Τρίτη 18 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακαρπη η συνάντηση κυβέρνησης - ΕΒΕ

Στην κυβερνητική αδιαλλαξία "σκόνταψε" και πάλι η επίλυση των προβλημάτων των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, οι εκπρόσωποι των οποίων δηλώνουν συνέχιση του αγώνα και νέο κλείσιμο των καταστημάτων στις 10 και 11 Μάη

Με "άδεια χέρια" έφυγαν οι εκπρόσωποι των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων από τη συνάντηση που είχαν χτες με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η συνεχιζόμενη - στο όνομα της σταθεροποίησης της οικονομίας - κυβερνητική αδιαλλαξία, απέναντι στα φλέγοντα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εκφράστηκε από τις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση ο υπουργός ΕΘνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,αποκαλύπτοντας έτσι την εξαπάτηση που έκρυβαν οι πρόσφατες εξαγγελίες για έναρξη "ουσιαστικού" διαλόγου με τους εκπροσώπους των ΕΒΕ. Απ' την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, με δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της ΣΕΑ - ΜΜΕ, Δ. Κορφιάτης,υπογράμμισαν την απόφασή τους να προχωρήσουν δυναμικά στο πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων που έχει καθοριστεί για τις 10 και 11 Μάη.

Αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε η κυβερνητική αντιπροσωπεία με την αντιπροσωπεία της ΣΕΑ - ΜΜΕ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, έδωσε το στίγμα της κυβερνητικής αδιαλλαξίας απέναντι στα προβλήματα των ΕΒΕ - όπως η φορολόγηση των ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και συνεταιρισμών με 35%, η επικείμενη απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης κ.λπ. - δηλώνοντας: "Τα όποια μέτρα παρθούν, θα κινούνται στο πλαίσιο της δημοσιονομικής και γενικότερα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης". Εκρινε μάλιστα σκόπιμο να διευκρινίσει, ότι δεν πρόκειται να παρθούν μέτρα που βρίσκονται "σε σύγκρουση" με το βασικό πλαίσιο αξόνων αυτής της πολιτικής, για τη μείωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων, στην οποία η κυβέρνηση εμμένει. Οσο για τα οξυμένα προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, που απαιτούν "εδώ και τώρα λύσεις", ο υπουργός περιορίστηκε στη φράση "θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε"! Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που απευθύνονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα οποία όπως υποσχέθηκε "η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει", αν και είναι γνωστό ότι τα κοινοτικά προγράμματα απευθύνονται σε ΜΜΕ "ευρωπαϊκών δεδομένων", ενώ για την Ελλάδα αποκλείεται η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφού το 90% απασχολεί από 1 μέχρι 9 άτομα.

Συνεχίζοντας τον εμπαιγμό, των ΕΒΕ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, με το επιχείρημαότι η πολιτική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ζήτημα που αφορά συνολικά την κυβέρνηση, δήλωσε ότι με το πρόβλημα των ΕΒΕ πρόκειται να απασχοληθεί η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Η απροθυμία της κυβέρνησης, να ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματα των ΕΒΕ και πολύ περισσότερο να προχωρήσει στη λύση τους, εκφράζεται και από τη στάση που έχουν κρατήσει μέχρι τώρα οι καθ' ύλην αρμόδιοι υπουργοί, οι οποίοι και μετείχαν στη χτεσινή σύσκεψη. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος,έχει τοποθετηθεί δημόσια αρνητικά απέναντι στα αιτήματα των ΕΒΕ για κατάργηση του φόρου 35%. Αντίθετος με την αναθεώρηση της νομοθεσίας περί επαγγελματικής στέγης, έχει δηλώσει και ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Κ. Σημίτης.

Εντονη ήταν η δυσαρέσκεια που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση. "Φεύγουμε με άδεια χέρια" δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας ΕΒΕ, Δ. Κορφιάτης,προσθέτοντας ότι το συνδικαλιστικό κίνημα τω ΕΒΕ είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στο πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων που έχει οριστεί για τις 10 και 11 Μάη.Στο ίδιο περίπου συμπέρασμα κατέληξαν και οι δηλώσεις του Δ. Καψάλη και του Αλ. Δρακάτου.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γ. Παπαθανασίου τέθηκε υπέρ της κατάργησης του 35% αλλά και υπέρ της εφαρμογής της νομοθεσίας για την επαγγελματική στέγη επικαλούμενος το καθεστώς ελεύθερης αγοράς, ζητώντας "για τα μάτια του κόσμου" την αύξηση του ποσού της "άυλης εμπορικής αξίας" που καταβάλλει ο ιδιοκτήτης στον ενοικιαστή όταν αποχωρεί λόγω λήξης του συμβολαίου.

  • Στο μεταξύ, παρά τις μέχρι στιγμής κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι θα παραμείνει άθικτη η νομοθεσία για την απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης, οι ιδιοκτήτες έχουν ήδη ξεκινήσει τοπικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα και - όπως ανακοίνωσε χτες η ομοσπονδία τους (ΠΟΜΙΔΑ) - οι συγκεντρώσεις θα συνεχιστούν μετά το Πάσχα με αποκορύφωμα το Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ στο Βόλου στις 6 Μάη.

Στη χτεσινή συνάντηση μετείχαν οι υπουργοί και υφυπουργοί Γ. Παπαντωνίου, Αλ. Παπαδόπουλος, Κ. Σημίτης, Γ. Ρωμαίος, Μ. Χρυσοχοϊδης και οι οικονομικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού Λ. Κατσέλη και Τ. Γιαννίτσης. Από την πλευρά της ΣΕΑ - ΜΜΕ μετείχαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Κορφιάτης, ο πρόεδρος του ΒΕΑ Γ. Κυριόπουλος και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Ελλάδας Δ. Καψάλης και του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Αλ. Δρακάτος

Β. ΜΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ