ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Με κλειστά μάτια στις πολυεθνικές!

Η κυβέρνηση μεθοδεύει να ολοκληρώσει το έγκλημα της εκχώρησης των πιθανολογουμένων κοιτασμάτων σε ξένες εταιρίες

Σε ένα ακόμη καθοριστικό χτύπημα στο δημόσιο χαρακτήρα του ενεργειακού τομέα της χώρας προχωράει η κυβέρνηση, παράλληλα με τη σαλαμοποίηση της ΔΕΗ, τη μετοχοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου και την ιδιωτικοποίηση του φυσικού αερίου. Πρόκειται για την παράδοση, με αποικιακού τύπου συμβάσεις, σε πολυεθνικές εταιρίες πετρελαιοειδών, των πιθανολογούμενων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της χώρας. Ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του ορυκτού ενεργειακού πλούτου της χώρας άνοιξε με το νόμο 2219/95 και στα πλαίσια αυτού η κυβέρνηση υπέγραψε ήδη δύο συμβάσεις με πολυεθνικές εταιρίες για την παραχώρηση των περιοχών ΒΔ Πελοποννήσου και Ιωαννίνων, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΠ ΕΚΥ βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με τους ενδιαφερόμενους για την παραχώρηση των περιοχών Αιτωλοακαρνανίας και Πατραϊκού Κόλπου. Οι σχετικές συμβάσεις με κοινοπραξία, στην οποία επικεφαλής είναι η TRITON, αναμένεται να υπογραφούν το πρώτο 10ήμερο του Σεπτέμβρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω κοινοπραξίες θα έχουν τον πλήρη έλεγχο της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, αφού με βάση το σχετικό νόμο το δημόσιο θα συμμετέχει σε αυτές μέσω της ΔΕΠ-ΕΚΥ με ποσοστό μόλις 12%. Οι περιοχές που παραχωρήθηκαν, αλλά και οι δύο υπό παραχώρηση περνάνε εξ ολοκλήρου στον πλήρη έλεγχο των πολυεθνικών, καθώς σύμφωνα επίσης με το νόμο αλλά και με τους όρους των συμβάσεων που έχουν ήδη υπογραφεί, η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που θα βρεθούν θα διαρκέσει 25 χρόνια, ενώ μέχρι και 12 χρόνια προβλέπεται να διαρκέσουν οι έρευνες, διάστημα κατά το οποίο επίσης την κυριότητα θα έχουν οι κοινοπραξίες. Δηλαδή για 37 ολόκληρα χρόνια, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι περιοχές αυτές έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων (χερσαίων, αλλά και υποθαλάσσιων) παραδίδονται στην κερδοσκοπική ασυδοσία των πολυεθνικών εταιριών.

Το μίσθωμα που θα καταβάλλουν στο ελληνικό δημόσιο για αυτή την παραχώρηση θα είναι μόλις το 2% - 15% της συνολικής παραγωγής υδρογονανθράκων. Εννοείται ότι στην περίπτωση που δε θα υπάρξει παραγωγή, οι εκμισθωτές, όπως χαρακτηρίζονται από τις σχετικές συμβάσεις οι ανάδοχες κοινοπραξίες, δεν οφείλουν να καταβάλλουν δραχμή. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι όροι των συμβάσεων στο σύνολό τους δεν είναι γνωστοί, καθώς η κυβέρνηση περιορίστηκε να δώσει στη δημοσιότητα μόνο βασικά τους σημεία αντιμετωπίζοντας το θέμα ως οικογενειακή της υπόθεση. Το έγκλημα όμως εις βάρος του ενεργειακού τομέα της χώρας δε σταματάει εδώ. Οπως η ίδια η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου έχει ανακοινώσει, μέσα στο 1999 θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος παραχωρήσεων περιοχών του Αιγαίου. Η άλωση του τομέα της ενέργειας από ιδιώτες προχωράει ραγδαία και με τους χειρότερους όρους, υποθηκεύοντας την ίδια την εξάρτηση της χώρας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Αναβιώνουν τις ψευτοσυμφωνίες "κυρίων"

Παγερά αδιάφοροι οι κυβερνητικοί παράγοντες για την ακρίβεια στην αγορά

Προσπάθεια για να αμβλύνει την κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους βιομήχανους και στους μεγαλεμπόρους των σούπερ μάρκετ επιχειρεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Τομέας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης. Αφήνοντας στο απυρόβλητο την ασυδοσία των μεγαλοεπιχειρηματιών συνολικά που επικρατεί στην αγορά, με βάση το καθεστώς της "απελευθέρωσης", το υπουργείο στην πραγματικότητα αποσκοπεί στο να κοπάσει η ένταση και να ενεργοποιηθούν διάφορες "συμφωνίες κυρίων" προκειμένου το κύμα ακρίβειας στην αγορά να μην επιβαρύνει παραπέρα τον τιμάριθμο. Τις "συμφωνίες" δηλαδή που όχι μόνο δεν ενεργοποιήθηκαν ποτέ, αλλά που αποτέλεσαν το προπέτασμα καπνού για να νομιμοποιηθεί η αισχροκέρδεια στην αγορά. Σ' αυτά τα πλαίσια φαίνεται να κινήθηκε η χτεσινή συνεδρίαση του αρμόδιου Τομέα, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι διαφόρων φορέων.

Ουσιαστικά, σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες, η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει σε οποιαδήποτε συζήτηση για το πραγματικό πρόβλημα που υπάρχει στην αγορά και το οποίο συνδέεται με την αισχροκέρδεια κάθε μορφής μεγαλοεπιχειρηματιών σε βάρος του καταναλωτικού κοινού και κύρια των εργαζομένων. Εκτός της οποιασδήποτε κυβερνητικής προσοχής είναι βέβαια και τα προβλήματα που δημιουργούνται σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μικρεμπόρους, οι οποίοι συνθλίβονται κυριολεκτικά κάτω από τον ανταγωνισμό μερίδων του μεγάλου κεφαλαίου να ελέγξουν πλήρως την αγορά.

Οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ επανέφεραν στη σύσκεψη τις γνωστές τους θέσεις για... υπερεκμετάλλευσή τους από τις βιομηχανίες, αλλά απαίτησαν να μην παρθεί κανένα μέτρο, επειδή, όπως ισχυρίζονται, "δεν έχουμε πρόβλημα λειτουργίας της αγοράς και οι ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί εμποδίζουν την αύξηση του τιμάριθμου στο ορατό μέλλον".

Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ πρότειναν τη λήψη πακέτου 4 βασικών μέτρων, που αφορούν στον προσδιορισμό της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά και τις συνέπειές της στις τοπικές οικονομίες, στη διερεύνηση του τρόπου πληρωμών από τα σούπερ μάρκετ, στη μελέτη των πρακτικών προμηθειών που ακολουθούν τα σούπερ μάρκετ, καθώς και στην αντιμετώπιση της πολιτικής πωλήσεων που αποσκοπεί στην εξόντωση των μικρομεσαίων από τη μια και στην ομηρία των καταναλωτών από την άλλη.

ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Μικρή μείωση από σήμερα

Μειωμένες θα είναι από σήμερα οι τιμές πώλησης καυσίμων, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΠ. Συγκεκριμένα οι βενζίνες θα πωλούνται κατά 0,90 δρχ/λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης κατά 1,90 δρχ/λίτρο, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 1,70 δρχ/λίτρο.

Με βάση τις παραπάνω μεταβολές, οι νέες ανώτατες τιμές πώλησης των βενζινών στην περιφέρεια διαμορφώνονται ως εξής:

  • Στην Α Ζώνη, 231 δρχ/λίτρο η σούπερ και 215 δρχ/λίτρο η αμόλυβδη.
  • Στη Β Ζώνη, 234 δρχ/λίτρο η σούπερ και 218 δρχ/λίτρο η αμόλυβδη.
  • Στη Γ Ζώνη με ΦΠΑ 18%, 236 δρχ/λίτρο η σούπερ και 220 δρχ/λίτρο η αμόλυβδη, ενώ με ΦΠΑ 13% 226 δρχ/λίτρο η σούπερ και 211 δρχ/λίτρο η αμόλυβδη.

Στο μεταξύ οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για τον φετινό χειμώνα θα πληρώνουν μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης μόνο για δύο μήνες λιγότερους από πέρυσι. Αυτό γιατί με τροπολογία του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ, το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατίθεται στην αγορά με μειωμένο φόρο κατανάλωσης από 15 Νοέμβρη έως και 31 Μάρτη και όχι από την τρίτη Δευτέρα του Οκτώβρη έως και την τελευταία Κυριακή του Απρίλη, που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια. Η Απόφαση αυτή, ερμηνεύεται ως προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού, αλλά και αύξησης των εσόδων του δημοσίου.

Διέθεσαν τίτλους 110 δισ. δραχμών

Τίτλοι συνολικού ποσού πάνω από 110 δισ. δρχ. διατέθηκαν στο επενδυτικό κοινό με δημόσια εγγραφή, κατά τη χτεσινή έκδοση εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου. Οι τίτλοι αυτοί έχουν ετήσια διάρκεια και επιτόκιο 9,5%. Η παραπάνω έκδοση θεωρήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, επιτυχής δεδομένης της περαιτέρω αποκλιμάκωσης των επιτοκίων και του γεγονότος ότι τη συγκεκριμένη ημερομηνία δεν υπήρχαν λήξεις παλαιότερων εκδόσεων τίτλων του ελληνικού δημοσίου.

Στόχος η εξουθένωση

Οπως τους συμφέρει αναπνέουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες - ιδιοκτήτες των αλυσίδων των σούπερ μάρκετ. Πότε ζητούν να μην υπάρχουν καθόλου μέτρα που να ρυθμίζουν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κι όταν κρίνουν πως κάτι δεν τους πάει καλά, απαιτούν την εφαρμογή τέτοιων μέτρων. Αυτό συνέβη και τώρα που σε δυο - τρεις νομαρχίες αποφασίστηκε, αντί οι μαγαζάτορες να "χτυπούν μύγες" από το πρωί μέχρι το βράδυ, να κλείνουν κάποιες απογευματινές ώρες τα καταστήματα.

Η λογική της απόφασης είναι σχετικά απλή: Στις πόλεις αυτόν τον καιρό ο πληθυσμός είναι μειωμένος λόγω διακοπών, ενώ τα πραγματικά όρια και τα οικονομικά περιθώρια που έχουν οι εναπομείναντες για αγορές είναι περιορισμένα. Αντί λοιπόν να μετατρέπονται σε φύλακες ερημωμένων καταστημάτων, καλύτερα να πάνε μια ώρα νωρίτερα στο σπίτι τους.

Αυτή όμως η λογική είναι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ορισμένα από τα κόλπα που μετέρχονται οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ στην προσπάθειά τους να "βγάλουν" από την αγορά χιλιάδες και χιλιάδες μικρεμπόρους. Να τους εξουθενώσουν δηλαδή όχι μόνο οικονομικά, αλλά και σε ό,τι αφορά τις προσωπικές τους φυσικές αντοχές. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν ξεροσταλιάζουν καθημερινά από το χάραμα μέχρι την άγρια νύχτα για λίγα ψωροχιλιάρικα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ