ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ
Εκβιαστικά χαράτσια για μειωμένες συντάξεις

Να εγγραφούν υποχρεωτικά στο νέο ΟΓΑ μέχρι τις 31 Αυγούστου και να πληρώσουν δυσβάσταχτες εισφορές από του χρόνου, υποχρεώνει η κυβέρνηση τους αγρότες

Στην περαιτέρω αφαίμαξη του εισοδήματος των αγροτών προχωρά ακάθεκτη η κυβέρνηση, καθώς επιβάλλει στους αγρότες να ενταχθούν υποχρεωτικά στο νέο φορέα κύριας ασφάλισης, μέχρι 31 Αυγούστου, και να πληρώνουν από 1/1/98 δυσβάσταχτες εισφορές - χαράτσι, για να πάρουν στο τέλος πάλι συντάξεις πείνας.

Ο αγροτικός πληθυσμός οδηγείται αναγκαστικά να σπεύσει να καταγραφεί υποχρεωτικά στο νέο κλάδο κύριας ασφάλισης των αγροτών και στα πλαίσια αυτά προβλέπονται και "ποινές" για όσους δεν πάνε να καταγραφούν στις κατά τόπους υπηρεσίες και τους ανταποκριτές του ΟΓΑ. Δηλαδή, δε θα τους παρέχεται σύνταξη γήρατος, αναπηρίας, περίθαλψη κλπ. και δε θα τους δίνεται ούτε το επίδομα του ΟΓΑ (29.000 δρχ.) μετά το 2003, ενώ ακόμα θα χάσουν και τις εισφορές που έδωσαν για τον κλάδο της πρόσθετης σύνταξης. Από την υποχρεωτική εγγραφή στο νέο κλάδο εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν γεννηθεί πριν το 1937, ενώ για τα ζευγάρια παρέχεται η δυνατότητα να εγγραφεί ο ένας και... ο άλλος να μείνει ανασφάλιστος.

Στο νέο Ταμείο προβλέπονται 7 ασφαλιστικές κατηγορίες, ενώ οι αγρότες θα καλούνται να πληρώσουν από του χρόνου τα παρακάτω ποσά: 1η κατηγ. 97.920 δρχ., 2η κατηγ. 121.380 δρχ., 3η κατηγ. 146.064 δρχ., 4η κατηγ. 180.234 δρχ., 5η κατηγ. 214.506 δρχ., 6η κατηγ. 248.778 και 7η κατηγ. 282.948 δρχ. Με βάση την κατηγορία που επιλέγει ο ασφαλισμένος και το ποσό που αντιστοιχεί στην κάθε κατηγορία, ορίζεται και η ατομική του εισφορά. Και είναι 7% για τη σύνταξη και 1,5% για την ασθένεια, σύνολο κρατήσεων 8,5%, που με υπουργική απόφαση μπορεί να φτάσει και το 10%.

Οι εισφορές των αγροτών θα αυξάνονται ανάλογα με το ποσοστό αύξησης των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, αρχής γενομένης από το έτος 1997. Δηλαδή η εισφορά που θα πληρώσουν του χρόνου οι αγρότες θα είναι αναπροσαρμοσμένες ανάλογα με τις αυξήσεις που θα δοθούν στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων τα έτη 1997 και 1998. Επίσης όσοι αγρότες δε θα δηλώνουν κατηγορία θα εντάσσονται αυτόματα στην πρώτη, ενώ για τους αγρότες που δε θα πληρώνουν τις εισφορές, προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις. Για παράδειγμα, οι αγρότες προκειμένου να πάρουν δάνειο, επιδοτήσεις κλπ. θα πρέπει να προσκομίζουν απόδειξη εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών τους.

Από όλα αυτά φαίνεται ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο όνομα της επίλυσης του τεράστιου προβλήματος της ασφάλισης - σύνταξης των αγροτών, εντείνει την επίθεση κατά των μικρομεσαίων αγροτών, εξωθώντας τους στον οικονομικό στραγγαλισμό και το περιθώριο. Κι αυτό γίνεται τη στιγμή που οι Βρυξέλλες οδηγούν στο ξεκλήρισμα τη μικρομεσαία αγροτιά μέσα από τους δραστικούς περιορισμούς στην παραγωγή (ποσοστώσεις), τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, την πτώση των τιμών και τη συρρίκνωση των επιδοτήσεων.

Πέρα από αυτά, η κυβέρνηση εξαπατά και εκβιάζει την αγροτιά για να εισπράξει ένα μεγάλο ποσό από τις δυσβάσταχτες εισφορές και κρατήσεις τις οποίες επιβάλλει στους αγρότες για να καλύψει τις "μαύρες τρύπες" που ανοίγει η πολιτική της με το να δίνει προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο και να συγκαλύψει τις ευθύνες για τη χρεοκοπία του κλάδου της πρόσθετης σύνταξης. Επίσης, είναι αμφίβολο αν τελικά αποδοθεί η κρατική επιχορήγηση και το Ταμείο βουλιάξει, όπως έγινε και με τον κλάδο πρόσθετης ασφάλισης και σε άλλα Ταμεία.

Απαράδεκτη καθυστέρηση του ΕΛΓΑ

Στις 10 και 17 Απρίλη ο παγετός κατέστρεψε καλλιέργειες στην Ημαθία και την Πέλλα. Ομως, μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη ούτε οι εκτιμήσεις των ζημιών από τους αρμόδιους. Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

Κραυγαλέα είναι η καθυστέρηση των εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές από τον παγετό στις αγροτικές καλλιέργειες, που προκλήθηκαν τον περασμένο Απρίλη, στους Νομούς Ημαθίας και Πέλλας, ενώ δε φαίνεται φως για την καταβολή των αποζημιώσεων. Αυτά βλέπουν και οι καταστραμμένοι από το χαλάζι αγρότες της Θεσσαλίας και βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους.

Το σοβαρό αυτό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Ημαθία και την Πέλλα έφεραν, με Ερώτησή τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου και Βαγγέλης Μπούτας,ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει, επιτέλους, άμεσα μέτρα. Οπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, ο παγετός που έπληξε τους Νομούς Ημαθίας και Πέλλας, τον Απρίλη του 1997, προκάλεσε καταστροφές σχεδόν σε όλες τις καλλιέργειες. Τώρα δε που προσμετρούνται οι ζημιές, αποδεικνύεται πόσο μεγάλο είναι το μέγεθος της καταστροφής, αλλά και οι συνεπακόλουθες επιπτώσεις. Επιπτώσεις που έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στους αγρότες, αλλά και στον εμπορικό κόσμο των περιοχών αυτών, που βλέπει τα καταστήματά του ουσιαστικά να μη λειτουργούν, αφού "δεν μπαίνει άνθρωπος".

Πιο ειδικά, στην περιοχή της Σκύδρας, αν και ο καταστροφικός παγετός έπληξε την περιοχή στις 10 και 17 Απρίλη, ο ΕΛΓΑ δεν έχει μέχρι σήμερα, 4 μήνες μετά, ολοκληρώσει τις εκτιμήσεις και στις άλλες καλλιέργειες εκτός του ροδάκινου, δηλαδή σε αχλάδια, βερίκοκα, ακτινίδια, μήλα κ.ά. Επίσης, ο ΕΛΓΑ δεν έχει δώσει αποζημιώσεις ή προκαταβολές αποζημιώσεων σε κανέναν από τους πληγέντες. Ακόμη υπάρχουν καταγγελίες για άδικες εκτιμήσεις, που κατατάσσουν το μεγαλύτερο ποσοστό καταστροφών στην περίοδο ανθοφορίας και όχι καρπιδίου, που ήταν στην πραγματικότητα, για να δοθούν μικρότερες αποζημιώσεις.

Στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα, γιατί καθυστερούν τόσους μήνες οι εκτιμήσεις των καταστροφών σε όλες τις καλλιέργειες στις πληγείσες περιοχές και γιατί καθυστερεί η καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες και δε δίνονται τουλάχιστον προκαταβολές ώστε να μπορέσουν να ζήσουν και να αγοράσουν εφόδια για την επόμενη καλλιέργεια.

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι αγρότες

Μεγάλη αγροτική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στα Φάρσαλα. Η συγκέντρωση έγινε στα πλαίσια των ενημερωτικών συγκεντρώσεων που διοργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, σε επαρχίες και χωριά του νομού, ενόψει των μεγάλων κινητοποιήσεων, που αναμένονται να ξεκινήσουν το ερχόμενο φθινόπωρο στη Θεσσαλία, εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, και για τη λύση των οξυμένων αγροτικών προβλημάτων.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και μίλησε ο Β. Μπούτας,βουλευτής του ΚΚΕ, καθώς και τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Γ. Παττάκης, Θ. Τσαλόπουλος, Β. Νικολόπουλος και Β. Αναγνωστόπουλος.Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα προβλήματα που δημιουργεί στην αγροτιά η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Ιδιαίτερα στάθηκαν στον κανονισμό για το βαμβάκι που περιορίζει την παραγωγή και μειώνει την τιμή του, καθώς και στα άλλα μέτρα που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες και πλήττουν όλα σχεδόν τ' αγροτικά προϊόντα της χώρας μας. Κατήγγειλαν, επίσης, τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση σε βάρος του αγρότη, μέσα από το νέο ασφαλιστικό σύστημα και το μητρώο αγροτών, ενώ επιχειρεί και τη διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος με τη δημιουργία των ομάδων παραγωγών. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκαν στο αίτημα των χαλαζόπληκτων της περιοχής να γίνουν γρήγορα και δίκαια οι εκτιμήσεις των ζημιών, να δοθούν οι αποζημιώσεις που δικαιούνται οι πληγέντες και ν' αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτεται το σύνολο της ζημιάς, από 0% έως και 100%. Και υπογράμμισαν ότι οι αγώνες της αγροτιάς θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση, αφού τα προβλήματα αντί να λύνονται συνεχώς πολλαπλασιάζονται και εντείνονται. Τόνισαν δε πως οι αγρότες δεν πρόκειται να κάνουν πίσω παρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που εξαπολύει σε βάρος τους η κυβέρνηση, μέσω του κρατικού και κομματικού μηχανισμού και της Δικαιοσύνης. Σ' αυτό το σημείο επισημάνθηκε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική της τρομοκράτησης, με τις δίκες αγωνιστών της αγροτιάς. Στις 16 του ερχόμενου μήνα θα γίνει νέα δίκη με κατηγορούμενα τα μέλη της Πανθεσσαλικής, απ' τα οποία ο ΟΣΕ και το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, ζητούν να καταβάλουν 1,7 δισ. δραχμές, για διαφυγόντα κέρδη, στη διάρκεια των πρόσφατων κινητοποιήσεων.

Οι ομιλητές της συγκέντρωσης προειδοποίησαν ότι οι αγρότες δε θα επιτρέψουν την ποινικοποίηση των αγώνων τους και θα αντιδράσουν ενωτικά, αποφασιστικά και οργανωμένα στην τρομοκρατική κυβερνητική επιχείρηση, αγωνιζόμενοι, μέχρις εσχάτων, για τη διαφύλαξη του εισοδήματός τους και την υπεράσπιση του δικαιώματός τους να μείνουν στα χωριά τους και να καλλιεργούν τη γη τους.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Στα δικαστήρια τρέχουν οι απλήρωτοι καπνοπαραγωγοί

Στα δικαστήρια τρέχουν οι απλήρωτοι καπνοπαραγωγοί των Τρικάλων για να καταφέρουν να εισπράξουν τα χρήματα που τους χρωστάει η εταιρία ATIC ΑΕ του γνωστού μεγαλεμπόρου καπνών και στελέχους του ΠΑΣΟΚ Γ. Χαρδαλιά.

Ο Γ. Χαρδαλιάς χρωστάει γύρω στα 100 εκατ. δραχμές σε δεκάδες καπνοπαραγωγούς των Τρικάλων και προκειμένου να εισπράξουν τα οφειλόμενα οι ομάδες καπνοπαραγωγών των Ενώσεων Τρικάλων και Καλαμπάκας κατέθεσαν προχτές μήνυση στην Εισαγγελία Τρικάλων. Το ποσό αυτό αφορά την καταβολή της εμπορικής τιμής για καπνά ποικιλίας Ελασσόνας, που οι παραγωγοί παρέδωσαν πριν από τέσσερις μήνες χωρίς μέχρι σήμερα να εισπράξουν δραχμή, ενώ θα έπρεπε να είχαν πληρωθεί 30 μέρες μετά την παράδοση του προϊόντος.

Βέβαια, ο Γ. Χαρδαλιάς δεν έχει αφήσει μόνο απλήρωτους δεκάδες καπνοπαραγωγούς στα Τρίκαλα, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με εκατοντάδες άλλους καπνοπαραγωγούς σε πολλές περιοχές της χώρας και κυρίως σε Αιτωλοακαρνανία και Αρτα. Οι απλήρωτοι καπνοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση και είναι αγανακτισμένοι από την κατάσταση αυτή, αφού εκτός των άλλων δεν έχουν χρήματα ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου. Επίσης, το "φαινόμενο" Χαρδαλιά, φέρνει για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο το καθεστώς ασυδοσίας των μεγαλοκαπνεμπόρων και καταλήστευσης των παραγωγών, που ευνοούν κυβέρνηση και ΕΕ.

Οι μικροπαραγωγοί καπνών, μετά τις ποσοστώσεις, τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, τις εξευτελιστικές τιμές, την κατάργηση της παρέμβασης και των εξαγωγικών επιδοτήσεων και γενικότερα την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση, δέχονται τώρα πλήγματα και από τις απάτες των διαφόρων επιτηδείων που ανενόχλητοι τους αφαιρούν ό,τι έχει απομείνει από την εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής. Επίσης τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου Γεωργίας που μπροστά στην κατάσταση αυτή αδρανεί, αφήνοντας ατιμώρητους τους απατεώνες και τους κλέφτες του ιδρώτα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

ΗΛΕΙΑ
Εφτά χωριά χωρίς γιατρό

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως λύση για τις συντάξεις και την περίθαλψη των αγροτών το νέο Ταμείο που θεσμοθέτησε, την ίδια ώρα οι αγρότες νιώθουν στο πετσί τους την πολιτική της άγριας λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση στον τομέα της υγείας.

Οπως καταγγέλλει ο Αγροτικός Σύλλογος του Οροπεδίου Λάλα του Νομού Ηλείας, το αγροτικό ιατρείο είναι κλειστό εδώ και μήνες γιατί δεν έχει γιατρό και νοσοκόμα. Να σημειωθεί ότι το παραπάνω αγροτικό ιατρείο εξυπηρετεί εφτά κοινότητες της Ορεινής Ηλείας.

"Λίγη ευαισθησία, κύριε υπουργέ, για τους αγρότες", ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος σε διαμαρτυρία του προς τον υπουργό Υγείας, Κ. Γείτονα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ