ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάρτη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΘΕΝΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Ατέλειωτη δοκιμασία

Οργή και αγανάκτηση για την αδιαφορία των αρμοδίων. Πανελλαδική συγκέντρωση στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 7 του Απρίλη, στις 10 π.μ. και πορεία στη Βουλή

Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε τονίσει ότι σε διάστημα 20ετίας καμία κυβέρνηση, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί για το ότι δεν μπόρεσε ή δεν πρόλαβε να μελετήσει τα προβλήματα των πολιτικών προσφύγων, επαναπατρισθέντων και μη, και με νόμους ή προεδρικά διατάγματα ή ακόμα με υπουργικές αποφάσεις να τα προωθήσει προς λύση τους. Ακόμα είχαμε τονίσει πως η μη λύση των προβλημάτων μας εξηγεί πως ο πλήρης εκδημοκρατισμός της πολιτικής ζωής δεν έχει ολοκληρωθεί, γιατί δεν μπορεί σε μια δημοκρατική χώρα να χωρίζονται οι πολίτες σε δυο κατηγορίες και μάλιστα τη στιγμή που έχει ψηφιστεί νόμος"περί άρσης των συνεπειών του εμφυλίου".

Το 1982, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε τελικά ο νόμος για τον επαναπατρισμό μας, αλλά όχι για όλους, γιατί με τον όρο "Ελληνες το γένος" αποκλείστηκε σχεδόν το 1/3 των πολιτικών προσφύγων - Ελληνες πολίτες που πήραν μέρος στο Αλβανικό Μέτωπο, στην Εθνική Αντίσταση, στον Εμφύλιο, πολλοί απ' αυτούς δούλευαν προπολεμικά δάσκαλοι, καθηγητές, γεωπόνοι και σε πολλές άλλες δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες. Αυτή την περίοδο οι αρμόδιες υπηρεσίες μας λέγουν "κτυπάμε ανοιχτές πόρτες" αλλά τρέχαμε απ' τον "Αννα στον Καϊάφα". Το 1985 ψηφίστηκε ο νόμος 1539/85 - μετά την υπογραφή Συμβάσεων με τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες για τη μεταφορά των συντάξεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων - για τη συνταξιοδότηση αυτών που τότε δικαιούνταν άμεσα. Ο νόμος αυτός όμως μειώθηκε ως προς την ισχύ του, απ' τις υπουργικές αποφάσεις πράγμα που άφησε έξω απ' τα δικαιώματά τους ανθρώπους που λόγω ηλικίας δεν μπόρεσαν ακόμα και σήμερα να θεμελιώσουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους. Γιατί τα άτομα αυτά σε ηλικία 50 χρόνων και πάνω οι άνδρες και 45 χρονών και πάνω οι γυναίκες δεν προσλαμβάνονταν σε δουλιά, λόγω ηλικίας, γενικά λόγω ανεργίας, άλλοι αρρώστησαν και πολλοί από αντικειμενικές αιτίες δεν πρόλαβαν να επαναπατριστούν μέσα στις προβλεπόμενες απ' τις υπουργικές αποφάσεις προθεσμίες. Ετσι μένουν έξω από κάθε έγνοια του κράτους...

Εμείς τα ΚΣ των Συλλόγων των επαναπατρισθέντων τα λέμε κάθε φορά στις συναντήσεις μας με τους αρμόδιους, τα έχουμε γράψει σε εκατοντάδες υπομνήματα, αλλά είναι "φωνή βοώντος εν τη ερήμω". Στην καλύτερη περίπτωση η απάντηση είναι: "Είστε εκπρόθεσμος κύριε, δεν μπορούμε να δεχτούμε τα χαρτιά σας! Δίκιο έχετε, παλέψτε να αλλάξει ο νόμος, τότε θα τα δεχτούμε! " Οι αρμόδιοι ξέρουν ότι η προσφυγιά μας ήταν αναγκαστική και ότι οι μεικτοί γάμοι ήταν αναπόφευκτοι. Τους λέμε: "Δώστε στους αλλοδαπούς συζύγους κάποια επιείκεια στη χορήγηση ιθαγένειας". Οχι - απαντούν - πρέπει να περάσουν 5 - 6 χρόνια και μάλιστα να πληρώσουν για την παραμονή τους δίπλα στο σύζυγό τους. Υπάρχουν και περιπτώσεις που έχουν 7 - 8 χρόνια παραμονής εδώ και δεν έχουν πάρει ακόμα ιθαγένεια... Ετσι, έχουμε νόμους που τιμωρούν τους ανθρώπους αντί να τους υπερασπίσουν.

Λέμε και ρωτάμε, γιατί τους ναυτικούς μας επαναπατρισθέντες πολιτικούς πρόσφυγες, που σπούδασαν και δούλεψαν στις χώρες που διέμεναν δεν τους δέχεται ούτε το ΙΚΑ ούτε το ΝΑΤ, ενώ προβλέπεται η συνταξιοδότησή τους απ' το νόμο 1539/85; Ο κ. Κατσιφάρας είναι ανένδοτος, το ίδιο και ο κ. Σολωμός.

Στο φλέγον ζήτημα με τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - Ρουμανίας για τη μεταφορά των συντάξεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων παίζεται το "παιχνίδι της κολοκυθιάς". Η ρουμανική κυβέρνηση αθετεί τη συμφωνία και αρνείται να λύσει το πρόβλημα - λένε οι υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης. Εμείς μπορούμε να δώσουμε ό,τι δίνουμε και στους Ρουμάνους πολίτες - λέει η ρουμανική κυβέρνηση - και μάλιστα σε κάποια στιγμή είπαν θα χορηγήσουν 10 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και δήθεν η ελληνική κυβέρνηση δε συμφώνησε, γιατί είναι λίγα κλπ. Ρωτάμε πόσο μακριά θα πάει η βαλίτσα; Τον τελευταίο καιρό μάλιστα ούτε φύλλο δεν κινείται από ελληνικής πλευράς. Αυτό μας προξενεί αγανάκτηση και οργή.

Στα τέλη του Σεπτέμβρη 1994 υποβάλαμε γραπτώς όλα τα προβλήματά μας στη Διυπουργική Επιτροπή Εργασίας με επικεφαλής τον κ. Μίσιο (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) και πήραμε την υπόσχεση ότι θα τα μελετήσουν και θα υποβάλουν τις προτάσεις τους εντός ενός μηνός. Τελικά οι προτάσεις τους, κατατέθηκαν στους αρμόδιους υπουργούς το Γενάρη του 1995, δηλαδή μετά από 4 μήνες. Ποιες προτάσεις έγιναν και ποια είναι η τύχη τους, ακόμα δεν ξέρουμε. Στην προσπάθειά μας να έρθουμε σε επαφή με τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, για να ξανασυζητήσουμε τα προβλήματά μας δε βγήκε τίποτε. Πάντα "είναι απασχολημένοι"!

Διερωτώμαστε: Γιατί, αυτή η ατέλειωτη δοκιμασία; Ολα τα παραπάνω και πολλά άλλα μας προξενούν οργή και αγανάκτηση και μας υποχρεώνουν να κατέβουμε σε Πανελλαδική μαζική συγκέντρωση και πορεία προς τη Βουλή και τη Ρουμανική Πρεσβεία. Καλούμε τα πολιτικά κόμματα, τις ΚΟ της Βουλής, μαζικούς φορείς, τον Τύπο και τα ΜΜΕ να μας συμπαρασταθούν στην εκδήλωσή μας, που θα γίνει στις 7 του Απρίλη ώρα 10 π.μ. στο (Καλλιμάρμαρο) Παναθηναϊκό Στάδιο.

Γ. ΦΩΤΟΥ

Πρόεδρος του ΚΣ της ΠΕΕΠΠ, εξ ονόματος της Συντονιστικής Επιτροπής των Συλλόγων των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ
  • Ο Μήτσος Κωστόπουλος,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κοζάνη και την Καστοριά. Το πρόγραμμα της επίσκεψης είναι το ακόλουθο:

- Σήμερα το απόγευμα θα συναντηθεί με μαζικούς φορείς της Σιάτιστας και το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην αίθουσα του Δημαρχείου στη Σιάτιστα.

- Αύριο Σάββατο στις 10 π.μ. ο Μ. Κωστόπουλος θα συναντηθεί με τους δημάρχους Καστοριάς και Αργους Ορεστικού στο Δημαρχείο Καστοριάς. Στις 11 π.μ. θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με εκπροσώπους των αγροτών, για τα αγροτικά προβλήματα του νομού, στα γραφεία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καστοριάς. Στις 12.30 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, στο Εργατικό Κέντρο Καστοριάς. Στις 5 μ.μ. θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με εκπροσώπους μαζικών φορέων του νομού για τα προβλήματα της γούνας, καθώς και γενικότερα προβλήματα του νομού, στην αίθουσα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Καστοριάς. Στις 6.30 μ.μ. ο Μ. Κωστόπουλος θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στην αίθουσα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Καστοριάς και στις 9 μ.μ. θα παρευρεθεί σε συνεστίαση που διοργανώνει η ΝΕ Καστοριάς στο κέντρο "Νεράιδα" στο Δισπήλιο.

  • Η ΝΕ Κορινθίας πραγματοποιεί συγκέντρωση την Κυριακή 2-4-95 στις 10.30 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας, με ομιλητή τον Δημήτρη Αρβανιτάκη,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΚΟΒ Αργυρούπολης πραγματοποιεί συγκέντρωση με θέμα "Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ" τη Δευτέρα 3-4-95 στις 7 μ.μ. στο Δημαρχείο Αργυρούπολης.
  • Οι ΚΟ Μαρουσιού πραγματοποιούν συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα "Μικρομεσαίοι έμποροι - εργαζόμενοι και οικονομική πολιτική. Ιδιαίτερα προβλήματα στο Μαρούσι" τη Δευτέρα 3-4-95 στις 7.30 μ.μ. στο Παλιό Δημαρχείο. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Σπύρος Στριφτάρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ενώ έχουν κληθεί να συμμετάσχουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους: ο δήμαρχος Αμαρουσίου Π. Τζανίκος,ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου (ΕΣΑΜ) Γ. Παπαχρυσάνθου,η πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων του Δήμου Ε. Πρωτόπαπα,ο πρόεδρος του Παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων Γ. Λαμπρόπουλος,καθώς και εκπρόσωποι των Εξωραϊστικών Συλλόγων, του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ, της Επιτροπής Ειρήνης, της ΟΓΕ, των Συλλόγων Εκπαιδευτικών κλπ.
  • Ο βουλευτής του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης πραγματοποιεί περιοδεία σε εργοστάσια του Δήμου Ταύρου την Τρίτη 4-4-95 το πρωί. Στη συνέχεια θα επισκεφτεί το ΚΑΠΗ Ταύρου.
  • Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ πραγματοποιεί περιοδεία σε μαγαζιά του Ταύρου την Τρίτη 4-4-95 το απόγευμα.
  • Οι ΚΟ Πετραλώνων - Θησείου πραγματοποιούν πολιτική συγκέντρωση με θέμα "Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ" την Τετάρτη 5-4-95 στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία τους (Τρώων 45, μπροστά από τον κινηματογράφο "ΖΕΦΥΡΟΣ"), με ομιλητή τον Μήτσο Κωστόπουλο,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος.
ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ ΚΑΜΠΟΧΩΡΩΝ ΧΙΟΥ
Στην καταστροφή τούς παραδίδει η κυβέρνηση

Αδυναμία να ικανοποιήσει το αίτημα του Δήμου Καμποχώρων Χίου, για αναστύλωση και επισκευή των εγκαταλειμμένων ανεμόμυλων που βρίσκονται στην περιοχή, δήλωσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Τουρισμού Δ. Λιβανός,κατά τη συζήτηση σχετικής αναφοράς του δήμου που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και Ο. Κολοζώφ.Ο υπουργός, παρόλο που είπε ότι συγκινείται από το θέμα, ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να βοηθήσει, γιατί "ο σχετικός κωδικός από το υπουργείο Οικονομικών καταργήθηκε από το υπουργείο του".

Απαντώντας στον υπουργό ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας τόνισε πως αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση από λόγια λέει παχιά στους κατοίκους των ακριτικών νησιών, αλλά όταν πρόκειται για έργα δεν κάνει τίποτα. "Οταν, συνέχισε, καταργείται ένας τόσο σημαντικός κωδικός από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ από την άλλη μεριά ανοίγουν οι κρουνοί για άλλου είδους δαπάνες - και είναι κατανοητό τι θέλω να πω - πραγματικά μόνο τη θλίψη του μπορεί να εκφράσει κανείς. Εμείς θα ενημερώσουμε τους Χιώτες". Προηγούμενα, στην αρχή της συζήτησης, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέπτυξε το θέμα και υπογράμμισε την ανάγκη να επισκευαστούν οι μύλοι, οι οποίοι κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, γιατί αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που ομορφαίνει την περιοχή. Με την ευκαιρία έθεσε και ορισμένα άλλα προβλήματα της Χίου, όπως αυτό της Νέας Μονής και του Κάστρου που καταρρέουν. Ακόμη ζήτησε να υπάρξουν μέτρα για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Συνεστίαση της Δημοκρατικής Ενότητας Καλλιθέας

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ "Γιάννης Γάλλος" διασκεδάζει αύριο Σάββατο,στις 10 μ.μ. στο κοσμικό κέντρο "Νέα Αθηναία" (Παραλία Τζιτζιφιών, τηλ. 9428.777) και σας περιμένει κοντά της. Προσκλήσεις στο τηλέφωνο: 9563.064.

Πασχαλινή εκδρομή του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) οργανώνει 4ήμερη πασχαλινή εκδρομή σε Πρέσπες - Φλώρινα - Καστοριά από 21 ως 24-4-95.Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή. Για τους νέους υπάρχει έκπτωση 20%. Πληροφορίες στα γραφεία του ΚΜΕ (Τροίας 36, στάση Αγγελοπούλου) και στα τηλέφωνα: 8828.106, 8810.046, 8812.460.

Συνεστίαση των Ετεροδημοτών Λέσβου

Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Λέσβου του ΚΚΕ καλεί τα μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς του Κόμματος στη συνεστίαση που πραγματοποιεί σήμερα στην ταβέρνα "Αστροφεγγιά" (Πατησίων 294 και Κόντου 5). Για προσκλήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στην ΚΟΑ και στα τηλέφωνα 5249.111 και 2235.117 (Παναγιώτης Ελευθεριάδης).

Συνέλευση των Λακώνων Αττικής

Η Επιτροπή Λακώνων Αττικής Στήριξης του ΚΚΕ καλεί τα μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς του Κόμματος, που κατάγονται από τη Λακωνία, σε Γενική Συνέλευση με θέματα "Εκλογή καινούριου προεδρείου, απολογισμός δράσης και Οικονομικής Εξόρμησης για τη διάσωση του αρχείου του ΚΚΕ" την Τετάρτη 5-4-95 στις 6 μ.μ. στην ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη).

Επίσκεψη του Χ. Φλωράκη στην Αργολίδα

Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης,μετά από πρόσκληση της ΝΕ Αργολίδας, θα επισκεφτεί στις 7 και 8 Απρίλη το Αργος και το Ναύπλιο, όπου θα έχει συναντήσεις με τους δημάρχους, τα Εργατικά Κέντρα και άλλους μαζικούς φορείς.

Ο Χ. Φλωράκης θα παρευρεθεί σε συνεστίαση που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αργους.

Ομιλία της Αλ. Παπαρήγα στο Βύρωνα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει τη Δευτέρα 3-4-95 στις 7.30 μ.μ.,στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Βύρωνα "Λουίζα" (οδός Ν. Ελβετίας 37), σε συγκέντρωση με θέμα "Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ", που διοργανώνει η ΚΟ Βύρωνα.

Εκδήλωση για τη Βοσνία στα Πατήσια

Η Επιτροπή Ειρήνης Πατησίων - Ριζούπολης διοργανώνει τη Δευτέρα 3 τουΑπρίλη στις 7 το απόγευμα στα γραφεία της, στα Πατήσια (Ροστάν 14), εκδήλωση που περιλαμβάνει ομιλία και έκθεση φωτογραφίας με θέμα: "Η φρίκη του πολέμου στη Βοσνία".Θα προβληθεί και σχετική ταινία. Ομιλητές θα είναι οι Μίλος Γκιβεντάριτσα και Γκορντάνα Μπούνταλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ