Τρίτη 18 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ
Στις 2.300 δρχ. το κιλό ... πέταξαν τα αμνοερίφια

Η κερδοσκοπική ασυδοσία των χονδρεμπόρων κρεάτων έδειξε χτες τα δόντια της, καθώς οι τιμές στα αρνιά και τα κατσίκια "τσίμπησαν" μέχρι και 300 δραχμές το κιλό. Μικρή αύξηση παρουσίασαν χτες και οι τιμές των οπωρολαχανικών

Στις 2.300 δρχ. το κιλό, πέταξε χτες Μ. Δευτέρα η λιανική τιμή πώλησης στο αρνάκι και το κατσίκι στα συνοικιακά κρεοπωλεία, από 2.000 δρχ. που πουλιόταν το περασμένο Σάββατο. Πολύ σύντομα, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι που είχαν εκφραστεί ότι οι κερδοσκόποι θα "χτυπήσουν" μέσα στη Μ. Βδομάδα, όπου κορυφώνεται και η ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό. Στην εκτίναξη των λιανικών τιμών των αμνοεριφίων, συνέβαλλαν οι υψηλές χονδρικές τιμές οι οποίες έφτασαν τις 1.600 - 1.700 δρχ. το κιλό. Στη Βαρβάκειο αγορά η λιανική τιμή στην οποία πωλούνταν χτες το αρνί κυμαινόταν από 1.700 μέχρι 2.100 και το κατσίκι από 1.800 μέχρι 2.200 δρχ. το κιλό.

Από χτες, μπήκαν στη μάχη της διάθεσης του οβελία και τα σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, Κ. Βερόπουλου,οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 1.600 και 1.700 δρχ. το κιλό, ενώ δεν αποκλείεται να πέσουν και χαμηλότερα, καθώς ήδη από μεγάλα σούπερ μάρκετ πωλούνταν χτες και στις 1.460 δρχ. το κιλό. Πάντως, μέχρι τώρα δεν έχει εκδηλωθεί η διάθεση που παρατηρήθηκε την αντίστοιχη προπέρσινη περίοδο από τα σούπερ μάρκετ να διαθέσουν αρνιά και κατσίκια σε τιμές κάτω του κόστους.

Στο μεταξύ, με αφορμή το σάλο που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες μέρες γύρω από τον κίνδυνο εισαγωγής και διάθεσης στην αγορά αμνοεριφίων από τη Βουλγαρία ως εγχώριων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών,κατέθεσε αναφορά στους αρμόδιους υπουργούς Εμπορίου και Γεωργίας και στους αρμόδιους φορείς, στην οποία μεταξύ άλλων καταγγέλλονται οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων για αδιαφορία μπροστά στον υπαρκτό κίνδυνο παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού. Ενώ, διαψεύδει το υπουργείο Γεωργίας το οποίο την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωνε ότι τα αμνοερίφια από τη Βουλγαρία φέρουν πράσινη σφραγίδα, υποστηρίζοντας ότι στην αγορά του Ρέντη πωλούνται αυτές τις μέρες αρνιά βουλγάρικα φέροντας την μπλε σφραγίδα που δηλώνει εγχώρια προέλευση. Ενημερώνοντας, δε, τους καταναλωτές επισημαίνουν ότι πρέπει να τους υποψιάζουν τιμές κάτω των 1.700 δρχ. στα αμνοερίφια, γιατί καθιστούν αμφίβολη την προέλευσή τους.

Αυξημένες ήταν στη Βαρβάκειο αγορά και οι τιμές στα υπόλοιπα κρεατοσκευάσματα που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση τις ημέρες αυτές. Συγκεκριμένα, η συκωταριά πωλούνταν στις 1.100 - 1.400 δρχ. το κιλό, τα έντερα 800 - 900 δρχ. το κιλό και το κεφαλάκι 350 δρχ. το ένα. Από τα λιγότερο δημοφιλή κατά την παράδοση, το χοιρινό κρέας πωλούνταν χτες στις 700 δρχ. το κιλό, το μοσχαρίσιο στις 1.200 δρχ., το κοτόπουλο στις 650 δρχ., το κουνέλι στις 1.500 και η γίδα στις 800 δρχ. το κιλό.

Επίσης, αρκετά τσιμπημένες ήταν και οι τιμές των οπωροκηπευτικών στην κεντρική αγορά της Αθήνας. Συγκεκριμένα, οι ντομάτες κυμαίνονταν μεταξύ250 και 375 δρχ. το κιλό, τα αγγουράκια μεταξύ 80 και 130 δρχ. το τεμάχιο, οι πατάτες από 170 μέχρι 210 δρχ. το κιλό. Τα φρέσκα κρεμμυδάκια έφτασαν τις 400 δρχ. το κιλό, με μικρότερη τιμή λιανικής πώλησης τις 300 δρχ., ενώ τα ξερά κρεμμύδια πωλούνταν στις 170 - 330 δρχ. το κιλό. Οι πιπεριές άγγιξαν σε ορισμένα οπωροπωλεία τις 900 δρχ. το κιλό, το μαρούλι τις 125 δρχ. το τεμάχιο, τα καρότα τις 200 δρχ. και τα λεμόνια τις 150 δρχ. το κιλό.

Την ίδια στιγμή που οι τιμές τραβούν την ανηφόρα, ο υφυπουργός Εμπορίου Μ. Χρυσοχοϊδης,δήλωνε χτες ότι οι τιμές είναι σε κανονικά για την εποχή επίπεδα και ότι τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες έχουν περιοριστεί. Παρά, όμως, το γεγονός ότι οι τιμές σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, πράγματι δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες αυξήσεις, πρέπει να θυμίσουμε, ότι σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο οι τιμές στα οπωρολαχανικά παρουσιάζουν αύξηση από 7,5% μέχρι 75%!

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ