ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Απρίλη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Η "συνήθης" ομοφωνία του ΕΓ

Συνέρχεται αύριο η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ μαζί με την ΚΟ του κόμματος στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνδιάσκεψης του Ιούνη. Χτες σε επίπεδο ΕΓ ψηφίστηκε ομόφωνα η εισήγηση που θα καταθέσει το καθοδηγητικό όργανο του κόμματος στο Σώμα. Ομοφωνία "συνήθης", όπως άλλωστε έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, που καλούνταν να σχολιάσουν την ταύτιση θέσεων μεταξύ των αντιμαχόμενων εσωκομματικών τάσεων. Οι τελευταίοι, σε μια ακόμα επίδειξη ισχύος, στο ενδεχόμενο να επαναφέρουν ορισμένοι το κλίμα των προηγούμενων βδομάδων στην ΚΕ (Επιτροπή Δεοντολογίας κλπ), σχολίαζαν με την εξής φράση: "Κακό του κεφαλιού τους".

Οσον αφορά την επίτευξη της ομοφωνίας, κομματικά στελέχη υποστήριζαν ότι κατέστη δυνατή αφού τα μέλη του ΕΓ φρόντισαν να αφήσουν εκτός εισήγησης τα "δύσκολα" θέματα - επίσης "ως συνήθως" - πάνω στα οποία επενδύουν για να διαμορφώσουν το προσωπικό τους προφίλ οι εκπρόσωποι των διαφόρων τάσεων. Αποφασίστηκε, δηλαδή, θέματα όπως η οικονομική πολιτική να συζητηθούν σε αυτοτελείς συνεδριάσεις της ΚΕ, ώστε να μείνουν εκτός - όπως κάποιοι επιθυμούν - από το πλαίσιο της Συνδιάσκεψης. Σύμφωνα με πληροφορίες το κείμενο που εγκρίθηκε αποτελείται από δυο μέρη. Ενα "πολιτικό" στο οποίο γίνεται λόγος για την αναγκαιότητα να προχωρήσει σε αλλαγές το ΠΑΣΟΚ και ένα"οργανωτικό" όπου καθορίζονται οι 9 άξονες για την "ανασυγκρότηση" του κόμματος. Παράλληλα γίνεται αναφορά στις "εξελίξεις σε Ελλάδα και εξωτερικό που επιβάλλουν αλλαγές του ΠΑΣΟΚ, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχειά του", στην "ανάγκη συζήτησης χωρίς αποκλεισμούς για τους όρους της ενότητας, της συνέχειας και μετεξέλιξης του κόμματος" και στη "νέα οργανωτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ" που εξειδικεύεται σε τομείς "παραγωγής πολιτικής, οργανωτικής ανάπτυξης και διαμόρφωσης νέων σχέσεων επικοινωνίας" του κόμματος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι χτες ο Κ. Σημίτης, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τη θέση του να περιοριστεί η Συνδιάσκεψη σε οργανωτικά ζητήματα και να μην επεκταθεί σε πολιτικά. Ισχυρίστηκε ότι η άποψή του είναι η Συνδιάσκεψη να ασχοληθεί "με συγκεκριμένα θέματα" και ότι ποτέ δεν τάχτηκε υπέρ του οργανωτικού αποκλειστικά χαρακτήρα της. Μεταστροφή, η οποία επισημάνθηκε και από τη Χαρ. Τρικούπη, απ' όπου για περισσότερες εξηγήσεις σχετικά με το τι την επέβαλε, παρέπεμπαν στον Κ. Σημίτη... Οσο για το τι αναμένεται στη Συνδιάσκεψη, το μέλος του ΕΓ, Μ. Παπαϊωάννου, αν και δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα διαδοχής του Α. Παπανδρέου, είπε πως αυτονόητα εκεί θα πρέπει να τεθούν οι κανόνες όχι μόνο της ενότητας αλλά και της συνέχειας του ΠΑΣΟΚ...

Στο μεταξύ αυτή η πίστη στην ενότητα εκφράστηκε και χτες με την κόντρα μεταξύ Σημίτη - Αρσένη γύρω από τη μηδενική απορρόφηση των κονδυλίων του ΚΠΣ για τη βιομηχανία, η οποία επιχειρήθηκε να υποβαθμιστεί από τους εμπλεκόμενους. Οσο για την κυβέρνηση, και ενώ ο πρωθυπουργός παρέλαβε χτες τις εκθέσεις με τα πεπραγμένα των υπουργών του, στα πλαίσια της "βαθμολόγησής" τους ενόψει του ανασχηματισμού, από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμού Δ. Λιβανός υπαινίχτηκε για μια ακόμα φορά την παραίτησή του από την κυβέρνηση. Ο τελευταίος, μιλώντας στον "Αντέννα" κατέγραψε την "απορία" γιατί να είναι υπουργός αφού το "έργο" του δεν εκτιμάται και την "πικρία" του γιατί "βρέθηκε μόνος" στην υπόθεση ΣΚΑ+ΔΚΙ - καζίνο Φλοίσβου. Το όλο κλίμα συμπληρώνεται από την όξυνση της κόντρας μεταξύ κυβέρνησης - Παπαθεμελή.

Τα υπουργεία αλληλοδιαψεύδονται..

Αγνοια δηλώνει το υπουργείο Οικονομικών για την αλλαγή του συντελετή 35% των προσωπικών εταιριών, που προωθεί... το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας!!

Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ προς τα μικρομεσαία στρώματα συνεχίζεται, με τη μορφή αυτή τη φορά των σχεδίων "στήριξης" των ΜΜΕ. Σχέδια όμως για την ύπαρξη των οποίων το αρμόδιο υπουργείο δηλώνει παντελή άγνοια. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν χθες ότι δε γνωρίζουν το παραμικρό, όχι μόνο για προτάσεις μετατροπής της φορολογίας 35% των κερδών των προσωπικών επιχειρήσεων (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ) αλλά και για τη σύσταση επιτροπής από το ομογάλακτο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχει συστήσει επιτροπή - την οποία δε γνωρίζει το υπουργείο Οικονομικών - για τη μελέτη των προβλημάτων των ΜΜΕ. Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό, αν αναλογιστούμε ότι υπεύθυνο, για τη φορολογία των εταιριών αυτών και κατ' επέκταση για την αλλαγή της φορολογίας τους, είναι το υπουργείο Οικονομικών.

Οι πληροφορίες που διέρρευσαν από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ανέφεραν ότι προωθούνται αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των προσωπικών εταιριών, και κλιμάκωση του συντελεστή φορολογίας ανάλογα με το ύψος των κερδών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές οι νέοι συντελεστές θα κλιμακωθούν από 15% για κέρδη μέχρι 10 εκατ. δραχμές μέχρι 35% για κέρδη άνω των 40 εκατ. δραχμών. Το αρμόδιο όμως υπουργείο Οικονομικών δηλώνει αντίθετο σε μία τέτοια εξέλιξη επειδή - όπως υποστηρίζεται - η κλιμάκωση αυτή θα δημιουργήσει αδικίες σε βάρος των ατομικών επιχειρήσεων, οι οποίες φορολογούνται με τη φορολογία εισοδήματος. Δηλώνουν επίσης ότι μια ουσιαστική αλλαγή του συντελεστή φορολογίας 35% θα πλήξει τα έσοδα του δημοσίου, και αντιπροτείνουν οριακή μείωση του συντελεστή φορολογίας, το πολύ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Στα πλαίσια των οριακών και χωρίς ουσία βέβαια, αλλαγών, κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι υπάρχει προβληματισμός να επεκταθεί και στους συνεταιρισμούς η φορολόγηση του 50% των κερδών με τους συντελεστές φορολογίας φυσικών προσώπων. Συμπέρασμα τελικό. Ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις απειλούνται με συρρίκνωση και εξαφάνιση, η κυβέρνηση τις εμπαίζει μέσω της σύστασης επιτροπών εξέτασης των προβλημάτων... Στα πλαίσια αυτά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα εξαγγείλει την αρχή έναρξης "διαλόγου" με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, διάλογο που εξόφθαλμα αποσκοπεί στην εκτόνωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των μικρομεσαίων στρωμάτων.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΜΕ
Θα κατατεθεί;

Εντονη ήταν χτες η φημολογία σε δημοσιογραφικούς, αλλά και κυβερνητικούς κύκλους, όσον αφορά το ενδεχόμενο να μην κατατεθεί τελικά στη Βουλή το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Τύπου για τα ΜΜΕ. Αν και ο Ε. Βενιζέλος δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα, δεν μπόρεσε να εξηγήσει το γεγονός των επαναλαμβανόμενων και διαρκών μεταθέσεων του χρόνου εισαγωγής του νομοσχεδίου στο Κοινοβούλιο. Κυβερνητικά στελέχη, από τα οποία ζητούνταν χτες να πάρουν θέση στις φήμες, έλεγαν ότι δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή τους μέχρι στιγμής θέμα "μπλοκαρίσματος" του νομοσχεδίου. Είναι, ωστόσο, χαρακτηριστικό ότι κατά κανένα τρόπο δεν απέκλειαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το βέβαιο είναι πως το όλο θέμα τυγχάνει του άμεσου ενδιαφέροντος του μεγαλοεκδοτικού κατεστημένου και των συγκροτηματαρχών του Τύπου. Οι τελευταίοι, αν και ουσιαστικά το νομοσχέδιο δε θίγει την κυριαρχία τους, εμφανίζονται ενάντιοι ακόμα και σε ανώδυνες ρυθμίσεις και διατάξεις που, έστω και σε φραστικό επίπεδο, θα έδιναν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επαίρεται ότι "έβαλε μια τάξη". Ας σημειωθεί ότι μιλώντας προς το "Ρ" κυβερνητικοί παράγοντες δεν απέκρυβαν ότι ασκούνται εντονότατες πιέσεις από τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, ώστε οι όποιες διατάξεις να έχουν τον πλέον ανώδυνο χαρακτήρα και κατέληγαν, λέγοντας ότι "είναι άγνωστο πού θα ισορροπήσει το πράμα".

Στο 1,5 τρισ. το χρέος από την αμερικάνικη "βοήθεια"

Στα 6,3 δισ. δολάρια (περίπου 1,5 τρισ. δραχμές) ανέρχεται το συσσωρευμένο ελληνικό χρέος προς τις ΗΠΑ, που προέρχεται από δάνεια και τοκοχρεολύσια, τα οποία καταβάλλονται για την εξόφληση της λεγόμενης βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ελλάδα. Θέμα επαναδιαπραγμάτευσης αυτού του χρέους έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Αμυνας Ν. Κουρής,κατά τη διήμερη συνάντηση που είχε στη Ρόδο με τον Αμερικανό βοηθό υπουργό Αμυνας Τζ. Νάι στη σύνοδο της "Ελληνοαμερικανικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου". Η αμερικανική πλευρά δήλωσε ότι θα εξετάσει το αίτημα, το οποίο ωστόσο συνδέεται με την πραγματοποίηση νέων αγορών από τις ΗΠΑ, εξάλλου η σχετική "Ομάδα Βιομηχανικής Συνεργασίας στον αμυντικό τομέα" συνεδριάζει σήμερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ