Παρασκευή 7 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γενναίες επιδοτήσεις σε μεγαλοεπιχειρηματίες της Θράκης

Στο όνομα της ανάπτυξης της ακριτικής Θράκης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες μέτρα (επιδότηση κάθε "νέας" θέσης εργασίας με 5.000 δραχμές τη μέρα και άλλες επιδοτήσεις του "εργατικού κόστους" κλπ.), με τα οποία στην ουσία απαλλάσσονται οι επιχειρηματίες από τις δαπάνες μισθοδοσίας

Ζεστό χρήμα απ' τα κρατικά ταμεία αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση σε βιομηχάνους, βιοτέχνες ξενοδόχους της περιοχής Θράκης, με τη μορφή επιδοτήσεων του κόστους εργασίας καθώς και άλλα μέτρα, στο όνομα στήριξης της αναπτυξιακής διαδικασίας στην ακριτική αυτή περιοχή. Την πρόθεση της κυβέρνησης, να εξαγγείλει μέτρα για τη στήριξη της Θράκης, με τον διπλασιασμό των κονδυλίων από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων που αποκάλυψε προχτές ο "Ρ", επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας με σχετική ανακοίνωσή του, με τη δημοσιοποίηση των μέτρων.

Από μια πρώτη ματιά, προκύπτει ότι με τη γενναία αύξηση των κρατικών επιδοτήσεων για το "εργατικό κόστος", που γίνεται με τα νέα μέτρα, στην ουσία οι εμποροβιομήχανοι, οι ξενοδόχοι και άλλοι επιχειρηματίες που θα καρπωθούν τα βελτιωμένα "αναπτυξιακά κίνητρα" θα πληρώνουν ένα συμβολικό ποσό για δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού, αφού το υπόλοιπο το αναλαμβάνει ο κρατικός κορβανάς. Και με δεδομένο, ότι οι περισσότερες μικρομεσαίες βιοτεχνικές επιχειρήσεις, δεν έχουν την πολυτέλεια να έχουν μισθωτούς αλλά απασχολούνται οι ίδιοι και τα μέλη των οικογενειών τους, ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι οι μεγάλες εμποροβιομηχανικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Τα συγκεκριμένα μέτρα, που ανακοινώθηκαν για την αυξημένη κρατική οικονομική ενίσχυση στις βιομηχανικές, βιοτεχνικές, ξενοδοχειακές, μεταλλευτικές επιχειρήσεις, που λειτουργούν στην περιοχή της Θράκης, είναι τα εξής:

1. Αυξάνεται, από 12% σε 20% η επιδότηση του κόστους εργασίας, με κοινή υπουργική απόφαση, που έχει υπογραφεί από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και εργασίας και έχει ήδη σταλεί για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Στην ανακοίνωση, δε διευκρινίζεται, αν κάτω από τον όρο "εργατικό κόστος", περιλαμβάνεται μόνο ο μισθός ή και οι διάφορες επιβαρύνσεις για ασφαλιστικές εισφορές κλπ.

2. Αυξάνεται από 1/6/95 το επίδομα απ' τον ΟΑΕΔ, για κάθε νέα θέση εργασίας από 2.500 δραχμές την ημέρα σε 5.000 δραχμές, με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, που είναι ήδη έτοιμη η έκδοσή της. Δηλαδή, ο επιχειρηματίας, θα πληρώνει μόνο το ποσό για ημερομίσθια που ξεπερνούν τις 5.000 δραχμές και φυσικά, η εμπειρία έχει δείξει και στο παρελθόν ότι οι εμποροβιομήχανοι, προκειμένου να καρπωθούν τις δωρεάν κρατικές επιχορηγήσεις για νέες θέσεις εργασίας, απέλυαν προσωπικό από αυτό που απασχολούσαν και προσλάμβαναν νέους, τσεπώνοντας τα κίνητρα για τις... νέες θέσεις εργασίας.

3. Ρυθμίζονται τα χρέη Κτηνοτροφικών και Τυροκομικών επιχειρήσεων που επλήγησαν απ' τον αφθώδη πυρετό.

4. Αυξάνεται από 8.000 δρχ. σε ένα ποσό μέχρι 50.000 δρχ. η επιδότηση του κόστους μισθοδοσίας των πτυχιούχων Ανωτέρων και Ανωτάτων Σχολών, που απασχολούνται σε επιχειρήσεις της περιοχής, με τροπολογία που θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για το Χρηματιστήριο. Επιδοτείται δηλαδή το 20% του μισθού.

5. Στο ίδιο σχέδιο νόμου προωθείται τροπολογία που ρυθμίζει την τμηματική καταβολή επιδοτήσεων του αναπτυξιακού νόμου 1892/90 των οποίων εγκρίθηκε η υπαγωγή.

Από την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, δε λείπουν οι επαναλήψεις εξαγγελιών για έργα υποδομής προϋπολογισμού μερικών δεκάδων δισ. δραχμών στη Θράκη που "θα" γίνουν και "θα" δημιουργήσουν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας. Ανάμεσα στα έργα υποδομής που προαναγγέλλεται ότι θα προχωρήσουν, είναι, η Εγνατία Οδός, ο κάθετος άξονας Αρδάνιο - Ορμένιο, το Λιμάνι Αλεξανδρούπολης, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, η ανέγερση των τριών αστυνομικών σχολών σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Διδυμότειχο. Με τα μέτρα αυτά, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, δηλώνει αισιόδοξος, ότι η περιοχή της Θράκης, θα μεταβληθεί σύντομα από ακριτική περιοχή σε αναπτυξιακό κόμβο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ