Τετάρτη 20 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Εναρξη ξεπουλήματος

Δημοσιεύτηκε χτες η προκήρυξη ενδιαφέροντος για το ξεπούλημα της ΣΟΦΤΕΞ, ενώ η ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ καταγγέλλει όσους συναίνεσαν σ' αυτό

Στο ξεπούλημα της μεγαλύτερης ελληνικής χαρτοβιομηχανίας, της ΣΟΦΤΕΞ,προχωρά ακάθεκτη η κυβέρνηση. Χτες δημοσιεύτηκε η προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση της επιχείρησης. Η ιδιωτικοποίηση συνοδεύεται από μαζικές απολύσεις και παραγωγική συρρίκνωση, όπως ακριβώς προβλέπει το πρόγραμμα... "εξυγίανσης", το οποίο έχει μπει σε εφαρμογή. Σύμφωνα με την προκήρυξη του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων,έως τις 24 Σεπτέμβρη ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της διαδικασίας πώλησης.

Στο μεταξύ και προκειμένου να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίηση, έχει γίνει αποδεκτό και βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης πρόγραμμα "εξυγίανσης", που προβλέπει 676 απολύσεις, συρρίκνωση τμημάτων, αλλά και αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων.Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει εκπονηθεί από τη διαχειρίστρια εταιρία EKON ZENTER,η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι για τις υπηρεσίες διαχείρισης πληρώνεται με 20 εκατομμύρια δραχμές το μήνα!

Οι μεγάλες δυνατότητες της επιχείρησης, η οποία δίνεται βορά στους ιδιώτες, επιβεβαιώνονται και στην προκήρυξη όπου αναφέρεται: "Η εταιρία κατέχει την πρώτη θέση στην Ελλάδα στην παραγωγή χαρτιού γραφής και τυπογραφικού χάρτου, προϊόντων χαρτιού tissue και σάκων απορριμμάτων".Επίσης, παρά τις συστηματικές προσπάθειες για την απαξίωσή της, που έφτασαν στο σημείο η επιχείρηση να τεθεί εκτός λειτουργίας για περισσότερο από δύο μήνες, το 1996 η ΣΟΦΤΕΞ πραγματοποίησε τζίρο 44,7 δισ. δραχμών και στο τέλος τους έτους είχε συνολικό ενεργητικό 51,4 δισ. δραχμών.

Με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ καταγγέλλει την πολιτική ξεπουλήματος ως "εγκληματική και καταδικαστέα η οποία δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων". "Σοβαρότατες ευθύνες - συνεχίζει η ανακοίνωση - έχουν οι παρατάξεις που συγκροτούν την πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου, αλλά και όσοι προσχώρησαν σ' αυτήν τη λογική. Ετσι αντί το ΔΣ να οργανώσει τον αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα, έχει γίνει ο ιμάντας για να περάσει "ανώδυνα" η κυβερνητική πολιτική ξεπουλήματος. Η ιδιωτικοποίηση σημαίνει συρρίκνωση της εταιρίας, απολύσεις, χτύπημα κεκτημένων δικαιωμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι οδηγούνται στο άγνωστο μέλλον και στην αβεβαιότητα. Είμαστε αντίθετοι στη λογική που λέει να παλέψουμε για να περισώσουμε όσα περισσότερα μπορούμε στα πλαίσια της πολιτικής ιδιωτικοποίησης".

Τέλος, η ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ καλεί τους εργαζόμενους "να δώσουν από κάτω τη δική τους αγωνιστική απάντηση μα κάθε τρόπο, με στόχο την απόκρουση της μονοπωλιακής αντεργατικής πολιτικής ξεπουλήματος της ΣΟΦΤΕΞ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ