ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Απρίλη 1995
Σελ. /31
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Αυξημένες οι αποζημιώσεις στον κλάδο μεταφορών

Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, το 1993 οι ασφαλιστικές εταιρίες του κλάδου μεταφορών κατέβαλαν 2,5 δισ. δραχμές για αποζημιώσεις πελατών τους, έναντι 2,2 δισ. το 1992 (αύξηση 14,3%)

Ελαφρώς αυξημένες εμφανίστηκαν οι αποζημιώσεις που κατέβαλλαν το 1993 οι ασφαλιστικές εταιρίες στους ασφαλισμένους του κλάδου μεταφορών, ενώ με χαμηλότερους ρυθμούς κινήθηκαν οι αυξήσεις στην παραγωγή ασφαλίστρων. Οπως αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), τα αποτελέσματα του κλάδου μεταφορών για το 1993 παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε η Επιτροπή Μεταφορών της Ενωσης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σχετική εκδήλωση για τα αποτελέσματα του κλάδου μεταφορών το 1993:

  • Το 1993 το σύνολο των αποζημιώσεων που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρίες έφτασε τα 2,48 δισ. δραχμές έναντι 2,17 δισ. δραχμές το 1992, σημειώθηκε δηλαδή αύξηση της τάξης του 14,32%.
  • Η ετήσια παραγωγή των εταιριών - μελών της Ενωσης στον κλάδο μεταφορών ανήλθε σε 8,1 δισ. δραχμές παρουσιάζοντας αύξηση 6% έναντι του 1992.
  • Στο ίδιο διάστημα ο αριθμός των ζημιών που πραγματοποιήθηκαν αυξήθηκε από 2.785 που ήταν το 1992 σε 2.858 ζημιές το 1993 (αύξηση 2,44%).

Σε ό,τι αφορά τις αιτίες των παραπάνω ζημιών στον κλάδο μεταφοράς, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων και τα εξής:

  • Το 1993 το 40% των ζημιών αφορά σε οδικές μεταφορές προϊόντων, το 32,18% σε ατμοπλοϊκές μεταφορές, το 13,11% σε αεροπορικές, το 10,27% σε σιδηροδρομικές, το 0,14% σε ταχυδρομικές και το 4,24% σε συνδυασμένες μεταφορές.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η ασφαλιστική εταιρία METROLIFE επισημαίνει ότι η παραγωγή της παρουσίασε σημαντική αύξηση κατά 47% στη διάρκεια του 1994. Πιο συγκεκριμένα, η χρονιά έκλεισε στα 1,212 δισ. δραχμές, έναντι 826 εκατ. δραχμών που ήταν το 1993. Οι προβλέψεις για το 1995 δείχνουν ότι η παραγωγή θα αυξηθεί κατά 35%.

ΜΙΚΡΟΜΕΓΑΛΑ

ΟΤΕ: Κοινή σύσκεψη όλων των εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων των Νομών Δράμας - Εβρου - Καβάλας - Ξάνθης - Ροδόπης θα πραγματοποιηθεί στη Νομαρχία Ροδόπης, προκειμένου οι παραπάνω φορείς να ενημερωθούν για τις σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, την προοπτική τους, να ανταλλαγούν απόψεις, να εκφραστούν παράπονα και να τεθούν προτάσεις. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του ΟΤΕ, η παραπάνω σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στις 8 Απρίλη 1995 στην Τηλεπικοινωνιακή Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο πρόεδρος του ΟΤΕ, καθηγητής Στ. Μπαμπανάσης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ: Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την παρουσίαση του κοινοτικού προγράμματος MEDPARTENARIAT MAROG 1995 που θα διεξαχθεί στις 15 και 16 Μάη 1995 στο Μαρακές του Μαρόκου, πραγματοποιεί την Πέμπτη 13 Απρίλη 1995 το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείας Ελλάδας. Σκοπός αυτού του προγράμματος είναι η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με αντίστοιχες επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ: Την κυβερνητική πολιτική για την προώθηση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων θα αναπτύξει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Ανθόπουλος κατά τη διάρκεια του ελληνοαμερικανικού επιχειρηματικού συμβουλίου που γίνεται στην Ουάσιγκτον στις 6 και 7 Απρίλη.Στο συμβούλιο, όπου μετέχουν Ελληνες και Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες, θα συζητηθούν οι δυνατότητες ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών για την οικονομική διείσδυση στη Βαλκανική, στην Ανατολική Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή. Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας θα συναντηθεί με στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και θα κηρύξει την έναρξη της ελληνοαμερικανικής έκθεσης "Ερμής '95" στη Ν. Υόρκη.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ: Εκδήλωση με θέμα: "Η διακυβερνητική διάσκεψη 1996: προβλήματα και προοπτικές" διοργανώνει το μεταπτυχιακό τμήμα του "Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών", την Τετάρτη 12 Απρίλη 1995 στις 7 μ.μ. στο νέο αμφιθέατρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Στο 23% μειώνει για την τρέχουσα εβδομάδα το Βασικό Επιτόκιο Επιχειρηματικής Πίστης,η ΧΙΟSΒΑΝΚ, ενώ διατηρεί αμετάβλητο το επιτόκιο του λογαριασμού καταθέσεων Χios Αλμα.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Η δημιουργία τράπεζας πληροφοριών για τις ΜΜΕ και η συνεργασία σε προγράμματα εθνικά και κοινοτικά των χωρών - μελών, ήταν μεταξύ άλλων τα θέματα που συζητήθηκαν στη β Γενική Συνέλευση του Βαλκανικού Κέντρου για τις ΜΜΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, υπό την προεδρία του ΕΟΜΜΕΧ και συμμετείχαν αποστολές από Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Δημοκρατία της Ρωσίας, καθώς και επίσημος εκπρόσωπος του ΟΣΕΠ.

ΕΥΡΩΠΑ+ΔΚΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Η ανάκαμψη δεν ευνόησε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Με "ρυθμούς χελώνας" εξελίσσεται ο τομέας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού η ανάκαμψη που παρατηρήθηκε πρόσφατα στην ευρωπαϊκή οικονομία κυρίως λόγω της αύξησης των εξαγωγών, ευνοεί κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η 3η ετήσια μελέτη - έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,στην οποία αναφέρεται σε χτεσινή του ανακοίνωση ο ΕΟΜΜΕΧ.Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ανάλογους βραδείς ρυθμούς παρουσιάζει και η αύξηση της απασχόλησης στις ΜΜΕ όπου κατά συνέπεια σημειώνεται και υστέρηση στην αύξηση της παραγωγής.

Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, σε σύγκριση με την περίοδο 1988 - 93 στην οποία οι ΜΜΕ υπερκάλυψαν το κενό που δημιουργήθηκε στην απασχόληση από την αυξημένη ανεργία στις μεγάλες επιχειρήσεις, τώρα οι ΜΜΕ που λειτούργησαν σαν δημιουργοί θέσεων εργασίας έχουν ελαττώσει αυτή τη δραστηριότητά τους. Ας σημειωθεί επίσης, ότι της αργής ανάκαμψης των ΜΜΕ προηγήθηκε μια περιορισμένη αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που οφείλεται στην ελαττωμένη τάση δημιουργίας νέων επιχειρήσεων και στην αύξηση των επιχειρήσεων που διέκοψαν τη λειτουργία τους.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ
Παράταση προθεσμιών μέχρι 5 Απρίλη

Παρατείνεται μέχρι και αύριο Τετάρτη 5 Απρίλη, η προθεσμία μέσα στην οποία θα μπορούν να τακτοποιήσουν τις φορολογικές τους υποθέσεις (υποβολή δήλωσης και απόδοση ΦΠΑ και άλλων φόρων στο Δημόσιο), ιδιώτες και επιχειρήσεις που κατοικούν ή έχουν την έδρα της επιχείρησής τους στις περιοχές που ήταν αποκλεισμένες λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων και η σχετικές προθεσμίες τακτοποίησης των φορολογικών τους υποθέσεων, έληξε στο διάστημα που ήταν σε εξέλιξη οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Αυτό προβλέπεται με σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, που ανακοινώθηκε χτες και κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Να θυμίσουμε ακόμη, ότι στις 17 Απρίλη, λήγει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, από αγρότες και υπόλοιπες κατηγορίες φορολογουμένων, που δεν ανήκαν στις κατηγορίες εκείνες που ήδη έληξε η προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Ανοίγουν σταδιακά οι ιαματικές πηγές

Στις 2 Μάη ξεκινάει σταδιακά η λειτουργία των ιαματικών πηγών του ΕΟΤ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα:

  • στις 2 Μάη θα αρχίσουν να λειτουργούν οι ιαματικές πηγές Αιδηψού (μέχρι 31 Οκτώβρη), Καμένων Βούρλων (μέχρι 20 Οκτώβρη), Λουτρακίου (μέχρι 31 Οκτώβρη) και Υπάττης (μέχρι 15 Οκτώβρη).
  • στις 14 Μάη η ιαματική πηγή Καϊάφα (μέχρι 10 Οκτώβρη).
  • στις 15 Μάη η πηγή Ικαρίας (μέχρι 31 Οκτώβρη).
  • την πρώτη Ιούνη οι ιαματικές πηγές Ελευθερών, Θερμοπυλών και Κύθνου (και μέχρι τις 31 Οκτώβρη), Κυλλήνης (μέχρι 15 Οκτώβρη) Λαγκαδά (μέχρι31 Οκτώβρη), Μεθάνων (μέχρι 25 Οκτώβρη), Θερμών Νιγρίτας (μέχρι 20 Οκτώβρη), Πλατυστόμου (μέχρι 31 Οκτώβρη) και Σμοκόβου (μέχρι 15 Οκτώβρη).
  • στις 15 Ιούλη η ιαματική πηγή Βουλιαγμένης (μέχρι 1η Οκτώβρη). Τέλος, η ιαματική πηγή του Λαγκαδά θα ξαναλειτουργήσει για τη χειμερινή περίοδο από την 1η Νοέμβρη 1995 μέχρι τις 15 Μάη 1996.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ