ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Απρίλη 1995
Σελ. /27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακαρπη η συνάντηση κυβέρνησης - ΕΒΕ

Στην κυβερνητική αδιαλλαξία "σκόνταψε" και πάλι η επίλυση των προβλημάτων των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, οι εκπρόσωποι των οποίων δηλώνουν συνέχιση του αγώνα και νέο κλείσιμο των καταστημάτων στις 10 και 11 Μάη

Με "άδεια χέρια" έφυγαν οι εκπρόσωποι των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων από τη συνάντηση που είχαν χτες με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η συνεχιζόμενη - στο όνομα της σταθεροποίησης της οικονομίας - κυβερνητική αδιαλλαξία, απέναντι στα φλέγοντα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εκφράστηκε από τις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση ο υπουργός ΕΘνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,αποκαλύπτοντας έτσι την εξαπάτηση που έκρυβαν οι πρόσφατες εξαγγελίες για έναρξη "ουσιαστικού" διαλόγου με τους εκπροσώπους των ΕΒΕ. Απ' την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, με δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της ΣΕΑ - ΜΜΕ, Δ. Κορφιάτης,υπογράμμισαν την απόφασή τους να προχωρήσουν δυναμικά στο πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων που έχει καθοριστεί για τις 10 και 11 Μάη.

Αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε η κυβερνητική αντιπροσωπεία με την αντιπροσωπεία της ΣΕΑ - ΜΜΕ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, έδωσε το στίγμα της κυβερνητικής αδιαλλαξίας απέναντι στα προβλήματα των ΕΒΕ - όπως η φορολόγηση των ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και συνεταιρισμών με 35%, η επικείμενη απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης κ.λπ. - δηλώνοντας: "Τα όποια μέτρα παρθούν, θα κινούνται στο πλαίσιο της δημοσιονομικής και γενικότερα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης". Εκρινε μάλιστα σκόπιμο να διευκρινίσει, ότι δεν πρόκειται να παρθούν μέτρα που βρίσκονται "σε σύγκρουση" με το βασικό πλαίσιο αξόνων αυτής της πολιτικής, για τη μείωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων, στην οποία η κυβέρνηση εμμένει. Οσο για τα οξυμένα προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, που απαιτούν "εδώ και τώρα λύσεις", ο υπουργός περιορίστηκε στη φράση "θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε"! Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που απευθύνονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα οποία όπως υποσχέθηκε "η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει", αν και είναι γνωστό ότι τα κοινοτικά προγράμματα απευθύνονται σε ΜΜΕ "ευρωπαϊκών δεδομένων", ενώ για την Ελλάδα αποκλείεται η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφού το 90% απασχολεί από 1 μέχρι 9 άτομα.

Συνεχίζοντας τον εμπαιγμό, των ΕΒΕ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, με το επιχείρημαότι η πολιτική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ζήτημα που αφορά συνολικά την κυβέρνηση, δήλωσε ότι με το πρόβλημα των ΕΒΕ πρόκειται να απασχοληθεί η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Η απροθυμία της κυβέρνησης, να ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματα των ΕΒΕ και πολύ περισσότερο να προχωρήσει στη λύση τους, εκφράζεται και από τη στάση που έχουν κρατήσει μέχρι τώρα οι καθ' ύλην αρμόδιοι υπουργοί, οι οποίοι και μετείχαν στη χτεσινή σύσκεψη. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος,έχει τοποθετηθεί δημόσια αρνητικά απέναντι στα αιτήματα των ΕΒΕ για κατάργηση του φόρου 35%. Αντίθετος με την αναθεώρηση της νομοθεσίας περί επαγγελματικής στέγης, έχει δηλώσει και ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Κ. Σημίτης.

Εντονη ήταν η δυσαρέσκεια που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση. "Φεύγουμε με άδεια χέρια" δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας ΕΒΕ, Δ. Κορφιάτης,προσθέτοντας ότι το συνδικαλιστικό κίνημα τω ΕΒΕ είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στο πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων που έχει οριστεί για τις 10 και 11 Μάη.Στο ίδιο περίπου συμπέρασμα κατέληξαν και οι δηλώσεις του Δ. Καψάλη και του Αλ. Δρακάτου.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γ. Παπαθανασίου τέθηκε υπέρ της κατάργησης του 35% αλλά και υπέρ της εφαρμογής της νομοθεσίας για την επαγγελματική στέγη επικαλούμενος το καθεστώς ελεύθερης αγοράς, ζητώντας "για τα μάτια του κόσμου" την αύξηση του ποσού της "άυλης εμπορικής αξίας" που καταβάλλει ο ιδιοκτήτης στον ενοικιαστή όταν αποχωρεί λόγω λήξης του συμβολαίου.

  • Στο μεταξύ, παρά τις μέχρι στιγμής κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι θα παραμείνει άθικτη η νομοθεσία για την απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης, οι ιδιοκτήτες έχουν ήδη ξεκινήσει τοπικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα και - όπως ανακοίνωσε χτες η ομοσπονδία τους (ΠΟΜΙΔΑ) - οι συγκεντρώσεις θα συνεχιστούν μετά το Πάσχα με αποκορύφωμα το Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ στο Βόλου στις 6 Μάη.

Στη χτεσινή συνάντηση μετείχαν οι υπουργοί και υφυπουργοί Γ. Παπαντωνίου, Αλ. Παπαδόπουλος, Κ. Σημίτης, Γ. Ρωμαίος, Μ. Χρυσοχοϊδης και οι οικονομικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού Λ. Κατσέλη και Τ. Γιαννίτσης. Από την πλευρά της ΣΕΑ - ΜΜΕ μετείχαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Κορφιάτης, ο πρόεδρος του ΒΕΑ Γ. Κυριόπουλος και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Ελλάδας Δ. Καψάλης και του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Αλ. Δρακάτος

Β. ΜΠ.

"Πόντιοι Πιλάτοι" για τα προβλήματα των μικρομεσαίων
  • Στην ημερίδα της ΣΕΑ - ΜΜΕ, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και η Πολιτική Ανοιξη, απέφυγαν να δεσμευτούν για τα αιτήματα των ΕΒΕ
  • Η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ και υπογράμμισε πως "δε συμβιβάζονται στήριξη των ΜΜΕ και "ελεύθερη αγορά""

Στο δεδομένο της προδιαγεγραμμένης πορείας των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς τον αφανισμό αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν οι υπέρμαχοι της"ελεύθερης" αγοράς κατά τη διάρκεια της δημόσιας τοποθέτησής τους για τα καυτά προβλήματα των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων στην ημερίδα που διοργάνωσε το προηγούμενο Σάββατο με το θέμα αυτό, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΣΕΑ - ΜΜΕ). Τσιμουδιά, όμως, δεν ακούστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, και Πολιτική Ανοιξη, για τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων και τις ουσιαστικές λύσεις που δεν μπορεί παρά να έρθουν σε ρήξη με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Την προϋπόθεση αυτή για αποτελεσματική στήριξη των ΜΜΕ, τόνισε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα,επισημαίνοντας ότι για το λόγο αυτό "το ΚΚΕ είναι σήμερα η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να υπερασπιστεί με συνέπεια τους ΕΒΕ από την επίθεση των μονοπωλίων", ενώ μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι "δε συμβιβάζονται στήριξη των ΜΜΕ από τη μια και της "ελεύθερης αγοράς" από την άλλη". "Η "ελεύθερη αγορά" και οι περίφημες ευκαιρίες της, η ένταση του μονοπωλιακού ανταγωνισμού, είναι η "ταφόπλακα" των ΕΒΕ", είπε χαρακτηριστικά. Η Αλ. Παπαρήγα, σε αντιδιαστολή με τους υπέρμαχους της αυθαιρεσίας στο όνομα του "φιλελευθερισμού", έκανε σαφές ότι η συμπαράσταση του ΚΚΕ στα προβλήματα των μικρομεσαίων στρωμάτων είναι ιστορικά καθορισμένη και όχι συγκυριακή.Δηλώνοντας, την απόλυτη στήριξη του Κόμματος και σ' αυτό τον αγώνα, με όλα τα δίκαια αιτήματά τους, τόνισε πως "σήμερα", δε μιλάμε πια μόνο για ασφυκτική συρρίκνωση των ΜΜΕ στη χώρα μας, αλλά για ένα ολόκληρο πρόγραμμα ξεκληρίσματος".

Ειδικότερα για το φορολογικό νόμο η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι τα φορομπηχτικά "αντικειμενικά κριτήρια" πρέπει να καταργηθούν άμεσα, καθώς και το 35% στη φορολόγηση των προσωπικών εταιριών. Επίσης, να φορολογηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου, της μεγάλης περιουσίας, καθώς σήμερα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, νόμιμο ή νομιμοφανή τα υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου δε φορολογούνται.

Για τα πολυκαταστήματα τόνισε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση ισοδυναμούν μόνο με κοροϊδία, αφού κάθε άλλο παρά αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι για την ενίσχυση των ΜΜΕ δεν αρκεί μια δέσμη μέτρων - κοροϊδία για το δήθεν περιορισμό των πολυκαταστημάτων, αλλά απαιτείται ουσιαστικός περιορισμός της δράσης και της ασυδοσίας των μονοπωλίων. Σε ό,τι αφορά την επαγγελματική στέγη εξέφρασε την απόλυτη συμφωνία του ΚΚΕ με το αίτημα των ΕΒΕ για αναστολή του νόμου για την απελευθέρωση του μισθώματος, στους εξής άξονες: α) το ενοίκιο να μην είναι ανώτερο από το 6% της αντικειμενικής αξίας, και η αναπροσαρμογή του να είναι ετήσια με βάση το 75% του τιμαρίθμου, β) οι αντικειμενικές αξίες, και οι συντελεστές που τις προσδιορίζουν να μην καθορίζονται αυθαίρετα από τον υπουργό, αλλά από επιτροπές με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων και γ) η χρονική διάρκεια της μίσθωσης να είναι εννιαετής και να μπορεί να παρατείνεται ανά τριετία εκτός από περίπτωση ιδιόχρησης ή ανοικοδόμησης.

Για το ωράριο, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε μεταξύ άλλων ότι πρέπει πάνω απ' όλα να λαμβάνονται υπ' όψιν τα συμφέροντα των εργαζομένων. Για τη χρηματοδότηση τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ειδικού καθεστώτος χρηματοδότησης και κινήτρων προς τις ΜΜΕ, στην κατεύθυνση της στήριξης της συνένωσης και συνεταιριστικοποίησης μέσω τοπικών και κλαδικών πολιτικών. Τέλος, εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη του ΚΚΕ με το αίτημα των ΕΒΕ για θεσμοθέτηση συνδικαλιστικού πόρου.

Τα άλλα κόμματα

Από την άλλη, ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ,αποφεύγοντας επιμελώς να κάνει λόγο για κατάργηση των εξοντωτικών "αντικειμενικών κριτηρίων", περιορίστηκε να προτείνει την ισχύ του μαχητού των τεκμηρίων εισοδήματος. Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης έκανε λόγο για αναστολή, προκειμένου η διαδικασία να είναι πιο ομαλή. Εξάλλου, δεν πρότεινε τίποτε για το δραστικό περιορισμό της ασυδοσίας των πολυκαταστημάτων, αναφέροντας μόνο ότι οι πρόσφατες εξαγγελίες μέτρων που αφορούν στην έκτασή τους δε λύνει το πρόβλημα. Κινούμενος στα γνωστά πλαίσια δημαγωγίας και αοριστολογιών, ο πρόεδρος της ΝΔ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για τη συνεταιριστική δράση των ΜΜΕ, πράγμα το οποίο μόνο σαν έκφραση δημαγωγίας μπορεί να εκληφθεί, τη στιγμή που η ίδια η πολιτική που εφάρμοσε η ΝΔ για τις ΜΜΕ, είναι αυτή που δρομολόγησε την ανατροπή ολόκληρου του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΜΜΕ, αποκλείοντας κάθε δυνατότητα συνεταιριστικής δράσης. Στα ίδια πλαίσια στείρου λαϊκισμού δήλωσε, κατόπιν εορτής, ότι πρέπει να καταργηθεί το 35% που θέσπισε η ΝΔ για τη φορολόγηση των ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και συνεταιρισμών.

Χωρίς ουσιαστικές διαφοροποιήσεις μίλησε και ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαράς,ο οποίος επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη συμφωνία του κόμματός του με το φορομπηχτικό νόμο, υποστήριξε τη θεωρία του "μη χείρον βέλτιστον", "εξηγώντας" ότι ένας συμβιβασμός με ψευτο - τροποποιήσεις είναι ό,τι καλύτερο, αφού ο νόμος δεν αλλάζει. Ενώ, δεν απέφυγε να επιδοθεί σε μια στείρα καταγγελιολογία της μορφής "φταίνε οι κυβερνήσεις των τελευταίων δέκα ετών", τη στιγμή που ο ίδιος είτε ως υπουργός της ΝΔ, είτε σήμερα με την Πολιτική Ανοιξη, ευλογεί τα καταστημένα συμφέροντα.

Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, μέλος της ΚΕ Ευδ. Σερέλη,επιχείρησε με μια ομιλία που αναφερόταν σε μια σειρά από προγράμματα και επιδοτήσεις της ΕΕ για τη "στήριξη" της ΜΜΕ, απ' αυτά που ποτέ δεν έφτασαν στις ελληνικές ΜΜΕ, και με ρήματα σε χρόνο μέλλοντα, να εξωραϊσει την ανελέητη επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση ενάντια στους ΕΒΕ, στο όνομα, όπως και η ίδια τόνισε, του "περιορισμού των δημοσίων ελλειμμάτων", του "εκσυγχρονισμού", και της "ανάπτυξης". Επίσης, απέδωσε τις "τυχόν" ατέλειες του φορομπηχτικού νόμου στις γραφειοκρατικές διαδικασίες που προβλέπει!

Τέλος, στην ημερίδα παρευρέθηκε και ο Π. Λαφαζάνης εκ μέρους του "ΣΥΝ", ο οποίος σε μια ατέλειωτη "έκθεση ιδεών" δεν ξέφυγε από το κλίμα "ευρω - λαγνείας", στο οποίο κινείται πιστά ο "ΣΥΝ".

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ

Από την ημερίδα που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ

Από την ημερίδα που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ