ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κοντά το "λουκέτο"

Απλήρωτοι παραμένουν οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια Π - Π Σάμου και πρώην ΒΕΛΚΑ του βιομηχάνου Χατζή, ορατό το "λουκέτο"

Πολύ κοντά στο οριστικό "λουκέτο" οδηγείται το εργοστάσιο της "Πειραϊκής - Πατραϊκής" Σάμου,του γνωστού - και από την προνομιακή του μεταχείριση απ' την κυβέρνηση - βιομηχάνου Δ. Χατζή.Ο βιομήχανος αν και πρόσφατα επιδοτήθηκε αδρά απ' το υπουργείο Ανάπτυξης με 324 εκατ. δραχμές και οι τράπεζες του πρόσφεραν νέα ρύθμιση των χρεών και κοινοπρακτικό δάνειο 400 εκατ. δραχμών, εξακολουθεί να κρατά κλειστό το εργοστάσιο και απλήρωτους τους 150 εργαζόμενους, επικαλούμενος προβλήματα εκταμίευσης. Απλήρωτοι είναι και οι 185 εργαζόμενοι στο άλλο εργοστάσιο που του ανήκει, την "Εριοϋφαντουργική" (πρώην ΒΕΛΚΑ Τιθορέας), οι οποίοι απ' τις 28 Ιούλη βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

Το εργοστάσιο της Π - Π Σάμου, έχει κλείσει από τις 14 Ιούλη, όταν η ΔΕΗ λόγω χρεών του ιδιώτη, έκοψε το ρεύμα. Στους εργαζόμενους οφείλονται δεδουλευμένα από τον Ιούνη, ενώ ο εργοδότης σε πρόσφατη επικοινωνία του με τη διοίκηση του σωματείου, ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να εκταμιεύσει χρήματα για να τους πληρώσει και παρέπεμψε στο... μέλλον. Στο μεταξύ, τους είχε ανακοινώσει ότι βρίσκονται σε κανονική άδεια από την 1η Αυγούστου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών για να μπορέσει να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο, την 1η Σεπτέμβρη που λήγει η... άδεια, απαιτούνται ορισμένες εργασίες συντήρησης και επισκευής, οι οποίες θα πρέπει να αρχίσουν άμεσα. Οπως η επισκευή της στέγης που "μπάζει" νερά, στο σημείο μάλιστα που βρίσκονται οι ηλεκτρικοί πίνακες και που δημιουργεί κίνδυνο βραχυκυκλώματος και πυρκαγιάς.

Στα 110 εκατ. δραχμές ανέρχονται οι οφειλές του Δ. Χατζή προς τους 185 εργαζόμενους της "Εριοϋφαντουργικής" και μετά από αίτηση των εργαζομένων έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση προσωρινής συντηρητικής κατάσχεσης. Να σημειώσουμε ότι η επιδότηση των 324 εκατ. δραχμών τού έχει δοθεί απ' την κυβέρνηση για επενδύσεις που... θα κάνει στο συγκεκριμένο εργοστάσιο.

ΣΟΦΤΕΞ
Εναρξη ξεπουλήματος

Δημοσιεύτηκε χτες η προκήρυξη ενδιαφέροντος για το ξεπούλημα της ΣΟΦΤΕΞ, ενώ η ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ καταγγέλλει όσους συναίνεσαν σ' αυτό

Στο ξεπούλημα της μεγαλύτερης ελληνικής χαρτοβιομηχανίας, της ΣΟΦΤΕΞ,προχωρά ακάθεκτη η κυβέρνηση. Χτες δημοσιεύτηκε η προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση της επιχείρησης. Η ιδιωτικοποίηση συνοδεύεται από μαζικές απολύσεις και παραγωγική συρρίκνωση, όπως ακριβώς προβλέπει το πρόγραμμα... "εξυγίανσης", το οποίο έχει μπει σε εφαρμογή. Σύμφωνα με την προκήρυξη του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων,έως τις 24 Σεπτέμβρη ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της διαδικασίας πώλησης.

Στο μεταξύ και προκειμένου να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίηση, έχει γίνει αποδεκτό και βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης πρόγραμμα "εξυγίανσης", που προβλέπει 676 απολύσεις, συρρίκνωση τμημάτων, αλλά και αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων.Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει εκπονηθεί από τη διαχειρίστρια εταιρία EKON ZENTER,η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι για τις υπηρεσίες διαχείρισης πληρώνεται με 20 εκατομμύρια δραχμές το μήνα!

Οι μεγάλες δυνατότητες της επιχείρησης, η οποία δίνεται βορά στους ιδιώτες, επιβεβαιώνονται και στην προκήρυξη όπου αναφέρεται: "Η εταιρία κατέχει την πρώτη θέση στην Ελλάδα στην παραγωγή χαρτιού γραφής και τυπογραφικού χάρτου, προϊόντων χαρτιού tissue και σάκων απορριμμάτων".Επίσης, παρά τις συστηματικές προσπάθειες για την απαξίωσή της, που έφτασαν στο σημείο η επιχείρηση να τεθεί εκτός λειτουργίας για περισσότερο από δύο μήνες, το 1996 η ΣΟΦΤΕΞ πραγματοποίησε τζίρο 44,7 δισ. δραχμών και στο τέλος τους έτους είχε συνολικό ενεργητικό 51,4 δισ. δραχμών.

Με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ καταγγέλλει την πολιτική ξεπουλήματος ως "εγκληματική και καταδικαστέα η οποία δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων". "Σοβαρότατες ευθύνες - συνεχίζει η ανακοίνωση - έχουν οι παρατάξεις που συγκροτούν την πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου, αλλά και όσοι προσχώρησαν σ' αυτήν τη λογική. Ετσι αντί το ΔΣ να οργανώσει τον αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα, έχει γίνει ο ιμάντας για να περάσει "ανώδυνα" η κυβερνητική πολιτική ξεπουλήματος. Η ιδιωτικοποίηση σημαίνει συρρίκνωση της εταιρίας, απολύσεις, χτύπημα κεκτημένων δικαιωμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι οδηγούνται στο άγνωστο μέλλον και στην αβεβαιότητα. Είμαστε αντίθετοι στη λογική που λέει να παλέψουμε για να περισώσουμε όσα περισσότερα μπορούμε στα πλαίσια της πολιτικής ιδιωτικοποίησης".

Τέλος, η ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ καλεί τους εργαζόμενους "να δώσουν από κάτω τη δική τους αγωνιστική απάντηση μα κάθε τρόπο, με στόχο την απόκρουση της μονοπωλιακής αντεργατικής πολιτικής ξεπουλήματος της ΣΟΦΤΕΞ".

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
"Ξηλώνουν" το δουλεμπόριο

Τη νομότυπη δυνατότητα ξένων ναυτιλιακών πρακτορείων να κάνουν ναυτολογήσεις ξένων πληρωμάτων αποκάλυψαν χτες οι ναυτεργάτες

Αλλο ένα γραφείο, με τον τίτλο της εισαγωγικής - εξαγωγικής εταιρίας ή ναυλομεσιτικής, όπως τις ονομάζουν, το οποίο όμως διενεργεί ναυτολογήσεις ξένων ναυτικών, ανακαλύφτηκε χτες από τους ναυτεργάτες, χάρη στην αποφασιστικότητά τους να διώξουν τους δουλέμπορους από το λιμάνι του Πειραιά και να προστατέψουν το μεροκάματό τους. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, το ΠΔ 89/67,το οποίο ανανέωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Στ. Σουμάκης,τον περασμένο χρόνο, νομιμοποιεί (!) ουσιαστικά τη λειτουργία των ξένων πρακτορείων και την εξασφάλιση από αυτά ξένων πληρωμάτων για λογαριασμό ξένων ναυτιλιακών εταιριών!

Συγκεκριμένα, χτες το πρωί οι ναυτεργάτες, μετά από καταγγελίες ναυτεργατών για την παράνομη δραστηριότητα του γραφείου, κατευθύνθηκαν στην οδό Μπουμπουλίνας 51 στον Πειραιά. Οι ναυτεργάτες βρήκαν τρεις από τους πέντε υπαλλήλους που απασχολούνται στο γραφείο. Ιδιοκτήτης του "πρακτορείου" "Sea Scope Enterprises",είναι ο Πακιστανός Γκούλαμ Ρασούλ.

Αμέσως οι συνδικαλιστές κάλεσαν τους άντρες της Αστυνομίας για να συλλάβουν τους "πράκτορες" και να περισυλλέξουν τα έγγραφα τα οποία πιστοποιούν τη δραστηριότητα του "πρακτορείου". Στο γραφείο βρέθηκαν λίστες προσφορών "πακέτου" πακιστανικών πληρωμάτων,που στέλνονταν στις διάφορες ναυτιλιακές εταιρίες! Βρέθηκαν αποδείξεις χρημάτων που έχουν εισπραχθεί από ναυτολογήσεις πληρωμάτων, ακάλυπτες επιταγές και πολλά άλλα. Η Ασφάλεια διέταξε προανακριτική διαδικασία προκειμένου να διαπιστωθεί η παράνομη λειτουργία του γραφείου.

  • Στο μεταξύ, χτες απαγγέλθηκε κατηγορία στον αλλοδαπό που βρέθηκε την περασμένη Δευτέρα σε "πρακτορείο" και ο οποίος δήλωνε ναυτολογημένος στο πλοίο "Βένους".Η άδεια εξόδου ξηράς του αλλοδαπού είχε χρονολογία έκδοσης 1994, όταν οι άδειες ανανεώνονται κάθε χρόνο. Επιπλέον, βρέθηκε χωρίς διαβατήριο, την ώρα μάλιστα που το καράβι του εκτελούσε κανονικά το δρομολόγιο και βρισκόταν στην Ιταλία.
Μονόδρομος ο αγώνας

Σε αγώνα ενάντια στις επιδιώξεις των μεγαλεμπόρων καλεί το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, με αφορμή το ωράριο

Σε συσπείρωση των εργαζομένων ενάντια στις επιδιώξεις των μεγαλεμπόρων και των πολυεθνικών,καλεί το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου,το οποίο επανέρχεται με ανακοίνωσή του στο θέμα των αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας για κλείσιμο των καταστημάτων τα απογεύματα της Δευτέρας, της Τετάρτης και του Σαββάτου.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, ενώ για την απόφαση αυτή του Νομαρχιακού Συμβουλίου "ξεσηκώθηκαν μεγάλες αντιδράσεις δεν έγινε το ίδιο και με την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χανίων, που προβλέπει να είναι τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ ανοιχτά και την Κυριακή και τις άλλες αργίες, παρά τις αντιδράσεις από φορείς του νομού και σωματεία εργαζομένων".

"Αποδεικνύεται - σημειώνει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου - στην πράξη πλέον ότι, όταν πρόκειται να θιχτούν τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και του κεφαλαίου, κινητοποιούνται όλα τα μέσα και οι δυνάμεις που τους στηρίζουν και τους εξυπηρετούν, όπως στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας. Οταν, όμως, οι αποφάσεις είναι υπέρ των συμφερόντων τους, όπως στην περίπτωση των Χανίων και οδηγούν ακόμα και στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, κατά παράβαση της σχετικής υπουργικής απόφασης, τότε κανένας κυβερνητικός παράγοντας, κανένα μέσο ενημέρωσης, όπως το ΜΕΓΚΑ και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, δεν μπαίνουν στον κόπο να τις αποκαλύψουν και να εκφράσουν την αντίθεσή τους".Στην ανακοίνωση καυτηριάζεται και η στάση των πλειοψηφιών στη ΓΣΕΕ και στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, μια και "για περιπτώσεις όπως των Χανίων ούτε ακούν τίποτα, ούτε ξέρουν τίποτα".

Η ανακοίνωση καταλήγει, τονίζοντας: "Η απάντηση σε όλα αυτά είναι η συσπείρωση των εργαζομένων και η συνδικαλιστική τους δράση ενάντια στις επιδιώξεις των πολυεθνικών και των μεγαλεμπόρων. Είναι ο αγώνας για την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, των προβλεπόμενων αργιών, του συγκεκριμένου ωραρίου και όχι απελευθερωμένου, είναι ο αγώνας ενάντια στη μερική απασχόληση και στην ομηρία των μεγαλεμπόρων του κλάδου".

Είναι πρόκληση!

Τη θεσμοθέτηση, από ΟΤΟΕ και την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, συνδικαλιστικών προνομίων, καταγγέλλει η ΕΣΑΚ εργαζομένων στις τράπεζες

Πρόκληση προς όλους τους εργαζόμενους,χαρακτηρίζει η ΕΣΑΚ Εργαζομένων στις τράπεζες,τη "θεσμοθέτηση, με ειδική συλλογική σύμβαση εργασίας, οικονομικών - βαθμολογικών παροχών στους εκλεγμένους αποσπασμένους συνδικαλιστές". Η ειδική αυτή σύμβαση, την οποία διαπραγματευόταν αυτό το διάστημα η ΟΤΟΕ, είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε η προώθησή της.

Στην ανακοίνωσή της, η παράταξη τονίζει ότι σε μια περίοδο που η κυβέρνηση καταφέρνει καίριο χτύπημα στο δημόσιο χαρακτήρα της υγείας με την προώθηση σχετικού νομοσχεδίου, που προχωρά σε ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, μέσω του "κοινωνικού διαλόγου" - απάτη και που σημειώνεται προκλητική αύξηση στα καθαρά κέρδη των τραπεζών ενώ οι εργαζόμενοι δεν καλύπτουν καλά καλά τον πληθωρισμό, είναι πρόκληση "οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ να διοχετεύουν τη δυναμική τους στη θεσμοθέτηση οικονομικών - βαθμολογικών προνομίων" στους συνδικαλιστές.

Σημειώνει, επίσης, ότι η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ δε βρήκε το θάρρος να καταγγείλει την ευνοϊκή μεταχείριση ορισμένων συνδικαλιστών από τις διοικήσεις των τραπεζών, δε θεώρησε άκυρες τις διοικητικές πράξεις που προβλέπουν αυτή τη μεταχείριση, δε ζήτησε στοιχεία για τη συμμετοχή των συνδικαλιστών στις απεργίες και δεν κατάγγειλε ανοιχτά τους συνδικαλιστές που δέχονται τέτοια ανταλλάγματα.

Τέλος, υπογραμμίζει ότι κατάγγειλε από την πρώτη στιγμή αυτές τις ρυθμίσεις, ότι κανένα μέλος της δε θα τις αποδεχτεί και καλεί και τις άλλες παρατάξεις να πράξουν ανάλογα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ