Παρασκευή 7 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ
Μετακινήσεις τουρκικών στρατευμάτων

Στο μεταξύ, η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ένθερμα, ενώ το Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζει...

ΑΓΚΥΡΑ. -

Δυο μονάδες του τουρκικού στρατού που βρίσκεται στο Βόρειο Ιράκ εγκατέλειψαν χτες τη βάση τους στις πόλεις Ζάκο και Φισχαμπούρ. Δεν είναι σαφές αν πρόκειται για απλή μετακίνηση σε άλλη περιοχή ή αν οι συγκεκριμένες κινήσεις αποτελούν την αρχή μιας αποχώρησης του τουρκικού στρατού από το Βόρειο Ιράκ.

Περισσότεροι από 3.000 στρατιώτες εγκατέλειψαν χτες τις δύο βάσεις τους στις συγκεκριμένες περιοχές και φαίνονται να κατευθύνονται πλέον προς το βουνό Μετίν στο βορρά, όπου, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, διεξάγονται μάχες μεταξύ των τουρκικών στρατευμάτων και ανταρτών του ΡΚΚ.

Η αποχώρηση είναι πιθανό, ωστόσο, να οφείλεται στο φόβο των Τούρκων ιθυνόντων για το ξέσπασμα νέων επεισοδίων και αντιδράσεων του ντόπιου κουρδοϊρακινού πληθυσμού εναντίον του τουρκικού στρατού. Η μια από τις δυο βάσεις που εκκενώθηκαν ήταν αυτή των τουρκικών στρατευμάτων που σκότωσαν πριν λίγες μέρες τους επτά Κούρδους βοσκούς, γεγονός που προκάλεσε την οργή και τη βίαιη επίθεση των συγγενών τους εναντίον τριών Τούρκων υπαλλήλων, οι οποίοι και βρήκαν το θάνατο.

Σύμφωνα με κουρδικές πηγές, τα τουρκικά στρατεύματα είναι πιθανό να έχουν παγιδεύσει με εκρηκτικά όλα τα σπίτια του κτιριακού συγκροτήματος, όπου διέμεναν. Πάντως, ένας 60χρονος Κούρδος αγρότης σκοτώθηκε χτες από έκρηξη βόμβας, τη στιγμή που επιχείρησε να μπει στο σπίτι του.

Παρ' όλα αυτά, η δίχως προϋποθέσεις υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στην τουρκική εισβολή στο Βόρειο Ιράκ παραμένει. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ερντάλ Ινονού συναντήθηκε χτες με τον Αμερικανό ομόλογό του Ουόρεν Κρίστοφερ και τον σύμβουλο του προέδρου Κλίντον για θέματα εξωτερικής πολιτικής Αντονι Λέικ. Οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι επαναδιαβεβαίωσαν την"κατανόηση των ΗΠΑ έναντι του αγώνα της Τουρκίας ενάντια στην τρομοκρατία". Αμέσως μετά τη συνάντηση, ανακοινώθηκε, μάλιστα, επίσημα ότι η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ θα γίνει πανηγυρικά δεκτή στον Λευκό Οίκο στις 19 του μήνα.

Ο Αντονι Λέικ δήλωσε ότι Κλίντον και Τσιλέρ θα συζητήσουν, μεταξύ των άλλων, το σημαντικότατο ζήτημα "των στρατιωτικών επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στο Βόρειο Ιράκ".

Στα πλαίσια της ίδιας διπλωματικής εκστρατείας της Αγκυρας στο εξωτερικό, έφτασε χτες στο Λονδίνο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην υπουργός Εξωτερικών Χικμέτ Τσετίν. Ο Τσετίν συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του Ντάγκλας Χερντ καθώς και με Βρετανούς βουλευτές.

Το Ευρωκοινοβούλιο, με χθεσινό ψήφισμά του, καταδίκασεομόφωνα την Τουρκία για τη στρατιωτική εισβολή στο Βόρειο Ιράκ. Με ψήφισμα, που εγκρίθηκε με 411 ψήφους υπέρ και έξι αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόνισε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζήτησε από την Τουρκία να αποσύρει αμέσως το στρατό της από την περιοχή και να αναζητήσει πολιτική λύση για το Κουρδικό.

Το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε ακόμη από όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μην προβούν στην έκδοση κανενός Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα προς την Τουρκία και να εξαρτήσουν την εκ νέου παροχή στρατιωτικού οπλισμού προς την Αγκυρα από την απόσυρση των στρατευμάτων της από το Ιράκ. Οι ομιλητές όλων των πολιτικών ομάδων υποστήριξαν ότι υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατη η έγκριση εκ μέρους τους της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ