Παρασκευή 7 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αντιπαραθέσεις για την επέτειο

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Οι πρώτες αντιδράσεις εκδηλώθηκαν χτες στην απόφαση που πήραν βετεράνοι του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου και μια σειρά οργανώσεις, κόμματα και παράγοντες της αντιπολίτευσης να διοργανώσουν στις 9 Μάη χωριστές (από τις επίσημες) γιορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 50 χρόνων της Αντιφασιστικής Νίκης. Με κεντρικό πρωτοσέλιδο άρθρο της, η εφημερίδα "Ιζβέστια" επιτίθεται στην Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ, στο Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας και τα κινήματα "Εργαζόμενη Ρωσία" και "Λαϊκή Αντίσταση", που, σύμφωνα με το γνωστό αντικομμουνιστή αρθρογράφο Οτο Λάτσις, προσπαθούν να οικειοποιηθούν μια πανεθνική γιορτή. Ο Λάτσις επιτίθεται και στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει θέση για το θέμα αυτό. Ο Λάτσις, όμως, κρίνει πως το ΚΚΡΟ κρύβεται πίσω από την ΕΚΚ - ΚΚΣΕ και τον πρόεδρό της Ολέγκ Σένιν, ο οποίος είναι και μέλος της ΚΕ του ΚΚΡΟ. Ο εν λόγω αρθρογράφος, ανήσυχος, προφανώς, για το γεγονός ότι οι εναλλακτικές γιορταστικές εκδηλώσεις θα είναι πιο μαζικές, πιο ζωντανές και με σοσιαλιστικό περιεχόμενο, σε αντίθεση με τον επίσημο γιορτασμό, καλεί τις αρχές της Μόσχας να πάρουν σκληρά μέτρα ενάντια σ' αυτούς που ετοιμάζονται να διαδηλώσουν στις 9 Μάη με κόκκινες σημαίες.

Στο μεταξύ, το ρόλο του προβοκάτορα εμφανίστηκε και ο αλλοπρόσαλλος πρόεδρος του Φιλελευθέρου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, ο οποίος δήλωσε χτες βράδυ πως, σύμφωνα με πληροφορίες του, οι αρχές και το κίνημα "Εργαζόμενη Ρωσία" ετοιμάζουν νέα αιματοχυσία στη Μόσχα τη Μέρα της Νίκης.

Ο θόρυβος και η κινδυνολογία, που ξεσηκώνουν οι εφεδρείες του γιελτσινικού καθεστώτος, έχουν ως στόχο να αποτρέψουν τις λαϊκές, αντιιμπεριαλιστικές και φιλοσοβιετικές γιορταστικές εκδηλώσεις των 50 χρόνων της Αντιφασιστικής Νίκης. Επίσης έχουν ως σκοπό να δώσουν την ευκαιρία στους σημερινούς κυβερνώντες ανενόχλητοι να αλλοιώσουν το ιστορικό μήνυμα του ηρωικού αγώνα του σοβιετικού λαού ως βασικού παράγοντα στη συντριβή του γερμανικού φασισμού. Πολύ περισσότερο που εκείνη τη μέρα στη Μόσχα θα βρίσκεται και ο πλανητάρχης πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Η εμφάνιση, λοιπόν, δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών με κόκκινες σημαίες και σφυροδρέπανα στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση τον Μπορίς Γιέλτσιν, που, όπως είναι γνωστό, έχει διαβεβαιώσει τους Αμερικανούς πως έθαψε τον κομμουνισμό στη Ρωσία. Αυτό πρέπει να είναι και το πρόβλημα του Λάτσις και του Ζιρινόφσκι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ