ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χαρίζουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας σε ιδιώτη!

Αποκαλυπτική συζήτηση στη Βουλή για τη σύμβαση εκχώρησης των ναυπηγείων. Μπάμπης Αγγουράκης: Νέα προνόμια για το εφοπλιστικό κεφάλαιο, εργασιακός μεσαίωνας για τους εργαζόμενους

Η σύμβαση - σκάνδαλο, με την οποία τα Ναυπηγεία Ελευσίνας παραχωρούνται στον όμιλο επιχειρήσεων Ταβουλάρη συζητήθηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με την κυβέρνηση να βρίσκει σύμμαχο τη Νέα Δημοκρατία, που θα ψηφίσει το συγκεκριμένο νομοθέτημα. Εκ μέρους του ΚΚΕ, καταγγέλθηκε η μεθόδευση με την οποία τα ναυπηγεία οδηγούνται στην καταστροφή και οι εργαζόμενοι στην ανεργία, ενώ παραχωρούνται τεράστια προνόμια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Οχι στο ξεπούλημα - καταστροφή

Κατηγορηματικός στην τοποθέτηση του, ήταν ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης,ο οποίος παίρνοντας το λόγο τόνισε πως το ΚΚΕ αντιτίθεται από θέση αρχής στο προτεινόμενο νομοθέτημα που προωθεί την ιδιωτικοποίηση μιας επιχείρησης στρατηγικής σημασίας για την ελληνική βιομηχανία, όπως είναι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Χαρακτηριστικά επισήμανε ότι με τη σύμβαση που κατατέθηκε για ψήφιση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή "αθωώνονται το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, αλλά και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης με στόχο την εξαφάνιση της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας". Κατήγγειλε δε την κυβέρνηση ότι απόλυτα εναρμονισμένη με τις επιταγές του Μάαστριχτ οδηγεί στη συρρίκνωση της βιομηχανίας, την ίδια στιγμή που σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία, ενισχύεται η ναυπηγική βιομηχανία. Ιδιαίτερη δε αναφορά έκανε στη σημασία που έχουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας για την εθνική άμυνα της χώρας, καθώς και στην αύξηση της ανεργίας στην περιοχή με το ξεπούλημα της επιχείρησης.

Ειδικά για τη σύμβαση ο Μπάμπης Αγγουράκης, ανέφερε ότι κινείται σε δύο βασικούς άξονες: Την παροχή νέων προνομίων στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και την επέκταση "νέων εργασιακών σχέσεων", που σημαίνουν καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα για τους εργαζόμενους. Σημείωσε δε ότι κάθε άλλο παρά διασφαλίζεται το μέλλον των ναυπηγείων, ενώ ταυτόχρονα παραχωρούνται στον ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Νεωρίου, διαμορφώνοντας έτσι μια μονοπωλιακή κατάσταση στο χώρο υπέρ του ιδιώτη. Επανέφερε τέλος την πρόταση του ΚΚΕ, για τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Ναυπηγικής Βιομηχανίας στην Ελλάδα.

Καμιά εξασφάλιση!

Εστιάζοντας στα άρθρα της σύμβασης και στις ρυθμίσεις που αφορούν τους εργαζόμενους ο βουλευτής του ΚΚΕ, επισήμανε τα εξής:

  • Οι 750 νέες θέσεις που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεσμεύεται να δημιουργήσει ο νέος ιδιοκτήτης, δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, αφού ήδη στην επιχείρηση εργάζονται 630 εργαζόμενοι άρα στην καλύτερη των περιπτώσεων το προσωπικό θα ενισχυθεί μόνο με 120 εργαζόμενους. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του 1992, το ναυπηγείο μπορεί να απασχολήσει ως και 3.000 εργαζόμενους!
  • Για το σύνολο των εργαζομένων δεν υπάρχει η παραμικρή διασφάλιση σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις τους, αφού θα επαναπροσληφθούν με βάση νέο οργανόγραμμα στην εταιρία, χάνοντας τις θέσεις και τις μέχρι τώρα απολαβές τους. Ακόμα ο αγοραστής δεσμεύεται να διατηρήσει το ίδιο προσωπικό μόνο για έξι χρόνια. Οπως δε ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπ. Αγγουράκης, σύμφωνα με εκτιμήσεις του σωματείου τους, η απώλεια των εργαζομένων στους μισθούς θα είναι κατά μέσο όρο 600.000 δραχμές το χρόνο.
  • Στη σύμβαση προβλέπεται η ύπαρξη 300.000 εργατοωρών σε ετήσια βάση, όμως ο νέος ιδιοκτήτης μπορεί να καλύψει το όριο αυτό με τη χρήση μερικής απασχόλησης, συμβάσεις ορισμένου χρόνου κτλ, υπονομεύοντας τις εργασιακές σχέσεις, καθώς και το συνδικαλιστικό κίνημα στην επιχείρηση.
  • Με ειδική ρήτρα που προβλέπεται στη σύμβαση, ο ιδιοκτήτης μπορεί να απολύσει ως και το 30% του προσωπικού σε περίπτωση παροπλισμού (ακόμα και προσωρινού, λόγω π.χ. μιας απεργίας των ναυτεργατών) των ελληνικών πλοίων.
Απαγορεύεται η απεργία!

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ, στη ρήτρα που προβλέπεται στο άρθρο 14 του νομοσχεδίου, εξέφρασε ο Μπ. Αγγουράκης. Πρόκειται για ρύθμιση που προβλέπει ότι η περίπτωση απεργίας των εργαζομένων στο Ναυπηγείο ή σε γενική απεργία, χαρακτηρίζεται "ανωτέρα βία" και ο ιδιοκτήτης του Ναυπηγείου"απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη για όσο διάστημα διαρκούν τα γεγονότα ή οι συνέπειές τους"! Ανταπαντώντας η υπουργός Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη ρήτρα ενσωματώθηκε προκειμένου να μη δυσχεραίνεται η επιχείρηση όταν πρέπει να παραδώσει παραγγελίες σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο!

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ, επισήμανε ότι οι όροι της σύμβασης όσον αφορά το αντίτιμο προς το δημόσιο, δίνουν τη δυνατότητα στον αγοραστή να πάρει την επιχείρηση χωρίς να δώσει... δραχμή, αφού το τίμημα των 30 δισ. που προβλέπεται οφείλει να το εξοφλήσει σε 15 χρόνια, την ίδια ώρα που εξασφαλίζονται γι' αυτόν άμεσες παραγγελίες από το Ναυτικό και τον ΟΣΕ ύψους 24 δισ. ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα υποθήκευσης των ναυπηγείων για τη χορήγηση δανείου. Οσον αφορά το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της επιχείρησης αναμένεται να καλυφθεί από κρατικά "αναπτυξιακά" κονδύλια. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι με βάση ρήτρα της σύμβασης ο νέος ιδιοκτήτης μπορεί να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς και στη φύση της επιχείρησης, χωρίς την έγκριση της Βουλής!

Ψευτοδίλημμα

Στις παρεμβάσεις της, η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προτείνει τη σύμβαση πώλησης, προκειμένου να λειτουργήσουν και να μην κλείσουν. Δικαιολόγησε δε τα σκανδαλώδη προνόμια υπέρ του νέου ιδιοκτήτη, λέγοντας ότι ήταν ο μόνος υποψήφιος αγοραστής στο διαγωνισμό που προκηρύχτηκε.

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας δεν εκφράστηκαν σοβαρές αντιρρήσεις, αφού όπως επισήμανε ο εισηγητής της Γ. Τζοάνος, συμφωνεί με τη λογική της ιδιωτικοποίησης. Ο ΣΥΝ, επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί μέχρι το τέλος των συνεδριάσεων της επιτροπής, ενώ το ΔΗΚΚΙ καταψήφισε το νομοσχέδιο.

Χτες, τέλος, στο νομοσχέδιο κατατέθηκε η τροπολογία - μαμούθ που αφορά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις φυσικού αερίου, προκαλώντας την αντίθεση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Κυρώσεις σε υποψήφιους για τις εκλογικές δαπάνες

Από τους 3.576 υποψηφίους στις πρόσφατες εκλογές, υπέβαλαν δηλώσεις για τα προεκλογικά τους έξοδα οι 2.452

Τις προβλεπόμενες κυρώσεις από το σχετικό με τις εκλογικές δαπάνες νόμο, επέβαλε χτες με απόφασή του ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης κατά υποψηφίων βουλευτών της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης, που παρέβησαν τις διατάξεις του νόμου. Ο πρόεδρος της Βουλής δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των παραβατών, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι η σχετική απόφαση θα κοινοποιηθεί ατομικά σε καθέναν από τους αναφερόμενους σε αυτήν. Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής:

- Σε 1.153 υποψήφιους βουλευτές που δε δημοσίευσαν κατάσταση των εκλογικών τους δαπανών επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο 545.000 δρχ. που αντιστοιχεί στο 5% της ετήσιας βουλευτικής αποζημίωσης.

- Σε πέντε υποψήφιους βουλευτές, οι οποίοι δέχτηκαν χρηματοδότηση πάνω από ένα εκατομμύριο δρχ. από το ίδιο πρόσωποεπιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο 1.090.000 δρχ. που αντιστοιχεί στο 10% της ετήσιας βουλευτικής αποζημίωσης.- Σε τρεις υποψηφίουςβουλευτές (εκ των οποίων ο ένας εξελέγη) επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο 421.152 δρχ., 754.203 δρχλ και 2.802.324 δρχ. αντίστοιχα, που αντιστοιχούν στο τριπλάσιο των δαπανών που πραγματοποίησαν καθ' υπέρβαση του επιτρεπόμενου ανώτατου ύψους των εκλογικών δαπανών τους.

- Σε 1.257 υποψήφιους βουλευτές, οι οποίοι δεν υπέβαλαν καθόλου δήλωση εκλογικών εσόδων και δαπανών επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο 1.090.000 δρχ.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής για όσους εκ των παραπάνω υποψηφίων βουλευτών προβλέπεται πέραν του χρηματικού προστίμου και η επιβολή ποινικών κυρώσεων έχουν διαβιβαστεί στην εισαγγελική αρχή τα σχετικά στοιχεία. Οι ποινικές κυρώσεις αφορούν15 βουλευτές και 20 υποψηφίους, οι οποίοι δήλωσαν ότι διαφημίστηκαν δωρεάν σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, στους 3.576 υποψήφιους βουλευτές, που ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση εσόδων και δαπανών, υπέβαλαν τελικά 2.452 υποψήφιοι. Οι εν ενεργεία βουλευτές υπέβαλαν όλοι δηλώσεις και εκτός των 15 που δήλωσαν ότι διαφημίστηκαν δωρεάν στα ΜΜΕ, πέντε υποψήφιοι βουλευτές δήλωσαν ότι ξεπέρασαν το όριο των εκλογικών δαπανών. Επίσης 1.182 υποψήφιοι βουλευτές δε δημοσίευσαν συνοπτική κατάσταση των εκλογικών δαπανώνκαι 1.124 δεν υπέβαλαν καθόλου δηλώσεις.

Στο απυρόβλητο οι μεγαλοκαρχαρίες

Συνεχίστηκε χτες η συζήτηση για τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στη φορολογική νομοθεσία

Με την εξέταση των άρθρων συνεχίστηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις φορολογικές ποινές και την κωδικοποίηση των διατάξεων που τις διέπουν και η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα, καθώς βουλευτές της ΝΔ υπέβαλαν πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας για ένα συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας υπογράμμισε ότι όλα τα φορολογικά νομοσχέδια που έρχονται για ψήφιση διατείνονται ότι θα χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή, αλλά κάνουν το ακριβώς αντίθετο. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά για τα τέλη υπερημερίας που οφείλουν στο δημόσιο ο Λάτσης και ο Βαρδινογιάννης και η υπόθεση βρίσκεται στον εισαγγελέα. Η κυβέρνηση, είπε, αν θέλει λεφτά μπορεί να αφήσει τα διάφορα τερτίπια και να θέσει ευθέως το ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, "αν μπορεί ο Λάτσης ή ο Βαρδινογιάννης ή οποιοσδήποτε άλλος να φέρουν καύσιμα έτοιμα εδώ και να τα εμπορεύονται χωρίς να πληρώνουν φόρους". Στοιχειοθετώντας την κριτική του Κόμματος για τον ταξικό χαρακτήρα του φορολογικού συστήματος, υπενθύμισε ότι οι βιομήχανοι με τα σημειώματα που έδωσαν συμφωνούν με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και ζητούν ακόμα μεγαλύτερη μείωση των προστίμων που επιβάλλονται.

Ο Στρ. Κόρακας αναφερόμενος στην τροπολογία, σύμφωνα με την οποία τα κρουαζιερόπλοια μπορούν να εφοδιάζονται καύσιμα με απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, είπε ότι αυτή είναι "σκανδαλώδης" καθώς την ίδια στιγμή οι μικροψαράδες συνεχίζουν να πληρώνουν ολόκληρη την τιμή των καυσίμων και παίρνουν το φόρο πίσω μόνο αφού περάσουν αρκετοί μήνες. Εφερε δε ως παράδειγμα τους ψαράδες της Λήμνου, οι οποίοι για να πάρουν αφορολόγητο πετρέλαιο πρέπει να πάνε στην Αλεξανδρούπολη να το προμηθευτούν. Στη Λήμνο πρέπει να πληρώσουν ολόκληρη την τιμή.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης οι βουλευτές του ΚΚΕ εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για το χρόνο που διατίθεται για τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ενώ με παρέμβαση του Ν. Γκατζή η κυβέρνηση απέσυρε διάταξη που καθιέρωνε τη συλλογική ευθύνη στις διοικήσεις των συνεταιρισμών για τις όποιες φορολογικές παραβάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ