Παρασκευή 7 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Η αναποφασιστικότητα θριαμβεύει

ΠΑΡΙΣΙ.-

Τρεις βδομάδες, μόνο, απομένουν για τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Οι τελευταίες, όμως, έρευνες έρχονται να αμφισβητήσουν τα ως τώρα προγνωστικά και να αποδείξουν για άλλη μια φορά πόσο επικίνδυνη και εξωπραγματική μπορεί να αποβεί η μέθοδος των δημοσκοπήσεων.

Μια έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο "ΙΦΟΠ", για λογαριασμό όλων των γαλλικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, και η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ινφό Ματέν", δείχνει ότι το 44% του εκλογικού σώματος είναι ακόμα αναποφάσιστο. Το ποσοστό αυτό φτάνει το 63% ανάμεσα στη γαλλική νεολαία. Μέσα, δε, από τους συγκριτικούς πίνακες που παρατίθενται φαίνεται ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων μειώνεται με πολύ χαμηλότερο ρυθμό από όλες τις προηγούμενες προεκλογικές εκστρατείες των προεδρικών εκλογών. Μάλιστα, η έρευνα υποστηρίζει ότι η μεγαλύτερη αναποφασιστικότητα παρατηρείται ανάμεσα στους οπαδούς του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος, οι οποίοι δεν μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στους δύο υποψηφίους του κόμματός τους για το προεδρικό αξίωμα, τον Ζακ Σιράκ και τον Εντουάρ Μπαλαντίρ.

Αυτό το εντυπωσιακό στοιχείο κάνει πραγματικά δύσκολη κάθε πρόβλεψη, αφού είναι, πλέον, εμφανές ότι οι αναποφάσιστοι είναι αυτοί που θα διαμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Πάντως, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Ζακ Σιράκ να χάνει λίγο από το προβάδισμά του και τον Εντουάρ Μπαλαντίρ να κονταροχτυπιέται με τον σοσιαλιστή υποψήφιο Λιονέλ Ζοσπέν για την εξασφάλιση της δεύτερης θέσης στον πρώτο γύρο, η οποία θα επιτρέψει σε έναν από τους δύο να διεκδικήσει την προεδρική θέση από τον Ζακ Σιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ