ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Απρίλη 1995
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ
Ετοιμάζεται νέα μείωση των επιτοκίων

Συμφωνία "κυρίων" για νέα μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων το Μάη, με αντάλλαγμα τη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων ταμιευτηρίου και την απελευθέρωση 800 δισ. δραχμών δεσμευμένων καταθέσεων σε συνάλλαγμα

Θέμα χρόνου είναι πλέον η μείωση του επιτοκίου καταθέσεων ταμιευτηρίου κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, από τις μεγάλες εμπορικές τράπεζες της χώρας, η οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα του Απρίλη. Από τη νέα αυτή μείωση, οι καταθέτες και το ελληνικό δημόσιο θα έχουν απώλειες περίπου 85 δισ. δραχμές. Σύμφωνα εξάλλου με άλλες πληροφορίες, έχει επέλθει συμφωνία κυρίων μεταξύ κυβέρνησης και μεγάλων εμπορικών τραπεζών, ώστε οι τελευταίες να προχωρήσουν το Μάη σε νέα μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων κατά 1 - 1,5 ποσοστιαίες μονάδες. Οι εμπορικές τράπεζες "πείστηκαν" να προχωρήσουν στην κίνηση αυτή μετά την υπόσχεση της κυβέρνησης να απελευθερώσει το 20% των δεσμευμένων καταθέσεων σε συνάλλαγμα, που αντιστοιχούν σε 800 δισ. δραχμές και είναι κατατεθειμένες στην Τράπεζα της Ελλάδος. Καθίσταται προφανές ότι την προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσει μία επίπλαστη θετική εικόνα για την ελληνική οικονομία, μέσω της μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων θα την πληρώσει τελικά ο ελληνικός λαός, ενώ αντίθετα οι μεγάλες κερδισμένες θα είναι πάλι οι εμπορικές τράπεζες.

Ειδικότερα, σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων, κύκλοι της Εθνικής Τράπεζας ανέφεραν στο "Ρ" ότι προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μέσα στον Απρίλη, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες έχουν αποφασίσει να ανακοινώσουν μείωση των επιτοκίων παράλληλα με τη νέα έκδοση των κρατικών τίτλων, το α δεκαπενθήμερο του Απρίλη. Και αυτό γιατί το υπουργείο Οικονομικών σκέπτεται στη νέα έκδοση να προχωρήσει σε νέα μικρή μείωση των επιτοκίων των κρατικών τίτλων κατά 0,25%, κίνηση την οποία θέλουν να εκμεταλλευτούν οι εμπορικές τράπεζες. Οι τελευταίες θέλουν να παρουσιάσουν τη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων σαν αποτέλεσμα της γενικότερης πτωτικής πορείας των επιτοκίων. Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε ο "Ρ", στηριζόμενος στον τελευταίο ισολογισμό της Εθνικής Τράπεζας και το συνολικό ύψος των καταθέσεων ταμιευτηρίου (στοιχεία ΤΕ Φλεβάρης 1995) από τις τελευταίες ανακατατάξεις των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

  • Από τη μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων κατά 3,25% η Εθνική θα έχει απώλεια της τάξης των 47 δισ. δραχμών.
  • Από τη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων κατά 1% η Εθνική Τράπεζα θα αποκομίσει κέρδος ύψους 58 δισ. δραχμών.

Σαν συμπέρασμα προκύπτει ότι η μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων από την πλευρά της Εθνικής κατά 3,25% όχι μόνο ισοσταθμίζεται από τη μείωση κατά μία μονάδα των επιτοκίων καταθέσεων ταμιευτηρίου, αλλά στο τέλος θα προκύψει και κέρδος για την τράπεζα 11 δισ. δραχμές.

Συνολικά οι εμπορικές τράπεζες από τη μείωση κατά μία μονάδα του επιτοκίου καταθέσεων ταμιευτηρίου θα καρπωθούν 85 δισ. δραχμές. Ο επιμερισμός των απωλειών για τους καταθέτες και το ελληνικό δημόσιο θα είναι αντίστοιχα 72,25 δισ. δραχμές και 11,75 δισ. δραχμές. Το ελληνικό δημόσιο θα χάσει τα χρήματα αυτά επειδή οι αποδόσεις των τραπεζικών καταθέσεων φορολογούνται με συντελεστή 15%. Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου, οι οποίες αποτελούν την πλέον λαϊκή μορφή κατάθεσης, στο τέλος του Φλεβάρη 1995 ήταν 8,5 τρισ. δραχμές, ενώ το μέσο επιτόκιο πριν από τη φορολογία είναι σήμερα 15%. Αν το τελευταίο μειωθεί στο 14%, μετά την αφαίρεση του φόρου, η πραγματική απόδοση για τον καταθέτη θα διαμορφωθεί στο 11,9%.

Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

Γενναίες επιδοτήσεις σε μεγαλοεπιχειρηματίες της Θράκης

Στο όνομα της ανάπτυξης της ακριτικής Θράκης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες μέτρα (επιδότηση κάθε "νέας" θέσης εργασίας με 5.000 δραχμές τη μέρα και άλλες επιδοτήσεις του "εργατικού κόστους" κλπ.), με τα οποία στην ουσία απαλλάσσονται οι επιχειρηματίες από τις δαπάνες μισθοδοσίας

Ζεστό χρήμα απ' τα κρατικά ταμεία αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση σε βιομηχάνους, βιοτέχνες ξενοδόχους της περιοχής Θράκης, με τη μορφή επιδοτήσεων του κόστους εργασίας καθώς και άλλα μέτρα, στο όνομα στήριξης της αναπτυξιακής διαδικασίας στην ακριτική αυτή περιοχή. Την πρόθεση της κυβέρνησης, να εξαγγείλει μέτρα για τη στήριξη της Θράκης, με τον διπλασιασμό των κονδυλίων από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων που αποκάλυψε προχτές ο "Ρ", επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας με σχετική ανακοίνωσή του, με τη δημοσιοποίηση των μέτρων.

Από μια πρώτη ματιά, προκύπτει ότι με τη γενναία αύξηση των κρατικών επιδοτήσεων για το "εργατικό κόστος", που γίνεται με τα νέα μέτρα, στην ουσία οι εμποροβιομήχανοι, οι ξενοδόχοι και άλλοι επιχειρηματίες που θα καρπωθούν τα βελτιωμένα "αναπτυξιακά κίνητρα" θα πληρώνουν ένα συμβολικό ποσό για δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού, αφού το υπόλοιπο το αναλαμβάνει ο κρατικός κορβανάς. Και με δεδομένο, ότι οι περισσότερες μικρομεσαίες βιοτεχνικές επιχειρήσεις, δεν έχουν την πολυτέλεια να έχουν μισθωτούς αλλά απασχολούνται οι ίδιοι και τα μέλη των οικογενειών τους, ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι οι μεγάλες εμποροβιομηχανικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Τα συγκεκριμένα μέτρα, που ανακοινώθηκαν για την αυξημένη κρατική οικονομική ενίσχυση στις βιομηχανικές, βιοτεχνικές, ξενοδοχειακές, μεταλλευτικές επιχειρήσεις, που λειτουργούν στην περιοχή της Θράκης, είναι τα εξής:

1. Αυξάνεται, από 12% σε 20% η επιδότηση του κόστους εργασίας, με κοινή υπουργική απόφαση, που έχει υπογραφεί από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και εργασίας και έχει ήδη σταλεί για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Στην ανακοίνωση, δε διευκρινίζεται, αν κάτω από τον όρο "εργατικό κόστος", περιλαμβάνεται μόνο ο μισθός ή και οι διάφορες επιβαρύνσεις για ασφαλιστικές εισφορές κλπ.

2. Αυξάνεται από 1/6/95 το επίδομα απ' τον ΟΑΕΔ, για κάθε νέα θέση εργασίας από 2.500 δραχμές την ημέρα σε 5.000 δραχμές, με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, που είναι ήδη έτοιμη η έκδοσή της. Δηλαδή, ο επιχειρηματίας, θα πληρώνει μόνο το ποσό για ημερομίσθια που ξεπερνούν τις 5.000 δραχμές και φυσικά, η εμπειρία έχει δείξει και στο παρελθόν ότι οι εμποροβιομήχανοι, προκειμένου να καρπωθούν τις δωρεάν κρατικές επιχορηγήσεις για νέες θέσεις εργασίας, απέλυαν προσωπικό από αυτό που απασχολούσαν και προσλάμβαναν νέους, τσεπώνοντας τα κίνητρα για τις... νέες θέσεις εργασίας.

3. Ρυθμίζονται τα χρέη Κτηνοτροφικών και Τυροκομικών επιχειρήσεων που επλήγησαν απ' τον αφθώδη πυρετό.

4. Αυξάνεται από 8.000 δρχ. σε ένα ποσό μέχρι 50.000 δρχ. η επιδότηση του κόστους μισθοδοσίας των πτυχιούχων Ανωτέρων και Ανωτάτων Σχολών, που απασχολούνται σε επιχειρήσεις της περιοχής, με τροπολογία που θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για το Χρηματιστήριο. Επιδοτείται δηλαδή το 20% του μισθού.

5. Στο ίδιο σχέδιο νόμου προωθείται τροπολογία που ρυθμίζει την τμηματική καταβολή επιδοτήσεων του αναπτυξιακού νόμου 1892/90 των οποίων εγκρίθηκε η υπαγωγή.

Από την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, δε λείπουν οι επαναλήψεις εξαγγελιών για έργα υποδομής προϋπολογισμού μερικών δεκάδων δισ. δραχμών στη Θράκη που "θα" γίνουν και "θα" δημιουργήσουν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας. Ανάμεσα στα έργα υποδομής που προαναγγέλλεται ότι θα προχωρήσουν, είναι, η Εγνατία Οδός, ο κάθετος άξονας Αρδάνιο - Ορμένιο, το Λιμάνι Αλεξανδρούπολης, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, η ανέγερση των τριών αστυνομικών σχολών σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Διδυμότειχο. Με τα μέτρα αυτά, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, δηλώνει αισιόδοξος, ότι η περιοχή της Θράκης, θα μεταβληθεί σύντομα από ακριτική περιοχή σε αναπτυξιακό κόμβο.

Σε Σαουδάραβες το 50% της ΜΟΤΟΡ - Ο'Ι'Λ

Ανακοινώθηκε επίσημα ότι έκλεισε η συμφωνία μεταξύ ΜΟΤΟΡ - Ο'Ι'Λ και ARAMCO

"Πόδι" στα διυλιστήρια της ΜΟΤΟΡ - ΟΙΛ και στα πρατήρια καυσίμων της AVIN OIL, έβαλαν οι Σαουδάραβες, καθώς οι πολυήμερες διαπραγματεύσεις του προέδρου του ομίλου Β. Βαρδινογιάννη με τους εκπροσώπους της σαουδαραβικής εταιρίας πετρελαίου ARAMCO, κατέληξαν σε "γάμο"! Η απόκτηση από την ARAMCO του 50% των μετοχών των διυλιστηρίων της ΜΟΤΟΡ - ΟΙΛ και της AVIN OIL (που ασχολείται με την εμπορία καυσίμων), έγινε χτες γνωστή με μια λακωνική ανακοίνωση της εταιρίας ΜΟΤΟΡ - ΟΙΛ, από την οποία όμως δε λείπουν και οι ασάφειες. Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι "ευχαρίστως ανακοινώνεται ότι σήμερα 6 Απριλίου 1995, υπεγράφη στο Λονδίνο η συμφωνία συνεργασίας με την εταιρία SAUDI ARAMCO, τη μεγαλύτερη εταιρία πετρελαίου στον κόσμο. Τα βασικά πλαίσια της συμφωνίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι η συμμετοχή της εταιρίας SAUDI ARAMCO κατά 50% στη ΜΟΤΟΡ -ΟΙΛ ΕΛΛΑΣ και την AVIN OIL και η κοινή πολιτική για επέκταση της δραστηριότητας της κοινής εταιρίας στις γειτονικές χώρες".

Πληροφορίες, που είδαν χτες το φως της δημοσιότητα και δε διαψεύστηκαν, έλεγαν ότι η ARMACO εξαγόρασε από τους Βαρδινογιάννηδες το 50% των μετοχών της ΜΟΤΟΡ - ΟΙΛ και της AVIN αντί του ποσού των 400 - 450 περίπου εκατ. δολαρίων, καθώς και με τη διάθεση ενός πακέτου μετοχών της ARMCO στους Βαρδινογιάννηδες.

"Τσίμπησε" 2,9% ο τιμάριθμος το Μάρτη

Ανακοινώθηκε και επίσημα χτες, η εξέλιξη του τιμάριθμου τον περασμένο μήνα Μάρτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, το Μάρτη ο επίσημος τιμάριθμος αυξήθηκε 2,9% (όσο και πέρσι τον ίδιο μήνα). Με την αύξηση αυτή, σε δωδεκάμηνη βάση (σύγκριση Μάρτη 1995 με Μάρτη 1994), ο πληθωρισμός έτρεχε με ρυθμό 12,3%, έναντι 10,2% πέρσι. Αν και η κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη, ότι τον Απρίλη ή το Μάη ο πληθωρισμός θα πέσει σε μονοψήφιο αριθμό, οι προοπτικές δεν είναι τόσο ευοίωνες. Αντίθετα, τόσο από τον τιμάριθμο χονδρικής που "τσιμπάει" όσο και από τις δηλώσεις των βιομηχάνων, που προβλέπουν επιτάχυνση των ανατιμήσεων στα βιομηχανικά προϊόντα, φαίνεται ότι ο στόχος για μονοψήφιο πληθωρισμό αυτόν ή τον επόμενο μήνα, δε θα ευοδωθεί.

Από τις μεγαλύτερες αυξήσεις, που σημειώθηκαν το Μάρτη και προέκυψε η αύξηση του τιμάριθμου κατά 2,9%,είναι οι εξής: Τα είδη της ομάδας "ένδυση - υπόδηση" ακρίβυναν κατά 15,8%,τα "διαρκή αγαθά" κατά 5,7% και τα είδη και υπηρεσίες της ομάδας "εκπαίδευση - μόρφωση - αναψυχή" κατά 3,9%.

Πώς τα κατάφεραν ξανά κυβέρνηση και τράπεζες, ώστε τη μείωση των επιτοκίων να την πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι;

Πώς τα κατάφεραν ξανά κυβέρνηση και τράπεζες, ώστε τη μείωση των επιτοκίων να την πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ