ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Απρίλη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΕΔΥΕ
Το κίνημα ειρήνης έχει παρόν και μέλλον

Αρχισαν χτες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με τη συμμετοχή 400 αντιπροσώπων από 70 Επιτροπές Ειρήνης από όλη την Ελλάδα, οι εργασίες του 12ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ

Με αισιοδοξία για το μέλλον του φιλειρηνικού κινήματος, καθώς και σιγουριά για την αναγκαιότητά του στις μέρες μας, ξεκίνησαν χτες το απόγευμα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο οι εργασίες του 12ου Συνεδρίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Πάνω από 400 αντιπρόσωποι από 70 και πλέον Επιτροπές Ειρήνης από όλη την Ελλάδα κατέκλυσαν χτες, μαζί με άλλους φίλους της ειρήνης, το κεντρικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου.

Τη σημασία του Συνεδρίου επισήμαναν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της κυβέρνησης, κομμάτων, οι 30 εκπρόσωποι κινημάτων ειρήνης των βαλκανικών χωρών, της Κύπρου, του Ισραήλ, ευρωπαϊκών χωρών, επίσης, εργατοϋπαλληλικών, πολιτιστικών και οικολογικών οργανώσεων της χώρας μας, καθώς και των οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε η Μ. Πρίφτη,γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και στη συνέχεια ο πρόεδρός της, Ε. Μαχαίρας,παρουσίασε την κεντρική εισήγηση με θέμα: "Η διεθνής κατάσταση και τα καθήκοντα του φιλειρηνικού κινήματος".Περιγράφοντας τη διεθνή κατάσταση υπογράμμισε το ρόλο που παίζουν οι ΗΠΑ, που σε συνεργασία με τους συμμάχους τους επεμβαίνουν ενόπλως στις διεθνείς διαφορές και επιβάλλουν λύσεις σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Υπαγορεύουν στον ΟΗΕ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας τις αποφάσεις τους και χρησιμοποιούν το ΝΑΤΟ για να συνεχίσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ευρώπη και την αστυνόμευση όχι μόνο όλης της ευρωπαϊκής ηπείρου, αλλά και της Δυτικής Ασίας και της Αφρικής. Και πρόσθεσε: "Με την επιθετική επιστροφή του καπιταλισμού στις σοσιαλιστικές χώρες και την κατάργηση των κοινωνικών παροχών έχει προκύψει επικίνδυνη κατάσταση ανεργίας φτώχειας, εγκληματικότητας, εθνικισμών και τοπικών πολέμων, ενώ στο Τρίτο Κόσμο η πείνα παίρνει πρωτοφανείς διαστάσεις".

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ αναφερόμενος στα Βαλκάνια τόνισε: "Στα Βαλκάνια οι ΗΠΑ, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, για την οποία έπαιξαν ρόλο και εξωτερικοί παράγοντες, και κυρίως η Γερμανία, μοιράζουν με τους Γερμανούς ζώνες επιρροής και αγορές στην ευαίσθητη αυτή περιοχή". Σχετικά με τη "νέα τάξη" του ιμπεριαλισμού, σημείωσε ότι αυτή "δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο και την ειρήνη". Και πρόσθεσε: "Είναι η τάξη των τοπικών πολέμων, των εξοπλισμών, του ανεξέλεγκτου εμπορίου των όπλων, της παντοδυναμίας των πολυεθνικών εταιριών και της ανεργίας, της πείνας, της εξαθλίωσης ολόκληρων ηπείρων και της εξόντωσης ολόκληρων λαών". Σε άλλο σημείο ο Ε. Μαχαίρας είπε: "Θύμα αυτής της "νέας τάξης" είναι το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η υπερβολική βιομηχανική ανάπτυξη, με μοναδικό σκοπό το κέρδος, προκαλεί άλογη καταστροφή των πρώτων υλών και ανεπανόρθωτες καταστροφές στο περιβάλλον". Ο Ε. Μαχαίρας κατήγγειλε τη διεθνή υποκρισία και την αδυναμία του ΟΗΕ να εφαρμόσει τις αποφάσεις σχετικά με το Κυπριακό.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Α. Μαγκάκης,ο οποίος στο χαιρετισμό του τόνισε το ρόλο που μπορούν να παίξουν τα φιλειρηνικά κινήματα και αναφέρθηκε στις κυβερνητικές επιδιώξεις για κλείσιμο, όπως είπε, όλων των μετώπων στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των σχέσεων με Αλβανία και Σκόπια, λέγοντας ότι "βελτιώνονται αργά, αλλά σταθερά", ενώ μίλησε συγκρατημένα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επίσης, μίλησε για "εξοντωτική επιχείρηση σε βάρος του κουρδικού λαού που συνιστά γενοκτονία".

Διπλωματία των λαών

Την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούσαν ο βουλευτής και μέλος του ΠΓ, Ορ. Κολοζώφ,οι ευρωβουλευτές, Β. Εφραιμίδης και Γ. Θεωνάς και ο βουλευτής Στρ. Κόρακας.Εκ μέρους του ΚΚΕ απηύθυνε χαιρετισμό ο Ορ. Κολοζώφ, ο οποίος τόνισε ότι τη σημερινή κατάσταση που καθημερινά αποσταθεροποιείται, μόνο ο αγώνας των λαών για την ειρήνη και η ανάπτυξη της μεταξύ τους φιλίας μπορούν να αντιστρέψουν. Μόνο, είπε, μια πλατιά διαβαλκανική συνεννόηση μπορεί να αποτελέσει το αντίβαρο στη "νέα τάξη" και να αφαιρέσει το έδαφος κάτω από τα πόδια των μεγάλων δυνάμεων, που χαράζουν ζώνες επιρροής στα Βαλκάνια.

Επίσης, ο Ορ. Κολοζώφ πρότεινε η Ελλάδα να πάρει πρωτοβουλία για μια διαβαλκανική συνάντηση. Και έθεσε τις παρακάτω προϋποθέσεις μιας τέτοιας προσέγγισης: Σεβασμό από όλες τις βαλκανικές χώρες των σημερινών συνόρων. Σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, ώστε να αποτελέσουν γέφυρα φιλίας και όχι αιτία προστριβών. Προώθηση ενός προγράμματος ανάπτυξης της Βαλκανικής. "Ο ρόλος των λαών, είπε ο Ορ. Κολοζώφ, είναι να παρέμβουν σε αυτές τις διαδικασίες. Να ανοίξουν τους δρόμους για τη συνεργασία μεταξύ των βαλκανικών κυβερνήσεων. Για να ανοίξει ο δρόμος της διπλωματίας των λαών".

Χαιρετισμούς ακόμα απηύθυναν ο εκπρόσωπος του "ΣΥΝ". Θ. Ψαλιδόπουλος, εκπρόσωποι των οργανώσεων ειρήνης ΚΕΑΔΕΑ, ΑΚΕ, "Εκκληση της Ακρόπολης", φιλειρηνικών οργανώσεων από διάφορες χώρες κά. Παρόντες ήταν ο πρέσβης της Αιγύπτου, η Ρούλα Κουκούλου, ιδρυτικό μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της ΟΛΜΕ, της ΕΣΗΕΑ κά.

Το Συνέδριο συνεχίζεται σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο. Σήμερα οι εργασίες του θα ξεκινήσουν στις 9 το πρωί και θα ολοκληρωθούν στις 8.00 μ.μ., θα γίνουν εισηγήσεις για διάφορα επίκαιρα θέματα και θ' ακολουθεί συζήτηση για καθένα από αυτά. Αύριο Κυριακή οι εργασίες θα αρχίσουν επίσης στις 9 το πρωί με την τέλεση πολιτικών μνημοσύνων. Θα ακολουθήσει απονομή των Μεταλλίων Λαμπράκη, θα διατυπωθούν τα πορίσματα, θα εκδοθούν ψηφίσματα και το Συνέδριο θα κλείσει στις 1.30 μ.μ., αφού προηγουμένως εκλεγεί το νέο Εθνικό Συμβούλιο της ΕΕΔΥΕ.

Το πρόγραμμα των εργασιών

ΣΑΒΒΑΤΟ

- 9.00 πμ. Θέμα: "Η Νέα Τάξη και οι επιπτώσεις της στη Διεθνή κατάσταση". Εισηγητής: Παναγιώτης Παπανικολάου, πρόεδρος της Παμπειραϊκής ΕΔΥΕ.

- 9.20 πμ. Θέμα: "Βαλκάνια. Η σημερινή κατάσταση". Εισηγητής: Μιχάλης Σπυριδάκης, πρόεδρος ΕΕΔΥΕ Θεσσαλονίκης.

- 9.40 πμ. Συζήτηση.

- 11.00 πμ. Διάλειμμα.

- 11.20 πμ. Θέμα: "Ελλάδα και περιφερειακές συγκρούσεις". Εισηγητής: Στρατής Κουνιάς, αντιπρόεδρος ΕΕΔΥΕ.

- 11.40 πμ. Θέμα: "Κυπριακό και Μεσανατολικό πρόβλημα". Εισηγητής: Νίκος Φωτιάδης, γενικός γραμματέας Παναθηναϊκής ΕΔΥΕ.

- 12.00 μ. Συζήτηση.

- 1.30 μμ. Γεύμα.

- 3.30 μμ. Θέμα: "Ρατσισμός - Εθνικισμός - Ανθρώπινα Δικαιώματα". Εισηγήτρια: Μαρία Πρίφτη, γενική γραμματέας ΕΕΔΥΕ.

- 3.50 μμ. Θέμα: "Πολιτισμός - ΜΜΕ - Ειρήνη". Εισηγητής: Μερακλής, καθηγητής πανεπιστημίου.

- 4.15 μμ. Συζήτηση.

- 5.45 μμ. Διάλειμμα.

- 6.15 μμ. Θέμα: "Εξοπλισμοί - Πυρηνικά - Περιβάλλον". Εισηγητές: Θανάσης Γεράνιος, μέλος της γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και Ανδρέας Θεοφίλου, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου ΕΕΔΥΕ.

- 6.30 μμ. Συζήτηση.

- 8.00 μμ. Τέλος εργασιών δεύτερης μέρας.

ΚΥΡΙΑΚΗ

- 9.00 πμ. Πολιτικά μνημόσυνα:

α) Αλκη Αργυριάδη. Ομιλητές: Μιχάλης Σταθόπουλος, Στρατής Κουνιάς, καθηγητές πανεπιστημίου.

β) Σταύρου Κανελλόπουλου. Ομιλητής: Ευάγγελος Μαχαίρας, πρόεδρος ΕΕΔΥΕ.γ) Ντίνου Τσίρου. Ομιλητής: Λάμπρος Μαυρομάτης, πρόεδρος Συνταξιούχων Χημικών.

- 10.30 πμ απονομή μεταλλίων Λαμπράκη.

- 11.30 πμ πορίσματα Συνεδρίου και έγκριση διακήρυξης και ψηφισμάτων.

- 12.30 μμ εκλογή νέου Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

- 1.30 μμ λήξη εργασιών του Συνεδρίου.

Αποτυπώματα ειρήνης

Μέχρι και αύριο ανοιχτή η έκθεση φωτογραφίας και αφίσας στο κτίριο "Κ. Παλαμά"

Συνεχίζεται η έκθεση αφίσας, φωτογραφίας και έντυπου υλικού από τα 40 χρόνια δράσης του φιλειρηνικού κινήματος στην Ελλάδα και διεθνώς, που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ στο κτίριο "Κωστή Παλαμά" (Ακαδημίας και Σίνα). Η έκθεση διοργανώνεται στα πλαίσια του 12ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Αφίσας και θα λειτουργεί μέχρι την Κυριακή από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.

Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας

Την ανάγκη της περαιτέρω ενίσχυσης των δεσμών και του συντονισμού των κοινών προσπαθειών του διεθνούς φιλειρηνικού κινήματος, για την αντιμετώπιση των δυσμενών για το μέλλον της ανθρωπότητας συνεπειών της λεγόμενης Νέας Τάξης Πραγμάτων, επισήμαναν στους χαιρετισμούς τους οι αντιπρόσωποι των φιλειρηνικών κινημάτων από τις βαλκανικές και τις μεσογειακές χώρες που παίρνουν μέρος στις εργασίες του συνεδρίου.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους συνέδρους ο χαιρετισμός του Μίτο Γιοβανόφσκι, από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, εκ μέρους τριμελούς αντιπροσωπείας της Επιτροπής του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. "Πρέπει να έχουμε το θάρρος να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στην περιοχή των Βαλκανίων, που έχουν γίνει βουνό. Οι κίνδυνοι για τη δημιουργία νέων εστιών έντασης είναι μεγάλοι. Ο καθένας μας πρέπει να αντιμετωπίσει τον εθνικισμό στη χώρα του, που είναι ένα αιμοδιψές κτήνος".

Ο Αντρέα Μίλιτις εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης της Νέας Γιουγκοσλαβίας, αφού αναφέρθηκε στο βαλκανικό όραμα του Ρήγα Φεραίου υπογράμμισε: "Για πέμπτη φορά στον 20ό αιώνα τα Βαλκάνια σπρώχνονται σ' έναν πόλεμο. Οι ίδιες ξένες δυνάμεις ενεργούν ως υποκινητές. Είναι οι επιτιθέμενοι των παρασκηνίων. Η ισχύς όμως των λαών είναι μεγαλύτερη απ' όση νομίζουμε. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για ειρήνη στα Βαλκάνια".

Στο συνέδριο χαιρέτισαν επίσης η πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης Αλμερτίνα Ζούλου, εκπρόσωποι φιλειρηνικών κινημάτων από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία, την Τουρκία, τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Παλαιστίνη και το Ισραήλ.

Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας

Την ανάγκη της περαιτέρω ενίσχυσης των δεσμών και του συντονισμού των κοινών προσπαθειών του διεθνούς φιλειρηνικού κινήματος, για την αντιμετώπιση των δυσμενών για το μέλλον της ανθρωπότητας συνεπειών της λεγόμενης Νέας Τάξης Πραγμάτων, επισήμαναν στους χαιρετισμούς τους οι αντιπρόσωποι των φιλειρηνικών κινημάτων από τις βαλκανικές και τις μεσογειακές χώρες που παίρνουν μέρος στις εργασίες του συνεδρίου.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους συνέδρους ο χαιρετισμός του Μίτο Γιοβανόφσκι, από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, εκ μέρους τριμελούς αντιπροσωπείας της Επιτροπής του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. "Πρέπει να έχουμε το θάρρος να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στην περιοχή των Βαλκανίων, που έχουν γίνει βουνό. Οι κίνδυνοι για τη δημιουργία νέων εστιών έντασης είναι μεγάλοι. Ο καθένας μας πρέπει να αντιμετωπίσει τον εθνικισμό στη χώρα του, που είναι ένα αιμοδιψές κτήνος".

Ο Αντρέα Μίλιτις εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης της Νέας Γιουγκοσλαβίας, αφού αναφέρθηκε στο βαλκανικό όραμα του Ρήγα Φεραίου υπογράμμισε: "Για πέμπτη φορά στον 20ό αιώνα τα Βαλκάνια σπρώχνονται σ' έναν πόλεμο. Οι ίδιες ξένες δυνάμεις ενεργούν ως υποκινητές. Είναι οι επιτιθέμενοι των παρασκηνίων. Η ισχύς όμως των λαών είναι μεγαλύτερη απ' όση νομίζουμε. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για ειρήνη στα Βαλκάνια".

Στο συνέδριο χαιρέτισαν επίσης η πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης Αλμερτίνα Ζούλου, εκπρόσωποι φιλειρηνικών κινημάτων από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία, την Τουρκία, τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Παλαιστίνη και το Ισραήλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ