθεσης ο πρώην υπουργός κατά της ΕΥΠ, δε δινόταν από τους εν λόγω κύκλους, οι οποίοι αρκούνταν στο να αφήνουν να αιωρούνται πράγματα, όπως ότι η κατάσταση στην ΕΥΠ είναι πλέον ανεξέλεγκτη λόγω της δραστηριοποίησης διαφόρων κέντρων και ο Παπαθεμελής ενδεχομένως ήθελε να κυριαρχήσει η "παλιά αμερικανική τάξη πραγμάτων".

Παράλληλα με τα παραπάνω, μια από τις ερμηνείες για την αποχώρηση Παπαθεμελή ήταν αυτή της "ηρωικής εξόδου",την οποία υποστηρίζει και η Χαρ. Τρικούπη. Σύμφωνα με την παραπάνω, ο πρώην υπουργός βλέποντας την τακτική της κυβέρνησης σε εξωτερικά θέματα (Αλβανικό, Σκοπιανό κλπ.) θέλησε να "λύσει" τα χέρια του, αλλά και τη γλώσσα του, ώστε μένοντας εκτός κυβέρνησης να παίξει "ρόλο Πάγκαλου", αλλά από τη σκοπιά του "μακεδονομάχου".

Τέλος, στο παζλ των ερμηνειών εντάσσονται και οι αναφορές περί "συσσώρευσης" προβλημάτων που είχε δημιουργήσει ο Παπαθεμελής με την παρουσία του στο υπουργείο. Πάντως εκείνο το οποίο προβαλλόταν ως "ιδιαίτερα αρνητική" κίνηση από μέρους του ήταν η απομάκρυνση Ρελλάκη από την Αστυνομία, με αφορμή την επίθεση των ΜΑΤ κατά των συνταξιούχων. Ενέργεια που όπως έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες προκάλεσε "δικαιολογημένη αγανάκτηση" στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, λόγω της "εκτίμησης που χαίρει ο Ρελλάκης".

Εφυγε απειλώντας...

Σε βαριά ατμόσφαιρα έγινε χτες η τελετή παράδοσης του υπουργείου Δημόσιας Τάξης από τον Στ. Παπαθεμελή στον Σ. Βαλυράκη

Σε βαριά ατμόσφαιρα και με χλιαρά χειροκροτήματα ανέλαβε τα καθήκοντα του υπουργού Δημόσιας Τάξης ο μέχρι χτες υφυπουργός, Σήφης Βαλυράκης. Η ορκωμοσία του αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα, αφού θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός δε θα αναζητήσει σ' αυτή τη φάση άλλο πρόσωπο για την καρέκλα του υπουργού Δημόσιας Τάξης. Στη χτεσινή λιτή τελετή παράδοσης, ο απερχόμενος υπουργός απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε υπαινιγμό εναντίον πρώην συναδέλφων του ή κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Αρκέστηκε, όμως, να δηλώσει ότι ό,τι είχε να πει για την παραίτησή του το είπε εγγράφως με την επιστολή παραίτησής του. "Εάν χρειαστεί να μιλήσω, πρόσθεσε, θα εξαρτηθεί από άλλους. Εξ όσων, όμως, διάβασα στον Τύπο θέλω να πιστεύω ότι δε θα χρειαστεί να μιλήσω". Με τη φράση του αυτή ο Στ. Παπαθεμελής απειλεί προφανώς τους επικριτές του με αποκαλύψεις, αλλά είναι αμφίβολο αν ρίξει κι άλλο "λάδι στη φωτιά". Το περιβάλλον του άφηνε να εννοηθεί ότι φεύγει από το υπουργείο με το κεφάλι ψηλά. Ο ίδιος, αποχαιρετώντας το προσωπικό και την ηγεσία του υπουργείου και της αστυνομίας, είπε ότι φεύγει από το υπουργείο με τις καλύτερες εντυπώσεις. Στη συνέχεια έκανε ένα σύντομο απολογισμό του έργου του στο υπουργείο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και ο νέος υπουργός θα εργαστεί για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού προγράμματος στον τομέα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Ο Σ. Βαλυράκης χαρακτήρισε καλή τη συνεργασία με τον απερχόμενο υπουργό και τον διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι θα συνεχίσει να υλοποιεί τις κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Οσο απομακρυνόμαστε, όμως, από τη μέρα της ξαφνικής παραίτησης του Στ. Παπαθεμελή, το τοπίο φαίνεται ότι ξεκαθαρίζει. Η επέμβαση ή μη των ΜΑΤ ήταν, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το πρόσχημα για την ηρωική έξοδο του Στ. Παπαθεμελή από το κυβερνητικό σκάφος. Το τελευταίο διάστημα είχε δεχτεί πολλά πυρά από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη για τους χειρισμούς του σε κρίσιμα ζητήματα. Οι σχέσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών λόγω της "ΜΑΒΗ" δεν ήταν οι καλύτερες. Με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Γερ. Αρσένη, είχε προβλήματα εξαιτίας της υπό ίδρυση αστυνομίας συνόρων. Με τον υπουργό Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλο, ήρθε σε διένεξη για τους "κουλοχέρηδες". Στο ΠΑΣΟΚ είχε αντιπάθειες από την αρχή της θητείας του εξαιτίας του ωραρίου, αργότερα προστέθηκαν και γκρίνιες με αφορμή τις επιλογές του στις κρίσεις των αξιωματικών. Η τελευταία επίθεση της "17 Ν" στο "Μέγκα", τα συνθήματα κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο και ορισμένες δηλώσεις του για τη "ΜΑΒΗ" και την αιματηρή έκρηξη της Πάτρας είχαν δημιουργήσει, επίσης, ένα περίεργο κλίμα γύρω από τον πρώην υπουργό, το οποίο τελικά δεν του επέτρεψε να διευθύνει τα αστυνομικά πράγματα της χώρας.

Επαθλο παραχάραξης

Μπράβο, κ. Καρατζαφέρη, πήρατε το χτεσινό βραβείο παραχάραξης της αλήθειας. Ναι, για τον Σπύρο Καρατζαφέρη λέμε, που στη χτεσινή ραδιοφωνική του εκπομπή, στον "Φλας 96.1", κατάφερε να σημειώσει το ημερήσιο ρεκόρ παραποιήσεων της πραγματικότητας και συκοφάντησης των αγροτικών κινητοποιήσεων, σε δύο και μόνο φράσεις. Είπε, λοιπόν, ο εν λόγω δημοσιογράφος (;): "Και αφού πήρανε μυρωδιά (σ.σ. οι αγρότες) ότι δεν προχωράει το φορολογικό, το γυρίσανε και βάλανε και άλλα αιτήματα, μέχρι και για διεθνείς συμφωνίες, όπως η ΓΚΑΤΤ, την οποία υπέγραψε η ΝΔ. Αλλά πολλοί απ' αυτούς που κλείνουνε τους δρόμους είναι νεοδημοκράτες, που τότε δεν έλεγαν τίποτε. Είναι κι αυτό δείγμα της σχιζοφρένειας...".

Τι να πρωτοαποκαταστήσουμε; Τα αιτήματα είναι τα ίδια, από την αρχή μέχρι και σήμερα και τα σχετικά ψηφίσματα έχουν πάει στην κυβέρνηση, τα κόμματα και όλα τα ΜΜΕ. Τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ τη διαπραγματεύτηκε η ΝΔ και την υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το Δεκέμβρη του 1993. Και τα δύο κόμματα δεν έχουν προβάλει την παραμικρή, ουσιαστική διαφωνία ή αντίρρηση. Στις πέρα για πέρα δίκαιες κινητοποιήσεις παίρνουν μέρος ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΚΚΕ και πολύ καλά κάνουν, που διεκδικούν ενωμένοι την επιβίωσή τους και το δίκιο τους. Στο κάτω κάτω της γραφής, ούτε αυτοί είναι που υπέγραψαν την ΓΚΑΤΤ ή την ΚΑΠ, ούτε ποτέ ρωτήθηκαν ή ενημερώθηκαν από τους πραγματικούς δράστες γι' αυτές και πολλά άλλα.

Τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες...

Δήλωση του Μ. Κωστόπουλου σχετικά με τις αλλαγές στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης

Ο Μήτσος Κωστόπουλος,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, σε δήλωσή του σχετικά με τις αλλαγές στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, τόνισε:

"Ο κ. πρωθυπουργός ζήτησε συγνώμη από τους συνταξιούχους για τη βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ. Οι πληροφορίες που διαρρέουν κυβερνητικοί κύκλοι αφήνουν να εννοηθεί ότι ένας απ' τους λόγους εκπαραθύρωσης του κ. Παπαθεμελή ήταν το χτύπημα των συνταξιούχων. Μέχρι εδώ ας πούμε ότι υπάρχει κάποια λογική σειρά στα γεγονότα. Ομως, τα πράγματα μπερδεύονται στη συνέχεια και μπερδεύονται πολύ.

Ο κ. Βαλυράκης, όπως είναι γνωστό, υποστήριξε στη Βουλή περίπου την άποψη ότι ήταν λίγο το ξύλο που έφαγαν οι απόμαχοι. Σήμερα ο κ. πρωθυπουργός, όπως δείχνουν τα πράγματα, προβιβάζει τον κ. Βαλυράκη! Τι συμβαίνει; Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα παραλογισμό; Ηταν υποκριτική η συγνώμη του πρωθυπουργού και όταν την έκανε είχε άλλα στο μυαλό του; Δίνει αέρα στα πανιά στις επικίνδυνες, τρομοκρατικές, στην ουσία, λογικές του κ. Βαλυράκη; Σε τέτοια ερωτήματα δεν είναι εύκολη η απάντηση από λογικούς ανθρώπους. Πάντως, αν η απόφαση για προβιβασμό Βαλυράκη σηματοδοτεί γραμμή τρομοκράτησης του λαού, θα μπορούσε να ισχύσει η φράση: Τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες... ".

Ο παραιτηθείς υπουργός Δημόσιας Τάξης Στ. Παπαθεμελής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ