ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Απρίλη 1995
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενταση "Χαμάς" - Αραφάτ

ΓΑΖΑ. -

Σε κατάσταση πολύ μεγάλης έντασης έχουν εισέλθει οι σχέσεις της Παλαιστινιακής Αυτόνομης Αρχής και της οργάνωσης "Χαμάς" μετά την έκρηξη της Κυριακής. Με φυλλάδιό της, η "Χαμάς" επικαλούμενη αυτόπτες μάρτυρες, επιμένει να ρίχνει τις ευθύνες του αιματοκυλίσματος στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, εμφανώς απογοητευμένος από τη μέχρι σήμερα πορεία των ισραηλινοπαλαιστινιακών διαπραγματεύσεων, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει διεθνή διαιτησία για την εφαρμογή της συμφωνίας της αυτονομίας.

Ενας άγνωστος άνδρας με μια βαλίτσα πλησίασε το κτίριο, όπου στεγάζονταν τα γραφεία της "Χαμάς", λίγα λεπτά πριν την έκρηξη. Αφού έδωσε τη βαλίτσα σε ένα παιδάκι και του είπε να μπει στο κτίριο, απομακρύνθηκε. Δευτερόλεπτα μετά την είσοδο του παιδιού στο κτίριο, έγινε η έκρηξη. Αυτό ισχυρίζεται η "Χαμάς" ότι διαδραματίστηκε πριν την έκρηξη της Κυριακής. Η οργάνωση αποδίδει την ευθύνη της έκρηξης σε ισραηλινούς μυστικούς πράκτορες, οι οποίοι, σε συνεργασία με την "κυβέρνηση" του Γιάσερ Αραφάτ, θέλησαν να σκοτώσουν τον Καμάλ Καχίλ, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, και να καταστρέψουν τα εργαστήριά της.

Το Ισραήλ χαρακτήρισε "γελοιότητες και υπεκφυγές" τους ισχυρισμούς της "Χαμάς". Ομως, η ισραηλινή εφημερίδα "Νταβάρ", στο φύλλο της Τετάρτης, υποστηρίζει την εκδοχή ότι η "Σιν Μπετ", η μυστική υπηρεσία του Ισραήλ, είχε πιθανότατα μάθει για το κρησφύγετο της "Χαμάς", από τους μαχητές της που συνελήφθησαν τον προηγούμενο μήνα, και προχώρησε στην τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού.

Παράλληλα, η ένταση ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αυτόνομη Αρχή και τη "Χαμάς" έχει οξυνθεί επικίνδυνα μετά την έκρηξη της Κυριακής. Η παλαιστινιακή αστυνομία έχει, μέχρι στιγμής, συλλάβει 10 μαχητές της οργάνωσης. Η "Χαμάς" απειλεί με νέες αιματηρές επιθέσεις αντεκδίκησης.

Σε νευραλγικό σημείο, όμως, φαίνεται ότι βρίσκονται και οι συνομιλίες του Ισραήλ με την ΟΑΠ. Ο Γιάσερ Αραφάτ, εκτιμώντας ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να σεβαστεί τη συμφωνημένη ημερομηνία διεξαγωγής των παλαιστινιακών εκλογών και ότι θα αρνηθεί να προχωρήσει σε αναδιάταξη των δυνάμεών του και απομάκρυνσή τους από τις περισσότερες περιοχές της Δυτικής Οχθης, ζητά να γίνει διεθνής διάσκεψη.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης καλεί τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τις χώρες που επιβλέπουν την εφαρμογή της αυτονομίας (Νορβηγία, Αίγυπτο, Ευρωπαϊκή Ενωση) να αναλάβουν την ευθύνη μιας διεθνούς διαιτησίας για τον υπερσκελισμό των διαφορών που έχουν ανακύψει. "Αλλωστε, αφού πρόκειται για μια διεθνή συμφωνία, εναπόκειται σε όλες τις χώρες που την έχουν υπογράψει να επιβλέψουν την εφαρμογή της", τόνισε ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

ΣΟΥΔΑΝ
Η ΣΙA και το ΔΝΤ πίσω από τους δικτάτορες

Η πρόεδρος της Ενωσης Γυναικών Σουδάν καταγγέλλει τις παραβιάσεις των εργατικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων και την υποδούλωση της χώρας της από τις ΗΠΑ, την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ

Πριν από 39 χρόνια, μία από τις μεγαλύτερες αφρικανικές χώρες, το Σουδάν απέκτησε την ανεξαρτησία του. Ομως, από το 1956 μέχρι σήμερα το Χαρτούμ μπορεί να μιλά περήφανα μόνον για 11 χρόνια κοινοβουλευτικής ζωής, καθώς τα τρία - υποκινούμενα από τη Δύση - στρατιωτικά πραξικοπήματα και ο μακροχρόνιος πόλεμος (που έχει ξεσπάσει μεταξύ "Βορείων" και "Νοτίων", ταλανίζοντας το φτωχό λαό αυτής της χώρας) έχουν στην κυριολεξία "εξαφανίσει" από το χάρτη της δημοκρατίας και της ισότητας τα κεκτημένα των προοδευτικών κινημάτων, οργανώσεων και κομμάτων. Αυτά μεταξύ άλλων επισήμανε σε χτεσινή ομιλία της στην ΕΣΗΕΑ η Φατίμα Ιμπραχίμ, η πρώτη γυναίκα βουλευτής στο Σουδάν, εκδότρια της παράνομης εβδομαδιαίας εφημερίδας "Η Φωνή των Γυναικών του Σουδάν" και πρόεδρος της (απαγορευμένης από τον σημερινό δικτάτορα και αρχηγό του Ισλαμικού Μετώπου Χασάν Αλ Τουραμπί) Ενωσης Γυναικών Σουδάν.

Η Φατίμα Ιμπραχίμ, συνοψίζοντας την ιστορία της χώρας της μέσα σε περίπου μιάμιση ώρα, επισήμανε το ρόλο υποστήριξης του κυβερνώντος Σουδανικού Ισλαμικού Μετώπου και άλλων εξτρεμιστικών ισλαμικών κινημάτων από στελέχη της ΣΙΑ, τα οικονομικοπολιτικά συμφέροντα των δυτικο - ευρωπαϊκών χωρών, που επιδιώκουν την πλήρη εκμετάλλευση του μεγάλου ορυκτού και φυσικού πλούτου του Σουδάν και τη χειραγώγηση της οικονομίας της χώρας από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο συνδυασμός όλων αυτών είχε καταστροφικά αποτελέσματα για μία χώρα με έκταση το 50% της Ευρώπης. Η θεοκρατική κυβέρνηση του Χασάν Αλ Τουραμπί κατάφερε με τις ιδιωτικοποιήσεις, τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων, την κατάργηση κάθε εργασιακού και δημοκρατικού δικαιώματος και τη διαιώνιση του πολέμου στο νότιο τμήμα της χώρας (όπου υπάρχει άφθονος φυσικός πλούτος, κοιτάσματα πετρελαίου και πολύτιμων λίθων) να εκτοξευτεί η ανεργία στο 80%, να μειωθεί η αγροτική παραγωγή κατά 90% και ο πληθωρισμός να φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.

Τα στοιχεία ανέφερε η πρόεδρος της Ενωσης Γυναικών του Σουδάν Φατίμα Ιμπραχίμ και προς τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στη διάρκεια της χτεσινής τους συνάντησης.

ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Η αναποφασιστικότητα θριαμβεύει

ΠΑΡΙΣΙ.-

Τρεις βδομάδες, μόνο, απομένουν για τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Οι τελευταίες, όμως, έρευνες έρχονται να αμφισβητήσουν τα ως τώρα προγνωστικά και να αποδείξουν για άλλη μια φορά πόσο επικίνδυνη και εξωπραγματική μπορεί να αποβεί η μέθοδος των δημοσκοπήσεων.

Μια έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο "ΙΦΟΠ", για λογαριασμό όλων των γαλλικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, και η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ινφό Ματέν", δείχνει ότι το 44% του εκλογικού σώματος είναι ακόμα αναποφάσιστο. Το ποσοστό αυτό φτάνει το 63% ανάμεσα στη γαλλική νεολαία. Μέσα, δε, από τους συγκριτικούς πίνακες που παρατίθενται φαίνεται ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων μειώνεται με πολύ χαμηλότερο ρυθμό από όλες τις προηγούμενες προεκλογικές εκστρατείες των προεδρικών εκλογών. Μάλιστα, η έρευνα υποστηρίζει ότι η μεγαλύτερη αναποφασιστικότητα παρατηρείται ανάμεσα στους οπαδούς του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος, οι οποίοι δεν μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στους δύο υποψηφίους του κόμματός τους για το προεδρικό αξίωμα, τον Ζακ Σιράκ και τον Εντουάρ Μπαλαντίρ.

Αυτό το εντυπωσιακό στοιχείο κάνει πραγματικά δύσκολη κάθε πρόβλεψη, αφού είναι, πλέον, εμφανές ότι οι αναποφάσιστοι είναι αυτοί που θα διαμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Πάντως, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Ζακ Σιράκ να χάνει λίγο από το προβάδισμά του και τον Εντουάρ Μπαλαντίρ να κονταροχτυπιέται με τον σοσιαλιστή υποψήφιο Λιονέλ Ζοσπέν για την εξασφάλιση της δεύτερης θέσης στον πρώτο γύρο, η οποία θα επιτρέψει σε έναν από τους δύο να διεκδικήσει την προεδρική θέση από τον Ζακ Σιράκ.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ "ΑΓΚΟΥΣΤΑ"
Θα εξεταστεί τελικά ο Κλάες;

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. -

Αρχισε χτες στις Βρυξέλλες, η συνεδρίαση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για να εξετάσει το αίτημα του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Βελγίου να εξετάσει το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Βίλι Κλάες και δυο πρώην υπουργούς σε σχέση με το σκάνδαλο "Αγκούστα".

Η 11μελής επιτροπή, την οποία αποτελούν εκπρόσωποι των μεγαλυτέρων πολιτικών κομμάτων, θα υποβάλει την εισήγησή της στην Κάτω Βουλή, η οποία αναμένεται να αποφανθεί για το θέμα σήμερα.

Από τη μεριά του, ο Κλάες, ύστερα από βδομάδες σιωπής, έκανε το πρώτο σχόλιο σχετικά με την υπόθεση σκανδάλων "Αγκούστα" δηλώνοντας πως δεν έχει καμιά ανάμειξη και αρνούμενος να παραιτηθεί.

"Δε βλέπω το λόγο να παραιτηθώ, είμαι αθώος", υποστήριξε ο Κλάες σε συνέντευξη Τύπου που δημοσίευσαν έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες, και πρόσθεσε πως "μια παραίτηση θα σήμαινε την ενοχή μου".

Ωστόσο, το όνομα του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ βρίσκεται ακόμα αναμειγμένο στο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει εδώ και πολλούς μήνες την πολιτική ζωή της χώρας.

Λίγο πριν γίνει γνωστό το αίτημα αυτό του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Κλάες δήλωσε στους δημοσιογράφους πως είναι πρόθυμος να συναντηθεί με εισαγγελείς όποια στιγμή θέλουν για να συζητήσουν το θέμα αυτό.

Οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ έχουν υποστηρίξει την αθωότητα του Κλάες, όμως πολιτικοί αντίπαλοι και δημοσιογράφοι έχουν ζητήσει την παραίτησή του μετά την ανάμειξη του Σοσιαλιστικού Κόμματός του στο σκάνδαλο "Αγκούστα".

ΚΑΝΑΔΑΣ - ΕΥΡΩΠΑ+ΔΚΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Νέος κύκλος επεισοδίων στο Βόρειο Ατλαντικό

Ισπανοί ψαράδες ανέφεραν χτες ότι άνδρες της καναδικής ακτοφυλακής έκοψαν τα δίχτυα ενός αλιευτικού και επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε ένα δεύτερο σκάφος

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ. -

Οι ελπίδες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Καναδά να λυθεί το πρόβλημα αλιείας στο Βόρειο Ατλαντικό άρχισαν να χάνονται, όταν Ισπανοί ψαράδες ανέφεραν χτες ότι είχαν νέες περιπέτειες με σκάφης της καναδικής ακτοφυλακής, άνδρες της οποίας έκοψαν τα δίχτυα ενός αλιευτικού και επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε ένα δεύτερο σκάφος.

Ο πλοίαρχος ενός αλιευτικού δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο της Μαδρίτης ότι δύο σκάφη της καναδικής ακτοφυλακής απέκοψαν τα δίχτυα των ισπανικών αλιευτικών, κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς σε απόσταση μόλις δύο μέτρων από τα ισπανικά πλοία.

Από τη μεριά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χτες ότι κάλεσε τον πρεσβευτή του Καναδά στην ΕΕ Ζακ Ρόι για να του διαμαρτυρηθεί για την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου στο Βόρειο Ατλαντικό. Ομως, ο Ρόι αρνήθηκε ότι σημειώθηκαν νέα επεισόδια μεταξύ των δύο πλευρών στην περιοχή αυτή.

"Αυτό δείχνει πως οι Καναδοί δεν ενδιαφέρονται για τις διαπραγματεύσεις. Απλώς, ενδιαφέρονται να επιβάλουν μια λύση με τη βία", τόνισε ο Ισπανός υπουργός Αλιείας Λουίς Ατιένζα, σε μια αναφορά του στην τελευταία διένεξη.Ωστόσο, ο ίδιος υποστήριξε πως οι υπουργοί Αλιείας της ΕΕ, που έχουν συνάντηση στο Λουξεμβούργο, δε θα συζητήσουν την επιβολή κυρώσεων προς τον Καναδά.

"Η συμπεριφορά του Καναδά κάνει μια ήδη πολύ λεπτή διαπραγμάτευση ακόμα πιο δύσκολη σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή των συνομιλιών", ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η κατάσταση έχει οξυνθεί πολύ, όπως δείχνει η φωτογραφία. Αγνωστος Ισπανός αξιωματούχος δέχεται αυγό, έξω από το καναδικό προξενείο της Μαδρίτης, από διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τη στάση του Καναδά και την ανικανότητα της ισπανικής κυβέρνησης να υπερασπίσει τους ψαράδες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ