ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΩΝ
Οι αδιόριστοι κάνουν την αρχή
  • Συγκέντρωση σήμερα στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Παιδείας
  • Σήμερα αναμένονται αποφάσεις του ΔΣ της ΟΛΜΕ
  • Αύριο στις 7 μ.μ. στα γραφεία της ΟΛΜΕ η ευρεία σύσκεψη των εκπαιδευτικών και κοινωνικών φορέων

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο χώρο της παιδείας, καθώς οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας, οι οποίες είναι πλήρως εναρμονισμένες με τα διάφορα ευρωμανιφέστα, αν και όσο εφαρμοστούν, ανοίγουν διάπλατα την πόρτα για την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και την κατάργηση των μεγάλων εκπαιδευτικών κατακτήσεων.

Μετά τις συγκεντρώσεις των αδιόριστων εκπαιδευτικών που έγιναν σε διάφορες πόλεις, σήμερα γίνεται συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Παιδείας, ενώ χτες έγινε συνέλευση της Πανελλήνιας Ενωσής τους. Χτες επίσης άρχισε συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, που θα συνεχιστεί σήμερα και αναμένεται να παρθούν αποφάσεις. Για το συντονισμό δράσης των εκπαιδευτικών οργανώσεων, αλλά και γενικότερα των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων, η ΟΛΜΕ πήρε πρωτοβουλία για τη σύγκληση ευρείας σύσκεψης, που θα γίνει αύριο στις 7 μ.μ. στα γραφεία της. Εχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών, των Ομοσπονδιών Γονέων Αθήνας και Πειραιά, της ΕΦΕΕ, της ΕΣΕΕ, της Ομοσπονδίας των Πανεπιστημιακών, της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ κλπ.

Η Πανελλήνια Ενωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή της στις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για "νεοφιλελεύθερης έμπνευσης αντιμεταρρύθμιση". Σε σχετική ανακοίνωσή της, με την οποία καλεί στη συγκέντρωση όλους τους αδιόριστους, τονίζει ότι "ήρθε η ώρα για ανυποχώρητο αγώνα" και ότι "δεν πρόκειται να δεχτούν τη διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης".

Οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί διεκδικούν δημόσια δωρεάν εκπαίδευση ενάντια στη λιτότητα και τις περικοπές (15% για την παιδεία), σχολείο ελεύθερο και ανοιχτό στις ανάγκες της κοινωνίας, μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα, κατάργηση του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού πλαισίου, που κρατά τους εκπαιδευτικούς 35 χρόνια στα σχολεία, πλήρη σύνταξη στα 25 χρόνια, κατάργηση του άθλιου φαινομένου των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.

Την Παρασκευή στις 11 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας θα πραγματοποιήσει και ο Σύλλογος Αδιόριστων Εκπαιδευτικών Κέρκυρας.

Τέλος, εκπρόσωποι του Συλλόγου Αδιόριστων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, κατήγγειλαν "τη νεοφιλελεύθερης έμπνευσης πολιτική που προωθεί το υπουργείο Παιδείας μέσα στο καλοκαίρι" και προειδοποίησαν ότι αν δεν αναιρέσει το νομοσχέδιο, που προωθεί στο Θερινό Τμήμα της Βουλής, οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί θα αντισταθούν με κάθε τρόπο για τη διατήρηση των κεκτημένων δικαιωμάτων τους. Επισήμαναν επίσης ότι στόχος του υπουργείου είναι η παραπέρα συρρίκνωση και διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και η άρση εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων των εκπαιδευτικών. Τόνισαν τέλος ότι επιχειρεί την κατάργηση της επετηρίδας διορισμών έχοντας ως απώτερο στόχο να πλήξει τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών και να τους μετατρέψει σε "απασχολήσιμους".

23Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Στην τελική ευθεία

Οι Οργανώσεις Αθήνας της ΚΝΕ έχουν ριχτεί για τα καλά στη μάχη της ενημέρωσης και της διακίνησης του εισιτηρίου για το κεντρικό τετραήμερο του 23ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 18 - 21 Σεπτέμβρη στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια και με κεντρικό σύνθημα "Εχουμε τα ίδια όνειρα. Εχουμε τον ίδιο εχθρό. Μαζί στην αντεπίθεση". Καθημερινά έρχονται σε επαφή με τους νέους και τις νέες, καλώντας τους όλοι μαζί από κοινού να γίνει πραγματικότητα το μήνυμα της νεανικής αντεπίθεσης. Στο μεταξύ και οι οργανώσεις της υπόλοιπης χώρας συνεχίζουν την προφεστιβαλική δραστηριότητά τους.

Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες μέρες είναι οι εξής:

  • Σήμερα: Στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης με θέμα την ανεργία και ομιλήτρια τη Θεανώ Καπέτη,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και στα Κουνινά Αχαϊας με θέμα "Αγροτικές κινητοποιήσεις και νεολαία".
  • Αύριο,στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης,με θέμα τους νέους εργαζόμενους και ομιλήτρια τη Νένα Νικοπολιτίδου,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Την Παρασκευή:

- Στον Παλαμά Καρδίτσας,με θέμα τις συνέπειες της αντιαγροτικής πολιτικής και την προοπτική των νέων αγροτών.

- Στην Αγία Παρασκευή Λέσβου,με θέμα την ειρήνη.

- Στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου,με θέμα εργαζόμενοι και ξένοι εργάτες και ομιλητή τον Δημήτρη Μαϊκίδη,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στα Κύμινα Θεσσαλονίκης, με θέμα τα προβλήματα των νέων εργαζομένων και αγροτών και ομιλητή τον Σπύρο Πετρόπουλο,μέλος του ΝΓ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

  • Το Σάββατο:

- Στην Πεδινή Ιωαννίνων με θέμα την παιδεία.

- Στον Αγιο Σπυρίδωνα Αρτας,με θέμα τις αγροτικές κινητοποιήσεις και ομιλητή τον Βαγγέλη Μπούτα,βουλευτή του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ.

- Στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης,με θέμα την ανεργία και ομιλητή τον Μπάμπη Ψιλόπουλο,μέλος του ΝΓ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

- Στη Λευκίμμη Κέρκυρας,με θέμα τα ναρκωτικά, στη Νάουσα,με θέμα την παιδεία.

- Στην Αράχοβα Αχαϊας,με θέμα αγροτικές κινητοποιήσεις και νεολαία.

  • Την Κυριακή:

- Στη Γραμμενίτσα Αρτας,με θέμα το περιβάλλον.

- Στον Αϊ Μαθιά Κέρκυρας,με θέμα την παιδεία.

- Στη Λευκάδα,στη Νιγρίτα,στο Αργος και στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης,με θέμα τα ναρκωτικά.

"Στοιχειωμένο" το Παγκρήτιο Στάδιο

Μνημείο της κυβερνητικής ανακολουθίας αποτελεί το Παγκρήτιο Εθνικό Στάδιο Ηρακλείου Κρήτης. Η κατασκευή του Σταδίου δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού λείπει η άδεια οικοδομής, παρ' όλο που η σύμβαση κατασκευής του υπογράφτηκε το 1990! Το θέμα έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και Στρ. Κόρακας, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Πολιτισμού, ΠΕΧΩΔΕ, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Σημειώνεται ότι το έργο δημοπρατήθηκε το 1989, ενώ το 1990 υπογράφτηκε η σύμβαση με την εταιρία. Ωστόσο, από τότε μέχρι και σήμερα οι εργασίες έχουν διακοπεί πολλές φορές για διάφορους λόγους, από τους οποίους ο πιο συχνός είναι η έλλειψη χρηματοδότησης. "Επιπλέον, παρουσιάστηκαν προβλήματα διάβρωσης του σιδηρού οπλισμού του σκυροδέματος, ενώ ελλείψεις υπάρχουν και όσον αφορά στις μελέτες και τα έργα που αφορούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, των θέσεων πάρκινγκ και του περιβάλλοντος χώρου", επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν πρόσφατα την παρέμβαση των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίοι σε έκθεσή τους ζητούν την παρέμβαση και του Εισαγγελέα, σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού Τύπου.

Οι κομμουνιστές βουλευτές ρωτούν την κυβέρνηση:

- Πώς εξηγεί την πελώρια καθυστέρηση ολοκλήρωσης των εργασιών κατασκευής του Παγκρήτιου Εθνικού Σταδίου Ηρακλείου.

- Ποια μέτρα θα πάρει και πότε, ώστε να γίνουν όλες οι μελέτες που απαιτούνται και να ολοκληρωθεί το ταχύτερο το έργο αυτό, το οποίο αν και βρίσκεται στην Κρήτη, έχει μετατραπεί σε ένα νέο "γιοφύρι της Αρτας".

- Πώς σκέπτεται να αξιοποιήσει τη σχετική Εκθεση των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης; Είναι στις προθέσεις της να προκαλέσει διερεύνηση του όλου θέματος;

Τέλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να καταθέσουν, μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, τη σχετική έκθεση των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κλειστό σύγχρονο κτίριο του ΟΤΕ

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσκου προς τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Χ. Καστανίδη

Κλειστό παραμένει όλο το καλοκαίρι, το νέο και σύγχρονο κτίριο του ΟΤΕ στο Σταυρό του νομού Θεσσαλονίκης. Για την κατασκευή του, που έγινε πριν τρία χρόνια απαιτήθηκαν υψηλές δαπάνες. Ωστόσο, μετά το πρώτο διάστημα και κυρίως μετά τη συνταξιοδότηση των τελευταίων υπαλλήλων του, δεν έγιναν νέες προσλήψεις με αποτέλεσμα να σταματήσει η λειτουργία του.

Τα παραπάνω κάνουν γνωστά, με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Χ. Καστανίδη, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου.

Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές, το κλείσιμο των γραφείων του ΟΤΕ, έχει συνέπεια: "α) Να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι 5.000 περίπου μόνιμοι κάτοικοί του (Κοινότητες Ανω και Κάτω Σταυρού).

β) Να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι χιλιάδες θερινοί κάτοικοί του, που έχουν εκεί τις θερινές τους κατοικίες.

γ) Να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι χιλιάδες τουρίστες, Ελληνες και ξένοι που τον επισκέπτονται".

Σημειώνεται ότι η περιοχή του Σταυρού είναι από τα μεγαλύτερα θέρετρα του νομού Θεσσαλονίκης και τα σημαντικότερα της βόρειας Ελλάδας.

Τέλος, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός "Με ποια κριτήρια ο ΟΤΕ προβαίνει σε επενδύσεις αφήνοντάς τες αναξιοποίητες;" και "αν προτίθεται να το λειτουργήσει και πότε, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες όλου του πληθυσμού, που είτε ζει μόνιμα, είτε επισκέπτεται την περιοχή κατά τους θερινούς μήνες;".

Πρόστιμα σε καταπατητές

Διακόσια έξι πρόστιμα εναντίον των καταπατητών των νεοαποκαλυφθεισών εκτάσεων στις Λίμνες Κορώνεια και Βόλβη επιβλήθηκαν και πρόκειται να επιδοθούν εντός των ημερών μετά από αποφάσεις της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Το ύψος των προστίμων, που καθορίστηκε μετά από απόφαση της ΝΕ Περιβάλλοντος, στην οποία συμμετείχαν και κοινοτάρχες της περιοχής, εξαρτήθηκε από τη στρεμματική έκταση που καταπατήθηκε και φτάνει μέχρι και τα 10 εκατ. δραχμές. Η στάθμη των υδάτων, που είναι ήδη μολυσμένα από την ανεξέλεγκτη διάθεση των βιομηχανικών αποβλήτων, έχει πέσει αισθητά τα τελευταία χρόνια. Ειδικά στη λίμνη Κορώνεια υπάρχει οξύτατο πρόβλημα, αφού μέσα σε δέκα χρόνια η επιφάνειά της έχει μειωθεί κατά 30%. Τις εκτάσεις που δημιουργήθηκαν με τον τρόπο αυτό άρχισαν να καλλιεργούν αυθαίρετα διάφοροι καταπατητές, προσθέτοντας νέα προβλήματα στην υδροοικονομία της λίμνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ